1 av 4: Villa Skoghem byggdes kring sekelskiftet 1900 och var stamfastigheten i området Kullingsberg i Alingsås. I dag är kvarteret fyllt med villor från 1950- och 60-talet. Foto: REBECCA MARTYN
2 av 4: Sofias favoritmöbel är det vackra vitrinskåpet från PB Home. Lampan har hon tillverkat av en tvättkorg. Foto: REBECCA MARTYN
3 av 4: Sofia Hansson. Foto: REBECCA MARTYN
4 av 4

Sofia fick sitt drömhus – efter skämtsamma uppmaningen

Det var kärlek vid första ögonkastet när Sofia såg den vackra sekelskiftesvillan stoltsera vid skogsbrynet. En dag slog drömmen in och efter en varsam renovering utstrålar huset i Alingsås mer kärlek och charm än hon någonsin kunde ana.

Ända sedan barnsben hade Sofia Hansson drömt om att få bo i det vackra huset på kullen, Villa Skogshem. Åren gick och Sofia fick familj, men drömmen fanns hela tiden kvar. Varje gång hon passerade huset, utbrast hon högt en uppmaning till ägarna, ”flytta!”. En dag gick hennes önskan i uppfyllelse. En till salu-skylt utanför de stora grindstolparna ledde henne rakt in i huset och redan i hallen hade hon bestämt sig. Här skulle hon och familjen bo.

Det var julen 2012 som huset kom ut till försäljning, och en snöig decemberdag körde Sofia och maken Mikael in på uppfarten för första gången.

- Mikael ville inte bo i stan och var skeptisk till att gå på visningen, och vi bråkade faktiskt lite i bilen på väg dit. När mäklaren öppnade dörren och jag gick in i hallen drog jag efter andan och bestämde mig för att här vill jag bo, utan att ha sett något mer av huset. Det var som om huset omfamnade mig på något sätt. Vi gick runt och tittade och när vi skulle gå frågade min man mäklaren hur vi skulle gå till väga om vi ville lägga ett bud. Jag trodde inte mina öron, men huset hade samma inverkan på Mikael.

De vackra vitrinskåpen är original från den gamla serveringsgången. På golvet ligger ett svartvitt linoleumgolv Marmoleum Click, Forbo. Foto: REBECCA MARTYN
Det vita köket kommer från Ikea och ovanpå vilar en bänkskiva i massiv ek. Stänkskyddet i pärlspont, tillsammans med diskhon i porslin, ger köket en gedigen och tidsenlig känsla. Runt det vita bordet från Ikea står de klassiska stolarna Lilla Åland. Foto: REBECCA MARTYN

HEMMA HOS FAMILJEN HANSSON

Här bor: Sofia, 45, och Mikael, 47, samt barnen Anton, 15, och Gustav, 12.

Gör: Sofia arbetar i en kläd- och inredningsbutik och Mikael är vd på ett fastighetsbolag.

Var: I Alingsås i Västra Götaland. 

Bor: I en sekelskiftesvilla tillbyggd under 1960-talet, på 275 kvadratmeter fördelat på 12 rum och kök.

Instagram: @sofiahemma

Villa Skoghem byggdes kring sekelskiftet 1900 och var stamfastigheten i området Kullingsberg i Alingsås. I dag är kvarteret fyllt med villor från 1950- och 60-talet. De stenpelare som står vid infarten stod tidigare hundra meter ner i backen och en allé ledde upp till huset.

- Huset har haft flera olika ägare och på 1950-talet var det en byggherre som köpte huset och byggde till ett annex i tegel, som gjordes om till spa med ett romerskt bad. Barnfamiljen som köpte huset senare tog bort badet och gjorde flera rum i den delen huset i stället, säger Sofia.

När vi sedan började riva ner lager för lager så upptäckte vi att originaltapeten hade ett medaljongmönster precis likt den tapet vi valt.

Samma dag som paret fick nycklarna startade renoveringen. Köket var ganska nyligen renoverat av förre ägaren, och som tur var föll det Sofia och Mikael helt i smaken. Samtliga väggar fick ny färg eller tapet, och golven på övervåningen lades om. Matsalen är det enda rummet som har kvar den ursprungliga takhöjden, med vacker stuckatur i taket. Men att tapetsera rummet blev inte lika lätt som planerat.

- När målarna kom tillbaka andra dagen efter att ha bredspacklat hela rummet så hade allt släppt. Någonstans på 1960-talet hade någon haft mahognyplattor på väggarna och sedan tapetserat direkt på dem. När vi sedan började riva ner lager för lager så upptäckte vi att originaltapeten hade ett medaljongmönster precis likt den tapet vi valt. Det kändes fantastiskt att få återställa rummet till sitt ursprung.

Utöver ytskikten på insidan så målades fasaden och delar av taket lades om, och allt skedde inom loppet av två månader.

- Det var viktigt för oss att få huset så klart som möjligt till inflyttning eftersom vi inte ville bo i ett renoveringskaos. Vi tog därför hjälp med matsal, tv-rum och det utvändiga. Övervåningen renoverade vi själva.

Gardinen är ett omsytt påslakan från Pip Studio då mönstret inte fanns i metervara. Foto: REBECCA MARTYN
Den svarta gasspisen från Falcon bryter av snyggt till det vita köket, och fläkten göms på ett snyggt sätt i de platsbyggda skåpen. Marmorplattor på väggen agerar stänkskydd och blir ett vackert blickfång. Skärbrädor, Jamie Oliver. Foto: REBECCA MARTYN
Det var i den pampiga hallen Sofias kärlek till huset besannades. Foto: REBECCA MARTYN

Huset genomsyras av lugna färger som grått, blått och vitt med inslag av svarta detaljer och rustikt trä. Väggarna pryds av diskreta tapeter och genomtänkta tavelväggar och överallt syns vackra stilleben. Det råder en fridfull känsla i huset, och enligt Sofia är det just känslan som är det viktigaste då det kommer till inredning.

- Jag inspireras mycket av känslor och hur jag vill att det ska kännas när man kommer in i ett rum. Jag tycker det är viktigt att inreda så att det känns levande, och strävar efter att hela huset ska vara anpassat efter både stora och små.

Att Sofia är en kreativ själ går inte att ta miste på. Hittar hon inte det hon söker i någon butik så gör hon det själv, vare sig det gäller att måla om tavelramar, göra en lampa av en korg eller bygga skräddarsydda möbler.

- Det förutsätter ju en händig man som kan förverkliga mina idéer. Mikael är inte alltid jätteglad på mig när jag skickar ut honom i skogen för att hämta björkstammar till att dekorera uteplatsen med eller göra ljuslyktor av. Men det blir bra!

Sofias favoritmöbel är det vackra vitrinskåpet från PB Home. Lampan har hon tillverkat av en tvättkorg. Foto: REBECCA MARTYN
Möblerna på uteplatsen går i svart. Stol, Tolix. Tavla, Hagendomhagen. Foto: REBECCA MARTYN
Björkstammar är inte bara vackra utan praktiska att dekorera uteplatsen med. Spara några grenar för att hänga upp ljuslyktor på. Foto: REBECCA MARTYN
Foto: REBECCA MARTYN
Huset andas en väldigt härlig stämning på något sätt, en positiv energi. Man kan nästan beskriva det som en slags kärleksaffär mellan mig och huset.

Förutom egengjorda möbler och DIY-detaljer så har många av möblerna följt med i flera flyttar, men fått ett nytt utseende.

- Jag har målat om bord och stolar för att de ska passa i vårt nya hem. Jag är rätt lantlig i min stil från grunden, men jag uppskattar mer en blandning av olika stilar och former i dag.

Familjen tillbringar mycket tid hemma och bjuder ofta hem nära och kära. Favoritrummet på sommarhalvåret är uteplatsen där de äter alla måltider, och infravärmen gör att de kan sitta ute till långt in på småtimmarna redan under våren.

- Vårt hem betyder otroligt mycket för oss. Det är här vi känner oss hemma och hämtar kraft till allt i livet. Huset andas en väldigt härlig stämning på något sätt, en positiv energi. Man kan nästan beskriva det som en slags kärleksaffär mellan mig och huset.

Från matsalen når man vardagsrummet genom dubbeldörrar. Matsalen är tapetserad med en medaljongtapet från kollektionen Jubileum, nr 5461, Borås tapeter, och påminner om den originaltapet som upptäcktes under renoveringen. Matbord och stolar, PB Home. Foto: REBECCA MARTYN
Tapeten i vardagsrummet lät paret behålla vid renovering då den låg rätt i såväl färgskala som stil. Vit soffa, Bratells Möbler. Vita fåtöljer, Ikea. Soffbord, Artilleriet. Patchworkmatta, Lüpperts mattor. Plåtlampa, PB Home. Kuddar, House Doctor och Iems. Kudden med text har Sofia tryckt själv. Tavlorna över soffan är personliga fotografier från New York. Foto: REBECCA MARTYN
Familjens vardagsrum med den vackra kakelugnen angränsar till tv-rummet. Hela nedervåningen med dess generösa ytor är en perfekt plats för umgänge och lek. Foto: REBECCA MARTYN
I burspråket står ett antikt skrivbord med stol. Stort &-tecken i plåt, Mio. Foto: REBECCA MARTYN
Parets sovrum är ljust inrett med möbler i vitt. Tapet, kollektion Jubileum, nr 5965, Borås Tapeter. Övriga väggar har kulören S1500-N. Sänggavel, Ikea. Taklampa, Olsson & Jensen. Sänglampor, Madame Stoltz. Foto: REBECCA MARTYN
Sofias walk-in-closet var enbart en liten skrubb när de flyttade in. Tapet Mankai Man101, Midbec. Foto: REBECCA MARTYN

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!