1 AV 2
Det gamla sekelskifteshuset är byggt 1895 och var Sofias drömhus när hon växte upp i Alingsås. För sju år sedan slog drömmen in. ”Det kändes verkligen som den bästa julklapp jag någonsin hade fått.”
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 2

Så gav Sofia 1800-talshuset nytt liv – fick juligt drömhus

Som barn drömde Sofia om att en dag kunna flytta in i den stora villan i Alingsås. Många år senare gick drömmen i uppfyllelse och nu fylls rummen i den gamla sekelskiftesvillan med röd amaryllis och julstjärnor. 

Här tjuvstartar julen med Janssons frestelse redan i november.

Anna Truelsen

Familjen Hansson firar jul med traditioner som har hängt med i familjen sedan slutet av 1940-talet. Helgen före jul samlas alla i Mikaels släkt hemma hos Sofia, Mikael och barnen Anton och Gustav. Då fylls villan i Alingsås av doften av lack, för nu stämplas släktens julklappar med familjens sigill.

- Vi älskar den här traditionen. Det är så mysigt när alla kommer. Vårt hus har stora härliga sociala utrymmen och är som gjort för julkalas. Vi har tänt ljus och gjort det julfint i hela huset. Alla har med sig någon rätt med julmat och så lackar vi paket och provsmakar julmaten. Det är bullrigt, mysigt och stämningsfullt, säger Sofia.

En av höjdpunkterna under familjen Hanssons jul är när de, helgen före julafton, samlar släkten för julmiddag och lackar julklapparna. Det är en tradition som påbörjades redan på 1940-talet och som familjen tagit över. "Vi provsmakar julbordet och stämplar våra medhavda klappar med ett sigill och en stämpel med familjenamnets initialer", säger Sofia. Foto: CARINA OLANDER
Familjen Hansson tycker mycket om att laga mat och spisen går varm till jul. Spis, Falcon. Foto: CARINA OLANDER
Det vackra köket har fått tillbaka sin gamla sekelskiftescharm med svart- och vitrutigt golv. Inredningen i övrigt har vitt som grund och dekoreras med många röda detaljer till jul. Kök från Ikea. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS FAMILJEN HANSSON

Här bor: Sofia, 45, och Mikael, 47, Anton, 15, och Gustav, 12. Gör: Sofia arbetar i en inrednings- och klädbutik. Mikael arbetar i fastighetsbranschen.

Var: I Alingsås.

Bor: I ett 284 kvadratmeter stort sekelskifteshus byggt 1895 med nio rum och kök. 

Instagram: @sofiahemma

Julen hemma hos Sofia och Mikael brukar starta vid första advent. 

- Men är november för mörk och tråkig så kommer det upp några stjärnor i fönstren redan i mitten av november.

Sofia tycker om att pynta och arrangera vackra stilleben och brukar gå loss med buketter av vackert mörkröd amaryllis som får sällskap av tallris och eukalyptus.

- För oss är julen helt klart röd. Det är inte så att vi byter ut alla kuddar och hänger upp röda gardiner, men det vi tillför till jul får gärna gå i rött. Rött skapar värme och en ombonad känsla och blir väldigt fint till vår ljusa grund. Jag älskar december och tycker att det blir så mysigt när stjärnor och adventsljusstakar kommer upp.

Förr om åren gjorde Sofia alltid sillsallad med sin farmor till jul. 

- Hon är borta sedan länge, men om jag hinner gör jag gärna sillsallad från grunden då den är oerhört god och bär med sig många fina minnen. Något vi absolut inte kan vara utan är Janssons frestelse. Vi brukar tjuvstarta julen med att äta det redan i november, säger Sofia.

Den pampiga kakelugnen och den stora granen smyckar vardagsrummet. "Vi brukar alltid köpa en stor kungsgran och försöker att hitta en så stor som möjligt då allt ser litet ut i detta rum". Foto: CARINA OLANDER
Innanför vardagsrummet finns tv-rummet där familjen ser på julfilmer ihop. Matta och pläd, Rusta. Foto: CARINA OLANDER
För Sofia går julen i rött. Hon dekorerar med röda amaryllis i bukett och granen pyntas med kulor i rött. "Jag tycker att det röda blir så fint till den ljusa basen i vårt hem", säger hon. Foto: CARINA OLANDER
Uppdukat för lite julmys med glögg och tilltugg. Foto: CARINA OLANDER
Här ligger julklappar redo att stämplas med släktens sigill. Soffa och fåtöljer, Bratells möbler. Patchworkmatta, Lupperts Mattor. Kuddar från House Doctor och Iems. Soffbord, Artilleriet. Lampa, Pb Home. Foto: CARINA OLANDER

Familjen har hunnit bo i huset i sju år och stortrivs. De bor intill en skogsdunge som ger känslan av att huset ligger på landet fast de egentligen bor ett stenkast från Alingsås centrum. Huset är ett av de första som byggdes i området som genom årens lopp utökats med villor från olika tidsepoker.

Familjen Hanssons villa är rymlig med sina 284 kvadratmeter fördelat på nio rum och kök. På bottenplan finns de sociala utrymmena med kök, stort vardagsrum, tv-rum, matsal samt tonårsrum och badrum. På övre plan finns sovrum och badrum.

- Huset som vi i dag bor i, var mitt drömhus när jag växte upp. Som tonåring sa jag att jag någon gång ville bo där. Huset bytte ägare för 13 år sedan, men då var det dessvärre inte läge för oss att köpa hus. Jag tänkte att vi hade missat chansen och att en annan familj skulle bo där i 30 år eller nåt.

Men otroligt nog kom huset ut på Hemnet mellan jul och nyår för sju år sedan.

- Det kändes verkligen som den bästa julklapp jag någonsin hade fått. På den tiden bodde vi på landet utanför Alingsås och min man ville inte alls flytta in till staden. Men jag var helt övertygad om att huset var rätt för vår familj och tvingade med honom på visningen. Det räckte att vi båda kom in i hallen så var Mikael lika övertygad som jag om att vi skulle bo där. Vi lade ett bud direkt och huset blev vårt. Ett par månader senare kunde vi flytta in.

Den vackra matsalen med kakelugn och generös takhöjd är uppdukad till julmiddag. Sofia har gjort lampan ovanför matbordet av en gammal lövkorg. Stolar, Thonet. Foto: CARINA OLANDER
Det är så mysigt att sätta sig till bords när man lagt ner lite extra tid på att få det fint, tycker Sofia. Här är det dukat med både bukett och tända ljus. Vas, Dbkd. Tallrik, Mateus. Foto: CARINA OLANDER
Det gedigna skåpet i matsalen är fyllt av vackra ting, både gamla och nya. Skåp och stolar, Pb Home. Foto: CARINA OLANDER

 

Huset hade en del renoveringsbehov och då Mikael och Sofia ville sätta sin egen prägel på huset har de gått igenom och renoverat i stort sett alla ytskikt inomhus. Huset är byggt 1895 och målet var att återskapa så mycket som möjligt av husets ursprungliga själ.

- Vi har anlitat målare och tapetserare som är duktiga på att återställa gamla hus och har fått god hjälp av dem. Det är svårt att både hinna jobba och ta hand om familjen och renovera hela tiden. Renovering är ett pågående arbete och vi har tagit det lite pö om pö, berättar Sofia. Övre plan har fått ett nytt badrum och nu är det dags för hallen på övervåningen. Utvändigt har de målat om och bytt tak.

- Mitt favoritrum här hemma är helt klart matsalen. Där är originalhöjd, stuckatur i taket och det finns en pampig kakelugn här inne som gör så mycket för känslan i rummet. Det blir extra fint så här i jultider när vi tänder ljus i den och dukar upp för julmiddag i rummet.

Badrummet är nyligen renoverat med klinkergolv i marockansk stil. Kommoder, Ikea. Speglar, House Doctor. Kakel, Stonefactory. Foto: CARINA OLANDER
Sofia och Mikaels sovrum ligger på andra våning. Här går julen i lite ljusare toner med julstjärnor i vitt och gedigna fårskinn som ger en ombonad känsla. Lampa, Olsson & Jensen. Säng, Ikea. Kuddar från Mio, Rusta och Åhléns. Foto: CARINA OLANDER
Sofia blev helt förälskad i adventsstjärnan när hon såg den på stan. Adventsstjärna Anna, PR Home. Foto: CARINA OLANDER

Sofia och Mikael lade ner mycket tid på att hitta en tapet som passade rummets känsla.

- Till slut hittade vi en medaljongtapet som kändes klippt och skuren husets tidsepok.

Vid renoveringen av rummet hade målaren stora problem med att få bredspacklingen att fästa, spacklet släppte från väggen.

- Det slutade med att målaren fick riva ner alla lager med gamla tapeter. Det som kom fram när tapeten revs gjorde så starkt intryck på henne att hon ringde mig till jobbet och sa att jag nog skulle ta och komma hem och titta på det som hon upptäckt.

Det visade sig att understa lagret tapet var en medaljongtapet med exakt samma mönster som Sofia och Mikael hade valt.

- Det var som att huset valt tapeten, säger Sofia.

Sofia har dekorerat familjens uterum med röda äpplen, ljus och granris. Matta från Rusta. Ljuskronan har Sofia gjort. Bord och stolar, Ikea. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Ida och Kristofer rustade upp gamla släktgården – blev magiskt julhem

LÄS MER: Mira förvandlade furustugan till Sveriges mysigaste hem