1 av 5: I vardagsrummet flödar ljuset in och blir det för starkt får de tunna linnegardinerna sila solstrålarna. Matta, Homeroom.se. Soffbord, Blocket. Sykorg, Love Warriors. Vintagefåtöljer fyndade på nätet. Puff, köpt i Frankrike. Torso, Ullared. Taklampa, Ikea. Foto: SOFI SYKFONT
2 av 5: I hallen står ett väggfast skåp med bland annat en vas som Rebecca tillverkat själv med hjälp av spackel. Väggfast skåp, Ikea. Väggfärg Form, Lady Minerals, Jotun. Foto: SOFI SYKFONT
3 av 5: Tavlan ovanför bordet är gjord av Madeleine Saltin. Träbricka, vintage. Karaff i kristall, Paris, från Department. Foto: SOFI SYKFONT
4 av 5: Rebecca fyndar gärna på loppis och har hittat sin äggtimer på en loppmarknad. Foto: SOFI SYKFONT
5 av 5

Så smart inreder stylisten Rebecca sin lilla lya på 45 kvadrat

Rebecca och Jonas lägenhet på Lidingö i Stockholm är inte större än 45 kvadratmeter. Men med Rebeccas intresse och professionella öga för inredning har de skapat ett vackert och personligt hem som känns mycket större än det är.

Det bästa med den välplanerade 1950-talslägenheten är ljuset.

– Det flödar genom vardagsrumsfönstren med eftermiddagssol och morgonsol som väcker oss under sommarmånaderna, berättar Rebecca. 

Trots att bostaden bara ligger en halvtrappa upp är ljuset påtagligt eftersom huset ligger på en kulle ett stenkast från Lidingöbron och Torsviks torg.

Rebecca är inredare och använder ofta färg för att skapa stämning och energi när det behövs. Men hemma ska det råda lugn och ro med en dämpad naturlig färgskala.

– För mig är det mest väsentliga att hemmet håller en lugn färgskala som ger skönhet och harmoni.

Rebecca Wallerfelt med chihuahuan Curry. Foto: SOFI SYKFONT

HEMMA HOS REBECCA & JONAS

Här bor: Rebecca Wallerfelt, 29, Jonas Malmström, 37, och chihuahuan Curry.

Gör: Rebecca jobbar som inredare på My Home och Jonas är elevassistent och arbetar med läder, en stor hobby.

Var: Lidingö i Stockholm.

Bor: I en bostadsrättslägenhet på 45 kvm med balkong, byggd på 1950-talet.

Instagram: Rebecca @rw.decor, Jonas @leather_by_bow

Lägenheten är liten, men smart förvaring ger ändå plats för samlingar från loppisar, långväga resor och eget skapande. I vardagsrummet finns ett stort bord som fungerar både som matbord och arbetsbord.

Rebecca och Jonas är skapande personer och ägnar mycket tid åt hantverk och pyssel. Rebecca jobbar med ”home stageing” men får också utlopp för sin kreativitet genom egna projekt, till exempel då hon målar och renoverar loppisfynd. 

Jag älskar att det är så tyst och avskilt. Morgonljuset som strålar in genom fönstret gör att vi kan vakna naturligt.

Jonas, vars stora hobby är läderarbeten, syr plånböcker, korthållare, väskor, allt i vegetabiliskt garvat läder. Till hemmet har Jonas gjort läderhandtag till köket och garderoberna. Vanligtvis säljer han sina alster på hantverksmarknader och numera också på Instagram.

Men när de har vänner på besök stuvas läder och arbetsmaterial ner i stora förvaringslådor på hjul som Rebecca har gjort av gamla fina fruktlådor i trä.

Skulpturen är köpt på en vintagemarknad i Frankrike. Foto: SOFI SYKFONT
I den gröna buketten finns bland annat frökapslar av vallmo. Foto: SOFI SYKFONT
Tavlor är en viktig del inredningen tycker Rebecca. Den vita tavlan med spackel har hon g jort själv. Fotografi av flicka, Canvas Butik. Illustration, Dear Sam. Soffa, Ikea, klädd i linnetyg, Bemz. Foto: SOFI SYKFONT

Rebecca har också målat alla väggar i den 45 kvadratmeter stora lägenheten med kalkfärg.

– Jag har lagt på färgen med stora rörelser för att förstärka ytstrukturen. Resultatet är ganska dramatiskt och ger en torr och rustik känsla som jag tycker om.

Sovrumsdelen har fått en mörkare grå väggfärg än resten av lägenheten.

– Det ger vila och lugn. Jag älskar att det är så tyst och avskilt. Morgonljuset som strålar in genom fönstret gör att vi kan vakna naturligt.

Till köket och vardagsrummet valde Rebecca och Jonas en nyans i varmbeige och hallen och sovrummet är målade i samma grå ton. Inredningen är en blandning av Ikea, vintagemöbler och loppisfynd.

– Mitt bästa designobjekt är lampan 265 från Flos. Den är funktionell, skapar stämning och höjer designfaktorn på samma sätt som ett konstverk.

Hyllor med samlade reseminnen och böcker ger en ombonad känsla. Den mäktiga palettbladsblomman 'China Rose' var bara ett litet skott för ett år sedan och är en fin färgklick i den annars nedtonade färgskalan. På golvet står en ostronkorg från Frankrike. Skåpen är målade i samma färg som väggen, kalkfärg Washed linen, Jotun. Skåp Bestå, Ikea. Foto: SOFI SYKFONT
Böcker, tidningar och annat förvaras i fruktkorgar på golvet. Den svarta vasen är målad av Rebecca. På hyllan står en läderskål av sambon Jonas. Foto: SOFI SYKFONT
Det är detaljer som reseminnen och böcker som skapar atmosfär tycker Rebecca. Plym, Love Warriors. Foto: SOFI SYKFONT

Även på väggarna finns konst och kombinationerna av tavlor förändras efter lust och nya fynd.

– Stora tavlor i en monokrom färgställning sätter verkligen stämning och gör mycket för hela hemmet, säger Rebecca.

Annars hittar Rebecca mycket av sin inspiration i hem med loppisfynd och en stor dos personlig stil.

– Jag älskar när folk vågar ta ut svängarna i sin inredning. 

Två av Rebeccas verkliga fynd är 1970-talsfåtöljerna som hon hittade på Facebooks Market Place.

– De är lite nersuttna, men tyget är inte alls slitet.

Alla våra skåp är antingen Bestå eller Ivar från Ikea som jag målat i samma färg som väggen och sedan hängt upp. Det är också ett smart sätt att få en mindre yta att inte kännas överbelamrad.

Inredningsintresset kommer hemifrån. När Rebecca var liten följde hon lite motvilligt med sin mamma i butiker och på antikmarknader och var inte alls road. Men så plötsligt vaknade intresset till liv tack vare ett jobb på Designtorget efter examen inom reklam och turismvetenskap.

Nu är det är det hennes passion och yrke.

– Jag älskar att göra möbler och prylar personliga genom att måla eller bygga om dem. Alla våra skåp är antingen Bestå eller Ivar från Ikea som jag målat i samma färg som väggen och sedan hängt upp. Det är också ett smart sätt att få en mindre yta att inte kännas överbelamrad.

I den lilla lägenheten finns plats för ett vackert stilleben med prylar från resor i Vietnam och Frankrike. Foto: SOFI SYKFONT
Ett vanligt kök som fått en lantlig prägel tack vare köksluckorna som är målade i en varmgrå nyans. Läderhandtagen, som är g jorda av sambon Jonas, sätter pricken över i. Trasmatta, Svanefors. Foto: SOFI SYKFONT
Bordet i vardagsrummet fungerar som både matplats och arbetsbord. Pallen är en gåva. Tavla av Madeleine Saltin. Matbord, Mio. Skinnstolar, Nordal. Foto: SOFI SYKFONT

Rebecca samlar också på reseminen från loppisar i Sydfrankrike, Kina och Vietnam. Vackra snäckor och koraller, som alla är inköpta i antikaffärer på resor, finns också i samlingarna bland böcker och stenar. Hon understryker att snäckorna inte är nyplockade, utan gamla.

Det finns inget som skapar så mycket hemkänsla som böcker tycker jag. Ett hem ska vara levande och inte en utställningsyta.

Böckerna är något som alldeles för många rationaliserar bort, tycker Rebecca. Det ser hon inte minst i sitt jobb som stylist då hon med sin expertis hjälper till att ta fram fördelarna hos en bostad inför en försäljning.

– Det finns inget som skapar så mycket hemkänsla som böcker tycker jag. Ett hem ska vara levande och inte en utställningsyta.

I köket ville Rebecca och Jonas göra plats för matlagning och valde därför bort matplatsen där.

– I stället har vi en matplats i vardagsrummet och en köksvägg med vackra bruksföremål från Vietnam och Frankrike. Saker får stå framme och komma till användning. Här är inget för fint för att användas.

Rebecca och Jonas ville ha ett ytsmart och samtidigt mysigt sovrum. Här är bäddat för avkoppling med många kuddar. Överkast, Hemtex. Taklampa, Sandsten. Foto: SOFI SYKFONT
Den mörka väggfärgen i sovrummet ger en lugn atmosfär och skåpen är målade i samma kulör. Snäckhalsband, Love Warriors. Madonnorna kommer från Frankrike. Väggfasta skåp, Bestå, Ikea. Väggfärg, Form, Lady Minerals, Jotun. Bordslampa, Markslöjd. Foto: SOFI SYKFONT

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!