1 AV 5
Det stora vackra köket kommer från Vedum Kök. Här samsas många vackra vintagefynd. Skafferiet är platsbyggt. Diskmaskin från Smeg.
Foto: REBECCA MARTYN
2 AV 5
I det rymliga köket har Lena gott om plats att vara kreativ och laga nya smarriga rätter.
Foto: REBECCA MARTYN
3 AV 5
Skåpen är placerade ovanpå två stycken avlastningsbord för att få känslan av en platsbyggd bokhylla. På väggarna hänger inramade Life magazine från 60-talet i ramar från Ikea. På den stora mattan som kommer från Ellos står ett vintage soffbord från 60-talet. De vita skåpen kommer från Ikea, och kuddarna kommer från Svenskt tenn, Rusta och Ikea.
Foto: REBECCA MARTYN
4 AV 5
Det otroligt vackra arkivskåpet är köpt på loppmarknad, och barnens gungstol hittades på Blocket. Den gamla registreringsskylten på väggen kommer från Lenas farfars gamla bil. Ljusslingan har Lena gjort genom att sätta gamla lampskärmar som hon fyndat på lamporna.
Foto: REBECCA MARTYN
5 AV 5
I hallen möts man av en fantastisk storblommig tapet från Rusta och en köpmansdisk fyndad på Blocket som ger familjen en bra förvaring. Den gamla stolen kommer från Grythyttan, och är ett loppisfynd för 40 kronor
Foto: REBECCA MARTYN

Så skapade Lena sitt drömhem i tegelvillan

Våren 2011 väntade Lena och Mattias sitt andra barn, och efter flera år av husletande, visningar och även budgivningar dök det plötsligt ett hus upp till salu bara några hundra meter från där de bodde. Ett gult tegelhus från 50-talet.

Christine Cambring

Paret bestämde sig ändå för att gå på visningen av huset, och det visade sig att Mattias bara hann innanför dörren innan han bestämde sig för att här ville han bo. Lena var däremot mer svårflörtad och tveksam inför huset.

– Så här i efterhand inser jag att det var ett perfekt köp för oss och vår familj. Det var rätt läge, och huset var lagom stort med en bra planlösning och en härlig tomt, säger Lena. 

– Barnen har även många grannkompisar, så ibland känns det lite som barnen i Bullerbyn på sommaren. De leker och springer mellan trädgårdarna, och när man ropar in för mat kan det ibland plötsligt dyka upp sju eller åtta hungriga och glada barn, fortsätter hon.

Familjen Larsson Ekerås

Här bor: Lena Larsson och Mattias Ekerås, båda 43, samt barnen Jack, 10, Tilde, 7, och Theo, 4.

Gör: Lena arbetar som teknikledare inom energibranschen, och Mattias arbetar som kvalitetstekniker och deltidsbrandman.

Bor: I en gul tegelvilla byggd 1958, belägen i Vårgårda, på 158+80 kvm.

Instagram: @lenasskafferi samt @lena_sota_skafferi.

”Lördagar är ofta förknippade med fyndjakt på loppmarknader följt av kaféfika med goda vänner på förmiddagen. En perfekt start på helgen”, säger Lena som gillar att möblera om och hitta ny inredning till hemmet. Foto: REBECCA MARTYN

Lena ser i dag även fördelarna med en tegelfasad som inte behöver målas om med jämna mellanrum, och inser hur mycket arbete och tid det hade gått till att underhålla det där trähuset från sekelskiftet.

– Allt har sin tid och man ska hinna ta hand om det man åtar sig, säger Lena.

Mixar vintage och ny design i köket

Även om de själva inte tycker att de gjort så mycket, så har huset renoverats både stort som smått i etapper. En vägg mellan två rum har tagits bort för att ge plats åt ett nytt stort kök där det moderna möter gammalt och nött. Här står vintage möbler från olika tidsåldrar ihop med ny design, där resultatet blir ett fantastiskt ombonat och praktiskt kök.

– Ofta kommer man långt med att försöka se nya användningsområden för både gamla och nya saker. En gammal urna för köksredskapen i ett modernt kök kan bli en fin balans, förklarar Lena.

Ett gammalt planterings bord som tidigare stått utomhus har målats svart, och fått en ny bänkskiva av Carraramarmor från Ahlgrens marmor och fungerar nu som en vacker köksö. Snurrstolen som tidigare har stått i en skolmiljö är ett loppisfynd. Foto: REBECCA MARTYN

Köket är en viktig plats för Lena som även är utbildad inom hotell och restaurang. Här har hon möjlighet att skapa inom sitt stora intresse som är bakning.

– Nu på senare år har intresset kommit tillbaka och jag gillar att utmana mig själv inom bakningen. Testa nya trender och kombinera det med ytterligare intressen så som fotografering, berättar Lena.

Här i köket står även favoritmöbeln, den stora köpmannadisken som de efter många års tjatande fick överta från Lenas syster. Den stod i garaget på en gammal gård och var fylld med bildelar, skruvar och verktyg.

– Jag hade som krav när vi skulle köpa bostad att någonstans skulle köpmannadisken få plats, vilket den också fick när vi köpte det här huset. När den skulle hämtas hem fick vi hjälp av en vän som hade skåpbil, och när lastningen som krävde fyra män var klar undrade vännen om de inte skulle köra disken direkt till tippen i stället? 

– Där stannande mitt hjärta för en liten stund, och vilken tur att man tänker olika. Annars hade jag kanske inte varit den lyckliga ägaren i dag, berättar Lena.

LÄS MER: 15 vackra kök att inspireras av 

I matsalen står den magnifika köpmansdisken från Lenas syster. Pinnsoffan är från Edsbyverken och matbordet i teak är designat av Bertil Fridhagen och köpt på loppis. Karmstolarna är även de ett loppisfynd. Taklampor, vintage. Foto: REBECCA MARTYN

Enkla gör-det-själv-projekt

I resten av hemmet har det skett små förändringar på sina ställen i form av nya tapeter, men på olika plaster i huset finns det fortfarande gamla tapeter kvar, som guldtapeterna i vardagsrummet och en fondvägg med en stor jordglob i sonens rum. Att som tvååring ha svarta tapeter kanske inte var det vanligaste, men nu som tioåring så passar de sonens rum perfekt. 

– Samtidigt gillar jag de gamla tapeterna och man måste inte renovera bara för att, säger Lena.

I sonens rum sitter en fondtapet föreställande en Jorden sedd från rymden kvar från husets tidigare ägare. Hurtsarna kommer från Ikea med Perstorpsskivan Virrvarr ovanpå. Foto: REBECCA MARTYN

Det möbleras och flyttas ofta om hemma i huset, och en ny spännande möbel kan ibland dyka upp och skapa nya uttryck i hemmet som man inte sett innan.

– Jag gillar att möblera, förändra och inreda, och Mattias brukar gilla resultatet. Han är en nöjd person, säger Lena och skrattar.

Förr byggde även Lena saker själv, men hon känner nu att tiden ofta inte räcker till utan passar i stället på att försöka hitta något så snarlikt idén som möjligt eller att modifiera något för att få det att passa in hos just dem.

– Egentligen går det hand i hand med att det ofta går att få till en bra förändring med enkla medel. Man kan få det snyggt även om man inte lägger ner massor med timmar och gör allt från grunden. Varje dygn har bara 24 timmar, och det gäller att förvalta dem på bästa sätt så man är nöjd och glad i vardagen, säger Lena.

Vedeldad pizzaugn vid altanen

Paret har dock mer planer för huset, och deras dröm just nu är att få till en entré i stil med en amerikansk veranda längs hela kortsidan som de sedan vill binda ihop med den stora altanen på baksidan.

– Det kluriga i det är att få det att passa ihop med huset i övrigt, och hur vi går tillväga tål att tänkas noga på. Det måste samspela så det inte ser konstigt ut, allt måste passa ihop, säger Lena.

LÄS MER: Skapa en oas i trädgården med härliga möbler och kuddar 

Svarta trädgårdsmöbler från Ikea. Ett gammalt torkställ i trä, damejeanner och plåtlådor är alla loppisfynd. De svarta blomlådorna har paret snickrat ihop själva, och är försedda med hjul för att enkelt och smidigt kunna flyttas runt. Foto: REBECCA MARTYN
Mattias och Lena fyndar ofta på loppmarknader och second hand. Foto: REBECCA MARTYN

Just den stora altanen är en plats som hela familjen älskar att umgås på. Altanen omges av en lummig och uppvuxen trädgård, och på en del av verandan står en pergola som naturligt delar av altanen i olika sektioner. Här står även familjens vedeldade pizzaugn som är Mattias stora favorit, och den är både praktisk och ett roligt samtalsämne då vänner och bekanta är på besök.

– Att ha de stora pardörrarna från köket ut till altanen helt öppna en varm sommardag är oslagbart, säger Lena och ler.

Både Mattias och Lena gillar återbruk, och att kunna göra fina fynd på loppmarknader och second hand. Runtom i huset samsas vackra vintagefynd med modern inredning. Stora delar av hemmet i dag bär en historia, antingen skapad av familjen själv genom några av alla resor de gjort och köpt med sig något hem. Eller via berättelser och anekdoter som de fått berättat för sig då de köpt vintage.

– Lördagar är ofta förknippade med fyndjakt på loppmarknader följt av kaféfika med goda vänner på förmiddagen. En perfekt start på helgen, säger paret.

Lenas inredningstips

• Använd mycket levande ljus i hemmet för en varm och mysig känsla.

• Blanda möbler som bär spår av en svunnen tid tillsammans med nytt. Var personlig och använd dina arvegods i stället för att de ligger nerpackade i lådor och göms undan någonstans.

• Våga lita på din egen stil och inred efter den i stället för att slaviskt följa trender.

LÄS MER: Nicole och Oscar byggde ett minihus av Blocketfynd 

LÄS MER: Elin och Tobias förvandlade 90-talshuset till pampig sekelskiftsvilla