Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lasse och Tina i sitt mysiga matrum. Bordet har Lasse byggt och betsat själv.Lasse och Tina i sitt mysiga matrum. Bordet har Lasse byggt och betsat själv.Lasse och Tina i sitt mysiga matrum. Bordet har Lasse byggt och betsat själv.
Stolar och bord som Lasse själv har byggt, som fått rätt grå patina genom åren. Glasflaska med trollhassel, liten glasflaska och terracottakrua kommer från Zetas.Stolar och bord som Lasse själv har byggt, som fått rätt grå patina genom åren. Glasflaska med trollhassel, liten glasflaska och terracottakrua kommer från Zetas.Stolar och bord som Lasse själv har byggt, som fått rätt grå patina genom åren. Glasflaska med trollhassel, liten glasflaska och terracottakrua kommer från Zetas.
Soffa och fåtölj i howardstil från Mio. Kohudsmatta från Åhléns. Soffbordet och hyllan är egentillverkade. Kuddar med fjädermotiv från Chili. Ljusstakar med glaskupol från Zetas. Tavlan med fjädrar har Tina gjort själv.Soffa och fåtölj i howardstil från Mio. Kohudsmatta från Åhléns. Soffbordet och hyllan är egentillverkade. Kuddar med fjädermotiv från Chili. Ljusstakar med glaskupol från Zetas. Tavlan med fjädrar har Tina gjort själv.Soffa och fåtölj i howardstil från Mio. Kohudsmatta från Åhléns. Soffbordet och hyllan är egentillverkade. Kuddar med fjädermotiv från Chili. Ljusstakar med glaskupol från Zetas. Tavlan med fjädrar har Tina gjort själv.
Det bästa med hemmet är husets gamla charm, med trägolven och eldstäderna, tycker Lasse och Tina.Det bästa med hemmet är husets gamla charm, med trägolven och eldstäderna, tycker Lasse och Tina.Det bästa med hemmet är husets gamla charm, med trägolven och eldstäderna, tycker Lasse och Tina.
Lasse och Tinas bästa inredningstips: "Håll väggar och golv i neutral färgskala och tillsätt hellre färger som du lätt ändrar på, som kuddar, plädar och mattor. Vårt hem går i vitt, svart, beige och grått då vi älskar naturtoner mer än knalliga färger. Göm alla sladdar – det ser trist och ostädat ut."Lasse och Tinas bästa inredningstips: "Håll väggar och golv i neutral färgskala och tillsätt hellre färger som du lätt ändrar på, som kuddar, plädar och mattor. Vårt hem går i vitt, svart, beige och grått då vi älskar naturtoner mer än knalliga färger. Göm alla sladdar – det ser trist och ostädat ut."Lasse och Tinas bästa inredningstips: "Håll väggar och golv i neutral färgskala och tillsätt hellre färger som du lätt ändrar på, som kuddar, plädar och mattor. Vårt hem går i vitt, svart, beige och grått då vi älskar naturtoner mer än knalliga färger. Göm alla sladdar – det ser trist och ostädat ut."
1 AV 5
Lasse och Tina i sitt mysiga matrum. Bordet har Lasse byggt och betsat själv.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
2 AV 5
Stolar och bord som Lasse själv har byggt, som fått rätt grå patina genom åren. Glasflaska med trollhassel, liten glasflaska och terracottakrua kommer från Zetas.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
3 AV 5
Soffa och fåtölj i howardstil från Mio. Kohudsmatta från Åhléns. Soffbordet och hyllan är egentillverkade. Kuddar med fjädermotiv från Chili. Ljusstakar med glaskupol från Zetas. Tavlan med fjädrar har Tina gjort själv.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
4 AV 5
Det bästa med hemmet är husets gamla charm, med trägolven och eldstäderna, tycker Lasse och Tina.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
5 AV 5
Lasse och Tinas bästa inredningstips: "Håll väggar och golv i neutral färgskala och tillsätt hellre färger som du lätt ändrar på, som kuddar, plädar och mattor. Vårt hem går i vitt, svart, beige och grått då vi älskar naturtoner mer än knalliga färger. Göm alla sladdar – det ser trist och ostädat ut."
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Så tar de New York till lantliga förortsvillan

Lantligt skandinaviskt med industriella influenser från Manhattan. Hos Lasse och Tina i Stuvsta utanför Stockholm möter den egenkomponerade inredningen noga utvalda detaljer som skapar djup och karaktär. 

Det var egentligen en tillfällighet som avgjorde att Lasse och Tina köpte sitt hus i Stuvsta, strax utanför Stockholm. Visningen hade redan varit och familjen gick på en extravisning. Men det var inte många som budade – husmarknaden såg annorlunda ut på 90-talet, och räntorna var skyhöga. Lasse och Tina kunde till och med pruta ner priset, eftersom de var de enda intressenterna. Huset bjöd hursomhelst på överraskningar i form av vinklar och vrår med charm. Den öppna spisen i köket var pricken över i:et. För Lasse och Katarina kändes det som en bra bas för att bygga ett hem. 

Renoverat köket minst fem gånger

Köket är ursprungligen ett vitt Ikeakök som paret lackat om i mattsvart och bytt handtag. Egentillverkad taklama i industristil. Fläkt från Electrolux och spis från Smeg. Skärbrädor från Nicolas Vahe, Jamie Oliver och Indiska.Köket är ursprungligen ett vitt Ikeakök som paret lackat om i mattsvart och bytt handtag. Egentillverkad taklama i industristil. Fläkt från Electrolux och spis från Smeg. Skärbrädor från Nicolas Vahe, Jamie Oliver och Indiska.Köket är ursprungligen ett vitt Ikeakök som paret lackat om i mattsvart och bytt handtag. Egentillverkad taklama i industristil. Fläkt från Electrolux och spis från Smeg. Skärbrädor från Nicolas Vahe, Jamie Oliver och Indiska.
Köket är ursprungligen ett vitt Ikeakök som paret lackat om i mattsvart och bytt handtag. Egentillverkad taklama i industristil. Fläkt från Electrolux och spis från Smeg. Skärbrädor från Nicolas Vahe, Jamie Oliver och Indiska. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Det första och enda som paret gjorde var att slita ut den marmormönstrade plastmattan i vardagsrummet, och därunder fanns ett härligt trägolv som slipades och oljades. Resten kunde familjen leva med, men under åren har alla rum förändrats flera gånger om. Köket har byggts om minst fem gånger – Lasse och Tina har tappat räkningen. De har alltid renoverat med små medel och försökt återanvända det mesta. Endast vid ett tillfälle byttes hela köket ut mot ett nytt, vitt Ikea-kök.

– Sista gången målade vi helt enkelt om luckorna själva från vitt till svart, säger Lasse.

Den svarta kryddhyllan är egentillverkad av sonen Kim som han gjorde i slöjden när han gick i sjätte klass.Den svarta kryddhyllan är egentillverkad av sonen Kim som han gjorde i slöjden när han gick i sjätte klass.Den svarta kryddhyllan är egentillverkad av sonen Kim som han gjorde i slöjden när han gick i sjätte klass.
Den svarta kryddhyllan är egentillverkad av sonen Kim som han gjorde i slöjden när han gick i sjätte klass. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

De gamla bänkskivorna i trä hade familjen sparat sedan en tidigare renovering. De slipades, oljades och fick nytt liv ihop med det rustika svarta köket. Spisen köptes lätt transportskadad för halva priset på Blocket, och fläkten samt diskmaskinen köptes på nätet för en billig peng. Dessutom flyttade de på kylskåpet för att få mer dagsljus i det lilla köket. På så sätt blev det mycket ljusare och ger nu en illusion av att vara större.

Lasse och Tina har hittat på massor av smarta lösningar. Till exempel så finns det ett smalt vinskåp inbyggt med en lucka i köket. Även de snygga elementskydden har Lasse snickrat ihop själv.

– Tina kommer på saker, och jag bygger, berättar Lasse. 

Tavelvägg där köpta fotograferier blandats med egna. Svarta ljusstakar från Ikea. Klocka från Room. Litet svart tittskåp från Åkléns. Matbordet är egentillverkat och plåtstolarna är från Living story. Vaser från Dbkb.Tavelvägg där köpta fotograferier blandats med egna. Svarta ljusstakar från Ikea. Klocka från Room. Litet svart tittskåp från Åkléns. Matbordet är egentillverkat och plåtstolarna är från Living story. Vaser från Dbkb.Tavelvägg där köpta fotograferier blandats med egna. Svarta ljusstakar från Ikea. Klocka från Room. Litet svart tittskåp från Åkléns. Matbordet är egentillverkat och plåtstolarna är från Living story. Vaser från Dbkb.
Tavelvägg där köpta fotograferier blandats med egna. Svarta ljusstakar från Ikea. Klocka från Room. Litet svart tittskåp från Åkléns. Matbordet är egentillverkat och plåtstolarna är från Living story. Vaser från Dbkb. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Inreder med gamla fönster

Vardagsrummet behövde få mer dagsljus, så där öppnades väggen upp ut mot hallen. Lasse satte in gamla drivbänksfönster och den luftigare känslan var ett faktum.

Det maffiga svarta vitrinskåpet är även det tillverkat av Lasse själv utav gamla drivbänksfönster. Gamla fönster är något som paret hyser stor kärlek till. I matrummet är det maffiga bordet rummets blickfång, med plats för hela familjen och vänner därtill.  Bordet är även det tillverkat av Lasse, likaså skåpet i matrummet där man skymtar drivfönster från förr.

LÄS MER: GUIDE: Förläng sommaren med ett uterum 

Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Myshörna brevid köket där familjen ofta samlas på kvällarna för att sela spel eller fika. Gamla drivbänksfönster mellan köket och hallen ger ljusinsläpp i det lilla rummet. Stolar i järn från Living story. Bordet är egentillverkat. Pläd och kuddar från Mio. Betjäningsklocka från Indiska.Myshörna brevid köket där familjen ofta samlas på kvällarna för att sela spel eller fika. Gamla drivbänksfönster mellan köket och hallen ger ljusinsläpp i det lilla rummet. Stolar i järn från Living story. Bordet är egentillverkat. Pläd och kuddar från Mio. Betjäningsklocka från Indiska.Myshörna brevid köket där familjen ofta samlas på kvällarna för att sela spel eller fika. Gamla drivbänksfönster mellan köket och hallen ger ljusinsläpp i det lilla rummet. Stolar i järn från Living story. Bordet är egentillverkat. Pläd och kuddar från Mio. Betjäningsklocka från Indiska.
Myshörna brevid köket där familjen ofta samlas på kvällarna för att sela spel eller fika. Gamla drivbänksfönster mellan köket och hallen ger ljusinsläpp i det lilla rummet. Stolar i järn från Living story. Bordet är egentillverkat. Pläd och kuddar från Mio. Betjäningsklocka från Indiska. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Hall med schackmönstrad svartvit klinker

Det senaste projektet var att byta hallgolvet, från anspråkslös beige klinker till läcker schackmönstrad svartvit. Nästa projekt på tur är gästtoaletten som också ska få sig en uppfräschning, med nytt golv och tak. 

Egenbyggda garderober i pärlspnt i entrén.Egenbyggda garderober i pärlspnt i entrén.Egenbyggda garderober i pärlspnt i entrén.
Egenbyggda garderober i pärlspnt i entrén. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Utvändigt hade huset först en faluröd fasadfärg som målades om till vitt år 2009. Även fönstren fick en ny kulör i mörkrött, som är vackert mot det vita. Taket har renoverats, takpapp och läkt byttes men det gamla lerteglet tvättades och återanvändes. Skorstenarna tätades och gjutjärnskaminerna återmonterades i kök och nuvarande matrum.

Huset är ganska litet på sina cirka 90 kvadratmeter, men oerhört smart planerat. Bland annat har Lasse och Tina gjort om det lilla loftet på vinden till sitt sovrum.

– Det är lågt i tak, men oerhört charmigt, säger Tina.

När yngste sonen flyttat hemifrån ska hans sovrum göras om så att Lasse och Tina kan flytta ner från loftet. 

LÄS MER: Mia och Penny Parnevik gör en makeover i sitt okända radhus  

Egentillverkat skåp gjort av vackra drivbänksfönster. Ärvt porslin blandas med nytt.Egentillverkat skåp gjort av vackra drivbänksfönster. Ärvt porslin blandas med nytt.Egentillverkat skåp gjort av vackra drivbänksfönster. Ärvt porslin blandas med nytt.
Egentillverkat skåp gjort av vackra drivbänksfönster. Ärvt porslin blandas med nytt. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Bordslampor och glasbox från Mio. Förstoringsglas på fot från Posh living. Doftljus från Rituals. Stol i järn från Indori är ett älskat loppisfynd. Bordet som också är i järn är egentillverkat.Bordslampor och glasbox från Mio. Förstoringsglas på fot från Posh living. Doftljus från Rituals. Stol i järn från Indori är ett älskat loppisfynd. Bordet som också är i järn är egentillverkat.Bordslampor och glasbox från Mio. Förstoringsglas på fot från Posh living. Doftljus från Rituals. Stol i järn från Indori är ett älskat loppisfynd. Bordet som också är i järn är egentillverkat.
Bordslampor och glasbox från Mio. Förstoringsglas på fot från Posh living. Doftljus från Rituals. Stol i järn från Indori är ett älskat loppisfynd. Bordet som också är i järn är egentillverkat. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Tavlor från Love warriors fästa med mässingsklämmor från Madame Stoltz. Fjäderdammvippa från Room.Tavlor från Love warriors fästa med mässingsklämmor från Madame Stoltz. Fjäderdammvippa från Room.Tavlor från Love warriors fästa med mässingsklämmor från Madame Stoltz. Fjäderdammvippa från Room.
Tavlor från Love warriors fästa med mässingsklämmor från Madame Stoltz. Fjäderdammvippa från Room. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Egentillverkade garderobsdörrar i mattsvart.Egentillverkade garderobsdörrar i mattsvart.Egentillverkade garderobsdörrar i mattsvart.
Egentillverkade garderobsdörrar i mattsvart. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Fårskinn från Nordal. Vit ullig pläd och sänglampa från Ikea. Den svarat prydnadsren är ett loppisfynd.Fårskinn från Nordal. Vit ullig pläd och sänglampa från Ikea. Den svarat prydnadsren är ett loppisfynd.Fårskinn från Nordal. Vit ullig pläd och sänglampa från Ikea. Den svarat prydnadsren är ett loppisfynd.
Fårskinn från Nordal. Vit ullig pläd och sänglampa från Ikea. Den svarat prydnadsren är ett loppisfynd. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Kärleken till New York syns lite varstans i det vackra huset. Baseball med handske från American vintage. Vintage bilskylt är ett loppisfynd från New York. Tavla från Em möbler.Kärleken till New York syns lite varstans i det vackra huset. Baseball med handske från American vintage. Vintage bilskylt är ett loppisfynd från New York. Tavla från Em möbler.Kärleken till New York syns lite varstans i det vackra huset. Baseball med handske från American vintage. Vintage bilskylt är ett loppisfynd från New York. Tavla från Em möbler.
Kärleken till New York syns lite varstans i det vackra huset. Baseball med handske från American vintage. Vintage bilskylt är ett loppisfynd från New York. Tavla från Em möbler. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Det gedigna träskåpet i matrummet har Lasse och Tina byggt själva. De gamla drivfönstren som skåpet är byggt av ses återkommande i hemmet. Mässingslyktorna kommer från Zetas och vägglmpan är även den egentillverkad.Det gedigna träskåpet i matrummet har Lasse och Tina byggt själva. De gamla drivfönstren som skåpet är byggt av ses återkommande i hemmet. Mässingslyktorna kommer från Zetas och vägglmpan är även den egentillverkad.Det gedigna träskåpet i matrummet har Lasse och Tina byggt själva. De gamla drivfönstren som skåpet är byggt av ses återkommande i hemmet. Mässingslyktorna kommer från Zetas och vägglmpan är även den egentillverkad.
Det gedigna träskåpet i matrummet har Lasse och Tina byggt själva. De gamla drivfönstren som skåpet är byggt av ses återkommande i hemmet. Mässingslyktorna kommer från Zetas och vägglmpan är även den egentillverkad. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Även växthuset är byggt av gamla fönster.Även växthuset är byggt av gamla fönster.Även växthuset är byggt av gamla fönster.
Även växthuset är byggt av gamla fönster. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
På verandan välkomnas man av en egentillverkad soffa med mysiga fårskinn från Granit.På verandan välkomnas man av en egentillverkad soffa med mysiga fårskinn från Granit.På verandan välkomnas man av en egentillverkad soffa med mysiga fårskinn från Granit.
På verandan välkomnas man av en egentillverkad soffa med mysiga fårskinn från Granit. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Vit byst och zinkkanna fyndade på loppis.Vit byst och zinkkanna fyndade på loppis.Vit byst och zinkkanna fyndade på loppis.
Vit byst och zinkkanna fyndade på loppis. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS MER: Här är Jessica Almenäs nya liv i villaförorten  

Av Isabelle Olander