Sara Myrberg jobbar som frisör och byggde för fyra år sedan en studio på tomten där hon nu driver en salong. ”Det är fantastiskt att kunna jobba så nära hemfirån”, berättar hon. Foto: JOHANNA HAGBARD

Sara, 32, fick sitt drömhus – byggde nytt i skärgården

Sara Myrberg lever skärgårdsdrömmen i sin nybyggda villa i Skärhamn, på Tjörn. 

– Jag ville ha morgonsol i köket, och eftermiddagssol i vardagsrummet. Man ska bygga efter hur man lever, säger Sara.

Valerie Kyeyune Backström

Det gamla talesättet säger att det är när man slutat leta som den rätta dyker upp. I Sara Myrbergs fall hade hon inte ens börjat. I stället var det Saras svärfar som hittade villan åt dem. Allt började med tomten.

– Vi bodde i en bostadsrätt i närheten när den dök upp. Min svärfar frågade om vi inte borde slå till på den, eftersom den hade så bra läge. Och vi höll med, berättar Sara.

Och plötsligt var husplanerandet i gång. De började skissa på olika planritningar, men det fanns ganska strikta regler i Skärhamn för hur hus får se ut. Det var därför först efter lång tid och ett antal avslag på ritningar senare som ett bygglov äntligen gick igenom.

– Det blev ett ganska klassiskt skärgårdshus, med ljus panel och rött tak. Hade man fått välja helt fritt hade det kanske sett annorlunda ut, samtidigt älskar vi stilen och hämtade mycket inspiration från äldre hus i den traditionen.

Hemma hos familjen Myrberg

Här bor: Sara och Emanuel Myrberg med barnen Signe, 7, och Julius, 5.

Gör: Sara är frisör och Emanuel drifttekniker.

Var: Skärhamn, Tjörn.

Bor: Villa byggd 2011 med Orustvillan.

Instagram: @saranicolina

Huset är ett ganska klassiskt skärgårdshus. Foto: Sara Myrberg
Genom att tänka på hur rummen samspelar har Sara skapat lyckade enheter. Vardagsrum och kök kompletterar eftertänksamt varandra i färg och inredningsval. Foto: JOHANNA HAGBARD
Kök, Ikea. Matbord, Blocket. Matstolar, Ellos och Thonet. Vitrinskåp, Ilva. Foto: JOHANNA HAGBARD

Takhöjd på nästan tre meter

Det var en utmaning att kombinera deras egna önskemål med rådande regelverk. En viktig punkt att få igenom var takhöjden, som också blivit tonsättande för husets hjärta – köket. Där ligger takhöjden på nästan 3 meter och är en anledning till att hemmet upplevs så ljust och luftigt. Men Sara har även en annan hemlighet bakom det lyckade husbygget.

– Fönstren! Om det är något man ska lägga extra tid och pengar på är det just det! Vi var supernoggranna med att hitta precis rätt. Många sätter in ganska små fönster när de bygger hus, men det kan vara ett misstag, förklarar Sara.

Att bygga i områden med strikta byggregler ställer både krav på fantasi och flexibilitet. För familjen Myrberg blev lösningen att bygga klassiskt på utsidan med rejäl snickarglädje och öga för detaljerna, och samtidigt lägga upp för mer flexibilitet interiört.

– Det är alltid de fasta grejerna som man inte kan byta ut som man ska lägga krutet på, som panel, trappor och så vidare. Resten går ju ofta att ändra efterhand. Vi har lagt en ganska klassisk grund, särskilt i köket med pärlspont och vitt kök.

I köket dominerar den svenska sekelskiftesstilen i form av pärlspont, trädetaljer och färgval. Foto: JOHANNA HAGBARD
Även i hallen har Sara tänkt på att matcha mjukt med hårt och runda former mot kantiga. Foto: JOHANNA HAGBARD
I hallen förstärks sekelskifteselementen i huset med en tapet från William Morris. Foto: JOHANNA HAGBARD

Blandar antikviteter, loppisfynd, arvegods och modern design

Det klassiska återfinns överallt i huset i de ljusa furugolven, antiklisterna och trätaken, liksom i inredningen. Sara lyckas på ett personligt sätt att kombinera antikviteter, loppisfynd och arvegods med modern design.

– Min son hade säkert föredragit en Blixten McQueen-säng om han själv fått välja, men det blev en antik i stället. För mig är det viktigaste att blanda! Det ska vara gammalt med nytt, och det är alltid kul när det finns personliga historier bakom saker. Det ska synas att man lever där!

Kärleken till antikviteter har Sara fått hemifrån. Hon växte själv upp i ett hem med mycket gamla möbler, något hon beskriver som ganska ovanligt på 80-talet, åtminstone där hon bodde. Hon säger att det kanske inte alltid är det mest praktiska, men charmen tar över. Och de adderar dessutom värme och liv. Med hjälp av många och välplanerade ljuspunkter, gröna växter samt ett antal ommålningar har också hemmet i övrigt fått en mer ombonad känsla sedan de först flyttade in.

”Det ska vara gammalt med nytt, och det är alltid kul när det finns personliga historier bakom saker. Det ska synas att man lever där!”

– Från början var hemmet nästan helvitt, men det har verkligen kommit in mer färg efterhand. Men alla färger går åt det varma hållet och så är nog min smak generellt. Jag föredrar mässing framför silver, att blanda upp med trä, allt går helt enkelt åt det varmare hållet.

Fransk dramatik och stil i form av pastoralmålningar, marmor och mässing möter svensk skärgårdskänsla. Foto: JOHANNA HAGBARD
Säng, arvegods. Sänghimmel, Numero 74. Tavla, Butik Ruthellen i Skärhamn. Foto: JOHANNA HAGBARD

Målade om fyra gånger för att hitta rätt färg

Men det har inte alltid varit helt lätt att träffa rätt. I hallen fick de måla om fyra gånger innan de hittade rätt färg, som både gav rätt känsla och matchade med de övriga rummen.

– Man ska alltid provmåla! Och använda färgprov, så att det inte blir så kostsamt. Jag gjorde misstaget att måla hela allrummet på övervåningen i isblått, det blev väldigt kallt och skar sig mot allt annat så färgen fick bytas ut. Men allra viktigast är att tänka på ljuset, och att kolla in rummet från alla vinklar innan man bestämmer sig.

Just ljuset är också något som varit grundläggande för deras husbygge. Det har också gett resultat i favoritrummen, vardagsrummet och köket, där ljus­insläppet är massivt och färgerna verkligen harmonierar med varandra.

– Om man har möjlighet när man bygger ska man absolut planera huset efter ljuset. Jag ville ha morgonsol i köket, och eftermiddagssol i vardagsrummet. Man ska bygga efter hur man lever!

Signe fick själv vara med och välja färg i sitt rum. Hon ville ha något lila, så föräldrarna tog fram den här lite mer smutsiga kulören, som matchar övriga rum. ”Det är alltid kul när barnen själv kan vara med och bestämma”, säger Sara. Foto: JOHANNA HAGBARD
Nattduksbordet har Sara fyndat på Blocket. Foto: JOHANNA HAGBARD
Sovrummet är avskalat i romantiskt med svala färgval och mycket textilier. Foto: JOHANNA HAGBARD

Inredningstips

• Tänk på förvaring! Man behöver alltid mer än vad man tror. I mitt hem är hallen minst lyckad i huset på grund av avsaknaden av just detta. Bygg in, bygg om, och hitta praktiska möbler som sväljer mycket.

• Köp billigare saker och möbler på loppisar eller Blocket och måla om. Funkar helt klart bäst när man har barn så slipper man vara så rädd om allt men får samtidigt ett snyggt och personligt hem med passande möbler.

• Tänk på ljuset i hemmet och ha många olika ljuskällor.

LÄS MER: Fyndläge på sommarhus! 7 drömställen till salu nu

LÄS MER: Anna förvandlade gamla gården till trendig drömvilla 

Se även: