Så skapade Sofie drömhemmet i Köpenhamn

Renoveringen av Sofies och Niels lägenhet tog nio månader från att de flyttade in tills det var helt färdigt. ”Det har helt klart varit tufft! Om vi ger oss in på detta en gång till, så kommer vi att se till att inte bo mitt i bygget”, säger Sofie.

Foto: JONAS LUNDBERG

1 av 3: Renoveringen av Sofies och Niels lägenhet tog nio månader från att de flyttade in tills det var helt färdigt. ”Det har helt klart varit tufft! Om vi ger oss in på detta en gång till, så kommer vi att se till att inte bo mitt i bygget”, säger Sofie.

Vardagsrummet är inrett i en härlig färgmix och med dansk design. Väggar i kulören Sval sjö från Jotun Lady. Stolar Mosquito från Rex Kralj. Matbordet A826 från Fritz Hansen. Lampa Enigma från Louis Poulsen. Den största tavlan är ett tryck av Tom Wesselman. Den lilla litografin är av Helle Thorborg. Ljusröda litografin på golvet är av Farshad Farzankia.

Foto: JONAS LUNDBERG

2 av 3: Vardagsrummet är inrett i en härlig färgmix och med dansk design. Väggar i kulören Sval sjö från Jotun Lady. Stolar Mosquito från Rex Kralj. Matbordet A826 från Fritz Hansen. Lampa Enigma från Louis Poulsen. Den största tavlan är ett tryck av Tom Wesselman. Den lilla litografin är av Helle Thorborg. Ljusröda litografin på golvet är av Farshad Farzankia.

Terrassen är hela 18 kvadratmeter stor och fungerar som ett extra rum sommartid. Loungesoffa Äpplarö och bord från Ikea. Matgrupp från Fast design.

Foto: JONAS LUNDBERG

3 av 3: Terrassen är hela 18 kvadratmeter stor och fungerar som ett extra rum sommartid. Loungesoffa Äpplarö och bord från Ikea. Matgrupp från Fast design.

I Frederiksberg i Köpenhamn har Sofie och Niels skapat sitt drömhem. Efter en helrenovering har de inrett lägenhetens ljusa och luftiga rum med en mix av vintageprylar och klassisk dansk design.

Med stor beslutsamhet och massor av idéer tog sig Sofie och Niels an sitt nya hem. De har flyttat köket till ett helt annat rum, tagit ner väggar och platsbyggt möbler. När allt var klart nio månader efter renoveringsstart, inredde de lägenheten med en mix av vintage­möbler och saker från olika stilepoker och givetvis möbler från klassiska danska designers som Arne Jacobsen och Børge Mogensen

HEMMA HOS SOFIE OCH NIELS

Här bor: Sofie Amalie, 28, och Niels Kristian, 30.

Var: Bostadsrätt i Frederiksberg i Köpenhamn, byggd 1942 på 114 kvm.

Gör: Sofie arbetar som Senior service designer hos Designit. Niels arbetar som digital rådgivare.

Instagram: @thusthefuss.

Sofie och Niels bodde tidigare i en mindre lägenhet i samma förening som de bor i nu. De trivdes bra men sneglade på de lite större lägenheterna med stora, härliga terrasser. De skrev upp sig på den interna väntelistan och ett och ett halvt år senare så var turen på deras sida, en större lägenhet blev till salu och de fick köpa den.

Foto: JONAS LUNDBERG

Sofie och Niels har inrett hela sitt hem med lek­fullhet där dansk design får spela huvudrollen. Niels moster har målat den stora tavlan.

Krävde totalrenovering

- Vår nya bostad hade stor potential och vi kände att vi skulle trivas jättebra, men det behövdes en totalrenovering. Hela lägenheten andades 1980-tal. Och badrummet hade ingen gjort något åt sedan huset byggdes 1942, säger Sofie.

Så fort paret fick tillgång till lägenheten satte de i gång. Alla gamla tapeter togs ner och all el drogs om. Mitt i detta kaos flyttade de in och fortsatte med att slänga ut köket som då låg i det som i dag är en walk-in closet. Ett nytt kök byggdes i stället i ett av de större rummen som tidigare använts som sovrum.

Foto: JONAS LUNDBERG

Köket har stommar från Ikea och luckor i ekfaner tillverkade av ett snickeri.

- Vi hade tur. Innertaket i lägenheten under oss var sänkt och det gick redan en massa rör i utrymmet ovanför så våra köksstammar kunde också få plats där. Vi har inte ångrat flytten av köket en sekund, även om det var riktigt tufft att vara utan rinnande vatten i fem månaders tid, säger Sofie.

Foto: JONAS LUNDBERG

Paret har byggt en sittbänk med inbyggd förvaring av köksskåp. Stolar Mosquito frpn Rex Kralj. Bord Docksta från Ikea. Lampa av Jørn Utzon från &Tradition. Vas av Tom Dixon från Roomstore. Kuddar från H&M home.

Nio månader byggkaos

Som om flytten av köket inte vore nog så förändrade Sofie och Niels även planlösningen genom att ta ner väggar för att få öppnare ytor. Mitt i detta byggkaos uppstod en vattenläcka i badrummet och paret blev tvungna att omgående leja in hantverkare. Egentligen hade de tänkt vänta med just badrumsrenoveringen men nu hade de inget val.

- Hantverkarna som vi anlitade hade problem att lägga det fiskbensinspirerade klinkergolvet vi hade valt och fick göra om det tre gånger innan det blev snyggt. Det var väldigt tröttsamt, men det var viktigt för oss att det blev bra. Mot slutet av renoveringen gick luften ur oss och vi valde att anlita en målare som gjorde färdigt det sista. Renoveringen tog nio månader från det att vi flyttade in tills det var helt färdigt. Det har helt klart varit tufft! Om vi ger oss in på detta en gång till, så kommer vi att se till att inte bo mitt i bygget, säger Sofie.

Öppen planlösning och stor terrass

Lägenheten har en stor härlig hall med gott om plats för förvaring. Innanför hallen ligger parets sovrum, badrum och en walk-in closet. Från hallen kommer man även in köket och vidare ut på den stora terrassen på hela 18 kvadrat. I anslutning till köket ligger matsalen i öppen planlösning med vardagsrummet.

- Vi är så nöjda med den nya planlösningen. Dessutom är vi riktigt glada för vår platsbyggda soffa i burspråket. Och för den platsbyggda hyllan på väggen mellan köket och vardagsrummet. Den ger rummet en skön ombonad känsla, säger Sofie.

 

GUIDE: Förläng sommaren med ett uterum 

Foto: JONAS LUNDBERG

Terrassen är hela 18 kvadratmeter stor och fungerar som ett extra rum sommartid. Loungesoffa Äpplarö och bord från Ikea. Matgrupp från Fast design.

 

Foto: JONAS LUNDBERG

”Vi är så nöjda med den nya planlösningen. Dessutom är vi riktigt glada för vår platsbyggda soffa i burspråket.”

Dansk design och charmiga loppisfynd

I stort sett allt som finns i lägenheten är vintage, ärvt eller köpt på auktion, loppis och DBA - Danmarks svar på Blocket. Lägenheten är fylld av dansk design och charmiga loppisfynd från olika tidsepoker som har blandats i en lekfull mix där varmt och kallt, mjukt och hårt blandas effektfullt.

- Jag älskar att man kan få tag på lite annorlunda saker när man väljer att inreda med vintageprylar. Det ger också en större ekonomisk frihet då begagnade saker oftast är billigare än nyproducerade. Med vintage-tänket så känner jag mig öppnare och vågar ta risker som jag inte gjorde förut. Det är helt enkelt väldigt lätt att förnya sig och ändra om eftersom det hela tiden finns en uppsjö av saker till salu på andrahandsmarknaden. Fungerar det inte så säljer jag bara prylarna igen, säger Sofie.

 

LÄS OCKSÅ: Anna, 28, bor i en New York-inspirerad loftlägenhet

Foto: JONAS LUNDBERG

Svarta stolar PK22 av Poul Kjærholm från Fritz Hansen. Soffa Pepe från Bolia. Kuddar från H&M home. Soffbordet är egentillverkat. Litografierna är auktionsfynd. Svart lampa Mantis, designad av Schottlander från DCW. Vit lampa Eclipse från Beau Marche. Mattan är köpt på auktion i Malmö.

 

Foto: JONAS LUNDBERG

Hallen är luftig och hemtrevlig. Väggarna är målade i kulören Deco pink från Jotun lady.

 

Foto: JONAS LUNDBERG

Sovrummet är målat i kulören Deco blue från Jotun Lady. Sofie har själv tillverkat den vadderade sänggaveln. Taklampa från Broste Copenhagen.

 

Foto: JONAS LUNDBERG

"Jag älskar att blanda klassisk dansk design med loppisfynd", säger Sofie. Wegners Y-stol är en riktig designikon. Byrån är ett loppisfynd. Den prickiga lampan är köpt i Berlin. Plansch från Louisiana. Litografi av Tom Krøjer.

 

Foto: JONAS LUNDBERG

Badrummet har renoverats. Handdukar från Marimekko. Pedalhink från Wesco. Klinker i fiskbensmönster från Dado Cementi Fog, XL-bygg i Danmark.

LÄS OCKSÅ: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande