Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Med en grönskande trädgård utanför huset har Sara tillgång till färska blommor stor del av året. ”Jag känner mig rik när jag kan ha blommor från trädgården på borden.”Med en grönskande trädgård utanför huset har Sara tillgång till färska blommor stor del av året. ”Jag känner mig rik när jag kan ha blommor från trädgården på borden.”Med en grönskande trädgård utanför huset har Sara tillgång till färska blommor stor del av året. ”Jag känner mig rik när jag kan ha blommor från trädgården på borden.”
Köksträdgården är relativt nyanlagd och planerad så att det ska gå att göra den större i framtiden. Grönsaker och blommor frodas!Köksträdgården är relativt nyanlagd och planerad så att det ska gå att göra den större i framtiden. Grönsaker och blommor frodas!Köksträdgården är relativt nyanlagd och planerad så att det ska gå att göra den större i framtiden. Grönsaker och blommor frodas!
Uppdukat till fikastund! Kakfatet har Sara fått i present av en tidigare arbetskamrat.Uppdukat till fikastund! Kakfatet har Sara fått i present av en tidigare arbetskamrat.Uppdukat till fikastund! Kakfatet har Sara fått i present av en tidigare arbetskamrat.
Sara tycker om att duka vackert och har dekorerat varje tallrik med kvistar med äppelkart från trädgården. Tallrik, Olsson & Jensen. Glas, Ikea. Servetterna är arvegods.Sara tycker om att duka vackert och har dekorerat varje tallrik med kvistar med äppelkart från trädgården. Tallrik, Olsson & Jensen. Glas, Ikea. Servetterna är arvegods.Sara tycker om att duka vackert och har dekorerat varje tallrik med kvistar med äppelkart från trädgården. Tallrik, Olsson & Jensen. Glas, Ikea. Servetterna är arvegods.
1 AV 4
Med en grönskande trädgård utanför huset har Sara tillgång till färska blommor stor del av året. ”Jag känner mig rik när jag kan ha blommor från trädgården på borden.”
Foto: CARINA OLANDER
2 AV 4
Köksträdgården är relativt nyanlagd och planerad så att det ska gå att göra den större i framtiden. Grönsaker och blommor frodas!
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 4
Uppdukat till fikastund! Kakfatet har Sara fått i present av en tidigare arbetskamrat.
Foto: CARINA OLANDER
4 AV 4
Sara tycker om att duka vackert och har dekorerat varje tallrik med kvistar med äppelkart från trädgården. Tallrik, Olsson & Jensen. Glas, Ikea. Servetterna är arvegods.
Foto: CARINA OLANDER

Sara tog över släktgården och förvandlade det till en dröm

Den vackra gården Ekekullen i Sjuhäradsbygden har funnits i Saras familj ägo i generationer. Nu har hon och mannen Jarmo tagit över. De har precis som sina föregångare moderniserat och anpassat huset för just sin familjs behov. Det blev en tidsresa där gården fördes närmare sitt ursprung med en skön modern twist.

Sara, Jarmo och barnen Noel och Thelma bor i ett stort falurött hus på landet. Miljön är som hämtad ur en gammal svensk film med slingrande grusvägar, bönder på traktorer som arbetar på åkern och dikesrenarna fulla av sommarblommor. 

Familjens hus ligger på en vacker plats som fått namnet Ekekullen, efter alla ekar som växer här. Trädgården är lummig med prunkande rabatter och i köksträdgården odlar Sara lök, squash tomat chili gurka och örter. Intill finns en härlig uteplats med ett stort bord som paret byggt själva av återvunna golvplank. Här kan man slå sig ner i en av de mysiga korgstolar och sitta länge. Det finns även en vedeldad badtunna där familjen gärna tar sig ett dopp när mörkret fallit och temperaturen krupit ner.

Den vackra faluröda gården har gått i arv i släkten sedan den byggdes i början av 1900-talet. Sara är fjärde generationen som får förvalta den.Den vackra faluröda gården har gått i arv i släkten sedan den byggdes i början av 1900-talet. Sara är fjärde generationen som får förvalta den.Den vackra faluröda gården har gått i arv i släkten sedan den byggdes i början av 1900-talet. Sara är fjärde generationen som får förvalta den.
Den vackra faluröda gården har gått i arv i släkten sedan den byggdes i början av 1900-talet. Sara är fjärde generationen som får förvalta den. Foto: CARINA OLANDER

HEMMA HOS SARA OCH JARMO

Här bor: Sara Sjöblom och Jarmo Toivanen med barnen Noel och Thelma, katterna Kitty och Jack, fem hönor, en tupp och två ankor.

Gör: Sara arbetar som kock och Jarmo arbetar som reparatör.

Var: I Månstad i västra Götaland.

Bor: I ett gammalt rött hus på 160 kvm byggt 1911. 

Instagram: @ekekullen1

Huset byggdes av Saras farmors föräldrar, Emil och Alexandra Arvidsson. Emil var i Amerika i ett par år innan han kom hem och byggde huset som ett generationsboende bestående av två lägenheter. Emil hämtade inspiration från byggnader han sett på andra sidan Atlanten och från början fanns det någon typ av eldstad i varje rum. Tyvärr har flera av dem slängts ut i samband med renoveringar genom åren och i dag finns endast två kakelugnar kvar. När Saras farmor och farfar tog över huset 1965 drog man in el och vatten. Samtidigt brann ladugården ner och fick byggas upp igen. Tjugo år senare tog Saras föräldrar över gården. 

– När mina föräldrar tog över gården var jag sex år. Jag älskade livet på landet. På den tiden fanns här både mjölkdjur och ett blomstrande jordbruk. Farmor, farfar och farmors bror Arvid var här i stort sett varje dag och hjälpte till med olika sysslor. Det var alltid någon hemma när vi kom hem från skolan. Det var oerhört mysigt att ha dem här, säger Sara.

Ljuset flödar in på den mysiga glasverandan. Väggarna är målade i en varm grågrön nyans. Bordet är ett loppisfynd.Ljuset flödar in på den mysiga glasverandan. Väggarna är målade i en varm grågrön nyans. Bordet är ett loppisfynd.Ljuset flödar in på den mysiga glasverandan. Väggarna är målade i en varm grågrön nyans. Bordet är ett loppisfynd.
Ljuset flödar in på den mysiga glasverandan. Väggarna är målade i en varm grågrön nyans. Bordet är ett loppisfynd. Foto: CARINA OLANDER
Hallen innanför glasverandan är nyligen renoverad och har fått nytt schackrutigt linoleum golv från Forbo. Spegeln och pinnstolen är loppisfynd. Lampan och soffan är arvegods. Korg, Ikea.Hallen innanför glasverandan är nyligen renoverad och har fått nytt schackrutigt linoleum golv från Forbo. Spegeln och pinnstolen är loppisfynd. Lampan och soffan är arvegods. Korg, Ikea.Hallen innanför glasverandan är nyligen renoverad och har fått nytt schackrutigt linoleum golv från Forbo. Spegeln och pinnstolen är loppisfynd. Lampan och soffan är arvegods. Korg, Ikea.
Hallen innanför glasverandan är nyligen renoverad och har fått nytt schackrutigt linoleum golv från Forbo. Spegeln och pinnstolen är loppisfynd. Lampan och soffan är arvegods. Korg, Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Den mysiga soffhörnan ligger innan för matsalen. Bordet är ett auktionsfynd användes tidigare som slaktbänk. Taklampa, Mimou. Soffa, La Grand Air. Ljusstakar, Zetas. Matta, Tell Me More.Den mysiga soffhörnan ligger innan för matsalen. Bordet är ett auktionsfynd användes tidigare som slaktbänk. Taklampa, Mimou. Soffa, La Grand Air. Ljusstakar, Zetas. Matta, Tell Me More.Den mysiga soffhörnan ligger innan för matsalen. Bordet är ett auktionsfynd användes tidigare som slaktbänk. Taklampa, Mimou. Soffa, La Grand Air. Ljusstakar, Zetas. Matta, Tell Me More.
Den mysiga soffhörnan ligger innan för matsalen. Bordet är ett auktionsfynd användes tidigare som slaktbänk. Taklampa, Mimou. Soffa, La Grand Air. Ljusstakar, Zetas. Matta, Tell Me More. Foto: CARINA OLANDER
Det nyrenoverade badrummet är snyggt inrett med släta vita väggar. Badrumsbänken i stål har Jarmo svetsat. Handfat, Gustavsberg. Blandare, Gyllenhaks byggnadsvård. Spegel, House Doctor. Golvet är köpt på Apotekarns.Det nyrenoverade badrummet är snyggt inrett med släta vita väggar. Badrumsbänken i stål har Jarmo svetsat. Handfat, Gustavsberg. Blandare, Gyllenhaks byggnadsvård. Spegel, House Doctor. Golvet är köpt på Apotekarns.Det nyrenoverade badrummet är snyggt inrett med släta vita väggar. Badrumsbänken i stål har Jarmo svetsat. Handfat, Gustavsberg. Blandare, Gyllenhaks byggnadsvård. Spegel, House Doctor. Golvet är köpt på Apotekarns.
Det nyrenoverade badrummet är snyggt inrett med släta vita väggar. Badrumsbänken i stål har Jarmo svetsat. Handfat, Gustavsberg. Blandare, Gyllenhaks byggnadsvård. Spegel, House Doctor. Golvet är köpt på Apotekarns. Foto: CARINA OLANDER

Drygt trettio år senare fick Sara frågan om hon och Jarmo ville ta över gården. Det var inget svårt beslut. Sara har älskat platsen sedan hon var barn, dessutom såg Jarmo, som stortrivs i skogen, fram emot att få sköta skogsbruket.

– Vi tog över huset hösten 2016, men bodde kvar i vårt gamla hus i flera månader. Vi tillbringade varje ledig stund med att renovera Ekekullen och tog tjänstledig sex veckor i samband med semestern för att få gjort så mycket som möjligt. Väl tillbaka på jobbet så ägnade vi varje kväll och helg fram till november åt renovering innan vi äntligen kunde flytta in lite drygt ett år senare, säger Sara.

Först kändes det jättekonstigt att börja riva och röja bort det som mina föräldrar hade lagt ner tid och energi på att få fint, men de var väldigt tydliga med att vi fick göra som vi ville med huset.

Då var allt klart inne förutom badrummet och hallen. Huset var i gott skick och var inte i särskilt stort behov av renovering, men paret ville sätta sin egen prägel på sitt nya hem.  

– Först kändes det jättekonstigt att börja riva och röja bort det som mina föräldrar hade lagt ner tid och energi på att få fint, men de var väldigt tydliga med att vi fick göra som vi ville med huset. Då kändes det inte svårt längre. Vi har gjort det mesta själva men fått oerhört mycket hjälp av mina föräldrar. Allt som har med rör och el har vi lejt bort till hantverkare, säger Sara. 

Sara och Jarmo har öppnat upp mellan två rum och skapat ett stort härligt kök på 35 kvadratmeter.  Det moderna köket från HTH har fått en utanpåliggande sockel som matchas med breda golvlister för att knyta an till husets äldre stil. Bänkskivorna i betong har paret gjutit själva. Vägghyllan har Saras pappa Åke tillverkat. Bordet och trälådan på bänken är arvegods. Lampa, Lampverket. Pallarna är loppisfynd.Sara och Jarmo har öppnat upp mellan två rum och skapat ett stort härligt kök på 35 kvadratmeter.  Det moderna köket från HTH har fått en utanpåliggande sockel som matchas med breda golvlister för att knyta an till husets äldre stil. Bänkskivorna i betong har paret gjutit själva. Vägghyllan har Saras pappa Åke tillverkat. Bordet och trälådan på bänken är arvegods. Lampa, Lampverket. Pallarna är loppisfynd.Sara och Jarmo har öppnat upp mellan två rum och skapat ett stort härligt kök på 35 kvadratmeter.  Det moderna köket från HTH har fått en utanpåliggande sockel som matchas med breda golvlister för att knyta an till husets äldre stil. Bänkskivorna i betong har paret gjutit själva. Vägghyllan har Saras pappa Åke tillverkat. Bordet och trälådan på bänken är arvegods. Lampa, Lampverket. Pallarna är loppisfynd.
Sara och Jarmo har öppnat upp mellan två rum och skapat ett stort härligt kök på 35 kvadratmeter. Det moderna köket från HTH har fått en utanpåliggande sockel som matchas med breda golvlister för att knyta an till husets äldre stil. Bänkskivorna i betong har paret gjutit själva. Vägghyllan har Saras pappa Åke tillverkat. Bordet och trälådan på bänken är arvegods. Lampa, Lampverket. Pallarna är loppisfynd. Foto: CARINA OLANDER
Paret har valt en heltäckande rostfri diskbänk, som var vanligt förr i tiden. ”Det är oerhört praktiskt och ger köket en fin karaktär.”Paret har valt en heltäckande rostfri diskbänk, som var vanligt förr i tiden. ”Det är oerhört praktiskt och ger köket en fin karaktär.”Paret har valt en heltäckande rostfri diskbänk, som var vanligt förr i tiden. ”Det är oerhört praktiskt och ger köket en fin karaktär.”
Paret har valt en heltäckande rostfri diskbänk, som var vanligt förr i tiden. ”Det är oerhört praktiskt och ger köket en fin karaktär.” Foto: CARINA OLANDER
Sara har bakat en krämig kladdkaka och dekorerat med björnbär.Sara har bakat en krämig kladdkaka och dekorerat med björnbär.Sara har bakat en krämig kladdkaka och dekorerat med björnbär.
Sara har bakat en krämig kladdkaka och dekorerat med björnbär. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla kakelugnen är original. Tyvärr går den inte att elda i, men sprider stor charm i rummet ändå. Bordet är arvegods och stolarna är fyndade på loppis.Den gamla kakelugnen är original. Tyvärr går den inte att elda i, men sprider stor charm i rummet ändå. Bordet är arvegods och stolarna är fyndade på loppis.Den gamla kakelugnen är original. Tyvärr går den inte att elda i, men sprider stor charm i rummet ändå. Bordet är arvegods och stolarna är fyndade på loppis.
Den gamla kakelugnen är original. Tyvärr går den inte att elda i, men sprider stor charm i rummet ändå. Bordet är arvegods och stolarna är fyndade på loppis. Foto: CARINA OLANDER

Det 35 kvadratmeter stora köket har vackra korspostfönster med munblåst glas och grangolv. Sara och Jarmo ville skapa en gammaldags känsla där köksinredningen smälte ihop med husets stil. Valet föll på ett modernt kök från HTH, med vita luckor utan handtag, men för att skapa en äldre, platsbyggd känsla har köket kompletterats med utanpåliggande socklar. Sara och Jarmo har själva tillverka bänkskivor i betong som höjer intrycket ytterligare.  Överskåp valdes bort eftersom det sitter två fönster över bänkraden. Men helt fritt från väggskåp är det inte – paret hittade ett gammalt träskåp som de målade vitt och satte upp. Det blev pricken över i och håller ihop det gamla och det nya på ett fint sätt. Köket kompletterade sedan med en vacker gammal pardörr som Saras pappa hjälpte till att skrapa trären.

Jag är väldigt nöjd med vår rostfria diskbänk som, precis som förr i tiden, täcker hela ytan.

– Vårt kök är verkligen husets hjärta och en plats för umgänge, bakning och matlagning. Jag är väldigt nöjd med vår rostfria diskbänk som, precis som förr i tiden, täcker hela ytan. Även pardörrarna blev ett lyft. Så här sommartid står de öppna hela dagarna när vi är hemma. Det är som att trädgården flyttar in i köket. Jag älskar att stå vid dörrposten med en kopp kaffe i hand och njuta av vyn ut över trädgården, säger Sara.

Katten Jack kikar in genom de vackra gamla pardörrarna i köket. Paret har med god hjälp av Saras pappa lagt ner många timmar på att renovera och skrapa dem rena från färg. ”Jag älskar att ha dörrarna öppna på vid gavel på sommaren, så att inne och ute blir ett.”Katten Jack kikar in genom de vackra gamla pardörrarna i köket. Paret har med god hjälp av Saras pappa lagt ner många timmar på att renovera och skrapa dem rena från färg. ”Jag älskar att ha dörrarna öppna på vid gavel på sommaren, så att inne och ute blir ett.”Katten Jack kikar in genom de vackra gamla pardörrarna i köket. Paret har med god hjälp av Saras pappa lagt ner många timmar på att renovera och skrapa dem rena från färg. ”Jag älskar att ha dörrarna öppna på vid gavel på sommaren, så att inne och ute blir ett.”
Katten Jack kikar in genom de vackra gamla pardörrarna i köket. Paret har med god hjälp av Saras pappa lagt ner många timmar på att renovera och skrapa dem rena från färg. ”Jag älskar att ha dörrarna öppna på vid gavel på sommaren, så att inne och ute blir ett.” Foto: CARINA OLANDER
Sara har använt en gammal knoppbräda för att hänga upp amplar vid husväggen.Sara har använt en gammal knoppbräda för att hänga upp amplar vid husväggen.Sara har använt en gammal knoppbräda för att hänga upp amplar vid husväggen.
Sara har använt en gammal knoppbräda för att hänga upp amplar vid husväggen. Foto: CARINA OLANDER
Badtunnan är köpt på Blocket. ”Vi ser fram emot att bada i den i höst när temperaturen dalat och man längtar efter lite värme.”Badtunnan är köpt på Blocket. ”Vi ser fram emot att bada i den i höst när temperaturen dalat och man längtar efter lite värme.”Badtunnan är köpt på Blocket. ”Vi ser fram emot att bada i den i höst när temperaturen dalat och man längtar efter lite värme.”
Badtunnan är köpt på Blocket. ”Vi ser fram emot att bada i den i höst när temperaturen dalat och man längtar efter lite värme.” Foto: CARINA OLANDER
Paret har anlagt en mysig uteplats, omgärdad av grönska och prunkande rabatter, intill huset. Bordet är ett hemmabygge tillverkat av Jarmo. Korgstolar, Mio.Paret har anlagt en mysig uteplats, omgärdad av grönska och prunkande rabatter, intill huset. Bordet är ett hemmabygge tillverkat av Jarmo. Korgstolar, Mio.Paret har anlagt en mysig uteplats, omgärdad av grönska och prunkande rabatter, intill huset. Bordet är ett hemmabygge tillverkat av Jarmo. Korgstolar, Mio.
Paret har anlagt en mysig uteplats, omgärdad av grönska och prunkande rabatter, intill huset. Bordet är ett hemmabygge tillverkat av Jarmo. Korgstolar, Mio. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Ingen ville köpa ödehuset – då slog fyrabarnsfamiljen till

LÄS MER: De förvandlade det gamla soldattorpet till en pampig villa