Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Hemma hos>Drömhem

Publicerad 24 nov 2018 15:00

Så tar Anette och Carl fram den charmiga sekelskiftesstilen

Anette framför dörröppningen som restaurerats och fått sin ursprungliga höjd. Dörröverstycket är gjort av en mall i från ett dörröverstycke i grannfastigheten.

Anette framför dörröppningen som restaurerats och fått sin ursprungliga höjd. Dörröverstycket är gjort av en mall i från ett dörröverstycke i grannfastigheten.

1/4

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

”Jag är mycket förtjust i marmorbänkarna och den underhållsfria blandaren från Nivito som både är både snygg och praktisk då den inte behöver putsas.”

”Jag är mycket förtjust i marmorbänkarna och den underhållsfria blandaren från Nivito som både är både snygg och praktisk då den inte behöver putsas.”

2/4

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

”Köket är från Ikea, och har smarta lösningar”

”Köket är från Ikea, och har smarta lösningar”

3/4

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

”Vi körde över 60 mil för att hämta matstolarna. Jag såg dem på Instagram och bara visste att jag måste ha dem och de fanns inte att få tag på online i Sverige, så vi gjorde en utflykt i stället.”
Lampa över bordet är i från Flos Sarafatti.

”Vi körde över 60 mil för att hämta matstolarna. Jag såg dem på Instagram och bara visste att jag måste ha dem och de fanns inte att få tag på online i Sverige, så vi gjorde en utflykt i stället.” Lampa över bordet är i från Flos Sarafatti.

4/4

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Anette och Carl har inte bara renoverat fram den ursprungliga sekelskiftescharmen. De har också gett sin lägenhet på Östermalm i Stockholm en personlig twist. Här samsas budget och lyx i en fin mix av Blocketfynd och designklassiker.

Anette och Carl bor invid Karlaplan på Östermalm i Stockholm i en lägenhet som är byggd år 1888. När de hittade annonsen såg lägenheten helt annorlunda ut än vad den gör i dag. På 70-talet renoverades huset efter den tidens moderniseringstrend. Man sänkte taken och dörröppningarna och skapade en ny modern stil i lägenheterna. 

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Vardagsrummet är ett hörnrum med härligt ljusinsläpp och vacker vy över pareken som ligger utanför.Bordet är ett kärt fynd som Anette gjort och som hon gjort om och sprayat med mässingsfärg.

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Någon som inte känner till de gamla husens arkitektur och stil hade kanske aldrig kommit på tanken att man skulle kunna kika i taken för att se om de var sänkta. Det innebär i så fall att det finns möjlighet att öppna upp och återställa den ursprungliga takhöjden. Men Carl som har erfarenhet av fastighetsbranschen hade varit inne i en av lägenheterna i huset där man återställt den ursprungliga takhöjden. Han utgick från att det skulle gå att återställa den gamla vackra lägenheten som den var när den byggdes. 

I vardagsrummet har paret låtit bygga en inbyggd hylla som de målat in i samma kulören som väggen. Innanför vardagsrummet ligger matplatsen.

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

– Vi köpte lägenheten med tanken att vi skulle återställa sekelskiftesstilen. Vi kändes oss nära hundra procent säkra på att det skulle gå, men givetvis var vi lite nervösa. Man vet aldrig hur man gjort tidigare när man dragit nya rör och ledningar. Det värsta scenariot skulle vara att de fräst in el i väggar och tak och att det skulle gå rör i utrymmet mellan taken. Men tack och lov så var det inte på det viset, säger Anette glatt.

Sidobordet från Kartell är nog den möbel som hängt med Anette längst, då det säkert är 15 år gammalt.

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Tanken var att renoveringen skulle komma i gång så fort paret hade fått tillträde till lägenheten, men det blev inte riktigt så då livet kom emellan. Anette blev sjuk och var tvungen att genomgå en flera månader lång behandling. 

– Livet ställdes på vänt. Vi bestämde oss för att försöka sälja lägenheten då vi kände att vi inte skulle mäkta med en renovering. Men veckorna gick, och eftersom jag började känna mig piggare så bestämde vi oss för att behålla lägenheten och göra allvar av våra planer. 

”Svanenfåtöljen är mitt bästa Blocketfynd. Jag drömde om en sådan länge och höll på att svimma när jag fick tag på en äkta till vrakpris.”

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Nu var de tillbaka på ruta ett och såg fram emot att få skapa sitt nya hem i lägenheten.

– Jag måste säga att valen av färg och inredning var det som höll mig uppe, det gav mig energi. Man mår helt enkelt väldigt bra av att få skapa, säger Anette. 

De anlitade hantverkare och lägenheten byggdes om efter Anettes och Carls detaljerade skiss. De skulle inte bara ta fram den ursprungliga takhöjden, utan även göra om planlösningen. 

Sovrummet byggdes om så att det blev två rum, på så vis kunde sonen Ralph få ett eget krypin. För att ta vara på ytan på bästa möjliga sätt valde Anette och Carl att sätta in en loftsäng för att frigöra golvutrymme för lek. 

 

Ralphs rum ska vara funktionellt för en 5 åring. Det platsbyggda skrivbordet rymmer både honom och en kompis som kan bygga lego eller rita.

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Anette och Carl sover vägg i vägg med sonen och har inrett sovrummet med stilren hotellkänsla där en vägg har fått praktisk förvaring.  Rummen ligger i fil, och nästa rum på tur i planlösningen var vardagsrummet, ett hörnrum. Det är stort och luftigt med ljusinsläpp från flera håll. Här har man även en härlig vy över parken utanför där Anette tillbringar mycket tid med sonen Ralph.

Dörröppningen in till Ralphs rum restaurerats och fått sin ursprungliga höjd. Dörröverstycket är gjort efter en mall från grannfastigheten.

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

För att få fram den genuina känslan i lägenheten valde de att återställa höjden på dörrarna och lät gjuta dörröverstycken med mall från ett av grannhusen. I taket satte man upp nya stuckaturer som målades med takfärgen för att få en enhetlig känsla. Rummen färgsattes sedan i vitt och grått, men pardörrarna målades svarta för att bryta av och skapa kontrast. Den svarta färgen togs sedan upp i glaspartiet med stålramar mellan köket och matplatsen.

– Carl var in i det längsta väldigt tveksam inför att måla dörrarna svarta,  men till slut gick han med på mitt, enligt honom vågade tilltag. Men i dag, när rummen är färdiginredda så tycker han att det blev ett lyft, säger Anette och ler.

Parets sovrum har fått en praktisk garderobslösning med öppen förvaring i sovrummet som både är praktisk och snygg.

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Köket är välplanerat och stilrent med släta svarta luckor. Anette har öga för design och funktion. Hon har blandat dyrt och billigt och köket känns modernt samtidigt som det är lätt att förändra om man vill det. Ikea är basen men luckorna har fått mässingshandtag och exklusiva vitvaror. Bänkarna har marmorskivor som blir pricken över i, i det funktionella köket. 

”Vi körde över 60 mil för att hämta matstolarna. Jag såg dem på Instagram och bara visste att jag måste ha dem och de fanns inte att få tag på online i Sverige, så vi gjorde en utflykt i stället.”Lampa över bordet är i från Flos Sarafatti.

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

– Vi har verkligen trivts bra här i vår lägenhet och det har varit otroligt roligt att få följa renoveringen på nära håll och se förvandlingen. För den är verkligen stor! Men nu när projektet är klart så kliar det i fingrarna. Vi gillar att ha ett pågående projekt. 

Anette och Carl har precis köpt en ny lägenhet som de ska piffa upp. 

 – Det är en oerhört kreativ process som vi mår väldigt bra av båda två säger Anette. 

”Köket är från Ikea, och har smarta lösningar. Vitvarorna är från exklusiva Neff och jag älskar espressomaskinen. Så gott kaffe! Ångungnen är också en favorit. Är även mycket förtjust i marmorbänkarna och den underhållsfria blandaren från Nivito som både är både snygg och praktisk då den inte behöver putsas.”

Foto: JONAS LUNDBERG / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

LÄS MER: Stylisten säljer drömhemmet på Gotland – har köpt prästgård 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.