Så skapar Christer perfekt julstämning i sekelskiftesvillan

<p>Inbjudande. Den pampiga hallen med sin öppna spis är ofta tänd på vintern. Härifrån ser man in i stora matsalen.<br></p>

Foto: Sofi Sykfont

1 av 13: <p>Inbjudande. Den pampiga hallen med sin öppna spis är ofta tänd på vintern. Härifrån ser man in i stora matsalen.<br></p>

Ståtligt. Den pampiga jugendvillan står ståtligt i Vasastan i Skövde, med utsmyckningar i original från när huset byggdes 1902.

Foto: Sofi Sykfont

2 av 13: Ståtligt. Den pampiga jugendvillan står ståtligt i Vasastan i Skövde, med utsmyckningar i original från när huset byggdes 1902.

Gustavianskt. Gustaviansk matsalsgrupp från GR-möbler i Tibro. Stolarna på kortsidorna är köpta på Lauritz.com.

Foto: Sofi Sykfont

3 av 13: Gustavianskt. Gustaviansk matsalsgrupp från GR-möbler i Tibro. Stolarna på kortsidorna är köpta på Lauritz.com.

Foto: Sofi Sykfont

4 av 13

Rum i fil. Rummen som ligger i fil är alla inreda med en personlig prägel. Kakelugnen blir som ett smycke i rummet. Karmstolen är köpt på ­auktion och ommålad och omklädd av Design by E.

Foto: Sofi Sykfont

5 av 13: Rum i fil. Rummen som ligger i fil är alla inreda med en personlig prägel. Kakelugnen blir som ett smycke i rummet. Karmstolen är köpt på ­auktion och ommålad och omklädd av Design by E.

Juligt. Vacker juldukning med porslin och ljusstakar från Encore i Skövde.

Foto: Sofi Sykfont

6 av 13: Juligt. Vacker juldukning med porslin och ljusstakar från Encore i Skövde.

Vid brasan. På öppna spisen ligger några klappar och väntar. Kvällen innan julafton avnjuts med något gott att äta och dricka framför brasan.

Foto: Sofi Sykfont

7 av 13: Vid brasan. På öppna spisen ligger några klappar och väntar. Kvällen innan julafton avnjuts med något gott att äta och dricka framför brasan.

Ombonat. En varm, röd ton omger rummet och skinnmöblerna från Artwood. Bordet ­kommer från Möbelhuset NO1 i Borås. Oljemålningar från Charles Roka. Kuddar från Artwood och Gant.

Foto: Sofi Sykfont

8 av 13: Ombonat. En varm, röd ton omger rummet och skinnmöblerna från Artwood. Bordet ­kommer från Möbelhuset NO1 i Borås. Oljemålningar från Charles Roka. Kuddar från Artwood och Gant.

Rutigt. Biblioteket är inrett med Chesterfieldfåtöljer köpta på auktion. Rutig tapet från Mulberry från Engelska tapetmagasinet.

Foto: Sofi Sykfont

9 av 13: Rutigt. Biblioteket är inrett med Chesterfieldfåtöljer köpta på auktion. Rutig tapet från Mulberry från Engelska tapetmagasinet.

Detaljer. Välarbetade detaljer på soffbordet i skinn från Artwood.

Foto: Sofi Sykfont

10 av 13: Detaljer. Välarbetade detaljer på soffbordet i skinn från Artwood.

Chesterfield. Chesterfieldfåtöljer står vid öppna spisen och här avnjuts gärna en drink före middagen. Engelskt bokskåp fyllt med historia i bokform.

Foto: Sofi Sykfont

11 av 13: Chesterfield. Chesterfieldfåtöljer står vid öppna spisen och här avnjuts gärna en drink före middagen. Engelskt bokskåp fyllt med historia i bokform.

Maskulint. Sovrummet går i samma stil som resten av huset och är maskulint inrett med möbler från Artwood. Byrån i guld kommer från Mercedes Murat. Karm­stolen är köpt i en butik på Strand­vägen i Stockholm och kudden är från Design by E. Sängkläder från Gant.

Foto: Sofi Sykfont

12 av 13: Maskulint. Sovrummet går i samma stil som resten av huset och är maskulint inrett med möbler från Artwood. Byrån i guld kommer från Mercedes Murat. Karm­stolen är köpt i en butik på Strand­vägen i Stockholm och kudden är från Design by E. Sängkläder från Gant.

Svarvat. Möblerbar hall med vackra pardörrar och svarvade pelare. Karmstol i guld och kudde från Design by E.

Foto: Sofi Sykfont

13 av 13: Svarvat. Möblerbar hall med vackra pardörrar och svarvade pelare. Karmstol i guld och kudde från Design by E.

I Christers pampiga villa i centrala Skövde får julen verkligen ta plats. Vackra möbler, stilleben och julens goda dofter möter familj och vänner som firar jul i det gamla huset.

Andra har också läst

Redan utanför den pampiga entrén känner man av julkänslan hemma hos Christer. Stora grankransar med röda sidenrosetter pryder de vackra höga dubbel dörrarna på jugend villan.

– Välkomna, säger Christer, när vi stiger in i den magnifika hallen med svarvade pelare och enorm takhöjd.

 

LÄS OCKSÅ: Årets färg 2017 – här är trendigaste nyansen att inreda med nästa år

Hela huset doftar jul

Christer berättar att enligt historia ska huset sedan byggåret 1902 ha haft många kända namn på adressen. Militärer med höga grader som Schüler von Waldheim von Platen, Hamilton och von Essen.

Huset genomgick en betydande renovering såväl ut- som invändigt 2004 till 2005. Hela huset doftar jul och överallt finns vackra stilleben med julpynt och man ser att inredningsintresset är stort.

– Jag har alltid har varit förtjust i allt som är vackert och sådant som är estetiskt tilltalande. Jag går i gång på allt som väcker positiva känslor, saker eller upplevelser.

 

Foto: Sofi Sykfont

Vill ha målning av Lars Lerin

– Intresset för inredning började för ungefär 15 år sedan, säger Christer.

Sedan dess har han ständigt ögon och öron öppna för diverse saker som kan bidra till att förbättra miljön och trivseln hemma.

– Jag kan inte säga att jag har någon speciell stil, utan har nog mer som utgångspunkt att köpa det som är vackert och passar in med övrig inredning. Resultatet, har jag fått höra, har blivit ett varmt och ombonat hem.

Det enda han saknar nu som skulle bli kronan på verket är en av Lars Lerins vackra målningar.

– Jag får fundera på hur det ska gå till.

 

LÄS OCKSÅ: Så skapar du drömjulen i rustik och lantlig stil

"Det ska kännas att jag har ansträngt mig"

Julen firas med nära och kära och middagen serveras i den vackra matsalen. Dukningen går i ljusa färger med inslag av rött och grönska. Granen står ståtlig med gnistrande pynt. En varm känsla infinner sig i matsalen.

– Jag gillar att göra det personligt. Jag vill att mina gäster ska känna sig välkomna och det ska kännas att jag har ansträngt mig, säger Christer.

I framtiden drömmer Christer om att flytta till Frankrike och vistas där under perioden när det är som kallast i Sverige.

– Miljön i Frankrike tycker jag är fantastisk. Mat och dryck är ju i absolut världsklass och arkitektur, gatumiljö, bergsbyar och hav får mig att koppla av.

 

Foto: Sofi Sykfont

Det mesta är förberett inför julen

– Det vore fantastiskt att inta en sen frukost på en liten takterrass i Bonnieux i Provence. Nybakta baguetter, lokala mejerivaror, purfärska grönsaker, en latte och man är hemma alla dagar i veckan. Lägg därtill en varm nybakad croissant.

Men nu är det julen som står för inför dörren och förberedelserna är i gång. Det mesta är färdigt och väl förberett.

– Min styvdotter Pauline är alltid hos mig några dagar över julen och vi hjälps åt med det som är kvar dagen före julafton. Sen avslutar vi uppesittarkvällen vid brasan med något gott och det är alltid avkopplande.

 

LEVA&BO Shopping: Du har väl inte missat vår nya webbutik? Välkommen att handla hos LEVA&BO Shopping

 

LÄS OCKSÅ:

Pernilla Wahlgren avslöjar sina tre måsten under julen

Riktig julgran? Så många småkryp följer med granen in i ditt hem

Så fixar Håkan magisk julstämning i orangeriet – kika in här!

 

Av: Elizabetth Henberg

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer