Så renoverade Sofia och Jörgen den nergångna 20-talsvillan

Sofia arbetar som florist och älskar att omge sig med blommor och har alltid färska snittblommor inne.

Foto: Jonas Lundberg

1 av 6: Sofia arbetar som florist och älskar att omge sig med blommor och har alltid färska snittblommor inne.

"Vi tycker mycket om vårt hus, det är så charmigt. Taket med sitt kinesiska uttryck ger helt klart mycket karaktär", säger Sofia.

Foto: Jonas Lundberg

2 av 6: "Vi tycker mycket om vårt hus, det är så charmigt. Taket med sitt kinesiska uttryck ger helt klart mycket karaktär", säger Sofia.

Sofia arbetar som florist och älskar att omge sig med blommor och har alltid färska snittblommor inne.

Foto: Jonas Lundberg

3 av 6: Sofia arbetar som florist och älskar att omge sig med blommor och har alltid färska snittblommor inne.

Bekväma sittplatser i köket bjuder in till samtal både vid middagsbjudningar och vardagskvällar med familjen.

Foto: Jonas Lundberg

4 av 6: Bekväma sittplatser i köket bjuder in till samtal både vid middagsbjudningar och vardagskvällar med familjen.

Trapphallen bär spår av förr i tiden med vackra sekelskiftespaneler som är original.

Foto: Jonas Lundberg

5 av 6: Trapphallen bär spår av förr i tiden med vackra sekelskiftespaneler som är original.

Badrummet med Ballingslövinredning och kakel och klinkere från Höganäs. Mattan är från Day Home och doftljus och tvål är från Meraki.

Foto: Jonas Lundberg

6 av 6: Badrummet med Ballingslövinredning och kakel och klinkere från Höganäs. Mattan är från Day Home och doftljus och tvål är från Meraki.

Sofia och Jörgen har renoverat sitt hus med stor passion och skapat ett hem som andas historia men ändå hänger med i tiden. 

– Jag älskar att arrangera blombuketter, då blommor skapar liv i ett hem, säger Sofia Forsanker.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Sofia älskar blommor så pass mycket att hon låtit tatuera in pioner på underarmen. Blommor är inte bara hennes passion utan även hennes leverbröd. På baksidan av Sofia och Jörgens hus ligger hennes butik med allt ifrån vackra inredningssaker till blomstrande dekorationer och buketter.

Hemma hos familjen Forsanker

Här bor: Sofia Forsanker, 43, & Jörgen Forsanker, 50, och barnen Lukas 18 år och Lowe 5 år.

Var: Huset ligger i de centrala delarna i Jönköping, i Torpa, och är byggt 1927 på 250 kvm som blivit putsat någon gång under årens lopp och i dag ser ut som ett funkishus. 

Gör: Sofia arbetar som Florist och driver egna företaget Butik Flora på gården.  Jörgen jobbar som teknisk säljare med belysning.

Instagram: @butikfloraijonkoping

LÄS MER: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning 

Foto: Jonas Lundberg

Sofia har arrangerat den vackra buketten av blomsorterna Dahlia, Slöjslilja, rosor, eucalyptus, Stjärnflocka och ax. Vasen på köksbordet i olivgrönt glas och formgiven av Carina Seth-Andersson är från Marimekko.

Mellan maj och september har hon stängt i butiken då det är högsäsong för bröllop, vilket innebär att hon har fullt upp med att binda vackra brudbuketter. Sofia älskar att göra sina blomsteruppsättningar vilda och levande med olika blomsorter som gärna får vara lite annorlunda och sticka ut lite extra.

Jörgen arbetar till vardags med belysning, där hans uppgift är att skapa helhetslöningar för belysningen till från företag. På sin fritid snickrar han gärna och har byggt både Sofias butik och renoverat hela deras hus.

Foto: Jonas Lundberg

När huset kom i Sofia och Jörgens vård plockade så startade de sin renoveringsresa med att försöka återskapa så mycket som möjligt av husets äldre stil. Till exempel så ersatte de det moderna och strama köket med ett vitt lantligt kök i sekelskiftesstil. Köket kommer i från Ikea och heter Bodbyn.

Bor centralt i villa i Jönköping

Huset ligger på en lugn och fridfull gata i stadsdelen Torpa i Jönköping. De bor centralt men området de bor i bjuder ändå på känsla av att bo på landet då trädgårdarna i området är lummiga och stora. Huset är på 250 kvadratmeter och består av två lägenheter. Lägenheten på bottenplan hyrs ut medan familjen bor på lägenheten på övre plan som även har ett vindsplan. 

Man går in på bottenplan och går uppför en trätrappa som är kantad av vacker sekelskiftespanel. När man kommer upp så möts man av en härligt ljus hall där man har utgång till en stor balkong, här från hallen kommer man även upp till vindsplan där Sofia och Jörgens stora sovrum med eldstad ligger. Innanför rummet finns minstingen Lowes rum. Här uppe finns även ett litet badrum. 

LÄS MER: Förgyll hösten! Inred med blommor och frukt från trädgården 

Foto: Jonas Lundberg

Det gedigna matbordet har Jörgen snickrat. Karmpinnstolarna Nils kommer ifrån Miomöbler. Vasen på köksbordet i olivgrönt glas formgiven av Carina Seth-Andersson kommer från Marimekko. Tallrikarna är från House Doctor.

 

Foto: Jonas Lundberg

Förra ägaren hade placerat diskbänken vid fönstren och det var alltid smutsigt på glasrutorna, något som Sofia och Jörgen inte tyckte om. När det var dags att renovera köket flyttade de vasken och byggde i stället en platsbyggd soffa där.

 

Foto: Jonas Lundberg

"i är riktigt förtjusta i vår köksö som är perfekt såväl vardags som till fest", säger Sofia.

– Vi tycker väldigt mycket om vår planlösning. Det är skönt att ha våra sovrum på övervåningen och de sociala ytorna på andra våning. Vardagsrummet är stort och luftigt och rymmer även matsalsbord. Vi renoverade köket för fyra år sedan och det är vi oerhört nöjda med. Förra ägarna hade satt in ett modernt kök, men vi kände att vi ville ha ett kök som passade huset ålder lite bättre och valde att slänga ut det. Innan vi renoverade så var vasken vid fönstret, en lösning som vi inte var helt nöjda med så vi flyttade vasken och byggde en platsbyggd soffa under fönstret i stället. Det är otroligt mysigt att sitta där och när vi har vänner på besök så brukar några hänga där och några vid vår stora köksö, säger Sofia.

Foto: Jonas Lundberg

Innanför parets mysiga sovrum med eldstad finns minstingen Lowes sovrum. Kudden i fåtöljen är från Day Home och mattan från Tell me More. Mässingslampan är ett loppisfynd.

 

Foto: Jonas Lundberg

Parets sovrum ligger på vindsplan. Här har de plockat fram taket upp till nock där de gamla bjälkarna nu är synliga. Sängen har påslakan i ekologisk bomull från Mio köpt på Västanhem i Jönköping. Sänglamporna är från Markslöjd.

Ett hus med rejält renoveringsbehov

Paret köpte huset hösten 2011. Det var kärlek vid första ögonkastet även om andra skakade huvudet åt deras tilltag att köpa huset då det hade ett oerhört stort renoveringsbehov. 

– Vi började med att renovera lägenheten på bottenplan då vår plan var att hyra ut den och på så vis kunna finansiera renoveringen av vår lägenhet. Vi har i stort sett öppnat upp vartenda golv, tak och väggar där inne och gjort allt från att fixa ytskikten till att dra om elen, säger Sofia.

 

Foto: Jonas Lundberg

"Vi tycker mycket om vårt vardagsrum, här finns plats för både stora och små", säger Sofia. De små vaserna på soffbordet kommer från Cooe design och kuddarna från Day Home och Ikea.

När lägenheten var klar var det dags att ta tag i deras lägenhet. Under tiden de renoverade huset knödde de ihop sig i vardagsrummet som fungerade både som sovrum och matrum under lång tid, köket huserade i hallen och duscha fick de göra i källaren.

– Planen har hela tiden varit att renovera huset med hänsyn till dess historia. Jörgen har renoverat hela huset själv med hjälp av vänner och familj och har dragit nya avlopp och dränerat huset, installerat ny el och renoverat de gamla fönstren.

Jörgen har också putsat huset, satt på nya plåtar, lagt om taket, fixat alla väggar, lagt in nya golv, renoverat badrummen och köket. 

Foto: Jonas Lundberg

Sofia hittade den vackra vita byrån på blocket och blev handlöst förälskad, vilket resulterade i att Jörgen fick sätta sig i bilen och åka 15 mil för att hämta hem den till Sofia. En åktur som han aldrig ångrat då byrån gör sig så bra i hallen. Lampan kommer ifrån House Doctor.

Varsamt renoverat med tidstypiska detaljer 

Visst är det så att parets hus andas förr i tiden så deras uppdrag med att återföra det gamla i huset har lyckats väl. I stället för raka traditionella moderna lister sitter har de valt vackra golvsocklar som kommer i från ett hyvleri i Tidaholm. Uppe i parets sovrum finns de gamla takbjälkarna som vittnar om förr och de gamla vackra spröjsade fönstren med sina munblåsta glas. Allt detta har de varsamt renoverat för att ge rummen en härlig stämning i stället för att köpa nya med aluminiumprofiler. Hade de följt moderniseringsvindar som drog förbi så hade mycket av charmen i det gamla tjugotalshuset gått förlorad.

Foto: Jonas Lundberg

Den vackra tapeten i hallen kommer från Cole & son och heter Florencecourt. Vägglampan kommer från House Doctor.

 

Foto: Jonas Lundberg

"Då huset rymmer dålig förvaring har jag tjuvat lite plats i stora sonens rum. Då han inte alltid bor hos oss tyckte han att det var OK", säger Sofia.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande