1 av 5: Att huset är nybyggt anar man inte, många tror att Göran och Lotta gjort en stor renovering. Göran har, tillsammans med sönerna, ett byggföretag som bygger nya hus i gammal stil. Foto: Josefin Widell Hultgren
2 av 5: Trädgården slutar inte vid muren. Sädesfälten utanför har blivit en viktig del av helheten. Foto: Josefin Widell Hultgren
3 av 5: För åtta år sedan stod den vitputsade längan med korsvirkesinslag klar. Trädgårdsanläggande landade på Lotta. ”Jag bara stod där och visste inte var jag skulle börja. Allt var helt övervuxet av ogräs”, berättar hon. Foto: Josefin Widell Hultgren
4 av 5: Vy från trädgården intill husets kortsida. Lite från ovan ser man formerna i trädgården och hur gången snirklar sig runt i en cirkel. Foto: Josefin Widell Hultgren
5 av 5: Både Lotta och Göran gillar medelhavsväxter, vilket passar fint till muren. Att sedan färgskalan skulle gå i vitt, rosa och blått, insåg Lotta snart. Och därifrån flöt växtvalen på efter hand. Foto: Josefin Widell Hultgren

Så skapade Lotta ett Medelhavsparadis på skånska ödetomten

Sandstrand, pool, olivträd, lavendel och en örtagård full av kryddor. Lotta och Göran Moberg har skapat en oas med Medelhavskänsla, mitt ute på den skånska slätten utanför Ystad.

Det var en obebyggd och ogräsbevuxen tomtremsa som dök upp i Göran Mobergs synfält under en biltur i Ystadtrakten i början av 2010-talet. Den var strategiskt placerad mellan en mindre väg och bondens åkrar – och med en storslagen utsikt ner mot havet som tar vid någon kilometer bort. Byggnadsingenjören Göran blev smått förälskad och såg en stor potential hos ödetomten.

Markplätten köptes in och Göran började rita. Tillsammans med sönerna Fredrik och Mattias driver han ett litet byggföretag som inriktat sig på nybyggda skånelängor i gammal stil.

– Allt eftersom bygget fortskred blev även jag mer och mer förtjust i både tomt och hus. Jag kände att här skulle jag faktiskt gärna vilja bo, berättar Lotta.

Den färdigbyggda skånelängan kom således aldrig ut till försäljning, det gjorde däremot Görans och Lottas tidigare bostad i Veberöd.

Det ser ut som en gammal skånelänga med halmtak och allt, men huset är faktiskt byggt 2012. Foto: Josefin Widell Hultgren
Lotta och Göran vid uteköket. Foto: Josefin Widell Hultgren

HEMMA HOS FAMILJEN MOBERG

Här bor: Lotta och Göran Moberg, två vuxna söner med familjer hälsar på i gästhuset.

Gör: Lotta och Göran har egentligen gått i pension, men Göran jobbar vidare i familjeföretaget.

Var: Nybyggd skånelänga utanför Ystad i Skåne. Trädgård: 2 300 kvm, tomt med trädgård i medelhavsstil med pool, utekök och prydnadsträdgård.

Instagram: @charlottasvita

För åtta år sedan, 2012, stod den vitputsade längan med korsvirkesinslag klar, paret flyttade in och Göran överlät med varm hand trädgårdsanläggandet till Lotta.

– Jag bara stod där och visste inte var jag skulle börja. Allt var helt övervuxet av ogräs. Jag åkte upp till plantskolan som ligger på andra sidan motorvägen för att få lite inspiration. Men jag var ändå helt handlingsförlamad.... Vad skulle jag köpa? Till slut kom jag hem med tre bambuplantor och ett par The Fairy-rosor, säger Lotta.

Hon insåg snart att de behövde lite hjälp på traven och anlitade en trädgårdsdesigner som kom med ett förslag på utformning.

– Vi har visserligen inte följt allt hon föreslog, men vi använde hennes grundstomme och sedan gick det lättare att välja växter själv.

De runda formerna i själva trädgårdsdelen, med en gång som snirklar sig runt mellan planteringarna, är ett resultat av detta. När den nya skånelängan byggdes uppfördes samtidigt en vit mur kring trädgården. Både Lotta och Göran gillar medelhavsväxter, vilket passar fint till muren. Att sedan färgskalan skulle gå i vitt, rosa och blått, insåg Lotta snart. Och därifrån flöt växtvalen på efter hand. Lavendel var till exempel tidigt ett självklart val. Olivträdet, som också stod högt på önskelistan, var däremot knepigare. Det skulle sannolikt inte klara de skånska vintrarna.

– Men så hörde vi att silverpäron kallas för Nordens olivträd, så ett sådant köpte vi, förklarar Lotta.

Med sitt hängande växtsätt och silvergrå bladverk förstärker det nu känslan av Medelhav i trädgården. I dag har även ett par äkta olivträd hittat vägen hit. För ett par år sedan byggde Göran till ett orangeri på huset. Det innebär goda möjligheter att låta olivträd och andra medelhavsväxter övervintra.

Även i Lotta och Görans orangeri infinner sig medelhavskänslan. Vinrankan som täcker innertaket, det återvunna teglet och olivträden bidrar alla till intrycket. Foto: Josefin Widell Hultgren
Lotta älskar zink i trädgården. Det grå fångar upp färgen i silverpäron och strandråg. Foto: Josefin Widell Hultgren
Från poolområdet skymtar man prydnadsträdgården full av doftande rosor och lavendel. Foto: Josefin Widell Hultgren

 

Vi hade pool i vårt förra hus och tycker så mycket om det. Den blir som ett smycke i trädgården.

Orangeriet har också blivit ett omtyckt extra mat- och vardagsrum sommartid. Med sitt vackra, patinerade återbrukstegel på golv och sockel, spröjsade vitmålade fönster och vinranka i taket, känns det som att man befinner sig på sydligare breddgrader. Havet vid horisonten gör förstås sitt till, även här.

Ute på terrassen är det också den magnifika utsikten som fångar blicken. Bortom den vita muren, som omgärdar hela tomten, breder sädesfälten ut sig ner mot havets glitter. Och på vägen dit, innanför muren, glittrar så poolen i kapp med havet. Swimmingpool var ett självklart val när Göran och Lotta flyttade hit.

– Vi hade pool i vårt förra hus och tycker så mycket om det. Den blir som ett smycke i trädgården, säger Lotta.

Bredvid poolen, har Lotta dessutom skapat en egen liten sandstrand. Vad passar väl bättre mellan doppen än att gräva ner tårna i solvarm i sand?

– Ja, jag behåller den ett tag till. Egentligen gjorde jag den till barnbarnen och de har haft så otroligt mycket roligt där! Det har lekts affär och det har bakats kakor. Nu är de lite för stora för den.

Den vackra, gamla italienska fasadvasken har fått följa med hem från en semesterresa i Toscana. Foto: Josefin Widell Hultgren
Vy från trädgården intill husets kortsida. Lite från ovan ser man formerna i trädgården och hur gången snirklar sig runt i en cirkel. Foto: Josefin Widell Hultgren
Trädgården slutar inte vid muren. Sädesfälten utanför har blivit en viktig del av helheten. I förgrunden växer bland annat daggkåpa och lavendel. Foto: Josefin Widell Hultgren

Intill ”stranden” finns uteköket, med plats för sköljning av grönsaker, och förstås, grillen. Passerar man den uppmurade örtagården med doftande timjan och oregano, kommer man ner i själva prydnadsträdgården. Den slingrande gången tar oss runt bland rabatter och planteringar med rosa rosor och nävor, lila salvior och olika sorters prydnadsgräs som binder ihop trädgården med havet bortanför fälten.

Ett växthus kommer snart att byggas upp utanför och här kommer snart Lottas nya köksträdgård att ligga.

– Jag har aldrig satt en potatis tidigare i mitt liv, berättar hon, men nu har jag börjat.

Det är uppenbart att trädgårdsintresset vaknat till ordentligt hos Lotta.

– Jag trodde verkligen inte att jag hade någon trädgårdsådra alls. Min far var väldigt trädgårdsintresserad och hade en fin och välskött trädgård. Nu har min systerdotter tagit över deras trädgård och sköter och vårdar den så ömt. Jag är så glad nu, att jag hittat den genen hos mig med!

Lotta vid den lilla sandstranden. "Det bästa är att få känna solvarm sand mellan tårna", säger hon. Strandrågen, som planterats intill, förstärker "beach"-känslan vid poolen. Foto: Josefin Widell Hultgren

 

 

En pergola med klättrande murgröna markerar gränsen mellan huset och prydnadsträdgården. Foto: Josefin Widell Hultgren
Lotta har kombinerat olika färger av stjärnflocka, Astrantia major. Foto: Josefin Widell Hultgren
Matlagningen går så mycket lättare med storslagen utsikt. Foto: Josefin Widell Hultgren
Teamwork inför middagen. Foto: Josefin Widell Hultgren
Den tjusiga, udda vattenkranen har Göran gjort själv av kopparrör och rörböjar. Foto: Josefin Widell Hultgren
Den lilla men härliga sandstranden. ”Ja, jag behåller den ett tag till. Egentligen gjorde jag den till barnbarnen och de har haft så otroligt mycket roligt där!”, säger Lotta. Foto: Josefin Widell Hultgren

LÄS MER: Så har Annica skapat ett Provence hemma i trädgården

LÄS MER: Anders och Yvette byggde drömhuset med pool – när barnen flyttat ut

LÄS MER: Så hittade Sofia Rågenklint kärleken – och drömhuset

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!