Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så renoverade Sofia och Jörgen den nergångna 20-talsvillan

Sofia arbetar som florist och älskar att omge sig med blommor och har alltid färska snittblommor inne.

Foto: Jonas Lundberg

1 av 6

"Vi tycker mycket om vårt hus, det är så charmigt. Taket med sitt kinesiska uttryck ger helt klart mycket karaktär", säger Sofia.

Foto: Jonas Lundberg

2 av 6

Sofia arbetar som florist och älskar att omge sig med blommor och har alltid färska snittblommor inne.

Foto: Jonas Lundberg

3 av 6

Bekväma sittplatser i köket bjuder in till samtal både vid middagsbjudningar och vardagskvällar med familjen.

Foto: Jonas Lundberg

4 av 6

Trapphallen bär spår av förr i tiden med vackra sekelskiftespaneler som är original.

Foto: Jonas Lundberg

5 av 6

Badrummet med Ballingslövinredning och kakel och klinkere från Höganäs. Mattan är från Day Home och doftljus och tvål är från Meraki.

Foto: Jonas Lundberg

6 av 6

Sofia och Jörgen har renoverat sitt hus med stor passion och skapat ett hem som andas historia men ändå hänger med i tiden. 

– Jag älskar att arrangera blombuketter, då blommor skapar liv i ett hem, säger Sofia Forsanker.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Sofia älskar blommor så pass mycket att hon låtit tatuera in pioner på underarmen. Blommor är inte bara hennes passion utan även hennes leverbröd. På baksidan av Sofia och Jörgens hus ligger hennes butik med allt ifrån vackra inredningssaker till blomstrande dekorationer och buketter.

Hemma hos familjen Forsanker

Här bor: Sofia Forsanker, 43, & Jörgen Forsanker, 50, och barnen Lukas 18 år och Lowe 5 år.

Var: Huset ligger i de centrala delarna i Jönköping, i Torpa, och är byggt 1927 på 250 kvm som blivit putsat någon gång under årens lopp och i dag ser ut som ett funkishus. 

Gör: Sofia arbetar som Florist och driver egna företaget Butik Flora på gården.  Jörgen jobbar som teknisk säljare med belysning.

Instagram: @butikfloraijonkoping

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning

Foto: Jonas Lundberg

Mellan maj och september har hon stängt i butiken då det är högsäsong för bröllop, vilket innebär att hon har fullt upp med att binda vackra brudbuketter. Sofia älskar att göra sina blomsteruppsättningar vilda och levande med olika blomsorter som gärna får vara lite annorlunda och sticka ut lite extra.

Jörgen arbetar till vardags med belysning, där hans uppgift är att skapa helhetslöningar för belysningen till från företag. På sin fritid snickrar han gärna och har byggt både Sofias butik och renoverat hela deras hus.

Foto: Jonas Lundberg

Bor centralt i villa i Jönköping

Huset ligger på en lugn och fridfull gata i stadsdelen Torpa i Jönköping. De bor centralt men området de bor i bjuder ändå på känsla av att bo på landet då trädgårdarna i området är lummiga och stora. Huset är på 250 kvadratmeter och består av två lägenheter. Lägenheten på bottenplan hyrs ut medan familjen bor på lägenheten på övre plan som även har ett vindsplan. 

Man går in på bottenplan och går uppför en trätrappa som är kantad av vacker sekelskiftespanel. När man kommer upp så möts man av en härligt ljus hall där man har utgång till en stor balkong, här från hallen kommer man även upp till vindsplan där Sofia och Jörgens stora sovrum med eldstad ligger. Innanför rummet finns minstingen Lowes rum. Här uppe finns även ett litet badrum. 

LÄS MER: Förgyll hösten! Inred med blommor och frukt från trädgården

Foto: Jonas Lundberg

Foto: Jonas Lundberg

Foto: Jonas Lundberg

– Vi tycker väldigt mycket om vår planlösning. Det är skönt att ha våra sovrum på övervåningen och de sociala ytorna på andra våning. Vardagsrummet är stort och luftigt och rymmer även matsalsbord. Vi renoverade köket för fyra år sedan och det är vi oerhört nöjda med. Förra ägarna hade satt in ett modernt kök, men vi kände att vi ville ha ett kök som passade huset ålder lite bättre och valde att slänga ut det. Innan vi renoverade så var vasken vid fönstret, en lösning som vi inte var helt nöjda med så vi flyttade vasken och byggde en platsbyggd soffa under fönstret i stället. Det är otroligt mysigt att sitta där och när vi har vänner på besök så brukar några hänga där och några vid vår stora köksö, säger Sofia.

Foto: Jonas Lundberg

Foto: Jonas Lundberg

Ett hus med rejält renoveringsbehov

Paret köpte huset hösten 2011. Det var kärlek vid första ögonkastet även om andra skakade huvudet åt deras tilltag att köpa huset då det hade ett oerhört stort renoveringsbehov. 

– Vi började med att renovera lägenheten på bottenplan då vår plan var att hyra ut den och på så vis kunna finansiera renoveringen av vår lägenhet. Vi har i stort sett öppnat upp vartenda golv, tak och väggar där inne och gjort allt från att fixa ytskikten till att dra om elen, säger Sofia.

Foto: Jonas Lundberg

När lägenheten var klar var det dags att ta tag i deras lägenhet. Under tiden de renoverade huset knödde de ihop sig i vardagsrummet som fungerade både som sovrum och matrum under lång tid, köket huserade i hallen och duscha fick de göra i källaren.

– Planen har hela tiden varit att renovera huset med hänsyn till dess historia. Jörgen har renoverat hela huset själv med hjälp av vänner och familj och har dragit nya avlopp och dränerat huset, installerat ny el och renoverat de gamla fönstren.

Jörgen har också putsat huset, satt på nya plåtar, lagt om taket, fixat alla väggar, lagt in nya golv, renoverat badrummen och köket. 

Foto: Jonas Lundberg

Varsamt renoverat med tidstypiska detaljer 

Visst är det så att parets hus andas förr i tiden så deras uppdrag med att återföra det gamla i huset har lyckats väl. I stället för raka traditionella moderna lister sitter har de valt vackra golvsocklar som kommer i från ett hyvleri i Tidaholm. Uppe i parets sovrum finns de gamla takbjälkarna som vittnar om förr och de gamla vackra spröjsade fönstren med sina munblåsta glas. Allt detta har de varsamt renoverat för att ge rummen en härlig stämning i stället för att köpa nya med aluminiumprofiler. Hade de följt moderniseringsvindar som drog förbi så hade mycket av charmen i det gamla tjugotalshuset gått förlorad.

Foto: Jonas Lundberg

Foto: Jonas Lundberg