Hela familjen samlad: pappa Johan, mamma Sofie och barnen Noah och Mio.
1 av 8: Hela familjen samlad: pappa Johan, mamma Sofie och barnen Noah och Mio. Foto: KARIN FOBERG
Huset är byggt 1914 och ligger i Fjugesta utanför Örebro.  
Staket och grind har Johan snickrat och målat själv.
2 av 8: Huset är byggt 1914 och ligger i Fjugesta utanför Örebro. Staket och grind har Johan snickrat och målat själv. Foto: KARIN FOBERG
Vedspisen köptes second hand for 8 år sedan. Spisen och kåpan är en Falcon, från Säljar’n i Örebro. Taket original i original färg påbättrat. Alla hyllplan kommer från rivningen av huset.
3 av 8: Vedspisen köptes second hand for 8 år sedan. Spisen och kåpan är en Falcon, från Säljar’n i Örebro. Taket original i original färg påbättrat. Alla hyllplan kommer från rivningen av huset. Foto: KARIN FOBERG
All köksinredning är byggd av Johan. Bänkskivorna är gjorda i materialet Cavino, skafferidörren fanns i huset. Knoppar och handtag kommer från Specialbeslag.
4 av 8: All köksinredning är byggd av Johan. Bänkskivorna är gjorda i materialet Cavino, skafferidörren fanns i huset. Knoppar och handtag kommer från Specialbeslag. Foto: KARIN FOBERG
Förvaringen för ytterkläder och skor är byggd av Johan. Stengolvet kommer från Stiltje, takkronan från Auktion 3 och hyllan från auktion. En gammal trälåda har blivit skohylla till barnen.
5 av 8: Förvaringen för ytterkläder och skor är byggd av Johan. Stengolvet kommer från Stiltje, takkronan från Auktion 3 och hyllan från auktion. En gammal trälåda har blivit skohylla till barnen. Foto: KARIN FOBERG
Köksbord och stolar kommer från Huldas, Örebro. Skåpet är inköpt på loppis. Blomvaser och horn kommer från CE inne ute i Örebro. Tapeten kommer från Duro ur kollektionen gammelsvensk. Taklampan kommer från Lamplagret i Örebro.
6 av 8: Köksbord och stolar kommer från Huldas, Örebro. Skåpet är inköpt på loppis. Blomvaser och horn kommer från CE inne ute i Örebro. Tapeten kommer från Duro ur kollektionen gammelsvensk. Taklampan kommer från Lamplagret i Örebro. Foto: KARIN FOBERG
Loppisfyndade väskor och bord. Tapeten kommer från Boråstapeter ur kollektionen Falsterbo 2.
7 av 8: Loppisfyndade väskor och bord. Tapeten kommer från Boråstapeter ur kollektionen Falsterbo 2. Foto: KARIN FOBERG
Vägg- och golvkakel kommer från Kakeldax i Örebro. Badrumsskåpet har Johan byggt och betongskivan har han gjutit själv. Lamporna kommer från Nice inredning i Marieberg. Spegeln är ett loppisfynd som sprayats svart, och kranen kommer från Nacka byggnadsvård.
8 av 8: Vägg- och golvkakel kommer från Kakeldax i Örebro. Badrumsskåpet har Johan byggt och betongskivan har han gjutit själv. Lamporna kommer från Nice inredning i Marieberg. Spegeln är ett loppisfynd som sprayats svart, och kranen kommer från Nacka byggnadsvård. Foto: KARIN FOBERG

Slitna 30-talshuset dolde drömhem från sekelskiftet

Det var inte direkt kärlek vid första ögonkastet när Johan och Sofie såg det slitna blåa 30-talshuset med eternitfasad i Fjugesta utanför Örebro. Men den vackra gamla torparträdgården fick dem att bestämma sig – och här började en fantastisk renoveringsresa som bjöd paret på flera överraskningar.

Det var inte helt självklart för Johan och Sofie att flytta ut på landet till ett litet samhälle. De hade letat hus i flera år inne i Örebro, men då priserna stigit enormt de senaste åren fick de lägga den planen på hyllan.

 – Även om vi sparat i tio år, sedan vi träffades, räckte pengarna fortfarande inte till. Så vi funderade på att kanske börja titta utanfor Örebro. Någonstans där man kan få det hus som man vill ha, och fortfarande leva bra utan att huset slukar upp alla pengar, berättar Johan.

Hemma hos Johan och Sofie

Här bor: Johan Antonsson, 43, och Sofie Olsson, 37, med barnen Noah, 8, och Mio, 6.

Jobbar med: Sofie är samordnare på Ungstöd och Johan driver eget snickeri.

Huset: En villa på 160 kvadratmeter från 1914, tillbyggd 2013, i Fjugesta utanför Örebro.

Instagram: @johansinredning

LÄS MER: Fynda drömtorp! 10 fina hus under 1 miljon kronor 

Vedspisen köptes second hand for 8 år sedan. Spisen och kåpan är en Falcon, från Säljar’n i Örebro. Taket original i original färg påbättrat. Alla hyllplan kommer från rivningen av huset. Foto: KARIN FOBERG

Såg potential i gamla huset i Fjugesta

Det började med ett hus i Fjugesta som Johans föräldrar kommer från. Första huset var ingen hit, men så fick de tips av en kusin som berättade om ett hus som skulle läggas ut hos mäklaren om några dagar. De fick tag på de dåvarande husägarna och fick komma på visning direkt. Det var dock inte direkt kärlek vid första ögonkastet när de såg det slitna blåa huset med eternitplattor. 

– Däremot var trädgården fantastisk, säger Sofie. En gammal torparträdgård med mängder av blommor och träd som kändes lite som en hemlig trädgård.

Dock såg Johan, som är snickare och har ett brinnande intresse för inredning, stor potential. Med en hel del gamla bevarade detaljer och sin generösa takhöjd och stora ljusa fönster kändes det jättebra. Det tog inte lång stund att övertala Sofie, och inte många månader efter startade den stora och varsamma renoveringen. De hade turen att kunna bo kvar i sin lägenhet dem första sju månaderna av renoveringen. 

– Annars hade vi aldrig stått ut, säger båda samstämmigt.

Huset är byggt 1914 och ligger i Fjugesta utanför Örebro. Foto: KARIN FOBERG

Eternitplattor dolde välbevarad träpanel

Husets planlösning kändes inte tillräckligt stor med sina små trånga rum, så de börjades med att bygga ut totalt 50 kvm på övervåningen såväl som undervåningen. 

– Då fick vi två sovrum till plus en tvättstuga, med ingång som leder ut till trädgården och fungerar som en groventré. Det blev jättebra, man kan inte ens se att huset är tillbyggt! säger Sofie.

– När eternitplattorna togs bort fanns en fantastiskt välbevarad huspanel i trä som vi bara behövde göra en bättringsmålning på. Vi hade ingen aning om vad som fanns under så det var en väldigt positiv överraskning, säger Johan.

När rivningen inomhus startade var det av en slump som de fick reda på att huset var byggt 1914, och inte 1930 som mäklaren sa. 

– När vi rev ena kattvinden och skulle elda upp allt gammalt material, såg jag att det stod något skrivet på en gammal träbit. När jag tittade närmare fanns där en text som berättade att huset var byggt 1914. Den träbiten finns nu uppsatt i hallen som ett kärt minne, säger Johan. 

Köksbord och stolar kommer från Huldas, Örebro. Skåpet är inköpt på loppis. Blomvaser och horn kommer från CE inne ute i Örebro. Tapeten kommer från Duro ur kollektionen gammelsvensk. Taklampan kommer från Lamplagret i Örebro. Foto: KARIN FOBERG

Bevarade trägolv och handmålade snickerier

Paret hade bestämt att allt, förutom trägolvet samt pärlsponten på väggar och tak, skulle bort. Det som kunde räddas skulle behållas för att inte husets själ skulle försvinna. Lister och foder ersattes med tidstypiska. Elementen fick fina gamla skydd som Johan själv byggt. Gamla mattor revs ut, och det fina trägolvet som fanns under slipades upp och lutades. Alla snickerier är handmålade, precis som det nya staketet som Johan byggt runt trädgarden. Något som båda sätter högt värde vid.

Flera dörröppningar mellan kök, matplats och vardagsrum har blivit ersatta med Johans egen spegelpanel, och stora luftiga öppningar blev till för att få en genomgående känsla. 

– Det var roligt att se stående timmerväggar när gamla väggar och tapeter revs. Det är rätt ovanligt då timmer oftast byggs liggande. Så vi bestämde oss för att låta den vara synlig på flera ställen runtom i huset. Det är vi jättenöjda med, säger Johan.

All köksinredning är byggd av Johan. Bänkskivorna är gjorda i materialet Cavino, skafferidörren fanns i huset. Knoppar och handtag kommer från Specialbeslag, och kranen kommer från Nacka byggnadsvård. Mattan är handvävd, köpt på auktion. Foto: KARIN FOBERG
Vedspisen köptes second hand for 8 år sedan. Foto: KARIN FOBERG

– Köket har nog varit den största missen. Första gången blev det inte alls bra, men nu när vi har ändrat om några gånger är vi nöjda. I köket fanns heller inte någon vedspis så det var roligt att äntligen få användning för den vedspis som vi köpt åtta år tidigare. Vedspisen blev mysfaktorn i köket, men alla platsbyggda skåp, skafferi och köksön som Johan själv byggt, satte verkligen prägel på slutresultatet, säger Sofie.

Har gjort mycket jobb själva

Johan och Sofie har inte bara sparat pengar under tio år, utan även alla former av inredningsdetaljer. Något som har hjälpt enormt med tanke på alla kostnader under renoveringen. Paret har nästan bara använt sig av lokala butiker och leverantörer då de vill stödja landsbygden. Ibland har det varit lite mer kostsamt, men det de tjänat in på att göra allt jobb själva har de kunnat kosta på hos lokala materialtillverkare i stället.

LÄS MER: Anders och Yvette byggde drömhuset med pool – när barnen flyttat ut 

Sofforna från Mio, brickbordet har Johan själv byggt. Sittpuffen kommer från Marocko. Plädar och kuddar från CE inne ute. Tyget i tv-skåpet kommer från Allstugan, och Kelimmattan kommer från Asperum. Det gamla lokstallsfönstret har Johan tagit med sig från ett rivningsjobb. Taklampan kommer från Blomster- och inredningsaffären i Fjugesta. Foto: KARIN FOBERG
Fårskinn och kudde från CE inne ute. Lampa och schäslong från Mio. Spegel och ljusstakar från loppis. Foto: KARIN FOBERG

– Hade man vetat innerbörden av att ta på sig ett sådant stort projekt med två små barn första gången man köpte hus, hade jag nog inte gått med på husköpet. Nu, ett och ett halvt år senare när huset är klart så känner man självklart att man var glad att man gjorde det. Men utan någon erfarenhet så har det varit Johan som varit den drivande kraften. Johan kunde jobba 18 timmar om dygnet, så även om jag hjälpt till att måla, riva och planera så har Johan stått för det tyngsta jobbet inom renoveringen, säger Sofie. 

– Det har självklart bara fungerat eftersom Sofie ensam varit den som mest tagit hand om barnen. Jag tog tillfället i akt när de varslade folk på snickerifirman jag jobbade på, att jobba heltid med renoveringen i stället. Ett lärorikt beslut som nu resulterat i många rika erfarenheter, och att jag byggt och öppnat eget snickeri hemma, berättar Johan. 

Även om huset är klart och snickeriet likaså så finns det ett projekt kvar: Sofie ska äntligen få sitt orangeri. En välförtjänt plats att njuta på i familj och goda vänners lag, nu när allting äntligen är klart!

Takkronan kommer från auktion och trappräcket har Johan själv byggt och målat. Dörren är nerslipad men mycket av originalfärgen behölls och sedan blivit påbättrad. Foto: KARIN FOBERG
Dörren är originalmålad av husets förra ägare. Taklampan kommer från loppis och skåpet kommer från Nepal. Sängen har Johan själv byggt. Foto: KARIN FOBERG
Glasportalen är gjord av en lokal glasmästare, och duschkranen kommer från Nacka byggnadsvård. Foto: KARIN FOBERG
Sofie har gjort en rolig takdetalj av en gammal gren och hängt på diverse olika leksaker. Sängen är gjord av Johan, mattan kommer från Mio. Foto: KARIN FOBERG

ANNONS: Härlig inspiration och proffsiga tips – prenumerera på Allt om Trädgård. (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande