1 av 4: Det vita huset hade använts som klubbhus och var mycket slitet när familjen Ardenfors köpte det. Foto: Alice Johansson
2 av 4: Här en skörd av bland annat pumpa, zucchini, rödbetor och bönor. Foto: Alice Johansson
3 av 4: Sofie på väg till växthuset. Foto: Alice Johansson
4 av 4: Sofie gillar att torka växter och ta vara på dofterna till vintern. Foto: Alice Johansson

Sofie och Jacob gav den 120 år gamla gården nytt liv

Med utsikt över vackra ekdungar och böljande hagmarker ligger idylliska Slättens gård. Här har familjen Ardenfors renoverat den över 120 år gamla gården och skapat en tillvaro där de låter säsongens skiftningar styra vardagen.

Anna Bjelkholm

På halvön Öijared strax utanför Göteborg bor Sofie och Jacob med sina tre barn på idylliska Slättens gård. Sofie är uppvuxen på Öijared och har alltid känt att hon velat flytta tillbaka dit som vuxen. Jacob, som kommer från Göteborg, kunde också se fördelarna med ett liv på landet.

– När vi fick chansen att stycka av gården var huset ett före detta klubbhus för golfklubben. För oss var det inte mer än ett vitt hus uppe på kullen. Den gamla golfbanan gick upp till husknuten och det var många händer som hade haft sin del i olika förändringar av huset. Det var tur att man innan inte förstod hur mycket arbete det skulle bli. Med facit i hand hade det nog känts lite övermäktigt, erkänner Sofie.

HEMMA HOS SOFIE & JACOB

Här bor: Sofie, 37, Jacob, 40, och barnen Jack, 11, Jill, 8, och John, 6, samt wachtelhunden Rosa.

Gör: Sofie är egen företagare och trädgårdsmästare. Jacob är egen företagare, hallchef för en idrottshall i Floda samt ledare i Equmeniakyrkan.

Var: Slättens Gård på Öijared, utanför Göteborg. Bor: En renoverad gård från början av 1900-talet.

Instagram: @slattens_gard

Sofie och Jacob på trappan. Hunden heter Rosa och är en wachtel. Foto: Alice Johansson
Foto: Alice Johansson

Slättens gård är en del av Öijareds Säteri, som sedan 1400-talet gått i arv från generation till generation och präglats av såväl godsherrar som torpare. Under 1980-talet köpte Sofies föräldrar säteriet och 30 år senare drivs Slättens gård av Sofie och Jacob.

– Jacob och jag hade en gemensam vision om att återskapa känslan av den gamla gårdsmiljön. Det gäller allt från utformning av hus och trädgård till ladan med betesmarkerna runtomkring.

Skicket på huset var dåligt när vi tog över det, och de flesta fina originaldetaljer var bortrenoverade. Men det vi hittade har vi sparat.

Huset byggdes i början av 1900-talet som privatbostad men har sedan dess varit både ett mindre pensionat och klubbhus för Öijared golfbana.

– Skicket på huset var dåligt när vi tog över det, och de flesta fina originaldetaljer var bortrenoverade. Men det vi hittade har vi sparat, berättar Sofie.

– Utvändigt har vi lagat fasaden och byggt in verandan med snickarglädje. Vi ritade in nya dörrar och fönster inspirerade av gamla foton, och försökte återställa huset så som det en gång sett ut. Golven var tyvärr förstörda av alla spikskor som vandrat här genom golfklubbsåren. Några tak och ett par eldstäder kunde vi behålla, men i princip allt annat har rivits ut. Vi valde att lägga in solida, rökta ektiljor för att få tillbaka den rustika känslan. Det är golv som kan slitas i oändlighet.

Köket går i en lantlig stil och ramas in med bröstpanel av vitmålad pärlspont. I korgstolen ligger ett fårskinn från gården. Tapet Pimpernel, Morris & Co. Foto: Alice Johansson
Köket är platsbyggt och det vackra gröna kaklet satt i halvförband skapar en rustik känsla. Spis och fläkt, Ilve. Kök, Lidhult. Kakel, Fired Earth. Gryta, Le Creuset. Foto: Alice Johansson
Vitrinskåpet i matsalen rymmer finporslin och vinglas. På bordet står blommor från trädgården. Vitrinskåp, Ikea. Foto: Alice Johansson

Slättens gård har nu genomgående gedigna brädgolv och tidstypisk pärlspont tillsammans med mönstrade tapeter som ger en lantlig och ombonad atmosfär. Färgpaletten är sober och jordnära och rummen binds ihop med naturmaterial som linne, trä och fårskinn. Möblerna är arvegods eller inropade på auktion, och vardagsrummet rymmer familjens intressen, bland annat musik och brädspel. Ena hörnet av vardagsrummet rymmer instrument av alla de slag. Sofie och Jacob har sedan de träffades en tradition att köpa med sig instrument från alla resor de gör.

– Jag är uppvuxen med musik överallt. Min pappa är trumpetare och många i min släkt är professionella musiker. Men själv är jag bara på hobbynivå. Jacob har också en del musik med sig genom uppväxten och sätter sig gärna och spelar piano för att rensa tankarna. Och han spelar gärna munspel och ukulele vid brasan!

Musiken är viktig i familjen Ardenfors liv och i vardagsrummet står både instrument och brädspel. Fåtöljer och soffor är klädda med naturnära textilier som linne. Howardfåtöljer, Trendrum. De flesta möblerna är ärvda eller köpta på auktion. Foto: Alice Johansson
Jacob sätter sig gärna vid pianot när han vill rensa tankarna. Foto: Alice Johansson

I dag har Sofie och Jacob skapat ett paradis för odling, umgänge och matlagning och gården är en inspirerande miljö för både trädgårdsfantaster och hobbyodlare. I deras utekök lagar de mat på säsongens primörer, håller kurser om odling och hållbarhet och i ladan intill driver de en inredningsbutik. Den stora logen fungerar som festlokal och är uppbokad flera år framöver.

– Den hyr vi ut för festligheter och i gårdsbutiken säljer vi fällar från våra lamm. Här finns också trädgårdsverktyg och annat. Vår målbild med odlingarna är att få berätta om hur vi gör, med förhoppningen om att kunna inspirera andra till att börja odla eller till och med bli självförsörjande en del av året.

Växthuset i cederträ är en viktig del av trädgården. Växthus The Grand Portico från Gabriel Ash säljs hos Vansta Trädgård. Stommen i cederträ är så gott som underhållsfri och vilar här på en grund av putsade lecablock. Foto: Alice Johansson
Växthuset är till för både odling och social samvaro. Foto: Alice Johansson
Vid pergolan finns ett utekök med många sittplatser som används långt in på hösten. Många av prylarna och verktygen kommer från den egna gårdsbutiken. Foto: Alice Johansson
Vi har ett litet kretslopp här ute. Djuren betar på våra egna marker och vi använder deras gödsel till att förädla jorden som vi odlar vår mat i.

Köksträdgården ligger på toppen av en kulle med vacker utsikt över ekdungar och ängar. De långa odlingslådorna fylls till bredden med blommor och grödor under sommarhalvåret och en allé av små träd leder fram till det vackra växthuset i cederträ.

– Vi ville förlänga säsongen odlingsmässigt, men även socialt. Här sitter vi och fikar i vintersolen lika väl som flyttar in från myggorna sena sommarkvällar.

Familjen älskar livet på landet och njuter av det lugn de får genom att låta säsongens skiftningar styra vardagens sysslor. För varje år som går blir gården mer och mer självförsörjande. En stor del av köttet som familjen äter kommer från gården och markerna runtomkring, och under sommarhalvåret skördas grönsaker från köksträdgården.

– Vi har ett litet kretslopp här ute. Djuren betar på våra egna marker och vi använder deras gödsel till att förädla jorden som vi odlar vår mat i. Hönorna tar hand om våra rester och vi får ägg tillbaka. Det är en tillfredsställande känsla att känna att allt hänger ihop.

För varje år som går blir gården mer och mer självförsörjande med bland annat grönsaker. Foto: Alice Johansson
Sofie matar hästarna vid Öijareds säteri. Foto: Alice Johansson

LÄS MER: Emma-Lisa rustade upp timmerstugan till makalöst charmig lantidyll

LÄS MER: Lena rustade upp drömhuset från 1800-talet i gammal charmig stil 

Se även: