1 AV 2
Trädgården var en av de saker med huset som Sofie fastnade för när hon först såg det.
Foto: Camilla Isaksson
2 AV 2
Förr var huset ett tvåfamiljshus, men är nu ombyggt för att passa en familj.
Foto: Camilla Isaksson

Sofies sekelskifteshus – inreder nästan bara med begagnat

Fina tapeter, unika loppisfynd och ärvda pjäser sätter stilen i Sofies och Magnus sekelskifteshus i Ornäs i Dalarna. Paret har byggt om det tidigare tvåfamiljshuset till sitt drömhem.

Jennielie Isaksson

Byn Ornäs I Dalarna ligger i närheten av både Falun och Borlänge och är vackert belägen intill sjön Runn. Den kopplas ofta samman med kulturarvet Ornässtugan, som med sina anor från början av 1500-talet mest är känd för Gustav Vasas omtalade flykt genom dasset.

Paret Sofie Lindqvist och Magnus Räs samt deras två barn har bott i samhället sedan 2014 då deras husdröm besannades.

Efter att dottern Tilly föddes våren 2013 började paret husletandet på allvar. De bodde i en vindslägenhet i ett av Faluns äldre områden, men önskade bo en bit utanför stan.

– Vi tittade på villor byggda under olika årtionden men kände snabbt att de mest intressanta husen var de som var uppförda före 1930, säger Magnus.

HEMMA HOS SOFIE & JOHAN

Här bor: Sofie Lindqvist, 39, och Magnus Räs, 40, med barnen Tilly, 9, och Tim, 4, samt katten Sigrid.

Gör: Sofie jobbar som ortopedskotekniker. Magnus är driftchef.

Var: Ornäs, Dalarna.

Bor: Ett 2,5-planshus på 198 kvm, byggt 1910. På gården finns en komplementbyggnad på 120 kvm. Familjen flyttade in 2014.

Instagram: @bjorkvagentva

Sofie och Magnus föll för sekelskiftesvillan vid första ögonkastet. De är just nu i full gång med att måla den tidigare ljusgula villan grå. Foto: Camilla Isaksson
Sofie älskar att bo utanför stan och familjen utforskar gärna de närliggande omgivningarna. Foto: Camilla Isaksson

Efter flertalet förlorade budgivningar blev paret kontaktat av en mäklare som de tidigare varit i kontakt med. Han skulle förmedla en försäljning av ett 2,5-planshus utan offentlig budgivning. Sofie och Magnus tyckte att objektet lät intressant och bokade därför in en privat visning av det 198 kvadratmeter stora huset.

– Väl på plats fastnade vi genast för husets och gårdens potential. Mycket tack vare de generösa ytorna, de stora fönstren och den uppväxta trädgården, säger Sofie.

Huset och gården bockade av i stort sett allt på vår checklista, det som nu återstod var att göra om det till vårt eget.

När huset byggdes 1910 inrymde det fyra lägenheter om ett rum och kök, samt två rum på vindsvåningen. Bostäderna nyttjades av anställda vid det numera nedlagda sågverket i bygden. Under 1960- och 1990-talet genomgick byggnaden omfattande renoveringar då huset bland annat byggdes om till tvåfamiljshus bestående av en större samt en mindre lägenhet. Många av villans originaldetaljer gick förlorade under ombyggnationerna, men paret kände trots det att huset erbjöd många möjligheter. De lade ett bud som till deras stora glädje accepterades.

– Känslan av att äntligen ha hittat rätt var fantastisk. Det här var platsen där våra barns fötter skulle springa över gräset. Huset och gården bockade av i stort sett allt på vår checklista, det som nu återstod var att göra om det till vårt eget. Det var dags att kavla upp ärmarna, säger Sofie.

Vardagsrummets tavelvägg består mestadels av loppisfyndade verk och speglar. Soffan har paret köpt i nyskick via Blocket. Det ärvda soffbordet är ett tidigare matbord efter Magnus farmor. Byrå med spegel, Facebook Marketplace. Matta, Mio. Taklampa, Erikshjälpen. Vas och filt, Ikea. Mönstrade kuddar, Mio. Foto: Camilla Isaksson
Bakom kökets murstock gömmer sig en mysig skrivbordshörna. Pallen är Sofies första begagnade möbel, hon köpte den via Blocket när hon var i 20-årsåldern. Foto: Camilla Isaksson
Familjens ombonade hem är mestadels inrett med begagnade möbler och ting. Mycket har Sofie och Magnus köpt på loppis men de har även många arvegods, som matsalens robusta träskåp. Foto: Camilla Isaksson

Familjen flyttade in i den större lägenheten medan en god vän till dem hyrde den mindre. Sedan påbörjade paret en lång och krävande renoveringsresa. Trägolv gömda under plastmattor fick återigen se dagens ljus. Några rum försågs med nya tapeter och i trädgården byggdes en gedigen gärdesgård runt den befintliga dammen.

– Vi bekantade oss med att ha en egen trädgård genom att prova odla tomat, potatis, morötter och kryddor. Det som lyckades bäst var jordgubbarna som tidigare ägare lagt grunden för, berättar Magnus.

I samband med att paret väntade sitt andra barn påbörjade de projektet med att öppna upp mellan lägenheterna för att skapa ett sammanhängande boende.

Våren 2019 upptäckte paret en vattenläcka i källaren vilket lade grunden till köksrenoveringen. Man konstaterade att det hade rostat hål i en liggande avloppsledning som resulterat i att vatten från köksavloppet under en längre tid runnit ut i trossbottnen.

– Det gamla trägolvet gick inte att skarva och vi var därför tvungna att riva ut hela köket. För att fortsätta resan mot ett sammanhållet boende rev vi båda köken på bottenvåningen, därefter sågade vi ner den lägenhetsskiljande timmerväggen och alla väggar och golvbjälkar frilades.

Familjens renoverade kök är rymligt och bjuder in till sociala sammanhang. Köksstommar och taklampor, Ikea. Fronter, Järfälla Kök. Knopplister, H&M Home. Köpmansdisk, loppis. Väggarnas och köksinredningens färgkod S 2502-Y. Foto: Camilla Isaksson
Sofie hade länge en vision om hur hon ville inreda familjens matplats. Hon testade med flera olika bord men kände aldrig att verkligheten mötte bilden i huvudet. Med klaffbordet känner Sofie att hon äntligen har hittat rätt. Stolarna, taklampan och väggskåpet är även de begagnade. Foto: Camilla Isaksson
I matsalen har familjen dukat fram godsaker på en skärbräda från Ikea.Porslin, arvegods. Vas, Svenskt Tenn. Foto: Camilla Isaksson
Nu när vi landat i ett så pass gammalt hus känns det väldigt naturligt att i första hand leta prylar på andrahandsmarknaden.

Köket är numera öppet och inbjudande med ett massivt furugolv, vacker takpanel och dekorerande listverk från ett lokalt sågverk. Köksinredningen är målad i samma grå kulör som väggarna. Och bänkskivan har paret själva gjutit. Men det som drar blicken till sig är den gamla köpmansdisken, som fått en central placering i rummet.

– Vi fann den på en loppis som skulle stänga för gott. Jag var till en början lite osäker till den, men Magnus övertalade mig. I princip alla våra möbler och prydnadssaker är begagnade. Nu när vi landat i ett så pass gammalt hus känns det väldigt naturligt att i första hand leta prylar på andrahandsmarknaden.

Interiören består till stor del av unika loppisfynd och kärt arvegods. Sofie gör sitt bästa för att undvika onödiga inköp men konstaterar att hon inte alltid lyckas. Under två års tid har familjen haft fem olika köksbord, men nu känner Sofie att hon äntligen har hittat rätt.

– Klaffbordet är ett av mina senaste fynd. Visionen som jag så länge haft stämmer nu äntligen överens med verkligheten. Lyckan och bubblet i kroppen är obeskrivlig när man hittar de där guldkornen!

Sänggaveln är ett hantverk som paret måttbeställt av en snickare i Leksand. Sängkläder, Ellos Home. Foto: Camilla Isaksson
En vackert nött knopplist som Sofie köpt via Facebook Marketplace pryder parets ena sovrumsvägg. Tapet Dancing Crane, Boråstapeter. Stol, loppis. Foto: Camilla Isaksson
Tillys rum går i en inbjudande och behaglig färgskala. Tapet Thistel, Boråstapeter. Väggen är målad i färgen S3502-Y. Skrivbord, ommålat loppisfynd. Foto: Camilla Isaksson

Se även: