Kurviga grusvägar genom skog och över åkrar leder hem till familjen Andersson i byn Tolg i Småland. Deras vackra gamla gård ligger omgärdad av sommarblommande ängar och med den glittrande Bergsjön i blickfånget. I det höga gräset smyger katten Hans runt, det är han som håller koll på allt som händer på gården - annalkande gäster, fotbollsspelande barn och den pigga hönsflockens kackel runt sina två tuppar.
Det är svårt att tro att det här fram till för tio sedan var ett övervuxet och ganska bortglömt ställe. Jessica Andersson, som är uppvuxen i närheten, hade under hela sin barndom nyfiket beundrat det pampiga gamla spökhuset samtidigt som det framstod som lite dystert och skrämmande i sin ödslighet.
På väggarna hängde tapeterna i flagor. I fönstren vajade smutsiga, söndriga gardiner i de trasiga glasen, ja huset var en katastrof.
HEMMA HOS FAMILJEN ANDERSSON
Här bor: Jessica och Markus Andersson med barnen Jacob, 11, och Noel, 9, samt katten Hans. På gården finns även hönor och två tuppar.
Gör: Jessica jobbar som avdelningschef på vårdcentral och Markus arbetar som maskiningenjör.
Var: I byn Tolg som ligger cirka tre mil utanför Växjö, Småland. Bor: I en gammal hästgård på 320 kvadratmeter som tros vara byggd i början av 1900-talet, men kan vara äldre.
Instagram: @gynkelstorp
– Jag hade aldrig vågat mig fram och blev därför väldigt glad när jag många år senare fick se att det skulle hållas en auktion på gården. Nu skulle jag äntligen komma nära huset. Jag blev helt förälskad i gårdsmiljön och vyn mot sjön och ringde Markus och sa att det var här vi skulle bo. Men huset var tyvärr inte till salu och det var inte aktuellt för ägaren att sälja heller, säger Jessica.
Efter ett par månader fick Jessica så veta att huset i alla fall var till salu och hon blev, precis som Markus, eld och lågor.
– Det var oerhört många människor på visningen och det blev en budgivning som vi inte kunde hänga med i, så då gav vi upp igen, säger Jessica.
– Men en dag fick vi ett samtal som kom att förändra allt. Mäklaren ringde till oss och sa att huset var vårt om vi ville ha det, trots att vi inte hade det högsta budet utan låg långt under. Varför just vi fick köpa vet vi inte, kanske var det för att jag kommer från trakten, men vi var överlyckliga över att husdrömmen äntligen gick i uppfyllelse.
Nu, efter tio år av renoveringar och trädgårdsarbete, är familjens gård en idyll som sjuder av liv och rörelse. Pojkarna Jacob och Noel far runt och leker i trädgården eller tar sig ett dopp i sjön. Nere vid sjön har familjen anlagt en grillplats där de sitter och äter kvällsmat ibland. Jessica har ett stort odlingsintresse och har tillsammans med Markus anlagt en härlig köksträdgård - som de håller på att stängsla in helt och hållet eftersom även traktens vildsvin blivit väldigt förtjusta i den.
I köksträdgården pågår också ett annat projekt, ett orangeri som är i det närmaste klart och väntar på sin inredning. Tanken med orangeriet är att det ska vara vinterbonat och kunna nyttjas året om. Jessica och Markus kommer att installera en gjutjärnskamin för värme och har dragit in el så att de kan tända lampor. Här inne ska man kunna sitta och umgås men också odla värmeälskande godsaker som vindruvor, paprikor och tomater.
– Gården var helt förfallen när den kom i vår vård, säger Jessica.
Boningshuset är på hela 320 kvadratmeter fördelade på sex rum och kök. På nedre plan finns det charmiga köket med vedspis och bakom ett par vackra pardörrar familjens tvättstuga. På nedre plan finns även bibliotek, en härlig glasveranda, badrum, matsal och ett vardagsrum med utgång till en stor terrass där man har fin utsikt över sjön. När paret köpte huset så var övre plan oinrett men här har de nu byggt tre sovrum, vardagsrum och hall.
När Anderssons tog över gården visade det sig till all lycka att både boningshuset och de andra byggnaderna var i gott skick utvändigt, vilket gjorde att de bara behövde ta sig an det invändiga. Där hade ingen renoverat på 50-60 år. Till exempel var elen en riktig brandfara och behövde dras om helt.
– Första dagen i huset så brann faktiskt ett element. Vi är väldigt glada att vi var där då, så att vi kunde förhindra en eldsvåda. Hela huset var väldigt skitigt, det var fullt med råttlort och luktade unket. På väggarna hängde tapeterna i flagor. I fönstren vajade smutsiga, söndriga gardiner i de trasiga glasen, ja huset var en katastrof.
Innan vi köpte huset kunde vi knappt hålla i en hammare, nu gör vi nästan allt själva.
Under de tio år som gått har familjen Andersson verkligen gjort en ordentlig insats för huset. Hela övervåningen är inredd, huset har fått nytt avlopp, ny el och vattenburen värme har installerats. Invändigt har huset fått nya tak och väggar och de gamla golven har slipats och behandlats. Det har också blivit en tvättstuga och ett nytt kök. Jessica och Markus har gjort det mesta själva med hjälp av sina föräldrar, vänner och släktingar, men till elarbeten, jordvärmen, badrummen och innerväggarna på övervåningen anlitade de hantverkare.
– Innan vi köpte huset kunde vi knappt hålla i en hammare, nu gör vi nästan allt själva. Vi ser det som en utmaning att börja med ett nytt projekt. Orangeriet byggde jag själv med hjälp av min pappa. Allt går att lära sig. Vi gillar verkligen att renovera men livet innehåller ju även annat. Ibland blir vi trötta på det och tar en paus tills intresset kommer tillbaka igen. Det ska vara kul att renovera, det är vår filosofi, säger Jessica.
Jessica och Markus bästa renoveringstips!
LÄS MER: Åse förvandlade övervigna spökhuset till lantliga drömhem
LÄS MER: Jessica flyttade huset från 1700-talet – bräda för bräda
LÄS MER: Clara och Jon byggde ut sitt 1800-talshus – blev magiskt fint