För att skapa en ljusare planlösning har paret öppnat upp mellan vardagsrum och matsal. Nu ryms här en stor soffa utan att det känns för trångt. Kuddar från bland annat Odd Molly och H & M Home. Matta i från Ellos.
För att skapa en ljusare planlösning har paret öppnat upp mellan vardagsrum och matsal. Nu ryms här en stor soffa utan att det känns för trångt. Kuddar från bland annat Odd Molly och H & M Home. Matta i från Ellos. Foto: JONAS LUNDBERG

Sofia tog bort 80-talsstilen och fick tillbaka husets charm

Sofia och Niclas har gett sitt hem i Borås en makeover och flyttat huset, som nyss var klätt i 80-talsskrud, tillbaka till 1930-talet. Här har de skapat ett drömhem med lantlig känsla och skogen inpå knuten bara ett stenkast från stan.

Sofia och Niclas har bott tillsammans i den vackra trävillan i Borås sedan 2010, då de köpte huset av Sofias pappa. Det charmiga huset med vinklar och vrår och knarrande trägolv är byggt på 30-talet, men har renoverats i flera omgångar under årens lopp. 

När Sofia och Nicklas tog över var huset i bra skick, Sofias pappa hade hållit efter det noga, men det bar tydliga spår av 80-tal, med plastmattor och heltäckningsmattor på golven och valv mellan rummen.

– Vår plan var att restaurera och plocka fram husets själ, och alla detaljer från när huset byggdes som låg gömda under masonit och heltäckningsmattor, säger Sofia. 

Sofia i full färd med att baka. ”Vi tycker om att baka och laga mat och har satsat på bra bänkytor.” Foto: JONAS LUNDBERG
Huset är byggt på 1930-talet. För ett par år sedan förädlades den med en glasveranda. Foto: JONAS LUNDBERG
På husets baksida finns en härlig altan under tak, där det går att sitta även om det regnar lite. Sofia har hängt upp vita gardiner i taket och på sidorna för att skapa en mer ombonad känsla. Foto: JONAS LUNDBERG

HEMMA HOS FAMILJEN BRUNNEGÅRD

Här bor: Sofia och Niclas med barnen Alvin, 12 år, och Max, 9 år. 

Gör: Sofia studerar till sjuksköterska. Niclas är byggnadsingenjör och driver egna företaget Vitaminotek AB. Niclas bloggar på mryeah.com.

Var: I centrala Borås.

Bor: I ett hus byggt på 1930-talet på 155 kvm, samt källare och inredningsbar vind. 

Instagram: @Sandnejlikan (Sofia) och @longlifefeeds (Niclas).

Gjorde om planlösning och satte in nytt fönster

Så fort paret fick tillgång till huset skapade de en bredare öppning mellan vardagsrummet och matsalen och tapetserade rummen i samma tapet för en mer enhetlig känsla. 

Sofia och Niclas slipade och målade golven på nedre plan och rev ut heltäckningsmattan som låg i trappan och slipade och målade även den. 

På övre plan byggdes ett nytt badrum och i den övre hallen togs ett nytt fönster upp för att få in mer ljus. 

Övervåningens planlösning gjordes om. Tidigare var man tvungen att gå genom ett rum för att komma till nästa, men genom att stänga igen en dörröppning i parets blivande sovrum fick man tre sovrum med var sin ingång och en del av ytan i det största sovrummet blev hall.

Väggarna i köket är klädda med kakel längst ner och pärlspont över. Det ger en charmig gammaldags känsla och samtidigt ett lättstädat kök. Foto: JONAS LUNDBERG
I det nyrenoverade köket har Sofia och Niclas satsat på bra förvaring och mycket bänkyta. Överskåpen fick stryka på foten till fördel för öppna hyllor som ger ett luftigt intryck. Foto: JONAS LUNDBERG
Köket kommer från Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG

Har gjort det mesta av jobbet själva

– Vi har gjort en hel del själva men även anlitat hantverkare till de mer avancerade jobben som att bygga badrum till exempel. Men det är vi som har rivit, röjt, spacklat och målat. För några år sedan anlitade vi hantverkare till att bygga en glasveranda på framsidan av huset. Vi ville få den att se ut som att den alltid har funnits, och vi ville kunna utnyttja den året om. Lösningen blev att verandan ser ut som en gammaldags glasveranda utvändigt, men är införlivad med resten av huset på insidan. Den är även isolerad så att vi kan använda den året om. Vi målade golvet rutigt och köpte antika pardörrarna på fönsterantiken i Vänga för att få en äldre känsla på nybygget, berättar Sofia.

Vår plan var att restaurera och plocka fram husets själ.

Huset är på 155 kvm plus källare och inredningsbar vind. På bottenplan finns glasveranda, hall, vardagsrum och matrum i öppenplanlösning med det nyrenoverade köket. På övre plan finns familjens sovrum, och badrum. 

– Vi ändrade planlösningen och öppnade upp mellan kök och matsal för att få en luftigare känsla. Vi satte in en köksö med en liten och en stor vask framför fönstret. Det är smidigt när man lagar mat då kan man skölja sallad och hälla av grytor samtidigt. Vi tycker om att baka och laga mat och har satsat på bra bänkytor. Vi valde bort överskåp till fördel för öppna hyllplan då det ger ett lantligt och gammaldags intryck, och så ser man ju porslinet. Mycket av sakerna i köket har vi ärvt, en del har jag fyndat på loppis, blocket och på auktion och så blandar jag med nytt. 

Det gamla skåpet är en kär favorit fyndad på loppis. Med ny färg passar det perfekt i matsalen och rymmer nu gammalt vackert glas och porslin. Foto: JONAS LUNDBERG
Paret har förvandlat burspråket i sitt sovrum till en walk in closet. Foto: JONAS LUNDBERG
Sofias och Niclas sovrum är inrett i romantisk lantlig stil med den vackra järnsängen placerad vid fönstret. Foto: JONAS LUNDBERG

”Skulle vara fantastiskt mysigt med ett orangeri”

Inredning ligger Sofia varmt om hjärtat och hon har alltid ett projekt på gång. I trakten finns många loppisar och Sofia åker gärna på en fyndrunda när andan faller på och huset är inrett med en lantlig känsla med en blandning av nytt och gammalt i fin balans.  

– I framtiden funderar vi på att bygga om gästtoaletten på nedre plan, eftersom den är väldigt liten. Jag drömmer även om att sätta in en gammal kakelugn då det tidigare fanns en i huset men som tyvärr blev utslängt på 1970-talet. Sedan skulle det vara fantastiskt mysigt med ett orangeri eller ett växthus som man kan sitta i på kvällarna utan att behöva oroa sig för väder och vind, men även odla i, säger Sofia. 

Familjen har byggt flera inbjudande altaner och kan välja var de vill sitta beroende på väder och vind och hur solen flyttar sig under dagen. Foto: JONAS LUNDBERG
Trädgården är mysigt lummig. Rosenbuskar växer mot husgrunden. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Så fick Lindha tillbaka 1700-talskänslan i skånelängan

LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!