Sassa byggde om sommarhuset till drömvilla

Sassa vid dörren till sitt hus på Yxlan i Roslagen där hon och hennes man Michael numera bor permanent.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Sassa vid dörren till sitt hus på Yxlan i Roslagen där hon och hennes man Michael numera bor permanent.

Den stora enplansvillan på ön Yxlan i Stockholms skärgård var från början Sassas och Michaels fritidshus. Nu bor de här permanent, i ett rymligt hem präglat av Sassas stora intresse för inredning. Hon gillar den fransk-bohemiska stilen, men allra viktigast är harmoni och trivsel. 

Ämnen i artikel:

Efter flera år som sommarhus byggdes huset på Yxlan ut till en permanent bostad. Nu kan Sassa och Michael ta emot familj och besök året om utan att det blir trångt. 

Till ön Yxlan, närmare bestämt Kolsvik mitt i Roslagen, kommer man via Vägverkets gula bilfärja. Vi tar färjan över sundet i de idylliska omgivningarna.  

– Kolsvik är en gammal by med charmig bebyggelse, berättar Sassa.

Yxlan är som mest 800 meter bred och 1,8 kilometer lång och befolkningen tredubblas under sommarhalvåret. 

– Det blir en stor skillnad när sommargästerna kommer, byn lever upp och det hörs ljud överallt, säger Sassa på vägen mot huset.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kolsvik är en gammal by på Yxlan i Stockholms skärgård med endast 400 åretruntboende.

Hemma hos Sassa

Här bor: Sassa Hårte med maken Michael. 

Gör: Pensionär som arbetar med sitt inredningsföretag S & Company Inredning.

Huset: Huset på ön Yxlan i Stockholms skärgård är byggt 1968 och utbyggt 2012. Ytan är 200 kvm och trädgården 2600 kvm.

Instagram: @sassaocompany.

Hon och hennes man köpte huset 2001, då var det cirka 100 kvadratmeter, för att ha det som ombyte till deras stora hus i Linköping. Det var främst miljön, läget och utsikten över Blidösund som fick paret att slå till. 

– Det är lantligt och ändå nära storstaden, Waxholmsbolaget har reguljärtrafik till och från Stockholm från tidig vår till sen höst, berättar Sassa. 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

På sommaren fylls den stora altanen av blommor och vackra kuddar. Sassa har gärna både hortensia och lavendel i sina krukor.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Köksdelen går i svart och vitt och har öppna hyllor för ett luftigt intryck. Nytt och gammalt blandas på hyllorna. Köksinredning, från Ikea.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Fönstret över diskhon ger både ljus och vacker utsikt över Blidösundet.

Bosatte sig i sommarstugan på Yxlan

Det sista koleldade ångbåtsfartyget Blidösund lägger också till i Kolsvik under högsäsongen. Ångbåtsbryggan ligger precis nedanför den vita enplansvillan. När Michael bytte anställningsort till Stockholm, blev Yxlan deras fasta bostadsort och från att ha varit 100 kvadratmeter stort byggdes huset nu ut till 200 kvadratmeter. 

– Vi har nära till allt, Norrtälje känns som ett stenkast härifrån och det tar bara 1,5 timme till centrala Stockholm. Och här har vi naturen, vattnet och miljön som vi ville ha. När vi nu är pensionärer båda två, känns det bra att vi har stora ytor att röra oss på, inte minst när vi får besök av vänner, barn och barnbarn, säger Sassa. 

Hon har en bakgrund som textillärare, men har även arbetat som inredare och drivit butik. Man kan se spår av detta både ute och inne i huset där mörka och ljusa nyanser vävs samman på ett lätt och smakfullt sätt. Furugolvet är genomgående i hela huset, förutom på verandan och matsalsdelen och i badrummen, där de valt vitt och svart. 

Omgivningarna och utsikten har hela tiden varit viktiga för Sassa och Michael.

– När vi bestämde oss för att bygga ut, tog vi hänsyn till solens gång och närheten till Blidösundet. Altanen sträcker sig från frukosthörnan utanför köket, där vi ser ner mot ångbåtsbryggan och all båttrafik ute i sundet. Vi kan också avsluta dagen med middag i solnedgången och samtidigt ha en fantastisk utsikt över vattnet, säger Sassa och visar oss ut på altanen. 

– Vi har fem utgångar vilket gör det är enkelt att röra sig mellan inne och ute. 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det rymliga vitrinskåpet från PB Home står i utrymmet mellan hallen och köket. Där förvarar Sassa porslin och glas som hon samlat på sig under åren.

Ljusinsläppet från alla fönster ger en härlig känsla och taket är öppet upp till nock. Plädarna och kuddar mjukar upp rummet. Korgstolar, från Cofur. Plädar, från Au Maison.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

1 av 2: Ljusinsläppet från alla fönster ger en härlig känsla och taket är öppet upp till nock. Plädarna och kuddar mjukar upp rummet. Korgstolar, från Cofur. Plädar, från Au Maison.

Vardagsrummets mjuka färgbas är vitt och beige. ”Det ska kännas trivsamt att komma hem till oss” säger Sassa.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

2 av 2: Vardagsrummets mjuka färgbas är vitt och beige. ”Det ska kännas trivsamt att komma hem till oss” säger Sassa.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Sassas favoritblommor är hortensia och lavendel. Hon fyller gärna sina krukor och urnor med dem. Lavendeln torkar hon sedan och syr in i små påsar som användas över vintern i huset.

Inreder med gammalt och nytt

Det är Sassa själv som står för det mesta när det handlar om inredningen. Hon målar och syr om av gamla och nya tyger och trivs bäst när hon får skapa, förändra och inreda. 

– Egentligen har vi inte köpt så mycket nytt, vi flyttade från ett stort hus och har även ärvt en hel del. Men det är klart, som återförsäljare till flera leverantörer så blir det naturligt att inredningen byts ut ibland. Jag springer på möbler jag inte kan motstå, som soffan som står nedanför sängen. Den blev jag kär i, säger Sassa.

När vi frågar vad hon har för stil kan hon inte riktigt svara. 

– Jag är inte säker på om jag har bara en stil, utan jag väljer ut det jag tycker om. Jag vill gärna ha en neutral bas, då är det lättare att ändra med kompletterande färger. Sedan kan jag fylla upp med arvegods, kuddar och blanda nytt och gammalt. Det ska inte kännas stelt när man kommer hem till oss. Mjukt, lite franskt och bohemiskt – det är en stil jag tycker om. Jag vill inte härma några inredningstrender, men inspireras gärna av dem när jag ändrar om hemma. 

Ett av önskemålen när huset på Yxlan byggdes ut var ett större kök där de kunde servera fisk, något som ofta står på menyn.

– Sist vi hade gäster, satt vi i växthuset och åt torsk med crème fraiche och massor av pepparrot. 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det stora växthuset används så långt in på säsongen som möjligt. Ett härligt kryp-in när det blåser, som det ofta gör från sjön.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Växthuset används ofta, bland annat dukar Sassa och Michael ofta upp till middag här. Porslin, från Sthål keramik. Möbler, Cofur. Gröna kuddar, Casa Cornelius.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Glasflaskor i vackra färger, liksom lyktor och prydnadssaker blir ett fint stilleben på en sekretär.

Sassa har samlat på sig mycket porslin och glas i olika stilar och färger som byts ut ofta för att matcha det som tillreds i köket. Då är det bra att ha det stora svarta vitrinskåpet som står i gången mellan hallen och köket. Den svarta färgen går igen i köket och även i matrummets rutiga golv. 

Ett stort badrum var viktigt för Sassa och Michael, med det vita kaklet känns det extra luftigt. Här inne finns förutom kommoden med två handfat även ett gammalt linneskåp som Sassa köpt av en vän. 

– Man får passa på när man hittar något riktigt fint. 

Sassa ler när hon säger det, och berättar att när hon blir kär i en möbel eller detalj har hon svårt att låta bli att köpa.

LÄS MER: Ljusterapi och musik i sommarvillan bland rosenbuskarna på Yxlan 

Vardagsrummet är på hela 40 kvadratmeter och badar i ljus från fönstren, här är färgerna lugna och går i beige och vitt. Känslan av bebodd trivsel ökar med högarna av böcker och tidningar. Ett av de mindre rummen, som även fungerar som gästrum, kallar Sassa för sitt eget.

– Här tittar jag på tv, läser, syr och planerar nya projekt. Ett eget rum känns lyxigt. 

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Sovrummet går i lugna färger med blandade mönster, spännande för ögat. Linnekuddar, Mimou. Paisleymönstrad kudde, Chhatwal & Jonsson. Blåvita kuddar, AnnaO.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Det platsbyggda skåpet har försetts med en gammal trådrulle som knopp och en tofs som en detalj.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Badrummet badar i ljus. Kandelabern från PB Home tänds när badkaret fyllts på med väldoftande skum. Skåpet är köp av en vän och används för sköna badhanddukar och tvålar.

Även det vackra växthuset i trädgården har ett stänk av lyx. Det byggdes i samband med utbyggnaden av huset. 

– Det kan blåsa en del här ute på ön och då är det skönt att ha växthuset att gå in i. Fast på sommaren mitt på dagen är det för varmt, då har vi andra ställen att vara på, säger Sassa. 

När vi tackar för oss står hon vid entrén på baksidan av huset.

– Vi valde att bygga entrén extra djup då det kan blåsa till ordentligt nära huset. Nu kan vi öppna dörren på vintern utan att det snöar in, och vi har gott om plats att ställa påsar utan att de blir blöta. Det var något vi lärde oss under tiden vi hade detta som fritidshus!

LÄS MER: GUIDE: Förläng sommaren med ett mysigt uterum

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande