1 av 2: Sofia och Martin tillsammans med sönerna Nils och Ivar. Foto: LISA BJÖRNER
2 av 2: Huset i Järvsö, troligen byggt 1904, ligger på en udde med utsikt mot vattnet från nästan alla fönster. Foto: LISA BJÖRNER

Sofia och Martin gav förfallna gamla sekelskifteshuset nytt liv

Den gamla förmansbostaden på udden i Järvsö hade allt de letat efter. Bevarade detaljer under ytskikten, bara ett stenkast till vattnet och dessutom nära till Sofia och Martins kompisar och släktingar i Hälsingland.

När Sofia och Martin gick på visning i det förfallna huset med samma namn som platsen, Båtbacken, kände de direkt att det var rätt. Huset som varit förmansbostad till den gamla sågen på samma tomt, var ett bland flera som väckte intresse när de väl bestämt sig för att börja leta fritidshus. 

– Detta var den allra första visningen vi gick på, och det kändes så rätt! Vi avbokade helt enkelt de andra visningarna direkt, för vi hade redan bestämt oss. Och vi har haft en sån tur att vi lyckats vinna det hus vi förälskat oss i, säger Sofia.

Huset såg inte ut att ha målats någon gång de senaste 40 åren. Men vi skrämdes inte av skicket, tvärtom.
Den blå hallen fick styra färg och tapetval i resten av huset. Härifrån leder dörrar till sovrum och pysselrum. Skurgolven plockades fram under slitna plastgolv. De vackra trasmattorna låg i huset när familjen tog över. Stolen är köpt på bondauktion. Foto: LISA BJÖRNER
Den intensivt blå originalfärgen i hallen har blivit tongivande för hela huset. Print från danska konstnären Pernille Folcarelli. Foto: LISA BJÖRNER

Hemma hos familjen Hagelin

Här bor: Sofia och Martin Hagelin med barnen Märta 16, Nils, 14 och Ivar 12 år.

Gör: Martin är IT-konsult och Sofia driver det egna varumärket Heart Of Lovikka.

Var: Järvsö, Hälsingland.

Huset: Båtbacken, ett sekelskifteshus, boyta 110 kvadratmeter, gissningsvis byggt 1904, grundat på tidningsfynd i väggarna.  

Instagram: @heartoflovikka

När paret började jakten på fritidshus kändes Järvsö givet. Platsen har mycket att erbjuda året om och företagarandan som finns här lockar Sofia som driver egna varumärket Heart of Lovikka. Paret har också flera goda vänner både norr och söder om Järvsö och Martin har dessutom släkt ett stenkast bort. 

– Vi gjorde en lista med alla våra önskemål innan vi köpte fritidshuset. Det var bland annat närhet till vatten och att huset skulle vara gammalt och vackert. Vi hade inget krav på ett gammalt sågverk, det fick vi med på köpet ändå, skrattar Sofia.

Sågverket, som ligger på ena sidan av gården och var i bruk från sekelskiftet fram till 1950-talet, ligger nu i dvala. Den gamla vackra stenbyggnaden är eftersatt och ett stort projekt att rädda, men det är ett av Sofia och Martins mål. 

– Jag tror många spekulanter blev avskräckta när de såg den förfallna sågen, men vi tycker det ska bli ett spännande projekt framöver.

Sofia som vid den här tiden var sjukskriven för utbrändhet och gravid med tredje barnet Ivar, fick flera gånger frågan om de verkligen skulle ge sig in i ännu ett renoveringsprojekt. Men Sofia kände att det var just dessa projekt som gav energi.

– Jag har lärt mig att skala bort saker som tar energi, och fylla på med sådant som ger, säger Sofia. 

De färgsprakande dahliorna skänker härlig känsla i matsalen. Foto: LISA BJÖRNER
I fönstret står Fågelsjöhästen, köpt i världsarvsbyn Fågelsjö. Bord, Norden, Ikea. Sofia har vitlaserat bordsskivan och målat underredet grått. Stolarna är köpta på bondauktion och sitsarna är klädda i Rutig Strandråg från Växbo Lin. Porslin från Staffordshireserien Calico. Handduk, Växbo Lin. Tapet, Elsagården, i kollektionen Gammalsvenska, från Duro. Duk, By On. Kökshandduk, Växbolin. Stålkorg, Korbo. Foto: LISA BJÖRNER
Köket är härligt rustikt med den gamla bevarade gjutjärnsspisen. Brödrost, Smeg. Kökshandduk, Växbo lin. Keramikkoppen med köksredskap, från keramikern Lena Michelson. Den blå porslinsskålen tillhör Staffordshire-serien Calico, Tradera. Foto: LISA BJÖRNER

Både Sofia och Martin såg direkt potentialen i boningshuset. Den orörda vackert blåmålade hallen och alla charmiga originaldetaljer under plastmattorna blev avgörande för Sofia och Martin.

Visningen var i november 2006 och i maj året därpå fick de nycklarna. Gården var igenväxt och skicket på huset nedgånget. Fönstren som hade orange plastgardiner var igenspikade från utsidan och golven var täckta av slitna plastmattor. 

– Huset såg inte ut att ha målats någon gång de senaste 40 åren, berättar Sofia. Men vi skrämdes inte av skicket, tvärtom. Vi har alltid levt så, köpt skruttiga lägenheter och renoverat. 

Ett gott råd från Martins föräldrar var att bo in sig innan de drog i gång med renoveringarna. Första sommaren och hösten bodde familjen i huset för att sakta känna efter, och allt eftersom började planeringen för att ta fram allt det vackra och få in funktionerna. Första vintern höll familjen ut med utedass och endast kallvatten i huset.

Andra sommaren drog projekten i gång. Röda korset bjöds in för att hämta överblivna saker från tidigare ägare, och huset målades både ut- och invändigt. 

– Jag har en fantastisk svärmor som verkligen kan färgsättning. Inomhus fick den vackra blå hallen sätta skalan. 

Där har Sofia gjort medvetet enkla färgval. Hon tror på att hålla ihop färgskalan. 

– Det skapar ett lugn i huset, säger Sofia.

Från vardagsrummet ser man ner till vattnet från alla fönster. Soffbordet är ett 1980-talsbord från Ikea som Sofia har slipat och vitlaserat. Den mindre vasen är en reproduktion av en gammal vas från glasbruket i Loos, Hälsingland. Mässingsstake, Tradera. Rättvikshästen och ljusstakarna i fönstret är gåvor från Sofias mamma. Gardinerna har Sofia sytt med tyg från Växbo Lin. Signalhornet är köpt på en bondauktion. Soffan, från Ire möbler, och Eva-fåtöljen, Bruno Mathsson, är båda Blocketfynd. Matta, Gåsöga, Åhléns. Ljuslyktor, Kosta Boda. Tofflor, Docksta. Foto: LISA BJÖRNER
Kaminen i husets pysselrum värmer skönt. Kamin från Morsö. Kopparkärlet är köpt på bondauktion. Ullkofta från Heart of Lovikka. Print, Knaada design. Den gröna skålen i bokhyllan har Sofias mamma, keramiker Barbro Hellström, gjort. Tekopp, Staffordshire, Calico, Tradera. Furustolen och klockan är arvegods. Kalle Anka-tidningarna har Sofia köpt på bondauktion för att sysselsätta barnen ”medan mamma budar”. Foto: LISA BJÖRNER
I pysselrummet finns plats för massor av tyger, dekorativa band, snören, broderier och garner. Trähästen som Sofia fått v sin mamma är från 1800-talet. Leksakshunden och kungatavlan är loppisfynd. Näverkorgar, från en bondauktion. Stålkorg, Korbo. Foto: LISA BJÖRNER

De fönster som gick att rädda renoverades och de som var i för dåligt skick byttes mot likadana nytillverkade i kärnvirke med gammalt glas. Ytterdörren från 1950-talet byttes till en med gammal sekelskifteskänsla. Kaminer sattes in i vardags- och pysselrum. Avlopp grävdes och toalett och dusch sattes in. Sofia och Martin valde att även sätta in extra el-element för att kunna vara i huset året om. 

Allt eftersom har gården uppgraderats. På senare tid har Martin byggt en bastu med trädäck nere vid sjön. Vedboden har förlängts och rymmer nu även ett gästhus, fullt utrustat med badrum. 

– Vi ville inte ändra på gårdsbilden som är så grundad och vacker som den är, säger Sofia.

Under renoveringarna har Sofia och Martin hjälpts åt, men en tydlig uppdelning finns ändå. Martin är praktisk, väl genomtänkt och har byggt många delprojekt själv, såsom trappor ner till bad- och bastuplatsen och en ny farstubro. Sofia är visionär och estet. Hon älskar att dra i gång projekt. Paret har tillsammans planerat alla åtgärder noga och lösningarna har efter hand vuxit fram. I de större projekten, som att måla om hela huset, har hantverkare anlitats.

I en av husets skrubbar har dottern Märta ett eget litet krypin där hon kan spana ut över gården. Mönstrad pläd från Odd Molly Home. Foto: LISA BJÖRNER
Huset kallas för Båtbacken och sjökänslan är påtaglig i hela huset. Martins pappa började bygga skepp i trä efter pensionen och alla i familjen har fått varsitt. Det här är Märtas fina segelbåt. Foto: LISA BJÖRNER
Även från föräldrarnas sovrum kan man njuta av utsikten mot vattnet.Överkast och kudde, Odd Molly Home. Den vita byrån är hemsnickrad av Sofias farmors far. Den lilla bysten på byrån är från keramikkonstnär Malin Blom. Betongask, Tove Adman. Ullväst, Heart of Lovikka. Näverkorg och broderier är fyndade på bondauktion. Någon dag tänker Sofia skapa nåt vackert av det. Foto: LISA BJÖRNER

Stilen på Båtbacken beskriver Sofia som att sekelskiftet fått blomma ut rejält. 

– Här frossar jag i skira gardiner och jag älskar att omge mig med gamla saker med patina. Den genomgående röda tråden är naturmaterial. 

Känslan som Sofia vill uppnå är stressfrihet. När vi kliver över tröskeln ska man kunna känna ett lugn, det ska vara avslappnat och vackert. Nu på hösten blir det ofta promenader ut i markerna kring Båtbacken för att leta svamp och bär. Och lediga dagar avslutas gärna i bastun och sedan med en god bok.

LÄS MER: Fredrik och Ida förvandlade slitna 40-talshuset till en dröm

LÄS MER: Monica byggde om fallfärdiga smedjan till ett sagolikt orangeri 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!