Så skapar Pernille en härlig julkänsla i sitt hem

Pernille älskar julen och går ”all in” för att skapa en skön stämning för sig och familjen.

Foto: PETER ERLANDSSON

Pernille älskar julen och går ”all in” för att skapa en skön stämning för sig och familjen.

Det lackar mot jul och stämningen är hög hemma hos familjen Sohn i Köge utanför Köpenhamn. Det lilla huset är pyntat och fixat på danskt maner men kanske mest utifrån dekoratören Pernilles egen speciella stil.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

– Jag har alltid älskat julen. Jul för mig betyder ”hygge” och tid med familjen, en tid då vi uppskattar varandra extra mycket och gärna också vill visa det, berättar Pernille.

Jul i Sverige och jul i Danmark skiljer sig inte mycket åt, det finns snarare en hel del likheter.

– Jag brukar alltid duka bordet redan på julaftonsmorgonen. Då sätter jag på julmusik i bakgrunden som sen får stå på under hela dagen. Jag dukar, lyssnar på musik och njuter av julens dofter som sprider sig i huset. 

Julklappsspel och Kalle Anka på julafton

Julafton och juldagen firas alltid hemma hos Pernille och Brian. Vartannat år firas julafton med Pernilles släkt och vartannat år med Brians släkt. I år är det Pernilles familj som kommer och då kommer Brians familj på juldagen i stället. Nästa år är det tvärtom. 

– Det betyder mycket för mig att gästerna känner julstämningen så fort de kommer innanför dörren.

Foto: PETER ERLANDSSON

Julafton och juldagen firas alltid hemma hos Pernille.

Foto: PETER ERLANDSSON

Rosa som fått en ny julkofta, njuter av värmen och stämningen i stugan.

Foto: PETER ERLANDSSON

På en stor träskiva har Pernille skapat en julklappskalender med paket för varje vecka fram till jul.

Foto: PETER ERLANDSSON

I matrummet råder det en varm skön känsla med fårskinn, tända ljus och julpynt. Det stora hjärtat har Pernille gjort själv, krukan med den lilla granen är från Love Warriors köpt i favoritbutiken House of Palladium i Lund, pallen är från Snowdrops Copenhagen.

Foto: PETER ERLANDSSON

I vardagsrummets tv-hörna har Pernille hängt upp en gren i taket och pyntat med kottar.

På julafton kommer gästerna vanligtvis tidigt så att alla kan se Kalle Anka och sista avsnittet av julkalendern tillsammans.

– Julmiddagen äts klockan sex och då står alltid traditionell fläskstek med potatis och hemlagad rödkål på bordet. 

Sen blir det dans runt granen och julklappsutdelning.

– Vi har kommit överens om att bara ge barnen klappar men mamma och pappa, farföräldrar och makar brukar ändå få. 

Efter julklapparna blir det ”Ris a la mande med kirsebaersauce”, Ris a la Malta med körsbärssås och en mandel i. Den som får mandeln i sin portion får en gåva. 

Efteråt spelar hela familjen julklappspelet.

LÄS MER: Här är de rätta reglerna för roliga julklappsleken

– Alla tar många små klappar med, vilka vi spelar tärningar om för att vinna. Vi myser till max och njuter av att alla är här tillsammans.

Smaklig gran med kakor i stället för ljusslingor

Julen börjar långt tidigare för Pernille som redan i början av november sätter upp ljusslingor och ställer fram små granar. 

– Jag bygger på med pynt mer och mer fram till julafton. Julstämningen kommer helt automatiskt när jag väl börjat pynta till jul. 

Dekorationerna skiljer sig från år till år. Vissa år är det också mer pynt än andra.

– Ibland vet jag inte hur det ska bli förrän jag börjat dekorera, ibland blir det något helt annat än jag tänkt mig från början. 

Att det finns en julgran är självklart för Pernille, men hur den ser ut kan variera. 

– Jag brukar ta in granen några veckor före jul så vi kan njuta av den riktigt länge. Hur den dekoreras beror lite på mitt humör. I år har vi en ängel på toppen i stället för en spira. Ängeln är en present från min äldsta son som köpt den i New York, han vet hur mycket jag älskar julen. 

Foto: PETER ERLANDSSON

I vardagsrummet är det pyntat med gran i korg och stämningsfulla ljuslyktor. Korgstolen är från Ib Laursen och kuddarna från Au Maison.

Foto: PETER ERLANDSSON

I år har Pernille pyntat granen med vaniljkransar. ”Jag gillar att göra något annorlunda varje år”.

Foto: PETER ERLANDSSON

Den lilla ängeln längst upp i granen är en present till Pernille från äldsta sonen William som köpt den i New York. Han vet hur mycket hans mamma älskar julen.

Foto: PETER ERLANDSSON

Längst in på ovanvåningen har Pernille sin arbetshörna och så klart är också den delen nu pyntad med ljusslinga, pappersgran och hyacinter.

Foto: PETER ERLANDSSON

Det är här julklapparna slås in, med fina band och personliga etiketter. Skrivbordslampan är en butiksinventarie från Pernilles tid hos Noa Noa.

I år är granen också pyntad med kakor, små klassiska danska vaniljkransar. 

– I år blev det väldigt enkelt, det är faktiskt första gången som jag inte satt ljusslingor i granen. Jag tycker kakorna gör sig bäst utan ljusen. 

Pernille är inte bara glad i att pynta utan det är också hennes yrke. Hon jobbar som dekoratör och stylist och är ofta med redan från början när en ny butik ska öppna i Danmark, Sverige eller Norge. Hon har jobbat med butiker som Ilva, Noa Noa och Magasin du Nord. 

– Jag har rest runt och stylat upp butiker men också varit med att öppna nya butiker. Jag skyltar, stylar och är med i hela inredningsprocessen. Just nu jobbar jag som dekoratör på Magasin med fokus på kläder och interiör för barn. 

Under julen är det viktigaste ändå familjen.

– Julmat och julklappar är viktigt men jag vill gärna att vi är samlade och bara njuter av att vara tillsammans. 

Pernille Sohn

Familj: Maken Brian Sohn och sönerna William, 20, och Frederik, 17, och franska bulldoggen Rosa. 

Var: Köge utanför Köpenhamn.

Hur: Hus från 1913.

Boyta: 134 kvm.

Övrigt: Pernille skriver om inredning på instagram: @pernillecph

Foto: PETER ERLANDSSON

Det gäller att vara finurlig om allt ska få plats. Ett avlastningsbord skapar både praktiskt förvaring och blir ett vackert blickfång.

Foto: PETER ERLANDSSON

I det lilla köket är stämningen hög under julen, här lagas det mat och fixas för släkt och vänner. Köket är från Ikea och spisen från Electrolux.

Foto: PETER ERLANDSSON

Var om inte ovanför sängen ska misteln hänga? Pernille och Brians sovrum går i vita toner. Säng från Ilva och sängkläder i linne från Magasin du Nord.

Foto: PETER ERLANDSSON

En perfekt början på julaftonsmorgon. En härlig kopp kanelte och de klassiska danska vaniljkakorna.

Foto: PETER ERLANDSSON

Den stora glasvasen är pyntad med en julkula som hänger ner på en lärkträdgren. Enkelt men effektfullt. Den stora ljuslyktan är från den lokala butiken Flora fra Nora.

LÄS MER: Carola visar upp sitt vackra hem i Steninge slottsby

LÄS MER: Agneta Sjödin: ”Jag har sjöutsikt från sängen”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande