Så skapade Jessica lantligt lugn i drömvillan

Jessica och familjen stortrivs i villan från 1911.

Foto: CARINA OLANDER

1 av 5: Jessica och familjen stortrivs i villan från 1911.

Huset är beläget i centrala Hjo nära den gamla stadskärnan.

Foto: CARINA OLANDER

2 av 5: Huset är beläget i centrala Hjo nära den gamla stadskärnan.

Vedspisen och pärlsponten finns kvar och köket har blivit ännu mer likt ett gammaldags lantkök.

Foto: CARINA OLANDER

3 av 5: Vedspisen och pärlsponten finns kvar och köket har blivit ännu mer likt ett gammaldags lantkök.

Köket bestod från början av två rum, men när familjen flyttade in så valde man att öppna upp mellan rummen så att köket fick ljusinsläpp från tre håll. Lampan Above Louis Poulsen. Ljusstakar på bord Bruka. Tavlan Fishing Hut från Arty Swede. Sockerlåda från Christians föräldrahem. Väggkulör Sandsten, Alcro.

Foto: CARINA OLANDER

4 av 5: Köket bestod från början av två rum, men när familjen flyttade in så valde man att öppna upp mellan rummen så att köket fick ljusinsläpp från tre håll. Lampan Above Louis Poulsen. Ljusstakar på bord Bruka. Tavlan Fishing Hut från Arty Swede. Sockerlåda från Christians föräldrahem. Väggkulör Sandsten, Alcro.

Jessica har gett förvaringshyllan nytt liv med grå färg. Här samsas torra specerivaror med porslin och rostfria bunkar. Lampa med klämma Åhlens, Muggar, Swedish Grace Rörstrand. Ljusgrå muggar, Höganäs Rörstrand. Skål Morgon, Paradisverkstaden. Karaffer och vitlökspress Eva Solo. Svart fat av Gunilla Sander. Kulör på hyllan, Lady Pure Nature.

Foto: CARINA OLANDER

5 av 5: Jessica har gett förvaringshyllan nytt liv med grå färg. Här samsas torra specerivaror med porslin och rostfria bunkar. Lampa med klämma Åhlens, Muggar, Swedish Grace Rörstrand. Ljusgrå muggar, Höganäs Rörstrand. Skål Morgon, Paradisverkstaden. Karaffer och vitlökspress Eva Solo. Svart fat av Gunilla Sander. Kulör på hyllan, Lady Pure Nature.

Vedspisen och pärlsponten finns kvar och köket har blivit ännu mer likt ett gammaldags lantkök.

Jessica och Christian har renoverat sekelskifteshuset mitt i Hjo med känsla för dess historia.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Familjen Welanders mysiga trävilla med klassisk glasveranda och pinnstaket runt den mysiga trädgården med gamla fruktträd är byggd i början på 1900-talet. Det ligger inne i centrala Hjo med närhet till den gamla stadskärnan med träbyggnader och Vätterns vackra stränder.

Hemma hos Jessica och Christian

Här bor: Jessica, Christian och barnen Moa, 18 år och Viggo 9 år.

Gör: Jessica jobbar på Brukarkooperativet JAG. Christian är distriktssäljare på Miele.

Bor: I ett hus byggt 1911 på 144 kvm i Hjo.

Instagram: @nolgatan12 

 

 

Foto: CARINA OLANDER

Köket bestod från början av två rum, men när familjen flyttade in så valde man att öppna upp mellan rummen så att köket fick ljusinsläpp från tre håll. Lampan Above Louis Poulsen. Ljusstakar på bord Bruka. Tavlan Fishing Hut från Arty Swede. Sockerlåda från Christians föräldrahem. Väggkulör Sandsten, Alcro.

 

Foto: CARINA OLANDER

Jessica och Christian har skapat ett mysigt lantkök där det mörka golvet blir en fin kontrast till den ljusa köksinredningen. Tråg från Skolgatans Antik i Hjo. Skärbrädor och ljusstaken Lou från Tell me more från Vita Ranunkler. Lampa, Örsjö Belysning. Grå vas, Storefactory.

 

Foto: CARINA OLANDER

Huset är 144 kvadratmeter stort och är uppdelat på två plan. Från den generösa hallen som angränsar till en stor tvättstuga kommer man vidare in i huset där kök och matrum ligger till vänster. Här fanns tidigare två rum men de har öppnats upp och utrymmet är i dag ett stort härligt rum med plats för många. Golvet har färgsatts mörkt för att ge kontrast åt inredningen. De vackra korspostfönstren är som smycken i rummet och släpper in mycket ljus. 

Dottern Moas dröm förverkligades

– 2005 var vi på jakt efter ett nytt boende. Vi hade varit på några visningar runtom i länet men det rätta huset hade ännu inte dykt upp. Vår dotter Moa som då var fem år var på det bestämdaste: Vi skulle ha ett “gult hus med snett tak”. Vi försökte övertyga henne om att man kunde måla om ett hus om det nu inte skulle råka vara gult! Men hon tänkte inte ge sig. Skulle vi flytta så var det till ett gult hus med snett tak! När mäklare nämnde att hon hade ett hus i Hjo som hon trodde skulle passa familjen så åkte de för att titta på det. 

Foto: CARINA OLANDER

Jessica har drömt om en ny soffa ett bra tag, men har förnyat den gamla med ett skynke. Det fungerar bra tills vidare och har gett rummet ett helt annat intryck. Soffbord George, Ellos Home. Ljusstakar och grå skål, Bruka. Glasvas, Växthuset. Kruka, Hero pot från Tell Me More. Ljusstake, Puzzle, Born in Sweden. Pläd, från By Pias.

– Så fort Moa såg det utbrast hon – här är det! Och mycket riktigt, huset var gult med snett tak precis som hon hade sagt. Ett par månader senare kunde vi flytta in, säger Jessica och ler. 

Så fort familjen flyttat in rev de väggar och tog fram de gamla taken som låg gömda under annat byggmaterial. I köket plockade man fram den gamla innerväggen invid murstocken där vedspisen är placerad. 

”I princip totalrenoverat hela huset”

– Vi har i princip totalrenoverat hela huset och gjort det mesta själva men lejt ut större saker som stomresning, allt runt vatten, avlopp, kakling och el och fått god hjälp av vänner och familj. Förutom allt kosmetiskt som ytskikten så har vi bytt el, vatten och avlopp. Och så har vi byggt till en ny entré, hall, tvättstuga och inglasat uterum, säger Jessica.

Foto: CARINA OLANDER

Kakelugnen är inte bara en värmekälla – det ger också rummet karaktär. Hästhuvudet har Anna Gärberg gjort.

 

Foto: CARINA OLANDER

Verandan är en favoritplats, den är ljus och mysig. Brickbord, Ikea. Ljusgrå pläd, Åhléns.

Intill köket finns den mysiga glasverandan som nuförtiden är integrerad med huset och vinterbonad. Här sätter sig gärna Jessica och bläddrar i en tidning när hon vill ta det lite lugnt. Till höger om verandan ligger det stora ljusa vardagsrummet som även har en kakelugn i original från när huset byggdes.

– Vi trivs verkligen med husets planlösning. På nedre plan finns de sociala ytorna, badrum, tvättstuga och på övre plan finns våra sovrum. Det gör att det alltid finns en plats att dra sig tillbaka till när någon i familjen vill ha egen tid, säger Jessica.

Foto: CARINA OLANDER

Skåpet stod tidigare i pannrummet i Christians föräldrahem. Där fanns målarburkar och verktyg i många år. Krukan på skåpet är inköpt på Vita Ranunkler i Hjo. Skålen i fönstret är inköpt på Slöjdmässan i Hjo.

Jordtoner kombineras med enkla linjer

Jessica har inrett huset i jordtoner där husets arkitektur får ta plats. Hon är extra förtjust i stenar, pinnar, kottar, drivved och torkat gräs. Det naturliga kompletterar hon gärna med fårskinn och drejade krukor och inreder sedan med möbler som har rena enkla linjer. 

– Sedan vi flyttade in 2005 så har vi mest lagt pengar på det som inte syns, som el och avlopp. Det är funktioner som gör stor skillnad i ett hus men som inte direkt bidrar inredningsmässigt, säger Jessica och skrattar.

– Men jag har hela tiden försökt skapa ett mysigt hem, där man känner sig välkommen att slå sig ner. På önskelistan finns både nytt köksbord, soffa och soffbord, men det får nog dröja lite innan vi köper det.

Foto: CARINA OLANDER

Pallen är ett kärt minne från Jessicas farfar. Ljusstake Globo, Kähler. Lampa och schäslong Kivik, Ikea. Hyllplanet togs tillvara när källaren röjdes.

 

Foto: CARINA OLANDER

Parets sovrum ligger uppe på andra våning och är vilsamt inrett. Filt, från Styled By Me i Skövde.

 

Foto: CARINA OLANDER

Moas rum går i samma stil som resten av huset, ljust och luftigt. Soffa och bord, Ikea. Ryamatta Tanger, Ellos Home. Blå pläd, Mio. Ljusslinga, Irislights.

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande