Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jennifer och hennes sambo föll för hyreslägenheten och bestämde sig för att sälja sitt nybyggda radhus.
Jennifer och hennes sambo föll för hyreslägenheten och bestämde sig för att sälja sitt nybyggda radhus.
Jennifer och hennes sambo föll för hyreslägenheten och bestämde sig för att sälja sitt nybyggda radhus.
Jennifer och hennes sambo föll för hyreslägenheten och bestämde sig för att sälja sitt nybyggda radhus.

Sålde nybyggt radhus – flyttade in i sliten hyreslägenhet

Läget och de sociala ytorna fick Jennifer och Jesper på fall när de bestämde sig för den slitna och omoderna hyresrätten i centrala Malmö. Med löfte om renovering, kände de att här ville de bo, och lämnade sitt nybyggda radhus i Helsingborg. Men det blev en skakig start på flytten…

Charlotte Bjertner

Jennifer och Jesper bor i en smakfullt inredd 30-talslägenhet i centrala Malmö. 

– Äntligen har vi hittat hem. Vår lägenhet har så många fina platser att vara på. I vårt vardagsrum finns den perfekta platsen för soffhörnet, öppnar vi fönstret där känner vi en härlig vindpust och bara njuter, säger Jennifer och fortsätter:

– När vi sitter i vårt kök, uppkrupen i soffan, kan man betrakta vår vackra bakgård som osökt för tankarna och känslan av att man är i Frankrike. Vi känner oss så hemma och det har vi gjort sedan vi flyttade in.

Hemma hos familjen Olsson

Här bor: Jennifer, 31, och Jesper, 34, med barnen Caspian, 5, och Elliot, 2.

Gör: Jennifer är sektionschef för en hemtjänstgrupp och Jesper driver it-firma.

Var: I centrala Malmö.

Bor: Hyreslägenhet från 1938 på 92 kvm.

Instagram: @inspo.byjen

Jennifer i köket. Här i lägenheten känner familjen att de har hittat hem. Foto: Charlotte Bjertner
Dörren in till det stora ljusa vardagsrummet blev Jennifer kär i redan på visningen. Här i det ljusa vardagsrummet samsas möbler i retrostil, nya som loppisfyndade. Bord, Sweef. Stolar Minett av Yngve Ekström är fyndade på loppis och försedda med nytt tyg. Matta, Ikea. Taklampan Tage och Stringhylla, Svenssons i Lammhult. Foto: Charlotte Bjertner
När man inte kan elda med ved får det bli blockljus. Lika stämningsfullt det. Foto: Charlotte Bjertner
Vardagsrummet genomsyras av retroanda och med den vita basen framträder de vackra valnötsmöblerna på ett fint sätt. Bord, Sweef. Stolar Minett av Yngve Ekström är fyndade på loppis och försedda med nytt tyg. Matta, Ikea. Taklampan Tage och Stringhylla, Svenssons i Lammhult. Foto: Charlotte Bjertner

Paret bodde tidigare i ett nybyggt radhus i Helsingborg. Men de kände båda att det skulle vara skönt att komma närmare familjen. Det började bli tydligt att barnen ville ha möjlighet att träffa sina mor- och farföräldrar oftare och Jesper som är uppvuxen i Malmö började sakna sin hemstad. Jennifer började söka jobb i Malmö och på den sista jobbintervjun sade rekryteraren att nu är det kanske läge att börja leta boende. 

– Jag började lägga intresseanmälan på en del hyresrätter. Vi låg på lite extra på just denna lägenhet, då mitt hjärta klappade extra för den, säger Jennifer. 

När vi sitter i vårt kök, uppkrupen i soffan, kan man betrakta vår vackra bakgård som osökt för tankarna och känslan av att man är i Frankrike

Lägenheten skulle renoveras innan inflytt då den tidigare ägaren inte gjort något under sina 50 år i bostaden. Läget var perfekt – med närhet till havet, stan och en stor fin park.

Snabbt fick Jennifer och Jesper svar om att de kunde erbjudas en visning av lägenheten. Men det var mycket information om bostaden som förvirrade när de kom dit på visning. Lägenheten låg för det första inte på bottenvåningen, vilket det stod att den gjorde och den hade balkong, vilket det inte fanns någon information om. 

– Vi blev väldigt förvirrade på visningen men det bästa var att redan en halvtimme efter visningen ringde mäklaren och sa att lägenheten var vår. Trots att allt inte stämde som skrivits så föll vi ändå pladask för denna lägenhet och den skulle ju renoveras innan vi skulle flytta in.

Hallen med praktisk förvaring. Korghylla med krokar, Maze. Foto: Charlotte Bjertner
I soffan finns det plats för avkoppling. Soffa, Mio. Bord och lampa, Bolia. Kuddar, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner
Den öppna spisen som är i original sedan huset byggdes på 30-talet delar av vardagsrummets två sociala sällskapsytor. Foto: Charlotte Bjertner

Jennifer började skissa på idéer på hur de skulle kunna möblera och eftersom de bara hyr så kan de inte göra för stora renoveringar eller ändringar själva. Men köket och badrummet skulle renoveras innan de flyttade in, det hade de blivit lovade. 

Deras tidigare bostad var tömd och flyttlådorna stod klara för flytt. Det var dags för familjen att få en rundtur i deras nyrenoverade hem och få nycklarna i sin hand, trodde de.

– Vi tyckte det var konstigt att de lyckats renovera lägenheten så snabbt, berättar Jennifer. 

Vaktmästaren mötte upp dem och de gick tillsammans upp för att besiktiga lägenheten. 

– Vi hade inte sett den i annat skick än den på visningen, vilket vi tyckte var väldigt dåligt. 

Men hyresvärden hade fina bilder på sin hemsida på renoveringar de utfört, så vad skulle kunna gå fel?

– Det första vi skymtar när vi kliver in genom dörren är en stor hög med grejer och skräp på golvet och klumpen i magen knyts åt. Ju mer dörren öppnas ju mer knyts den där klumpen. Det var ju nu vi hade planerat att ta flyttlasset hit, men det förstod vi att det skulle ju inte ske, suckar Jennifer.

Det bästa med vårt hem är att vi nu kan vara nära varandra hela tiden tack vare de stora sociala ytor som lägenheten har
Jennifer älskar att ha många tavlor som får pryda väggarna. Skänk, Bolia. Tavlor, Paperministry, Desenio och från en Londonresa. Lampa, Designtorget. Ljusstake, Cervera. Skivhållare, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner
Det ljusa och fräscha köket är nyrenoverat. Bord och taklampa, loppisfynd. Stolar, Mio. Foto: Charlotte Bjertner
Familjen fikar gärna varje helg. Mysigt och något man kan längta till, enligt Jennifer. Porslin, Iittala. Taklampa, loppisfynd. Lampa i fönstret, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner

Överallt låg det verktyg, läskburkar och färgstänk. Golvet som var nyslipat var täckt med stoft från slipningen. Gamla saker från förra hyresvärden låg kvar. Ett valv som hantverkarna skulle rätta till var heller inte gjort.

– Det blev bara en halvdan flyttstädning bara några minuter innan vi skulle flytta in. Det skulle dröja hela två veckor innan vi fick en ordentlig städning. Det fanns spilld färg och inga fönster var putsade heller. 

Det blev ingen bra början.

– Om vi ägt lägenheten hade jag gjort köket i grön funkis med rutigt golv, säger Jennifer. Jag hade rättat till det där valvet som de misslyckats totalt med, men jag möblerar så det inte ska synas så mycket. 

Barnens skriv- och pysselplats. Skrivbord, stolar och matta, Ikea. Tavlorna, Desenio och Ikea. Foto: Charlotte Bjertner
Parets sovrum går i vilsamma toner med inslag av färgstarka accenter. Säng, pläd och sänggavel, Mio.Taklampa, H&M home. Kuddar, Ikea och Mio. Byrå och matta, Ikea. Foto: Charlotte Bjertner

Lägenheten på sina 92 kvadrat är öppen och ljus med en inredningsstil som är ett med lägenhetens potential. Paret har valt möbler i valnöt, som passar fint mot den vackra fiskbensparketten. Familjen bryr sig inte om trender utan köper det de gillar. Ett tidlöst hem med personlig touch.

– Jesper brukar säga vi har en ”håll käften stil” för vi kör på det vi gillar, säger Jennifer. 

Jesper har äntligen fått sin egen yta för sin vinylsamling och skivspelare.

– Vi har inrett den med möbler som verkligen passar här. Vi tycker det blev både funktionellt och snyggt. Det är ofta att folk som också gillar vinylskivor frågar vart vi köpt möblerna – det är roligt att man kan inspirera andra.

Att familjen numera bor på ett plan har sina fördelar.

– Det bästa med vårt hem är att vi nu kan vara nära varandra hela tiden tack vare de stora sociala ytor som lägenheten har, säger Jennifer. Vi känner att det är så lätt att umgås och trivas här. 

Se även: