Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjens 1940-talsvilla i Anderstorp har ändrat utseende sedan Sandra och Mikael byggde om den inglasade altanen till en glasveranda.Familjens 1940-talsvilla i Anderstorp har ändrat utseende sedan Sandra och Mikael byggde om den inglasade altanen till en glasveranda.Familjens 1940-talsvilla i Anderstorp har ändrat utseende sedan Sandra och Mikael byggde om den inglasade altanen till en glasveranda.
Från vardagsrummet med kaminen ser man in mot matplatsen där det är uppdukat för julfrukost. Möbler i förgrunden, från loppis.Från vardagsrummet med kaminen ser man in mot matplatsen där det är uppdukat för julfrukost. Möbler i förgrunden, från loppis.Från vardagsrummet med kaminen ser man in mot matplatsen där det är uppdukat för julfrukost. Möbler i förgrunden, från loppis.
Sandra och Mikael har byggt en snygg vedförvaring i vinkel som med fårskinn och kuddar även fungerar som sittbänk.Sandra och Mikael har byggt en snygg vedförvaring i vinkel som med fårskinn och kuddar även fungerar som sittbänk.Sandra och Mikael har byggt en snygg vedförvaring i vinkel som med fårskinn och kuddar även fungerar som sittbänk.
1 AV 4
Sandras inredning tar dig tillbaka i tiden
2 AV 4
Familjens 1940-talsvilla i Anderstorp har ändrat utseende sedan Sandra och Mikael byggde om den inglasade altanen till en glasveranda.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 4
Från vardagsrummet med kaminen ser man in mot matplatsen där det är uppdukat för julfrukost. Möbler i förgrunden, från loppis.
Foto: CARINA OLANDER
4 AV 4
Sandra och Mikael har byggt en snygg vedförvaring i vinkel som med fårskinn och kuddar även fungerar som sittbänk.
Foto: CARINA OLANDER

Sandra får 40-talsvillan att se ut som ett hus från förra sekelskiftet

Sandra och Mikael firar jul i sin 1940-talsvilla i Anderstorp, ett hus som känns mycket äldre än det är. 

Här finns vackra pardörrar, flera köpmansdiskar och massor av andra loppisfynd. Sandra är en passionerad sakletare som vill inreda med unika saker från förr. 

Det är ett par dagar före julafton och familjen Nilsson i Anderstorp är redo att fira jul. Det doftar av nejlikodekorerade apelsiner, juläpplen och hyacint och bordet i matrummet är uppdukat till julfrukost med tomtegröt och skinksmörgås. Men även om maten är traditionsenlig år efter år, så är ingen juldukning den andra lik.

– Jag tycker mycket om att göra juldukningar. Varje år gör jag ett helt nytt tema. När släkten samlas här på julafton är det alltid lika roligt att ta in dem till det juldukade bordet. De uppskattar det lika mycket som jag gör, säger Sandra.

Hemma hos familjen Nilsson

Här bor: Sandra 44, Mikael 46, Tristan 14, Elvis 12 och Elora, 9.

Gör: Sandra är fotograf och stylist på Konstsmide. Mikael är IT-ansvarig på Götessons.

Var: I Anderstorp sydost om Gislaved i Jönköpings län.

Bor: Villa byggd 1946, 180 kvm plus källare.

Instagram: @vintagehouse

Sandra och hennes man Mikael har byggt om sin inglasade altan till en charmig glasveranda i 1940-talshuset i Anderstorp.Sandra och hennes man Mikael har byggt om sin inglasade altan till en charmig glasveranda i 1940-talshuset i Anderstorp.Sandra och hennes man Mikael har byggt om sin inglasade altan till en charmig glasveranda i 1940-talshuset i Anderstorp.
Sandra och hennes man Mikael har byggt om sin inglasade altan till en charmig glasveranda i 1940-talshuset i Anderstorp. Foto: CARINA OLANDER
Uppdukat till den traditionsenliga julfrukosten med tomtegröt och skinkmacka. Vinterbuketten är gjord av Donna Verde. Skålar och ljusstake, Trinelise.com. Övriga detaljer är loppisfynd. Duk, Jotex.Uppdukat till den traditionsenliga julfrukosten med tomtegröt och skinkmacka. Vinterbuketten är gjord av Donna Verde. Skålar och ljusstake, Trinelise.com. Övriga detaljer är loppisfynd. Duk, Jotex.Uppdukat till den traditionsenliga julfrukosten med tomtegröt och skinkmacka. Vinterbuketten är gjord av Donna Verde. Skålar och ljusstake, Trinelise.com. Övriga detaljer är loppisfynd. Duk, Jotex.
Uppdukat till den traditionsenliga julfrukosten med tomtegröt och skinkmacka. Vinterbuketten är gjord av Donna Verde. Skålar och ljusstake, Trinelise.com. Övriga detaljer är loppisfynd. Duk, Jotex. Foto: CARINA OLANDER
Sandra älskar att göra juldukningar och varje år har ett nytt tema. ”I år fick keramiken som jag köpt vara tongivande. Duken blev en fin fond åt den”, säger Sandra.Sandra älskar att göra juldukningar och varje år har ett nytt tema. ”I år fick keramiken som jag köpt vara tongivande. Duken blev en fin fond åt den”, säger Sandra.Sandra älskar att göra juldukningar och varje år har ett nytt tema. ”I år fick keramiken som jag köpt vara tongivande. Duken blev en fin fond åt den”, säger Sandra.
Sandra älskar att göra juldukningar och varje år har ett nytt tema. ”I år fick keramiken som jag köpt vara tongivande. Duken blev en fin fond åt den”, säger Sandra. Foto: CARINA OLANDER
Tomtegröten serveras i en loppisfyndad spillkum. Även skärbrädan är loppisfyndad.Tomtegröten serveras i en loppisfyndad spillkum. Även skärbrädan är loppisfyndad.Tomtegröten serveras i en loppisfyndad spillkum. Även skärbrädan är loppisfyndad.
Tomtegröten serveras i en loppisfyndad spillkum. Även skärbrädan är loppisfyndad. Foto: CARINA OLANDER

I år har bordet fått en rutig duk i bruna och beiga toner som tillsammans med det vackra handgjorda porslinet och den maffiga julbuketten ger en fin julstämning. Julen inleds första advent då alla adventsljusstakar tagits fram, stjärnorna har hängts upp och lussekatterna är nybakade inför adventsfikat. Efter den första helgen blir det mer jul för varje dag, även om Sandra inte är så mycket för en massa pyssel.

– Jag tycker mer om att inreda med det som naturen har att erbjuda och dekorerar med grenar och vackra julblommor. 

Det är lätt att bli fartblind när man tittar på Instagram och vill göra det ena och det andra till jul.

Någon dag innan julafton bärs granen in och kläs med gammaldags julgranspynt. 

– Jag försöker verkligen ta julen med ro, och gör bara det som jag själv vill. Det är lätt att bli fartblind när man tittar på Instagram och vill göra det ena och det andra till jul. Jag har sänkt kraven på mig själv, och bakar och fixar bara det som jag själv har lust med. Men det jag gör, är jag noga med. Jag tycker att traditioner är viktiga, det håller ihop familjen, säger Sandra. 

Vid köksön, som en väns morfar byggt, brukar familjen äta frukost. Till jul och andra högtider fungerar den också som ett buffébord att duka upp mat och fika på. Stolar och detaljer i köket kommer från loppis eller är antikfynd.Vid köksön, som en väns morfar byggt, brukar familjen äta frukost. Till jul och andra högtider fungerar den också som ett buffébord att duka upp mat och fika på. Stolar och detaljer i köket kommer från loppis eller är antikfynd.Vid köksön, som en väns morfar byggt, brukar familjen äta frukost. Till jul och andra högtider fungerar den också som ett buffébord att duka upp mat och fika på. Stolar och detaljer i köket kommer från loppis eller är antikfynd.
Vid köksön, som en väns morfar byggt, brukar familjen äta frukost. Till jul och andra högtider fungerar den också som ett buffébord att duka upp mat och fika på. Stolar och detaljer i köket kommer från loppis eller är antikfynd. Foto: CARINA OLANDER
I köket står en gammal slaktkubb som nu fungerar som sidebord. Väggarna är målade i kulören Pacific Pine, Nordsjö. Köksluckor och köksö har målats i grå linoljefärg, Ottossons färgmakeri. Ljusstake i fönstret, Konstsmide. Slaktkubb, Retro5070 i Limmared.I köket står en gammal slaktkubb som nu fungerar som sidebord. Väggarna är målade i kulören Pacific Pine, Nordsjö. Köksluckor och köksö har målats i grå linoljefärg, Ottossons färgmakeri. Ljusstake i fönstret, Konstsmide. Slaktkubb, Retro5070 i Limmared.I köket står en gammal slaktkubb som nu fungerar som sidebord. Väggarna är målade i kulören Pacific Pine, Nordsjö. Köksluckor och köksö har målats i grå linoljefärg, Ottossons färgmakeri. Ljusstake i fönstret, Konstsmide. Slaktkubb, Retro5070 i Limmared.
I köket står en gammal slaktkubb som nu fungerar som sidebord. Väggarna är målade i kulören Pacific Pine, Nordsjö. Köksluckor och köksö har målats i grå linoljefärg, Ottossons färgmakeri. Ljusstake i fönstret, Konstsmide. Slaktkubb, Retro5070 i Limmared. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla köpmansdisken är bara en av flera som Sandra har lyckats hitta på sina skattjakter. På hyllorna som är byggda av gamla brädor står loppisfyndat porslin. Girlang, Afroart.Den gamla köpmansdisken är bara en av flera som Sandra har lyckats hitta på sina skattjakter. På hyllorna som är byggda av gamla brädor står loppisfyndat porslin. Girlang, Afroart.Den gamla köpmansdisken är bara en av flera som Sandra har lyckats hitta på sina skattjakter. På hyllorna som är byggda av gamla brädor står loppisfyndat porslin. Girlang, Afroart.
Den gamla köpmansdisken är bara en av flera som Sandra har lyckats hitta på sina skattjakter. På hyllorna som är byggda av gamla brädor står loppisfyndat porslin. Girlang, Afroart. Foto: CARINA OLANDER
Loppisfynden får smycka bänken i en hörna av köket. ”Jag är väldigt svag för gammalt trä och speciellt i gamla träskärbrädor”, säger Sandra.Loppisfynden får smycka bänken i en hörna av köket. ”Jag är väldigt svag för gammalt trä och speciellt i gamla träskärbrädor”, säger Sandra.Loppisfynden får smycka bänken i en hörna av köket. ”Jag är väldigt svag för gammalt trä och speciellt i gamla träskärbrädor”, säger Sandra.
Loppisfynden får smycka bänken i en hörna av köket. ”Jag är väldigt svag för gammalt trä och speciellt i gamla träskärbrädor”, säger Sandra. Foto: CARINA OLANDER

Huset som Sandra, Mikael och barnen Tristan, Elvis och Elora bor i är byggt 1946. Familjen letade från början efter ett äldre hus på landet, men hittade inget som låg bra till. De började tänka mer praktiskt och började titta på hus inne i samhället Anderstorp i stället.

– Det har egentligen aldrig varit vårt drömhus, men det har en bra planlösning och ligger nära skola och mataffärer. Det är väldigt skönt, det blir mindre körande på så vis, säger Sandra. 

Hon och Mikael renoverade stora delar av huset innan barnen kom.

– Efter vår köksrenovering, som tog oss nästan två år, insåg vi att vi inte kunde fortsätta i det tempot då vi väntade vårt tredje barn. Vi vill hinna med barnen också. Visst har vi byggt om och fixat, men allt är gjort över tid. Och vi har inte tagit lån utan sparat ihop till det, berättar Sandra.

Vi har helt enkelt tänkt så här: Kan vi inte flytta ut på landet till ett gammalt hus – så får huset komma till oss.

Även om det inte var det hus de först drömde om, så hade det gedigna 1940-talshuset stor potential. Baksidan av huset har till exempel uppdaterats med en glasveranda där det tidigare fanns en inbyggd altan.  

Där, liksom i andra delar av huset, har Sandra och Mikael bytt ut nyare dörrar och fönster mot äldre spröjsade fönster och charmigt nötta pardörrar för att få en mer gammaldags känsla.  

– Vi har helt enkelt tänkt så här: Kan vi inte flytta ut på landet till ett gammalt hus – så får huset komma till oss. Vi har renoverat ytskikten så att det ser ut som att huset är äldre än vad det är. 

En apelsingirlang ger fin julkänsla i köket. Skåpet är inbyggt med trähyllplan och har gamla loppisfyndade träbackar som förvaring.En apelsingirlang ger fin julkänsla i köket. Skåpet är inbyggt med trähyllplan och har gamla loppisfyndade träbackar som förvaring.En apelsingirlang ger fin julkänsla i köket. Skåpet är inbyggt med trähyllplan och har gamla loppisfyndade träbackar som förvaring.
En apelsingirlang ger fin julkänsla i köket. Skåpet är inbyggt med trähyllplan och har gamla loppisfyndade träbackar som förvaring. Foto: CARINA OLANDER
Intill köket har Sandra och Mikael byggt ett skafferi. Dörren består av en gammal pardörr. I hörnet ligger golvklinker då tanken från början var att sätta in en kamin här. Men planerna ändrades och betongplattorna i marockansk stil fick i stället bli en snygg detalj i rummet.Intill köket har Sandra och Mikael byggt ett skafferi. Dörren består av en gammal pardörr. I hörnet ligger golvklinker då tanken från början var att sätta in en kamin här. Men planerna ändrades och betongplattorna i marockansk stil fick i stället bli en snygg detalj i rummet.Intill köket har Sandra och Mikael byggt ett skafferi. Dörren består av en gammal pardörr. I hörnet ligger golvklinker då tanken från början var att sätta in en kamin här. Men planerna ändrades och betongplattorna i marockansk stil fick i stället bli en snygg detalj i rummet.
Intill köket har Sandra och Mikael byggt ett skafferi. Dörren består av en gammal pardörr. I hörnet ligger golvklinker då tanken från början var att sätta in en kamin här. Men planerna ändrades och betongplattorna i marockansk stil fick i stället bli en snygg detalj i rummet. Foto: CARINA OLANDER
Granen brukar komma in ett par dagar före julafton och pyntas med gammaldags julpynt. Girlang på spegeln, Afroart. Ljusslinga, Konstsmide.Granen brukar komma in ett par dagar före julafton och pyntas med gammaldags julpynt. Girlang på spegeln, Afroart. Ljusslinga, Konstsmide.Granen brukar komma in ett par dagar före julafton och pyntas med gammaldags julpynt. Girlang på spegeln, Afroart. Ljusslinga, Konstsmide.
Granen brukar komma in ett par dagar före julafton och pyntas med gammaldags julpynt. Girlang på spegeln, Afroart. Ljusslinga, Konstsmide. Foto: CARINA OLANDER
Den franska antika spegeln har pyntats med en pappersgirlang. Girlang, Afroart.Den franska antika spegeln har pyntats med en pappersgirlang. Girlang, Afroart.Den franska antika spegeln har pyntats med en pappersgirlang. Girlang, Afroart.
Den franska antika spegeln har pyntats med en pappersgirlang. Girlang, Afroart. Foto: CARINA OLANDER

I köket ligger till exempel ett gammalt trägolv som ursprungligen kommer från en lada. 

– Vi anlitade en äldre snickare som hyvlade till golvet och la in det för oss. Sedan byggde vi in ett kök av Ikea-stommar så att det ser platsbyggt ut. Mikael byggde luckor med pärlspont och klädde även in kyl och frys på samma sätt. Skafferiet är byggt av gamla pardörrar, allt för att få till en äldre stil i köket. 

Jag älskar gamla grejer och vill helst bara ha saker från förr. Dels har de en väldig charm, men de är också bra för plånboken och miljön.

Sandra och Mikael har även satt in gamla spröjsade fönster och charmigt nötta pardörrar som leder in till deras hemmakontor.

– På så vis har vi kunnat förändra känslan i rummet, säger Sandra.

Sandra har en loppisradar av rang och det mesta i familjens hem är inköpt på loppisar och antikaffärer. Hon har till exempel lyckats komma över flera köpmansdiskar, den längsta står i köket och är fylld av loppisfynd som bestick och dukar. 

– Jag älskar gamla grejer och vill helst bara ha saker från förr. Dels har de en väldig charm, men de är också bra för plånboken och miljön. Men visst kommer det in en och annan ny pryl här med. Vårt soffbord i vardagsrummet är nytt, det är designat av en god vän, så det är jag väldigt glad för, säger Sandra. 

Öppningen till hemmakontoret har fått gamla vackert nötta pardörrar insatta. Köpmansdisken har Sandra hittat på en vind i en gammal fabrikslokal.Öppningen till hemmakontoret har fått gamla vackert nötta pardörrar insatta. Köpmansdisken har Sandra hittat på en vind i en gammal fabrikslokal.Öppningen till hemmakontoret har fått gamla vackert nötta pardörrar insatta. Köpmansdisken har Sandra hittat på en vind i en gammal fabrikslokal.
Öppningen till hemmakontoret har fått gamla vackert nötta pardörrar insatta. Köpmansdisken har Sandra hittat på en vind i en gammal fabrikslokal. Foto: CARINA OLANDER
Den inbjudande gröna sammetssoffan är även den inköpt på loppis för några hundralappar. ”Den har förmodligen stått i ett finrum tidigare då den är i väldigt bra skick”, säger Sandra. Soffbord i metall, Coco Globe, Caroline Ek. Brunt ljus, Artilleriet. Litet vitt ljus, Firma fanfar. Kuddar, Ellos. Matta, loppis. Tavlorna på väggen är fotokonst av Sandra.Den inbjudande gröna sammetssoffan är även den inköpt på loppis för några hundralappar. ”Den har förmodligen stått i ett finrum tidigare då den är i väldigt bra skick”, säger Sandra. Soffbord i metall, Coco Globe, Caroline Ek. Brunt ljus, Artilleriet. Litet vitt ljus, Firma fanfar. Kuddar, Ellos. Matta, loppis. Tavlorna på väggen är fotokonst av Sandra.Den inbjudande gröna sammetssoffan är även den inköpt på loppis för några hundralappar. ”Den har förmodligen stått i ett finrum tidigare då den är i väldigt bra skick”, säger Sandra. Soffbord i metall, Coco Globe, Caroline Ek. Brunt ljus, Artilleriet. Litet vitt ljus, Firma fanfar. Kuddar, Ellos. Matta, loppis. Tavlorna på väggen är fotokonst av Sandra.
Den inbjudande gröna sammetssoffan är även den inköpt på loppis för några hundralappar. ”Den har förmodligen stått i ett finrum tidigare då den är i väldigt bra skick”, säger Sandra. Soffbord i metall, Coco Globe, Caroline Ek. Brunt ljus, Artilleriet. Litet vitt ljus, Firma fanfar. Kuddar, Ellos. Matta, loppis. Tavlorna på väggen är fotokonst av Sandra. Foto: CARINA OLANDER
Sandra och Mikaels sovrum är färgsatt i två olika gröna nyanser som gör sig extra fint till jul. Panelen är målad med kulören Back to the Roots, Nordsjö. Väggen har kulören Kubel Green Forest, Nordsjö. Överkast och påslakan, Ellos. Adventsljusstake i fönstret, Konstsmide. Stjärnan över sängen är ett loppisfynd.Sandra och Mikaels sovrum är färgsatt i två olika gröna nyanser som gör sig extra fint till jul. Panelen är målad med kulören Back to the Roots, Nordsjö. Väggen har kulören Kubel Green Forest, Nordsjö. Överkast och påslakan, Ellos. Adventsljusstake i fönstret, Konstsmide. Stjärnan över sängen är ett loppisfynd.Sandra och Mikaels sovrum är färgsatt i två olika gröna nyanser som gör sig extra fint till jul. Panelen är målad med kulören Back to the Roots, Nordsjö. Väggen har kulören Kubel Green Forest, Nordsjö. Överkast och påslakan, Ellos. Adventsljusstake i fönstret, Konstsmide. Stjärnan över sängen är ett loppisfynd.
Sandra och Mikaels sovrum är färgsatt i två olika gröna nyanser som gör sig extra fint till jul. Panelen är målad med kulören Back to the Roots, Nordsjö. Väggen har kulören Kubel Green Forest, Nordsjö. Överkast och påslakan, Ellos. Adventsljusstake i fönstret, Konstsmide. Stjärnan över sängen är ett loppisfynd. Foto: CARINA OLANDER
Den gamla sekretären är en kär möbel. Den är ett arv från Sandras mormors föräldrahem där Sandra tillbringat mycket tid genom åren.Den gamla sekretären är en kär möbel. Den är ett arv från Sandras mormors föräldrahem där Sandra tillbringat mycket tid genom åren.Den gamla sekretären är en kär möbel. Den är ett arv från Sandras mormors föräldrahem där Sandra tillbringat mycket tid genom åren.
Den gamla sekretären är en kär möbel. Den är ett arv från Sandras mormors föräldrahem där Sandra tillbringat mycket tid genom åren. Foto: CARINA OLANDER
Sandra tänder ljusen på glasverandan. ”Vi använder inte verandan på vintern, men jag brukar dekorer den till jul. Det är mysigt att titta ut på den från altandörren i köket”, säger Sandra.Sandra tänder ljusen på glasverandan. ”Vi använder inte verandan på vintern, men jag brukar dekorer den till jul. Det är mysigt att titta ut på den från altandörren i köket”, säger Sandra.Sandra tänder ljusen på glasverandan. ”Vi använder inte verandan på vintern, men jag brukar dekorer den till jul. Det är mysigt att titta ut på den från altandörren i köket”, säger Sandra.
Sandra tänder ljusen på glasverandan. ”Vi använder inte verandan på vintern, men jag brukar dekorer den till jul. Det är mysigt att titta ut på den från altandörren i köket”, säger Sandra. Foto: CARINA OLANDER

Se även: