1 av 7: Här är hela familjen samlad. Nico har alltid drömt om en stor familj. Foto: CARINA OLANDER
2 av 7: Huset är på 200 kvadratmeter. Välplanerat och byggt efter solens riktning. Foto: CARINA OLANDER
3 av 7: Det generösa trädäcket sträcker sig runt hela huset, så att familjen kan njuta maximalt av solen. Soffan har Nico byggt. Utanför trädäcket växer vinbär som barnen kan springa och äta av. Foto: CARINA OLANDER
4 av 7: Matrummet är inrett med två separata bord med hjul som kan sättas ihop till ett stort. Längs hela långsidan löper en platsbyggd bänk utav furuplank. Bänken är djup så att man både kan sitta och ligga ner bekvämt, härliga kuddar pryder den. Foto: CARINA OLANDER
5 av 7: Cissi visste precis hur badrummet skulle se ut. Badkaret är inklätt i furu och står på frigolitblock. I stället för spegel ovanför handfatet så finns det ett fönster. Foto: CARINA OLANDER
6 av 7: För att lätta upp grå­skalan i huset valde Cissi trätrapp och trägolv på ovanvåningen. Räcket är tillverkat av en svetsare. Foto: CARINA OLANDER
7 av 7: Ovanför sängen har Cissi hängt upp en teckning som Milo ritat till pappa Nico. Foto: CARINA OLANDER

Så skapade Cissi, 33, huset hon alltid drömt om

I Gislaved har Cissi och Nico byggt ett härligt hus med fiffiga lösningar och genomtänkta detaljer, allt planerat efter solens riktning. 

Huset har generösa sällskapsytor, och en stor terrass där man kan njuta av dagens alla soltimmar.

Spana in drömhemmet här! 

Cissi har varit intresserad av inredning sedan hon var liten. Att flytta runt möbler och komma på nya idéer var redan då ett stort intresse och rummet hemma i föräldra­hemmet bytte ofta skepnad. Cissi drömde redan då om att bygga ett hus som hon själv ritat när hon blev stor.

I köket finns det horisontella fönster som vetter ut mot framsidan av huset och vägen. Morgonsolen sipprar in fint och naturen utanför blir som en tavla. Foto: CARINA OLANDER

– Jag har alltid älskat att inreda och komma på de bästa lösningarna. Jag träffade Nico när jag var 16 och han var 21, och vi såg en framtid tillsammans. De tog ett par år innan vi slog våra påsar ihop, men när vi väl gjorde det så köpte vi en lägenhet som vi totalrenoverade. Det var verkligen kul att äntligen få planera och inreda något större än mitt rum hemma hos föräldrarna, säger Cissi.

LÄS OCKSÅ: Annicas hus kan vara något av det häftigaste du sett

Hemma hos Cissi & Nico

Här bor: Cissi Sundström, 33, Nico Dojcinovski, 38, och barnen Milo, 8, och Theo, 5.

Gör: Cissi jobbar som säljare och Nico är skolvärd och driver egen bilhandel.

Var: Egenritat hus på 200 kvadratmeter i form av en modern skolåda i Gislaved i Jönköpings län.

Instagram: @jagograbbarna

Kallas för familjen kokos 

Nicos dröm var att skaffa en stor familj. Han var redo för barn och Cissi konstaterade att skulle de ha barn så måste de ha ett större boende. Att köpa ett hus fanns inte på kartan.

Kommunen hade kort dessförinnan släppt tomter i ett nyetablerat område lite utanför stadskärnan i Gislaved. Valet föll på en hörntomt med högt läge och härlig utsikt över trädtopparna. För att få en uppfattning om soltimmarna på dygnet så tillbringade Cissi och Nico dag som kväll på tomten och Cissi satt på Nicos axlar för att kunna avgöra hur länge de skulle kunna ha kvällssol på den tilltänkta balkongen. Mycket riktigt så var tomtens läge mycket gynnsamt, och de skulle i princip ha sol hela dagen.

– Våra vänner kallar oss familjen kokos. Vi älskar solen och tar varje tillfälle i akt att sola. Därför var det viktigt för oss att bygga vårt hus på ett sådant sätt att vi skulle kunna utnyttja solens timmar maximalt. När papperna var signerade åkte vi på semester till Makedonien och tokritade, säger Cissi.

Hallen är välplanerad med platsbyggda skåp från Ikea. I skåpen ryms skor, mössor och vantar. Foto: CARINA OLANDER

 

Den nya huskroppen i form av en låda på cirka 20 kvadratmeter ser ut som om den alltid varit där. För att mjuka upp intrycket i huset har Cissi valt att lägga in furugolv som en skön kontrast till betonggolvet. Väggen är målad med svart griffel­tavelfärg. Lampan i plåt är egenritad och tillverkad av en lokal svetsare. Foto: CARINA OLANDER

Ritade upp drömhuset 

Paret kom hem ett par veckor senare och med sig hade de en ritning på sitt drömhus. Planen var att bygga i lösvirke. Varenda detalj i huset var genomtänkt. Stora fönster ner mot grönområdena, smala horisontella fönster mot vägen för minskad insyn, men härligt ljus­insläpp för morgonsolen. Stora sociala ytor på nedre plan, med kök och matplats i ett som mynnar ut i ett vardagsrum med dubbeldörr mot trädgården där en härlig träterrass skulle byggas.

Stor hall med platsbyggd förvaring, badrum och ett lekrum hade ritats in. På övervåningen fick tre sovrum, ett badrum och ett tv-rum plats. Från tv-rummet och master bedroom skulle man kunna gå ut till en stor balkong för att njuta av kvällssolen.

– För mig har det hela tiden varit självklart hur rummen skulle placeras. Planen har varit att bygga så att vi har så stor glädje av solljuset som möjligt och då var inte placeringen så svår. Sovrummen har morgonsol, men är svala och sköna på kvällen då de inte har fönster mot södersidan. Jag ville ha ett riktigt stort hus, men vi insåg att för varje kvadratmeter extra boyta så drog priset i väg med flera tusenlappar. Lösningen blev att jag gav mig angående bottenplanets storlek och sa till Nico att vi kan bygga till längre fram. Han bara skakade på huvudet och svarade inte direkt på det, men jag tänkte att så får det bli, säger Cissi och skrattar.

Stillebenet på väggen är grafiskt och snyggt med husets planskiss och husnummer. Foto: CARINA OLANDER

 

Den stora soffan på sju meter upptar nästintill hela rummets längd och 16 personer får utan problem plats i soffan. Tanken med det här rummet är avkoppling, mys och umgänge. När soffan var på plats så firade paret det med en soffsittarfest. Foto: CARINA OLANDER

"Allt kan vara billigt eller gratis" 

Att bygga hus är inte gratis och kostnaderna drar gärna i väg, men Cissi har lite av tankesättet att allt kan vara billigt eller gratis. Det kan vara lite svårt att kombinera det sättet att tänka med att bygga hus och dessutom leja ut bygget, men Cissi rådde bot på hela situationen. Hennes hus skulle vara personligt och inte se ut som alla andras. När hon sa till snickarna att hon minsann inte skulle ha någon ekparkett utan att hon ville ha betonggolv så såg snickaren mest ut som ett frågetecken.

– De hade aldrig tidigare gjort så och hade ingen aning om hur man skulle göra för att få ett snyggt och praktiskt betonggolv. Jag googlade mig fram till informationen och så pratade vi ihop oss med byggmästaren. Vi kom fram till att vi kunde använda den gjutna betonggrunden som golv. På så vis tjänade vi en hel del, jämfört med att lägga in ekparkett, säger Cissi.

Snickaren fick snällt hyra en diamantslip och slipade och lackade betongen på hela bottenplanet. Resultatet blev både spännande och skönt att gå på. Under betonggolvet finns värmeslingor som gör att golvet är varmt och skönt på vintern och svalt och härligt på sommaren.

Köket är stramt och stilfullt med raka linjer. Cissi ville inte ha några luckor utan ville att det skulle vara lådfronter i hela köket. Cissis pappa hjälpte till med att fästa ihop tre lådfronter med bleck, på så vis ser det ut som lådor utanpå men är en lucka. Foto: CARINA OLANDER

 

Väggen i vardagsrummet är målad i mörkgrått för att skapa tyngd åt den ljusa inredningen. För att lätta upp väggen har Cissi hängt upp vita hyllplan som bryter av och skapar djup. Foto: CARINA OLANDER

Byggt till en separat matplats 

Paret har hunnit bo i huset i fem år och har nu bott in sig och vet bättre hur de vill använda huset. Från början var huset ett vitt skal invändigt, men i dag är det inrett med många fiffiga och praktiska lösningar. Familjen har utökats med två barn och Nico är på väg att få den storfamilj han drömmer om. En utbyggnad på 20 kvadratmeter har tillkommit, och där ryms en matplats med platsbyggda bänkar, som är som gjorda för att krypa upp i och sitta och prata med goda vänner.

– Jag tyckte att det började bli trångt på bottenplan och ville ha en separat matplats. Nico var väl inte så sugen på att bygga igen och när jag började jiddra om att jag ville bygga ut så sa han åt mig att glömma det. Men när jag med glimten i ögat lovade honom ett barn till så gick mina planer i lås och vi byggde ut, säger Cissi.

Garderobslösningen bakom sängen är paret extra nöjda med. Foto: CARINA OLANDER

LÄS OCKSÅ: Klara, 27, drömde om ett grönt kök – så fint blev det

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!