Husets fasad är målad i samma röda färg det alltid har haft. Pardörrarna som är specialritade av Helena har hon målat gröna. ”Senare hittade jag av en händelse ett foto av huset med gröna pardörrar. Jag blev oerhört glad av det. Tänk att vi fatiskt hade återskapat husets utseende utan att veta om det”, säger hon.
1 av 3: Husets fasad är målad i samma röda färg det alltid har haft. Pardörrarna som är specialritade av Helena har hon målat gröna. ”Senare hittade jag av en händelse ett foto av huset med gröna pardörrar. Jag blev oerhört glad av det. Tänk att vi fatiskt hade återskapat husets utseende utan att veta om det”, säger hon. Foto: CARINA OLANDER
Det var inte helt självklart att familjen skulle flytta in i släktgården.
2 av 3: Det var inte helt självklart att familjen skulle flytta in i släktgården. Foto: CARINA OLANDER
3 av 3

Så rustade Helena upp släktgården från 1700-talet

Helena och Magnus hade nästan gett upp om sin gamla släktgård utanför Virserum i Småland. Den var mörk och sliten som ett murrigt museum. Men beslutet om en totalrenovering förändrade allt. Nu är det ett rymligt och ljust hus där det vackra sitter i det enkla.

Helena och Magnus Gunnarsson bor i Slättemossa, en charmig by utanför Virserum där man brukat jorden i flera hundra år. Grusvägen går genom skog och dal, kantad med åkermark där gärdsgårdar tydligt markerar gårdarnas gränser. Naturen är lummig, i hagarna betar kor, fåglar kvittrar och getingar surrar i dikeskanten. Vid farstukvisten med pardörrar målade i en varmgrön harmonisk färg sitter gårdens katt och spanar bort mot Helena i hopp om att få sig en skvätt grädde.

– Jag brukar baka en gräddtårta inför varje semester. Det är en kär tradition som har hängt med sedan jag var barn. Min mor brukade alltid bjuda på hembakad gräddtårta när skörden var inne och familjen kunde vara ledig tillsammans, säger Helena. 

Att Helena och Magnus nu bor på gården utanför Virserum känns helt rätt. Foto: CARINA OLANDER
Gräddtårta är en tradition inför semestern. Foto: CARINA OLANDER

Hemma hos familjen Gunnarsson

Här bor: Helena och Magnus Gunnarsson. Två utflugna barn, Elisabeth, och John, och två barnbarn. På gården finns även Katten Rasmus och drevern Selma.

Gör: Helena är egenföretagare och barnpastor i Vetlanda Pingstkyrka.  Magnus är egenföretagare.

Var: I byn Slättemossa mellan Virserum och Järnforsen i Småland.

Bor: En småländsk mangårdsbyggnad på ca 250 kvm med anor från 1700-talet.

Instagram: @ helenagunnarssonsfoto

Ville först inte flytta så långt ut på landet

Gården har funnits i Magnus familj i många år och det sägs att byggnaderna har rötter från 1700-talet. 

– Min svärmor ärvde gården för 30 år sedan. Mina svärföräldrar hade inga planer på att flytta dit, men skötte om gården i hopp om att Magnus en dag skulle vilja ta över den.

Helena och Magnus var inte heller särskilt intresserade av att flytta så långt ut på landet men tog över skötseln av gården när svärföräldrarna inte orkade längre. För att få ihop pengar till driftkostnaden valde de att hyra ut huset som sommarboende. Men efter ett par år kände de att det var ohållbart att sköta två gårdar.

– Vi kände oss slitna och bestämde oss för att stycka av gården i Slättemossa och sälja huset men behålla marken och skogen. Det kändes givetvis tråkigt, men vi kände att det inte var värt det, när livet helt plötsligt bara innehöll en massa måsten, säger Helena.

När fotointresserade Helena fyllde 50 år fick hon en överraskning av dottern, en ateljé inredd med gamla möbler och förstoringar av Helenas egna bilder. Utanför finns en sittplats för sommarfika. Foto: CARINA OLANDER
Köket har fått en fin lantlig stil med porslinsho och en köksö som är designad för att likna en traditionell köpmansdisk. Den är en perfekt plats att duka upp en buffé på. Lampa, Granit. Spis och fläkt, Smeg. Foto: CARINA OLANDER
Helena har svårt för övermöblerade rum och har inrett sitt hem för att få en luftig sommarkänsla. På väggen hänger foton som Helena har fotograferat. Foto: CARINA OLANDER

”Jag såg huset i ett nytt ljus”

Huset i Slättemossa lades ut till försäljning. Under tiden fortsatte paret som vanligt att åka de fyra mil de hade till Slättemossa för att klippa gräs och se över huset. Men en dag förändrades allt.

– Jag gick i trädgården och kände mig uppgiven. Absolut ingen hade visat något intresse för huset. Jag satte mig på den gamla trädgårdsmöbeln och suckade och tittade på huset. Och då var det som om jag helt plötsligt såg det i ett nytt ljus. Jag såg stockrosorna som växte intill huset, och hur fint det kunde bli om vi renoverade det.

Magnus var inte svår att övertala och snart bestämde de sig för att sälja gården de bodde i för att i stället flytta in i släktgården.

– Barnen tyckte till en början inte att vi var kloka, men efter hand kunde de se vad vi såg. Nu älskar de också den här platsen, säger Helena.

Dagens skörd av rabarber ska tas om hand för att frysas in och bli kräm till hösten. Foto: CARINA OLANDER
Trappan är original men har fått en ansiktslyftning så att den håller måttet enligt svenska byggregler. Foto: CARINA OLANDER

”Vi fick ett fantastiskt kök som minner om gångna tider”

I mars 2014 började totalrenoveringen av mangårdsbyggnaden som pågick i sex månader. Dörröppningarna mellan kök och vardagsrum, hall och kök och hall och vardagsrum breddades så att rummen känns rymligare. Ett nytt furugolv lades in på hela bottenplan och golvet på övervåningen slipades och behandlades i samma stil som det nyinlagda golvet på nedre plan. Vatten, avlopp och el drogs om och målare tapetserade och målade de nya snickerierna.

– Jag hade under flera år samlat på mig bilder på inspirerande hem i lantlig stil. Jag har alltid drömt om marockanskt klinker, så det lade vi in i badrummen och jag ville ha ett lantkök med porslinsho. Jag tog med bilderna till en kökstillverkare som gav oss en skiss. 

Men det var inte förrän Helenas dotter ryckte in som köket blev precis som hon hade tänkt sig. 

– Vi lämnade in ritningen med dotterns ändringar och fick ett fantastiskt kök som minner om gångna tider, säger Helena.

Innanför hallen ligger gästrummet. I passagen finns en upphängningsyta för kläder och en gästtoalett. Fåtölj, bord, spegel och tavla stod tidigare i huset, men har fått nya platser. Foto: CARINA OLANDER
Öppningen mellan kök och vardagsrum är breddad vilket betydde mycket för känslan av rymde i huset. Husets gamla eldstad i gult tegel är ersatt med en ny kakelugn i äldre stil. Fjäderlampa Eos, Umage. Soffbord, Rum 21. Kakelugn, Contura. Foto: CARINA OLANDER
Kaminen sprider inte bara skön värme utan ger också rummet en gammaldags känsla. Foto: CARINA OLANDER

”Det känns precis som ett hus från förr”

Det 250 kvadratmeter stora huset har nu en sommarlätt känsla. Naturen utanför är påtaglig genom de vackra spröjsade torpfönstren. Inredningen består till största del av gamla möbler som fanns i huset, blandat med familjens tidigare möbler och lite nyinköpt. 

– När vi tog över huset kändes det lite som ett museum, det var helt övermöblerat med gamla mörka möbler. Jag älskar historia och saker och ting från förr, men jag klarar inte av för mycket saker. När snickarna hade breddat öppningarna kände jag hur härligt och öppet huset blev, jag kände att jag kunde andas. Museikänslan var borta. 

Helena och Magnus har även anlitat en arkitekt som har hjälpt till med många bra lösningar. I gästrummet gjordes exempelvis några kvadratmeter om till en förvaringsyta med upphängning av ytterkläder och en gästtoalett. En modern funktion som inte kompromissar med husets karaktäristiska äldre känsla, vilket har varit viktigt.

– Vår plan har varit att ge tillbaka huset dess ursprungliga känsla som det delvis hade tappat då man moderniserade på 1950- och 1960-talen. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Det känns precis som ett hus från förr, där stillheten finns i det enkla.

Under renoveringen av släktgården kunde Helena förverkliga sin dröm om marockanskt klinker på badrumsgolvet. Hamamhandduk, Marocko design. Foto: CARINA OLANDER
Sovrummet har en ljus och fräsch inredning med transmattor och en enkel rislampa. Vid sidan av rummet finns en rejäl kattvind med plats för kläder. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan”

LÄS MER: Förfallna 1800-talsgården blev Martin och Brittas hem 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!