Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Ett vackert kastanjestaket ramar in trädgården och smälter väl in i grönskan. Det åldras vackert och är i princip underhållsfritt. Dessutom håller det hunden Gibson hemma. Mellan staketet och huset har paret satt upp ett armeringsnät i vilket guldhumle ’Aureus’ växer.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
2 AV 3
Sanna, Fredric och hunden Gibson njuter av sin trädgård. Turkos sammetskudde, Tricia Guild. Gul sammetskudde, Åhléns, Handdukar, Hemtex och Himla. Grå hamam-handduk från en gårdsbutik på Österlen. Den vackra kökssoffan har Fredrics pappan Paul byggt.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
3 AV 3
På terrassen utanför köket står en vedeldad pizzaugn som används flitigt. I vasen står dahliorna 'Sam Hopkins’ (svartröd), ’Cornel Bronze’ (orange), ’Sneeuwstorm’ (vit), ’Otto’s Thrill’ (rosa), ’Emory Paul’ (starkt rosa) och ’Berner Oberland’ (cerise). Keramik, Helena Hodell form. Utemöbler, Grythyttan. Till vänster syns en kvist från ett judasträd.
Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Så skapade Sanna sin drömträdgård – med vattenfall och yogaterrass

Sanna och Fredrics trädgårdsäventyr började med en svagt sluttande tomt med gräsmatta och två äppelträd i Östra Tunhem. 

I takt med att paret skapat sin drömträdgård har de fört dagbok – där växtval varvas med teckningar, översiktskartor, diverse byggprojekt och spontana infall. 

I dag finns här en grönskande oas med exotiska träd och dahlior i alla färger.

Ann-Charlotte Fägerlind

Sanna och Fredric har varit väldigt spontana när de anlagt sin trädgård, från första spadtaget för tre år sedan, men allt har noga dokumenterats i en dagbok. I den finns skisser, idéer och vilka växter som står var. 

Sanna hade tidigare jobbat med att skriva en trädgårdsdagbok när hon gjorde sin första trädgård som låg i Uppland. Det föll sig naturligt att även skriva en här i Östra Tunhem tillsammans med Fredric. 

Här ryms allt från rosenrabatter, udda träd till pergolabyggen, yogagolv och fiskdamm med vattenfall
Sanna inleder dagarna med ett yogapass innan arbetet i trädgården börjar. Fårskinnet är från trakten. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Fredric omgiven av praktfulla dahlior - lågväxande vit ’Wittem’, vit ’Sneeuwstorm’, ljusrosa ’Wizard of Oz’, rosa ’Otto’s Thrill’, cerise ’Berner Oberland’ och orange ’Cornel Bronze’. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Dahlian ’Break Out’ som är svår att se sig mätt på där den står i rabatten. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

HEMMA HOS SANNA OCH FREDRIC

Här bor: Fredric Sehéler och Sanna Hodell, Fredrics dotter Rebecka Sehéler, 18 år, samt hunden Gibson, en blandras av amerikansk plotthund och västsibirisk laika.

Gör: Fredric är formgivare och Sanna musiker.

Var: I Östra Tunhem utanför Falköping. 

Trädgård: 1 200 kvm i zon 3–4. 

Instagram: @tunhemstradgardar.

Det första spadtaget togs 2017. Målet var att skapa en lätthanterlig trädgård i flera nivåer, men först skulle de jämna ut sluttningarna. 

– Med hjälp av en liten lastmaskin började jag terrassera sluttningarna. Tanken var först att bygga en mindre damm, men efter att ha grävt för djupt började vi leka med tanken på en liten romersk bassäng. Vi ville inte ha någon stor pool utan något man kunde gå ned i för att svalka sig mellan arbetspassen i trädgården. Det slutade med en bassäng på tre gånger fem meter, en och en halv meter djup, berättar Fredric.

Fredric ville mura bassängen själv och dekorera med glasmosaik, men efter att ha läst på om problem med frostskador fick det i stället bli en murad bassäng med poolliner. Paret vill skapa känslan av romerskt bad med inslag av porlande vatten, så på kortsidan av poolen tillverkade Fredric ett lejonliknande vattenutkast i betong. 

Det blir många dopp i poolen sommartid. Intill det lilla japanska olvonträdet 'Kilimanjaro' växer brudslöja och vit lavendel. Keramikfatet i förgrunden kommer från K design, intill syns röd oxalis i kruka. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
https://www.instagram.com/p/CBdzUUEpMhn/?utm_source=ig_web_copy_link?hidecaption=true
Ett gammalt äppelträd omgärdas av olika sorters rödbladig alunrot, silverarv som väller över murkanten, ormbunkar och storblommig murreva i trappan. I bakgrunden står strävhortensia 'Macrophylla’ med olika funkior under, röd oxalis i kruka och en bonsaiklippt en ’Grey Owl’. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Alunroten 'Silver Scrolls’ har vackra silverfärgade blad med mörk ådring och pärlvita blommorr på skira stänglar. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

 

– Även i den Asieninspirerade delen av trädgården ville vi få in mer vatten. Vi utnyttjade de nya terrasserna och byggde två dammar. Vattnet från den nedre dammen pumpas upp till den övre och rinner tillbaka i ett vattenfall. I den nedre dammen simmar guldid och koi-karpar bland olika vattenväxter och näckrosor, säger Fredric.

Den nedre dammen kompletterades med en snickrad träbro som leder till Sannas yogaterrass. Här finns även en pergola där rosen 'Awakening' får klättra fritt. 

I murarnas skrevor har vi planterat växter som klarar minimalt med jord. Det mjukar upp de kantiga kalkstensblocken och ger fin kontrast.

Paret offrade stora delar av gräsmattan för att i stället göra plats för rabatter och gångar. De lade marktäcksduk och skapade grusgångar med inslag av gatsten eller kalksten att gå på. Rabatterna och murarna är byggda av röda kalkstenblock hämtade från böndernas åkrar runtom kring. All småsten som paret själva fick upp när de grävde tvättades och har lagts ut runt några av träden på tomten.   

– I murarnas skrevor har vi planterat växter som klarar minimalt med jord. Det mjukar upp de kantiga kalkstensblocken och ger fin kontrast. Så tänker vi även kring rabatterna – kontraster inte bara i färg och form utan också i nivåer – marktäckare i botten, blommor ”i mitten” och så klart träd! Plantera många träd, den investeringen har jag verkligen inte ångrat, säger Sanna. 

I växthuset skymtar Fredrics egentillverkade keramik. Från vänster syns strävhortensia ’Macrophylla’ olika sorters funkia och röd oxalis i kruka intill en bonsai-klippt en 'Grey Owl'. I förgrunden syns tandpetarsilja 'Green Mist'. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Fikonträdet ’All Year Héctor’ i kruka är fyllt med härliga frukter. På vintern flyttas den in i köket eftersom växthuset inte är isolerat. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Vattenposten inne i växthuset är murad av lecablock och putsbruk. Väggen ovanför har dekorerats med blandat kakel från Fired Earth, med inspiration från varmbadhusen i Budapest. I hörnet växer en pampig vinranka ’Supernova Seedless’. Korgstolar, Jysk. Fårskinnen från trakten. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
I växthuset växer en vinranka ’Supernova Seedless'. I framtiden hoppas paret kunna skörda tillräckligt med druvor för att göra sitt eget vin. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

De olika nivåerna i trädgården skapar en gynnsam växtmiljö för plantorna. På så vis har paret lyckats med att övervintra plantor som bara klarar zon två. Även om jorden i trädgården är av bra kvalitet, blandar Sanna ändå upp det med bokashi-kompost.

– Med bokashi kan vi återanvända både matrester och annat organiskt avfall, såsom kaffesump, hushållspapper, äggkartonger, och få fantastisk jord på kort tid. Lakvattnet från komposteringen är ett utmärkt gödningsmedel och har visat sig fungera mot rosrost, sätta fart på frösådder, hjälpa hängiga krukväxter på traven med mera, berättar Sanna.

I en vinterstorm år 2018 rasade det gamla växthuset. Nu har Fredric och hans pappa Paul byggt ett nytt av lösvirke med specialbeställda hängrännor och stuprör som leder regnvatten ner till en zinkbalja som står nedanför. Vattnet i baljan är perfekt för vattning och paret har placerat ut flera zinkbaljor i trädgården för att samla regnvatten.

Vi har kastat oss ut, läst på och gjort misstag, men lärt oss massor under tiden.
Vid den övre dammen växer silverpilen ’Sericea’ med yviga grenar. Det är ett snabbväxande träd silverskimrande bladverk. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Två olika sorters dahlior, ’Wittem’ och en ’Sneeuwstorm’, flyter i fågelbadet från K design. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
För att slippa klippa gräs i trånga utrymmen valde Sanna här att täcka marken med sten i olika former. I rabatten växer rudbeckia 'Magnus', sommarrudbeckia ’Sahara’, en uppstammad guldkornell, rudbeckia ’White Swan’ och lammöron 'Big Ears'. Fågelbadet från K design är placerat på en betongkruka för att komma upp i höjd. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Tandpetarsilja är fantastisk som utfyllnad i buketter. Sorten ’Green Mist’ har planterats i zinkbaljor från Antikkompaniet i Larv och placerats i arbetshörnan, nära till hands vid bukettbindning. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

 

Fredric gillar att bygga dammar, murar och är väldigt intresserad i trädinplantering. Blommorna är mer Sannas område och dahlior har blivit en oväntad favorit. Förra sommaren hade hon femtio stycken, i år är det drygt hundra. Sanna kan inte motstå alla fantastiska varianter – från små bollar, till blommor stora som tallrikar. 

– Folk som hälsar på verkar bli inspirerade av vår trädgård, oavsett om de är nybörjare eller mer erfarna odlare. Vi blev själva totalt uppslukade så fort vi satte i gång. Det är fantastiskt att ha en plätt mark där vi kan pröva det som faller oss in. Här ryms allt från rosenrabatter, udda träd till pergolabyggen, yogagolv och fiskdamm med vattenfall. Vi har kastat oss ut, läst på och gjort misstag, men lärt oss massor under tiden. Det vore kul att ge ut en bok som kan inspirera andra, med tanke på hur roligt vi själva haft, tillägger Sanna.

Fredric och Sannas bästa trädgårdstips!

• Skapa egen bokashi-kompost för att förbättra jorden.

• Minimera ogräsrensningen genom att plantera marktäckande växter.

• Ta vara på sten som grävs upp i trädgården och använd till rabattkanter, rundlar kring träd etcetera.

• Var inte rädd för att plocka egna buketter i trädgården. Desto mer du plockar, ju mer blommar det! Det gäller till exempel dahlior, rosenskära och luktärter. 

• Ge utrymme för vatten i trädgården – allt från små fågelbad till stora dammar ökar närvaron av fåglar och insekter.

Sannas är förtjust i dahlior. Två favoriter är 'Otto’s Thrill’ och den mörkare ’Berner Oberland’ i bakgrunden. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND
Fredric är mer svag för träd än för blommor. Här är ett av hans val, en uppstammad smällspirea 'Diable d’Or'. Intill växer en vackert blå perovskia ’Blue Spire’. Foto: ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

LÄS MER: Så skapade Lotta ett Medelhavsparadis på skånska ödetomten 

LÄS MER: Bokashi – så enkelt gör du ditt matavfall till jord