1 av 3: Här är familjen i Nässjö innan de fått sitt tredje barn. Foto: Josefin Widell Hultgren / fotograf/BMB
2 av 3: Familjen har nyligen fått ett tillskott – lilla Stig. Foto: Tina Hultman
3 av 3: Breda dörröppningar mellan vardagsrum och matsal gör att intilliggande rumsfärger syns och ger effekt även på håll. Foto: Josefin Widell Hultgren

Sofia blev svårt sjuk – det fick paret att helt byta liv

Livet för familjen Ek tog en totalvändning när Sofia blev oförklarligt och svårt sjuk. Det utstakade livet i huvudstaden ersattes med ett helt nytt livstempo – i lilla Nässjö.

Nässjö är inte den del av Småland som består av idylliska röda stugor och Bullerbykänsla. Här råder i stället en lite ruffare, levande stil i staden som formats av sin industriella historia. Men det var precis det som tilltalade Sofia, som tillsammans med familjen lämnat Stockholm och verkligen hittat hem.

– Jag hade aldrig i livet sett min framtid så här, gift med en begravningsentreprenör och bosatt i Nässjö. Men med facit i hand är vi så otroligt glada över beslutet om att starta ett nytt liv just här, berättar Sofia.

Huset är från 1939 och krävde mycket renovering när familjen köpte det. Foto: Josefin Widell Hultgren
”Egentligen är jag inte alls växtkunnig, men jag tänker bli bättre och gillar att prova mig fram”, säger Sofia som inte räds en utmaning. Foto: Josefin Widell Hultgren

Åren av studier och karriärklättring i storstan tycktes leda raka spåret mot en tydligt utstakad framtid i Stockholm.

– Tänk att det skulle ta en fyra månaders resa till Bali och sedan fem veckor på sjukhus för att på riktigt förstå vad som är viktigast för oss, säger Sofia, som länge tvekade kring beslutet att lämna allt när Johan erbjöds att över familjeföretaget hemma i sin barndomsort.

– Jag tänkte: Vem blir jag om jag flyttar dit? Jag förstår inte varför jag fastnade i att grubbla så mycket kring vad andra skulle tycka. Om vi inte tagit oss tid att på riktigt fundera över vad vi ville hade vi säkert fortsatt på den utstakade bana som vi trodde att vi borde följa, för att så gör alla andra. Kanske samma sorts boende, i samma område och med samma sorts bil som alla andra, säger Sofia.

Hemma hos familjen Ek

Här bor: Sofia Ek, 35 år, och Johan Ek, 37, tillsammans med barnen Fred, 5, och Knut, 3 och Stig som föddes i augusti. 

Gör: Sofia jobbar som kommunikatör och Johan driver en begravningsbyrå. 

Instagram: @gryll. 

Var: Nässjö, Småland.

Huset: Villa byggd 1939, boytan är 352 kvm.

Men för ungefär tre år sedan, mitt i ett pågående husköp, drabbades Sofia av domningar i armen och synbortfall. Hon förlorade sin talförmåga. Det blev fem läskiga veckor på neurologen innan det gick att konstatera att övertrycket i hjärnan var ofarligt, och med rätt behandling var hon på benen igen efter bara några veckor.

När jag väl kunde stå på benen och krama om min familj igen så lovade jag mig själv att bli bättre på att ta vara på livet.

– Men tiden på sjukhuset gav mycket utrymme för eftertanke, och när jag väl kunde stå på benen och krama om min familj igen så lovade jag mig själv att bli bättre på att ta vara på livet. Inte gå och vänta på saker. Man har liksom inget att förlora. Jag hade tur. Det var ingen hjärntumör eller någon farlig sjukdom. Jag blev helt bra igen. Men hela upplevelsen har fått mig att behålla känslan av tacksamhet och att glädjas åt vardagen och de små sakerna, berättar Sofia.

Själva köket var i bra skick när familjen flyttade in, så de ville göra så lite som möjligt men ändå förstärka funkiskänslan. Golvet byttes, skåp och luckor fick nya handtag och knoppar från Buster + Punch, överskåpen plockades ner och väggarna kaklades för att sedan prydas av Stringhyllor. ”Elva kaffe-lampan har min svärfar gjort, och här i Nässjö är ju elvakaffet lite heligt”, säger Sofia skämtsamt. Foto: Josefin Widell Hultgren
Stringhyllor med öppen förvaring i köket. Foto: Josefin Widell Hultgren

Småland visade sig bli den plats där hon äntligen fick både tid och ork till personlig utveckling och kreativitet. Och framför allt blev det en total omstart.

Familjen Ek hittade sitt drömhus. Det är från 1939, och de var införstådda med vilket renoveringsarbete som låg framför dem. Alla ytor i den 350 kvadratmeter stora villan gjordes vid. Fiskbensparketten i ek slipades och vaxades, tak och väggar målades om. Badrummen renoverades och köket förfinades, men utan att riva ut alla befintliga stommar och luckor.

I dag är husets stora ytor smakfullt möblerade i enhetliga toner. Breda dörröppningar mellan hall, vardagsrum och matsal gör att intilliggande rumsfärger syns och ger effekt även på håll. Tavelväggarna består av personliga minnen och gamla fotografier med anknytning till släktens historia. Den öppna spisen i original tillför karaktär till det stora vardagsrummet och pryds av en väggmålning från byggåret 1939.

Klarlackat mdf-skåp från Superfront men med stomme från Ikea. Stolar från Stockholms auktionsverk. Bordsskivan i mdf, beställd genom lokalt sågverk, har lackats med flera lager klarlack för att matcha skåpet. Bordsbenen har spraymålats i mattsvart. Vägglampa Pholc Bellman. Foto: Josefin Widell Hultgren
I vardagsrummet står ett Ikeaskåp som förvandlats med nya skåpluckor och täcksidor från Superfront. Även läderhandtag och ben är utbytta. Ovanför syns en tavelvägg med motiv från Dalarna, Sofias hemtrakter. Foto: Josefin Widell Hultgren
”Marmorspisen är en av husets alla magiska detaljer. Vi har fått restaurera rökkanalerna för att kunna använda den, men den var värd all möda”, säger Sofia. Tavelväggen består av Håkan Hellström-porträtt från Rockfoto, David LaChapelleposter och egna foton från Asienresor. Tv-bänken har Sofia ritat och beställt genom lokalt snickeri som även spraymålat möbeln enligt Superfronts färgkod från luckorna på intilliggande skåp. Ben från Superfront. Foto: Josefin Widell Hultgren
Matsalsbordet har Sofia byggt tillsammans med sin svåger. Stolarna är inropade på Stockholms auktionsverk. Taklampa Buster + Punch Hooked 6.0. Orientalisk matta från Ikea. Väggskåp också från Ikea men målade i samma färg som väggen. Konsten är utställningsposter från Fotografiska, ärvd morfars-konst, foto av Daniel Månsson och vintageinspirerade bilder från Sofias favoritgalleri i London, Nelly Duff. Den enorma korgen var en gåva, vasen är loppisfunnen i Dalarna och buketten har Hanna på Butik botanik skapat. Foto: Josefin Widell Hultgren

I matsalen har Sofia och Johan målat möbler i samma färg som väggen, vilket ger ett lugnt intryck.

– Jag hade funderingar på att blogga om renoveringen men tänkte att det kanske inte var så intressant för andra att läsa om. Ångrar mig faktiskt nu så här i efterhand. Hade ju varit superkul för egen del att ha det dokumenterat. Men, men... Jag får försöka komma ihåg ändå, säger Sofia.

Ett minne från renoveringstiden var när färgvalet blev helt uppåt väggarna. Efter att halltapeten rivits ner fann paret en vacker grön ton som förgyllt rummet en gång i tiden och bestämde sig då för att måla just den färgen där igen.

Väggmålningen ovanför trappan är original och målad 1939. Foto: Josefin Widell Hultgren
Vi har varit ett bra team i hela arbetsprocessen. Det är tur att vi är så olika.

– Jag låg fortfarande på sjukhus när jag ringde målaren och förklarade exakt var han skulle hitta färgen som vi önskade. Problemet var att det tydligen fanns fler skikt av tidigare färger i just detta rum, så målaren fann en helt annan nyans – nämligen ärtgrönt, berättar Sofia som blev ordentligt förvånad när hon kom hem till deras nymålade fina hall.

– Vi har varit ett bra team i hela arbetsprocessen. Det är tur att vi är så olika. Johan är oftast lugn och tänker att allt löser sig. Själv är jag en mycket ”stark-skör” känslomänniska. Och hallen, den rättade vi till och blev lyckligtvis mycket nöjda med slutresultatet. Det är förresten väldigt skönt att ha två ingångar, den grönmålade är alltid fin och städad... medan den andra är lite mer ”real life”.

Vardagsrummets grå soffa har följt med i många år. Intill står fåtölj och puff från Sofa company i Huskvarna. Blomsterpiedestal från Sofias morföräldrar. Foto: Josefin Widell Hultgren
Tavelväggen i tv-rummet är också en salig blandning av sådant som familjen gillar. Här syns målningar av Johans pappa och Sofias morfar samt resminnen och foton blandat med prints. Foto: Josefin Widell Hultgren
Sovrummet är en vilsam oas i mörka, rogivande färger, som återkommer i detaljer som filten på sängen och konsten på väggen. Foto: Josefin Widell Hultgren
Här har Johan och Sofia försökt skapa ett glatt rum som ska locka till lek. En extra skiva har monterats över Ikeasängens kortsida. Färgen valdes för att matcha väggen. Gul puff från Habitat room och sängkläder från Mini Rodini. Foto: Josefin Widell Hultgren / fotograf/BMB

Det som gläder familjen mest i huset är de stora ytorna. En vanlig vänträff kan lätt landa på 15 personer, och då skadar det aldrig med extra svängrum.

– Men när vi är för oss själva nyttjar vi nog främst kök, sovrum och tv-rum, säger Sofia.

Sonen Fred, däremot, trivs framför allt i det vadderade lekrummet nere i källaren.

– Men mest gillar jag Kolmården och sommarlov, säger han med ett busigt leende.

Familjen ser med förväntan på fortsättningen av 2020, då fyra ska bli fem. Om tiden räcker till då blir framtida projekt ett lustfyllt trädgårdsfixande. De uppmurade odlingslådorna svämmar över av rödbetor, örter och sallat. Men till nästa säsong tänker Sofia sätta i gång sådden tidigare.

– Egentligen är jag inte alls växtkunnig, men jag tänker bli bättre och gillar att prova mig fram, säger hon och får hjälp av pojkarna att skölja av dagens jordiga skörd.

– Invändigt försöker jag få till klättrande växter runt mina fönster, i stället för gardiner, säger Sofia. Hon erkänner att många plantor här hemma är både rassliga och prassliga, men vem kan ha perfektion i vartenda litet hörn?

Nu är det dags för cheesecake, och hela familjen hjälps åt med förberedelserna. Barnen intar sin självklara köksplats – uppe på köksbänken. Fred river citronzest över kakan och Knut smakar på hallonen.

– Jag kan bära själv, säger Fred – och swoosh... så landar hela kreationen mitt på köksgolvet.

”Det här rummet var redan möblerat som en walk-in closet när vi flyttade in. Det är helt vanliga Ikeagarderober som har målats i samma grå nyans som väggen och uppdaterats med Pull bar från Buster + Punch. Bänk från Sofa company.” Foto: Josefin Widell Hultgren / fotograf/BMB
”När vi väl hittade rätt kulör blev jag så kär så att vi målade in allt i samma färg. Väggen med mässingsknoppar är en idé vi snodde med oss från vår lägenhet i Hammarby sjöstad, där vi levde på 69 kvadrat och fick tänka förvaring hela tiden”, berättar Sofia. Foto: Josefin Widell Hultgren
Gästtoaletten var näst intill original från 1939 när familjen flyttade in. Vid renoveringen återskapades funkisstilen med enkla former, som kakel i 15 x 15 centimeter, rund spegel, svartvitt och enkla linjer. ”Jag fick också någon fixidé om att inspireras av gammal sjukhusmiljö, därav konstvalet”, säger Sofia. Foto: Josefin Widell Hultgren

LÄS MER: Emilia och Johan köpte ett ödehus – nu rustar de upp sitt drömhem

LÄS MER: Fredrik och Ida förvandlade trista 40-talshuset till en dröm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!