1 av 8: Sara och hunden William. Det charmiga huset är byggt 1920, och Sara och Christian har bott här sedan 2015. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
2 av 8: Gott om levande ljus skapar fin julstämning. Ljusstakar fån Designtorget och Skultuna. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
3 av 8: Sara gillar att julpynta med naturliga, levande material. Här är ett vackert stilleben i köket med gröna växter i vackra vaser. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
4 av 8: Sara Bohm älskar att julpyssla, gärna med grönt från naturen. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
5 av 8: Huset är fullt med små fina granar i vackra krukor. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
6 av 8: Vackert arrangemang med vita amaryllis, eukalyptus och tallris. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
7 av 8: Övre vardagsrummet är också julpyntat. På marmorbordet från Ellos står den vackra ljusstaken Vänskapsknuten från Svenskt Tenn. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
8 av 8: För Sara handlade första mötet med huset i Täby utanför Stockholm om jul redan från början. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Prästen Saras 20-talsvilla är som gjord för julen

För Sara handlade första mötet med huset i Täby utanför Stockholm om jul redan från början. 

– Första gången jag kom in i huset på visningen och möttes av den sprakande brasan tänkte jag: ”Wow, vilket julhus! Tänk att få fira jul här”, berättar Sara.

Julen har alltid varit väldigt förknippad med sinnliga upplevelser för Sara. Hennes mormor kom från Småland och Sara är uppvuxen med traditionen att ta in väldigt mycket av naturen och använda det som en naturlig smyckning inomhus. Första advent inleddes julförberedelserna med att de band dörrkransar av enris tillsammans. Än i dag så känner hon den säregna doften av enträ när hon tänker på första advent, förutom så klart alla ljus och stjärnor som lyser upp vintermörkret.

Hemma hos familjen Bohm

Här bor: Sara och Christian Bohm, samt hunden Wilma.

Gör: Sara är präst i Svenska kyrkan och Christian är ingenjör.

Var: Huset på 148+46 kvm är från 1920 och ligger i Täby norr om Stockholm.

Instagram: @villagyllenbo 

Sara och hunden William utanför det charmiga huset som är byggt 1920. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Doft av granris och amaryllis

Adventstid och jul hör ju samman mycket med dofter av olika slag. Tiden från första advent till trettondagen fylls huset av dofter från pepparkaksbak. Paret brukar bygga upp sitt hus i pepparkaka skalenligt utifrån originalritningarna som de har hängande på väggen hemma. Det blir fint med en ljusslinga i som en personlig juldekoration, och det är en nyttig övning i samarbete för en relation. 

Vackert arrangemang med en blandning av både lingon- och blåbärsris, videkvistar och eukalyptus. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Det antika klaffbordet kommer från Frankrike. Fönstret pryds av både blommor och grönt. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Sara tål inte saffran, men brukar ändå baka både saffran- och pepparkaksbiscotti som passar bra att ha framme i en fin burk, som del i ett fint stilleben, redo att bjuda på när gäster kommer på besök. Eller varför inte ta med som personlig värdinnepresent vid någon av julens alla glöggmingel och bjudningar?

Eftersom julen alltid förknippats med mycket dofter så består den främsta delen av juldekorationerna i deras hem av naturliga levande material som granris, tallris, enris och mossa. Gärna i kombination med julens alla lökväxter som hyacinter och amaryllis.

En enkel krans pryder det vackra vitrinskåpet. Mycket grönt från naturen pryder hemmet till jul. Även mycket levande ljus och dofter. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Julgodis och frukt står uppdukat i matsalen på buffén. En del av möblerna kommer från förra ägaren samt är auktionsfynd. Ljuskrona från Cranberry Corner. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

”Det var som att våra möbler var gjorda för huset”

En annan tradition är att plantera iskonvaljer som med sina sköra klockor uppstickande ur mörkgrön mossa blir ett vackert blickfång och bidrar med ljuvlig doft! Paret flyttade in i villan 2015, och då hade huset precis genomgått en varsam renovering och utbyggnad i enlighet med husets stil. Helt i deras smak så de behövde inte göra annat än bygga om altanen på utsidan. Inomhus har de inte gjort annat än inrett dock! Paret fortsatte i samma anda när de skulle inreda och skapa sin egen prägel och göra det till sitt hem. 

– Det var som att våra möbler var gjorda för huset, att färgskalan stämde precis med hur vi ville ha det. Förutom sänggaveln från Lexington som var för stor för att tas upp igenom trappan och fick hissas upp via balkongen, berättar Sara.

Ett riktigt lantkök! Paret hade tur att förra ägaren renoverade varsamt och i en stil som passade dem perfekt. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Hemmagjord glögg och kakor i väntan på gäster. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Så skapar du gammaldags julstämning med naturliga dekorationer

Inredningen hålls samman av en enhetlig färgskala som går som en röd tråd mellan alla rum. Möbler och väggar går i neutrala toner som vitt och grått, med accentfärger som blått och grönt. Det ger ett lugnt intryck och är lätt att variera efter årstid och humör med hjälp av färgade textilier och snittblommor i någon fin accentfärg.

– När man arbetar med människor och snabbt pendlar mellan känslor från hela känslospektrat under sin arbetstid, blir det viktigt att skala ner intrycken hemma. Att hålla sig till en dov och nedtonad färgskala med några få färgklickar skapar ett lugn och binder samman rummen, tillägger Sara.

Många kuddar med fina tryck samsas i soffan, Mio och Ikea. Kuddar från H&M, Himla och Lexington. På bordet ljusstaken vänskapsknuten och vasen Dagg från Svenskt Tenn. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Sara blandar gärna gammalt och nytt. Här en gustaviansk sekretär, ett auktionsfynd. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Eldstaden är hjärtat i familjens vardagsrum

Den öppna spisen betyder mycket för trivseln i hemmet. 

– Eldstaden är hjärtat i vardagsrummet och vi har medvetet möblerat för att lyfta fram den och skapa en samlingsplats där umgänge och samtal står i fokus. Människor har i alla tider samlats kring elden, och det gör något med en när man slår sig ner här i soffgruppen framför brasan. Blicken dras naturligt till elden och pulsen sjunker, säger Sara.

Sara fyller på med ved i öppna spisen. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Eftersom Sara är präst är julen, som för de allra flesta, även en väldigt stressig tid med väldigt roligt, men också mycket hårt arbete med många helger och kvällar borta. 

– Att då få pyssla hemma tillsammans eller i ensamhet blir ett sätt att förbereda sig och göra plats för det som är verkligt viktigt i livet, samtidigt som man får det fint i sin yttre livsmiljö som bonus, inflikar Sara.

Huset är fullt med små fina granar och enris i vackra krukor och väldoftande amaryllis. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

De har två julkranar: En med bara slinga och en pyntad

Men mycket jul blir det, och många, många advents- och julpsalmer blir sjungna under tiden från första advent till jul. För att inte bli uttröttad av det juliga direkt, så går alla blomsterarrangemang i grönt och vitt fram till sista dagarna innan jul när de också tar in och klär granen. Då får även några djupröda amaryllis pryda vaser och krus, men inte för mycket! Det röda tar så lätt över så då balanserar Sara med mycket grönt i olika nyanser, gärna med något ris som doftar. 

Linnedukar i naturlinne, dekorerad med lite grönt ris eller murgröna, och så röda linneservetter skapar en bra julkänsla. Som tradition har de alltid både en Kungsgran med pynt i silver och vitt, och en mindre rödgran med endast ljusslinga och ibland även små granskott som placeras i flaskor, små vaser och krus runtom i huset.

”Att få pyssla hemma blir ett sätt att göra plats för det som är viktigt i livet”, säger Sara Bohm. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Paret trivs bättre med lite färre prydnader som betyder något än massor bara för att, och ofta är det då prydnader som funnits med länge, som änglaspelet som Sara haft sedan hon var fem år eller hennes barndoms julkrubba. Julstämningen bygger mycket på gemenskap och traditioner, så det är viktigt att ha med det som får julstämningen att infinna sig. Det plingande ljudet från de snurrande änglarna, skenet från de levande ljusen i kombination med hyacinternas doft förflyttar en till barndomens jular direkt! 

Vilsamt sovrum med linnelakan. Sänggaveln från Lexington var så stor att Sara och Christian var tvungna att hissa upp den via balkongen. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Är det här julpyntet som absolut INGEN vill ha?

Julpysslet vet knappt sina gränser

De lägger också mycket tid på att skapa vackra paket oberoende av innehållet. Snören krusas och vackra etiketter skrivs, och Christian är en fena på att göra fantastiska lacksigill. Sedan får paketen bidra till julpyntet allteftersom de blir färdiga. Sara frågar alltid markägaren om lov och går sedan ut och plockar mossa och olika sorters ris, men köper också mycket från handelsträdgårdar när det behövs mycket.

Sedan binds olika kransar och det görs både planteringar och snittblomsarrangemang. Hon binder även ihop ruskor av ris från olika barrväxter som inte släpper så mycket barr när de torkar, och hänger upp på sidan av öppna spisen och på olika krokar runtom i huset. Sara arbetade i blomsteraffär när hon var yngre så blommor har alltid varit en stor del av inredningen, som dessutom är lätt att variera! 

Enkelt och vackert! En gran med enbart en ljusslinga kan också bli juligt. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Kransarna hängs sedan upp på ytterdörren, men det brukar även hänga mindre kransar i buxbom på dörrarna till vitrinskåp eller innerdörrar. Buxbom torkar vackert och skräpar inte ner när det torkar. En tunn, lite större krans placeras på öppna spisen, och ger ett vackert blickfång. Julen handlar ju mycket om levande ljus så det får gärna vara ljus med i planteringar. Sara skapar även stilleben av många olika ljusstakar som ställs ihop, blandar gärna olika epoker, med färg och material som sammanhållande tema. 

En samling änglar blir en vacker julprydnad i all sin enkelhet. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Gör vackra dekorationer till jul – enkelt och fint

Inredningsmässigt blandar paret ganska fritt, allt från loppisfynd till arvegods och auktionsfynd blandas med möbler från de stora kedjorna och designklassiker, samt gamla möbler hittade på antikaffärer eller på Blocket. Paret tycker om möbler som har en historia, roligast är det om man kan följa den hela vägen till möbelns ursprung. Huset i sig får också styra – eftersom de bor i ett hus från 1920 så måste stilen hemma höra ihop med husets själ. Sara och Christian blandar gärna in lite stramare modernare inslag, det är just i mixen det blir intressant och ett levande hem.

Mysig liten vrå i vardagsrummet med gungstol. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Vardagsrummet går i vitt, blått och grått. Då blir det fint med julpynt i enbart vitt och grönt. Soffor och matta från Mio. Soffbordet är fyndat på Blocket. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Julklappstips! Fina julklappar under 200 kronor

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Av Anncatrin Rosenqvist

levabo@expressen.se 

Aktuellt just nu