Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huset är från 1860 och ligger centralt i Vindeln i Västerbotten. Sara och Simon har renoverat huset för att ge det tillbaka dess gamla charm.Huset är från 1860 och ligger centralt i Vindeln i Västerbotten. Sara och Simon har renoverat huset för att ge det tillbaka dess gamla charm.Huset är från 1860 och ligger centralt i Vindeln i Västerbotten. Sara och Simon har renoverat huset för att ge det tillbaka dess gamla charm.
I vardagsrummet har Sara och Simon tagit fram en timmervägg, något som var väldigt tidskrävande – men blev väldigt bra till slut.I vardagsrummet har Sara och Simon tagit fram en timmervägg, något som var väldigt tidskrävande – men blev väldigt bra till slut.I vardagsrummet har Sara och Simon tagit fram en timmervägg, något som var väldigt tidskrävande – men blev väldigt bra till slut.
I hallen möts man av den blommiga tapeten Blomslinga, Boråstapeter. Panelens färgkod är S 2010-G90Y. Byrå och fåtöljer, Facebook Marketplace.I hallen möts man av den blommiga tapeten Blomslinga, Boråstapeter. Panelens färgkod är S 2010-G90Y. Byrå och fåtöljer, Facebook Marketplace.I hallen möts man av den blommiga tapeten Blomslinga, Boråstapeter. Panelens färgkod är S 2010-G90Y. Byrå och fåtöljer, Facebook Marketplace.
Vardagsrummet pryds av Duros dekorativa tapet Nergården. Vas, Blomsterlandet.Vardagsrummet pryds av Duros dekorativa tapet Nergården. Vas, Blomsterlandet.Vardagsrummet pryds av Duros dekorativa tapet Nergården. Vas, Blomsterlandet.
1 AV 4
Huset är från 1860 och ligger centralt i Vindeln i Västerbotten. Sara och Simon har renoverat huset för att ge det tillbaka dess gamla charm.
Foto: Camilla Isaksson
2 AV 4
I vardagsrummet har Sara och Simon tagit fram en timmervägg, något som var väldigt tidskrävande – men blev väldigt bra till slut.
Foto: Camilla Isaksson
3 AV 4
I hallen möts man av den blommiga tapeten Blomslinga, Boråstapeter. Panelens färgkod är S 2010-G90Y. Byrå och fåtöljer, Facebook Marketplace.
Foto: Camilla Isaksson
4 AV 4
Vardagsrummet pryds av Duros dekorativa tapet Nergården. Vas, Blomsterlandet.
Foto: Camilla Isaksson

Sara och Simon renoverade 1800-talshus – så fick huset sin charm tillbaka

Saras dröm om en Västerbottensgård blev sann när hon och Simon köpte ett hus från 1860 i centrala Vindeln. Parets gemensamma vision har varit att förstärka husets gammaldags egenskaper och i största möjliga mån återge det lite av sin förlorade charm.

Familjen Strömbergs Västerbottensgård är färgsatt i en faluröd kulör med klassiskt vita foder och varmt gula fönsterspröjs. På den rymliga tomten finns förutom bostadshuset även en stor ladugård. Vid husets entré välkomnas man av en nybyggd punschveranda med vackra dubbeldörrar vilka bjuder in till familjens hem. Väl inne möts man av en varm och välkomnande känsla. De lindblomsgröna väggarna skapar ett välbehagligt lugn och hallens krukor med ljuva pelargoner gör det ännu mera njutbart.

– När vi flyttade in var hallen trång och inte särskilt inbjudande, därför valde vi att ta bort entrén och i stället bygga en vacker punschveranda. Förändringen gav huset ett rejält lyft! Intrycket blev mer välkomnade och verandan fungerar väl ihop med gårdens stil, säger Sara.

HEMMA HOS FAMILJEN STRÖMBERG

Här bor: Sara, 33, Simon, 35, och barnen Ludvig, 9, och Wilma, 7.

Gör: Sara driver trafikskolan Vindeln-Intensiv och Simon jobbar som butikschef på Ica.

Var: Vindeln i Västerbotten.

Bor: Västerbottensgård, cirka 230 kvm stor, byggd 1860. Familjen flyttade in 2016.

Instagram: @vasterbottensgard1860

Sara och familjens fyrbenta familjemedlem Theo stortrivs i den gamla Västerbottensgården i Vindeln.Sara och familjens fyrbenta familjemedlem Theo stortrivs i den gamla Västerbottensgården i Vindeln.Sara och familjens fyrbenta familjemedlem Theo stortrivs i den gamla Västerbottensgården i Vindeln.
Sara och familjens fyrbenta familjemedlem Theo stortrivs i den gamla Västerbottensgården i Vindeln. Foto: Camilla Isaksson
Vackra dubbeldörrar från Hemfint bjuder in till familjens varma och välkomnande hem. Dörren och fönsterspröjsen är målade i guldockra. Bänk, Jysk. Kudde och filt, H&M Home.Vackra dubbeldörrar från Hemfint bjuder in till familjens varma och välkomnande hem. Dörren och fönsterspröjsen är målade i guldockra. Bänk, Jysk. Kudde och filt, H&M Home.Vackra dubbeldörrar från Hemfint bjuder in till familjens varma och välkomnande hem. Dörren och fönsterspröjsen är målade i guldockra. Bänk, Jysk. Kudde och filt, H&M Home.
Vackra dubbeldörrar från Hemfint bjuder in till familjens varma och välkomnande hem. Dörren och fönsterspröjsen är målade i guldockra. Bänk, Jysk. Kudde och filt, H&M Home. Foto: Camilla Isaksson

Hon, maken Simon och barnen Ludvig och Wilma bodde i ett radhus i Umeå när de för några år sedan började leta efter ett passande hus i Vindeln. Simon jobbade redan då i samhället, men önskade komma ifrån den dagliga pendlingen till och från arbetet. Sara, som under denna period pluggade till trafiklärare, hade efter sina studier möjlighet att även hon få jobb i bygden.

– Både Simon och jag har släkt och vänner i Vindeln, så det kändes som ett naturligt steg att flytta hit, säger Sara.

Paret kände däremot ingen stress över att lämna Umeå. De var överens om att avvakta, såvida de inte hittade det rätta boendet, som ett gammalt hus med själ och charm. Inte långt efter att Sara och Simon börjat gå i hustankar hörde en gemensam vän av sig till paret för att berätta om en bostadsannons på Facebook. En vacker Västerbottensgård i centrala Vindeln var till salu.

– Annonsen visade inga bilder, trots det kontaktade Simon säljaren för att be om en visning av huset. Väl på plats blev vi glatt överraskade över hur fint det var. Min dröm har alltid varit att bo i en Västerbottensgård med stor trädgård, här såg jag min chans att förverkliga den drömmen. Simon blev även han väldigt förtjust i huset så vi var snabba med att lägga ett bud, berättar Sara.

Kökets detaljerade taklampa har paret köpt begagnad via Tradera. Vas, Returbutiken i Umeå. Duk, servettringar och tallriksunderlägg, Ica i Vindeln.Kökets detaljerade taklampa har paret köpt begagnad via Tradera. Vas, Returbutiken i Umeå. Duk, servettringar och tallriksunderlägg, Ica i Vindeln.Kökets detaljerade taklampa har paret köpt begagnad via Tradera. Vas, Returbutiken i Umeå. Duk, servettringar och tallriksunderlägg, Ica i Vindeln.
Kökets detaljerade taklampa har paret köpt begagnad via Tradera. Vas, Returbutiken i Umeå. Duk, servettringar och tallriksunderlägg, Ica i Vindeln. Foto: Camilla Isaksson
Sara och Simon har målat om köksinredningen och bytt beslag. Beslag, Indiska. Ommålade barnstolar, Ikea. Tallrikshylla, Returbutiken i Umeå.Sara och Simon har målat om köksinredningen och bytt beslag. Beslag, Indiska. Ommålade barnstolar, Ikea. Tallrikshylla, Returbutiken i Umeå.Sara och Simon har målat om köksinredningen och bytt beslag. Beslag, Indiska. Ommålade barnstolar, Ikea. Tallrikshylla, Returbutiken i Umeå.
Sara och Simon har målat om köksinredningen och bytt beslag. Beslag, Indiska. Ommålade barnstolar, Ikea. Tallrikshylla, Returbutiken i Umeå. Foto: Camilla Isaksson
I köket kan man slå sig ner på den platsbyggda soffan och blicka ut över trädgården. Kuddfodral, Ikea. Hängande ljusstake, Ellos.I köket kan man slå sig ner på den platsbyggda soffan och blicka ut över trädgården. Kuddfodral, Ikea. Hängande ljusstake, Ellos.I köket kan man slå sig ner på den platsbyggda soffan och blicka ut över trädgården. Kuddfodral, Ikea. Hängande ljusstake, Ellos.
I köket kan man slå sig ner på den platsbyggda soffan och blicka ut över trädgården. Kuddfodral, Ikea. Hängande ljusstake, Ellos. Foto: Camilla Isaksson
Vi har varit noggranna med att renovera i äldre stil för att bevara husets gamla känsla.

Huset var i beboeligt skick, om än ofärdigt på sina ställen. De renoveringar som hade utförts var däremot uträttade utan direkt tanke på byggnadens historia och originalskick. Trappstegen till övre plan var täckta med plastmatta och trappan hade spaljé i sann 1970-talsanda. I hallen låg ett billigare klickgolv och moderna spotlights var installerade i flera av rummens tak.

Husets gamla själ var inte förlorad, däremot hade mycket av dess gedigna karaktär skalats av. Innan paret drog i gång inomhusprojekten började de med att åtgärda huset exteriört.

– Vi satte fönsterfoder på de ställen där det saknades, monterade nya stuprör och vindskivor, samt plåt runt husgrunden för att undvika väta från att tränga in. Sedan kunde vi påbörja renoveringarna inomhus där vi i princip har gjort om allt. Vi har varit noggranna med att renovera i äldre stil för att bevara husets gamla känsla.

Den gamla pigkammaren går i härliga blå toner. Här inne pryds väggarna av originaltapeten från 1800-talet. Soffor och hörnskåp, Facebook Marketplace. Lampa, Ellos. Matta, Expo.Den gamla pigkammaren går i härliga blå toner. Här inne pryds väggarna av originaltapeten från 1800-talet. Soffor och hörnskåp, Facebook Marketplace. Lampa, Ellos. Matta, Expo.Den gamla pigkammaren går i härliga blå toner. Här inne pryds väggarna av originaltapeten från 1800-talet. Soffor och hörnskåp, Facebook Marketplace. Lampa, Ellos. Matta, Expo.
Den gamla pigkammaren går i härliga blå toner. Här inne pryds väggarna av originaltapeten från 1800-talet. Soffor och hörnskåp, Facebook Marketplace. Lampa, Ellos. Matta, Expo. Foto: Camilla Isaksson
"Det jag gillar mest i vårt hus är våra kakelugnar", säger Sara. Originaltapet från 1800-talet. Matta, Expo. Soffa, Facebook Marketplace. Spegeln är köpt på auktion."Det jag gillar mest i vårt hus är våra kakelugnar", säger Sara. Originaltapet från 1800-talet. Matta, Expo. Soffa, Facebook Marketplace. Spegeln är köpt på auktion."Det jag gillar mest i vårt hus är våra kakelugnar", säger Sara. Originaltapet från 1800-talet. Matta, Expo. Soffa, Facebook Marketplace. Spegeln är köpt på auktion.
"Det jag gillar mest i vårt hus är våra kakelugnar", säger Sara. Originaltapet från 1800-talet. Matta, Expo. Soffa, Facebook Marketplace. Spegeln är köpt på auktion. Foto: Camilla Isaksson
Kökets robusta järnspis tillför gedigen karaktär.Kökets robusta järnspis tillför gedigen karaktär.Kökets robusta järnspis tillför gedigen karaktär.
Kökets robusta järnspis tillför gedigen karaktär. Foto: Camilla Isaksson

Paret var mån om att återge bostaden dess forna glans genom att återskapa och förstärka husets gammaldags prägel och lantliga charm. Rummen har försetts med tapeter i äldre stil, förutom i pigkammaren där originaltapeten fortfarande finns bevarad. I några rum, däribland vardagsrummet och hallen, har paret byggt dekorativ spegelpanel. Köket pryds numera av gammaldags pärlspont målad i samma ljuva gröna kulör som punschverandan. Där det inte fanns trägolv att fräscha upp har de i stället lagt nya massiva trägolv.

– I vardagsrummet valde vi att ta fram en gömd timmervägg, något som visade sig kräva väldigt mycket jobb. I slutänden samlade vi nog ihop omkring tjugo sopsäckar med sågspån. När väggen väl var framme var den extremt smutsig, så Simon och jag stod med var sin stålborste och rengjorde stockarna i flera timmar.

Paret trivs i sitt mysiga vardagsrum. De har varit noggranna med att renovera i äldre stil för att förstärka husets originalkänsla. Bostaden har därefter inretts med både gamla och nya ting. Soffgrupp, Trademax. Soffbord, mattor och bokhyllor, Ikea. Taklampan har Sara fått av sin pappa.Paret trivs i sitt mysiga vardagsrum. De har varit noggranna med att renovera i äldre stil för att förstärka husets originalkänsla. Bostaden har därefter inretts med både gamla och nya ting. Soffgrupp, Trademax. Soffbord, mattor och bokhyllor, Ikea. Taklampan har Sara fått av sin pappa.Paret trivs i sitt mysiga vardagsrum. De har varit noggranna med att renovera i äldre stil för att förstärka husets originalkänsla. Bostaden har därefter inretts med både gamla och nya ting. Soffgrupp, Trademax. Soffbord, mattor och bokhyllor, Ikea. Taklampan har Sara fått av sin pappa.
Paret trivs i sitt mysiga vardagsrum. De har varit noggranna med att renovera i äldre stil för att förstärka husets originalkänsla. Bostaden har därefter inretts med både gamla och nya ting. Soffgrupp, Trademax. Soffbord, mattor och bokhyllor, Ikea. Taklampan har Sara fått av sin pappa. Foto: Camilla Isaksson
Sara är extra svag för lugna naturfärger, men ett fåtal utvalda möbler och prylar i mer färgstarka kulörer har också smugit sig in iz familjens hem. Ljuslyktor, Ica i Vindeln. Ljusstake, Stilfullt i Vindeln. Gardiner, Ikea. Tapet Nergården, Duro.Sara är extra svag för lugna naturfärger, men ett fåtal utvalda möbler och prylar i mer färgstarka kulörer har också smugit sig in iz familjens hem. Ljuslyktor, Ica i Vindeln. Ljusstake, Stilfullt i Vindeln. Gardiner, Ikea. Tapet Nergården, Duro.Sara är extra svag för lugna naturfärger, men ett fåtal utvalda möbler och prylar i mer färgstarka kulörer har också smugit sig in iz familjens hem. Ljuslyktor, Ica i Vindeln. Ljusstake, Stilfullt i Vindeln. Gardiner, Ikea. Tapet Nergården, Duro.
Sara är extra svag för lugna naturfärger, men ett fåtal utvalda möbler och prylar i mer färgstarka kulörer har också smugit sig in iz familjens hem. Ljuslyktor, Ica i Vindeln. Ljusstake, Stilfullt i Vindeln. Gardiner, Ikea. Tapet Nergården, Duro. Foto: Camilla Isaksson
Sara har satt upp skirt spetstyg på insidan av vitrinskåpet från Ikea. Ljuslykta, Ica i Vindeln. Tapet Nergården, Duro. Till vänster skymtar pigkammaren.Sara har satt upp skirt spetstyg på insidan av vitrinskåpet från Ikea. Ljuslykta, Ica i Vindeln. Tapet Nergården, Duro. Till vänster skymtar pigkammaren.Sara har satt upp skirt spetstyg på insidan av vitrinskåpet från Ikea. Ljuslykta, Ica i Vindeln. Tapet Nergården, Duro. Till vänster skymtar pigkammaren.
Sara har satt upp skirt spetstyg på insidan av vitrinskåpet från Ikea. Ljuslykta, Ica i Vindeln. Tapet Nergården, Duro. Till vänster skymtar pigkammaren. Foto: Camilla Isaksson

Resultatet blev enastående och väggen tillför väldigt mycket karaktär. Sedan moderniseringarna blev färdigställda har familjens hem inretts med möbler och detaljer i både nytt och begagnat skick.

– Jag är väldigt förtjust i naturfärger, främst grönt. Utöver det skulle jag inte säga att jag har någon direkt stil, utan jag köper det jag tycker är fint och blandar gärna gammalt med nytt. Vi har även några ärvda pjäser efter mina mor- och farföräldrar, säger Sara.

Nu när insidan är färdigställd ser Sara och Simon fram emot att ta tag i den stora gården utomhus.

– Trädgården har varit sist prioriterad, men nu är det dags att dra i gång det projektet. Jag drömmer bland annat om att installera en fontän, avslutar Sara.

På övre plan har alla rum tapetserats. I trapphallen har även golvet och taket fräschats upp. "Det som varit svårast med renoveringen är att ingenting är rakt i gamla hus", säger Sara. Knopplisten i parets sovrum är ett ladugårdsfynd. Bänk och överkast, Jysk.På övre plan har alla rum tapetserats. I trapphallen har även golvet och taket fräschats upp. "Det som varit svårast med renoveringen är att ingenting är rakt i gamla hus", säger Sara. Knopplisten i parets sovrum är ett ladugårdsfynd. Bänk och överkast, Jysk.På övre plan har alla rum tapetserats. I trapphallen har även golvet och taket fräschats upp. "Det som varit svårast med renoveringen är att ingenting är rakt i gamla hus", säger Sara. Knopplisten i parets sovrum är ett ladugårdsfynd. Bänk och överkast, Jysk.
På övre plan har alla rum tapetserats. I trapphallen har även golvet och taket fräschats upp. "Det som varit svårast med renoveringen är att ingenting är rakt i gamla hus", säger Sara. Knopplisten i parets sovrum är ett ladugårdsfynd. Bänk och överkast, Jysk. Foto: Camilla Isaksson
Mjuka textilier och rofyllda färger skapar lugn i Saras och Simons sovrum. Tapet Chestnut Tree, Sanderson. Vägglampor, Tradera. Gardiner, Ikea. Sängbord, Facebook Marketplace.Mjuka textilier och rofyllda färger skapar lugn i Saras och Simons sovrum. Tapet Chestnut Tree, Sanderson. Vägglampor, Tradera. Gardiner, Ikea. Sängbord, Facebook Marketplace.Mjuka textilier och rofyllda färger skapar lugn i Saras och Simons sovrum. Tapet Chestnut Tree, Sanderson. Vägglampor, Tradera. Gardiner, Ikea. Sängbord, Facebook Marketplace.
Mjuka textilier och rofyllda färger skapar lugn i Saras och Simons sovrum. Tapet Chestnut Tree, Sanderson. Vägglampor, Tradera. Gardiner, Ikea. Sängbord, Facebook Marketplace. Foto: Camilla Isaksson
Vackra tapeter i rogivande toner förgyller husets alla rum. Till sovrummet valde Sara och Simon tapeten Chestnut Tree från Sanderson. Sminkbord och spegel, Facebook Marketplace. Stol, Rödå Antik.Vackra tapeter i rogivande toner förgyller husets alla rum. Till sovrummet valde Sara och Simon tapeten Chestnut Tree från Sanderson. Sminkbord och spegel, Facebook Marketplace. Stol, Rödå Antik.Vackra tapeter i rogivande toner förgyller husets alla rum. Till sovrummet valde Sara och Simon tapeten Chestnut Tree från Sanderson. Sminkbord och spegel, Facebook Marketplace. Stol, Rödå Antik.
Vackra tapeter i rogivande toner förgyller husets alla rum. Till sovrummet valde Sara och Simon tapeten Chestnut Tree från Sanderson. Sminkbord och spegel, Facebook Marketplace. Stol, Rödå Antik. Foto: Camilla Isaksson

Se även: