Familjens hus i vinterskrud. Emma och Jörgen bor i Jättebo utanför Dannike i Västergötland.
Familjens hus i vinterskrud. Emma och Jörgen bor i Jättebo utanför Dannike i Västergötland. Foto: CARINA OLANDER

Så skapar Emma, 29, personlig magi i 30-talshuset

Det trasiga, skavda och slitna får Emmas hjärta att banka. I huset i Jättebo på landet utanför Borås har hon skapat en magisk inredning av återbrukat skrot och älskade loppisprylar.  

Emma och Jörgen hade letat hus i över tre års tid. Drömt, budat och blivit besvikna när turen inte var med dem.

– Vi såg en husannons i vår lokaltidning, det såg mysigt ut men vi var inte säkra på att det var något för oss. Visningsdagen kom och vi hade inte tänkt åka, men i brist på annat gjorde vi det ändå. Det var otroligt mycket folk och man kunde knappt ta sig runt.

De fastnade för huset och det lugna, lantliga läget. Efter en spännande budgivning med många inblandade blev det äntligen deras och de kunde flytta in i november för drygt fem år sedan.

Nya socklar, kamin och fönster för rätta känslan

Huset var i fint skick. Alla stora renoveringar av tak, fönster, uppvärmning, kök och badrum var gjorda. Emma och Jörgen tyckte det var skönt. De hade en liten dotter, planerade för fler barn och ville göra annat än renovera under småbarnsåren.

– Även om mycket var gjort så fanns det lite kvar för oss att ta tag i. Vi har bytt några fönster, satt in en kamin och gjort i ordning trädgården. Vi har även målat och renoverat trappan. Jag har satt upp höga golvsocklar i vardagsrummet. Har man ingen sekelskiftesvilla så får man fejka sig till det, säger Emma och skrattar.

”Jag gillar att skapa nya saker av sådant som andra ratar”, säger Emma. Foto: CARINA OLANDER
Familjens kök är en lantdröm med gedigna ekplankor som hyllplan på väggen. De breda ekplankorna har Emma bänt loss från ett gammalt fallfärdigt skjul. Hon har även gjort skärbrädorna av gammalt virke. Serveringsbrädan har betsats med te och vinäger och fått handtag i läder. Foto: CARINA OLANDER
Emma förbereder kvällens middag. Kök från Ikea. Foto: CARINA OLANDER
Familjens soffhörna, här sitter de gärna och ser film ihop. Det mesta i vardagsrummet är loppisfynd och återbruk, men soffan är nyinköpt. Soffa, Howard de Lux, från Mio. Foto: CARINA OLANDER
”Jag kan inte gå förbi en gammal spegel på loppis utan att köpa den” Foto: CARINA OLANDER

I köket fick överskåpen stryka på foten till fördel för öppna hyllor som Emma byggt av gamla brädor och sedan fyllt med glas och tavlor från loppisar. Inunder hänger en hemgjord skärbräda i en läderrem. I köket finns även en slaktarkubb snickrad av reglar och benen till ett furubord.

– Jag gillar att skapa nya saker av sådant som andra ratar. Att göra något nytt av dem och ge dem ett nytt användningsområde och på så sätt nytt liv. Alla skärbrädor i köket har jag tillverkat av gammalt virke som ingen ville ha för att det såg murket ut. När jag hyvlade av någon millimeter på plankorna visade det sig vara världens finaste, friskaste virke därunder.

Gamla möbler får liv i ny tappning 

Emma älskar återbruk, men nöjer sig inte med att ge gamla saker ny färg – hon bygger helst om helt och hållet. Bänken i fotändan av hennes och Jörgens säng består av frambenen från två gamla rangliga chippendalestolar. Ryggarna sitter på en annan bänk. Benen på matsalsbordet har hon bänt loss från ett ekbord som var alldeles för litet. 

– Min mamma är en stor inspirationskälla för mig. Hon har alltid gillat gamla grejer och är händig och pysslig. Hon har kickat i gång lusten att skapa nytt av gammalt. Hon är konstnär, precis som både mormor och morfar. Min morfar grävde upp grejer i skogen och gjorde konstverk av dem, så det kanske inte är så konstigt att jag älskar att gräva i skrothögar. Jag samlar på rostiga saker och sådant som jag hittar i naturen, sen ligger det hemma tills jag får för mig att göra något av det.

Emma har tillverkat sänggaveln av en gammal gardinstång i trä, två hopsydda gardiner och ett flätat läderband som är köpt på loppis. Bänken har Emma byggt av frambenen från två gamla stolar. Foto: CARINA OLANDER
En gammal stol har fått ny funktion som sängbord. Foto: CARINA OLANDER
Emma har byggt en hylla i den lilla outnyttjade vrån i sovrummet. Drömfångare har Emma tillverkat av skrot som hon grävt upp på tomten. Knoppbrädan är också ett av Emmas verk. Foto: CARINA OLANDER
Skåpet i sovrummet är ett fynd från Blocket som målats svart. Foto: CARINA OLANDER
Minstingen Ida i barnens rum. Linneskåpet är köpt för några hundralappar och har målats turkost. Våningssängen blev lite mysigare med en gammal gardin som man kan dra för. Foto: CARINA OLANDER

Drömfångaren som hänger i Emma och Jörgens sovrum är tillverkad av saker som Emma grävt upp i deras trädgård. 

– Man tager vad man haver är min melodi. Jag gillar inte att köpa nytt utan vill skapa av det som jag redan har. 

Fynd från Tradera och loppis för personlig touch

Emma och Jörgens hus har skogen på tre sidor och en stor åker framför, ett drömställe för en barnfamilj där barnen kan springa fritt och bygga kojor i skogsbrynet.

– Vi älskar husets läge, lantligt men ändå nära samhället. Sen trivs vi väldigt bra med husets insida också. 

Alla väggar är målade i olika grå nyanser, från ljust till mörkt. Det är lätt att förnya rummen genom att flytta runt både möbler och prydnadssaker i de olika rummen. 

– Vi älskar grått. Till det har vi adderat svart, grått, brunt, mörkt trä och rost som accentfärg. Vi har bara några få helt nya möbler, som soffan och våra sängar. Resten är gamla, eller hemmabyggda, möbler. Vi gillar möbler och prylar med själ och patina och när man kan se att de har använts, älskats och slitits av någon annan. Min favoritmöbel är helt klart den stora ljusgrå skänken med snirkligt krön som står i matsalen. Den stod ute i ladugården hos vår förra granne. 

Efter en ganska lång tid av förhandling om priset fick Emma äntligen köpa den. 

– Skänken stod då bredvid en häst i en av ladugårdens spiltor och var full med hästskit. Men efter rengöring och färg blev den hur fin som helst. 

Emma har snickrat ihop matbordet av ett gammalt bordsunderrede. Som bordsskiva har hon satt samman nya brädor som hon behandlat med två olika bets och avslutat med att vaxa. Den gråa skänken köpte paret av grannen för en femhundring. Stolarna är loppisfynd. Foto: CARINA OLANDER
Emma har en stor passion för gamla saker och återbruk och har dukat bordet med udda svartvita tallrikar, nysilverbestick och udda gamla glas. Allt är fyndat på loppis. Foto: CARINA OLANDER
I det svarta vitrinskåpet finns en samling med svartvitt porslin. Det mesta av porslinet har köpts på Tradera eller loppis. Skåpet fyndades på Blocket för några hundringar och målades svart. Foto: CARINA OLANDER

Porslinssamlingen med dekor i flytande svart är en annan favorit. Den tillverkades mellan 1850 och 1910 och i begränsad omfattning, vilket gör den ganska ovanlig i dag.

– Jag har köpt många delar på Tradera och på loppisar. Porslinet står lite varstans i huset. Vi dukar med tallrikar, fat och skålar vid fina middagar och soppterrinerna använder jag som krukor runtom i huset, säger Emma. 

Familjen Qvist/Henriksen

Här bor: Emma Qvist 29 år, Jörgen Henriksen 40 och barnen, Alva 5, Lea, 3, Ida, 10 mån samt Katten Sixten. Familjen har flyttat sedan reportaget gjordes och deras nya renoveringsresa går att följa på instagram.

Gör: Emma är mammaledig och Jörgen är IT-konsult.

Huset: Villa byggd 1934 på 124 kvm i Jättebo, 3 km utanför Dannike som ligger 2,5 mil sydost om Borås.

Instagram: @eqkay och @emmabygge

LÄS MER: Artisten och inredarens hus tar dig tillbaka till 50-talet

LÄS MER: Så förvandlade Isabelle huset till en riktig 60-talsdröm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande