Den lyxiga villan från 1934. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAPHY

Så renoverade Christine och Mads patriciervillan

Hos Christine och Mads är det högt i tak, både bokstavligt och bildligt.

Den vackra gamla patriciervillan utanför Köpenhamn är elegant inredd, men också ett hem där man gärna får äta pizza i soffan.

Anna Truelsen

Christine säger att hon och Mads gillar att ha det snyggt hemma, men att barnen måste få röra sig överallt.

– Det är viktigt för oss att det inte är som ett museum, utan ett levande hem. Vi sitter gärna och äter pizza i soffan tillsammans på helgen, och barnen får leka med alla sina saker i vardagsrummet.

HEMMA HOS FAMILJEN EGHOLM

Här bor: Christine, 35, och Mads 38, samt barnen Elise och Carl.

Gör: Christine är bloggare och författare. Mads arbetar som konsult inom it.

Var: I Rungsted norr om Köpenhamn.

Huset: En patriciervilla byggd 1934 på 257 kvm.

Blogg: www.acie.dk

Instagram: @christine_egholm

Christine i köket. Foto: Jonas Lundberg Photography
Soffa, Ilva. Taklampa, Ellos. Bord, Jotex. Matta, Layered. Rottingfåtölj, Detjer. Tavlorna är egenhändigt målade. Foto: Jonas Lundberg Photography
Huset i Rungsted byggdes 1934 som sommarhus till en grosshandlare från Köpenhamn. Foto: Jonas Lundberg Photography

Familjen Egholms vackra patriciervilla är belägen i Rungsted vid kusten, 30 minuter med bil norr om Köpenhamn. Det byggdes 1934 som sommarnöje för en grosshandlare från Köpenhamn. Huset har ett symmetriskt utseende med vackra småspröjsade fönster, brutet tak och vitputsad fasad. Området är lugnt och harmoniskt och på baksidan av huset finns en stor gräsmatta perfekt för lek och bus för de två barnen Elise och Carl.

Christine och Mads köpte huset i maj 2017, en vecka senare var kontraktet signerat och de fick tillgång till sitt hus redan efter ett par veckor. Villan var i fint skick både invändigt och utvändigt, förutom fönstren som behövde renoveras.

Det har varit oerhört viktigt för oss att bevara husets själ.

– Dessutom bar hela villan spår av fransk lantstil, något som vi egentligen inte tyckte var så farligt. Vi ville ju ändå sätta vår prägel på huset, och måla om så att det passar vår stil, säger Christine.

Hon och Mads har från första stund valt att bevara och förbättra husets originalutförande.

– Vi blev helt förälskade i husets stil och arkitektur! Det har varit oerhört viktigt för oss att bevara husets själ. Därför har vi satt in likadana fönster och dörrar som de som tidigare satt i huset. Något annat skulle aldrig vara aktuellt för oss. Det var den klassiska patriciervillan vi förälskade oss i, säger Christine.

De vackra fönstren är nytillverkade i äldre stil, allt för att bevara husets ursprungliga stil. ”Vi tyckte om köket och har bara uppdaterat det med en ny bänkskiva i carraramarmor och satt in en mässingskran. Det blev ett stort lyft för köket.” Foto: Jonas Lundberg Photography

Det lantliga platsbyggda köket ligger till höger om hallen. Plats för något bord finns det inte här, men mittemot ligger matsalen där familjen oftast äter sina måltider.

– Köket var nyligen renoverat när vi köpte huset. Men vi har uppdaterat det med en ny bänkskiva i carraramarmor, nya vitvaror, ny vask och en mässingskran. Det blev verkligen ett lyft, då den lantliga känslan fick en touch av elegans, säger Christine.

Villan är överlag stilrent inredd med ljusa trägolv, där möbler och ting gifter sig fint med husets arkitektur. Här finns sex rum och kök, två badrum samt en inredd källare. På övre plan hittar man parets mysiga sovrum, som delvis ligger under snedtaket.

– Det har nyligen fått ett litet ansiktslyft med ny sänggavel och sängkappa i beige toner, berättar Christine.

På entréplanet finns ett ljust badrum med vitputsade väggar, kontor, kök och två stora rum i fil. Från matsalen och vardagsrummet är det bara att stiga direkt ut i trädgården. Rummen badar i ljus då de vackra småspröjsade fönstren i princip täcker hela den sida av huset som vetter åt söder.

Den luftiga matsalen är stilrent inredd där taklampan blir pricken över i. Lampa Tribeca Chandelier, Menu. Stolar, klassisk Y-stol av Wegner. Bord, Skovby Møbelfabrik, vintage som målats svart. Matta, Jotex. Foto: Jonas Lundberg Photography
”Färska snittblommor gör så mycket för känslan inne”, säger Christine. Foto: Jonas Lundberg Photography
Hallen går i vitt och dörren har spröjsat glas. ”Vi har satt in nya dörrar i äldre stil för att matcha husets ålder”, säger Christine. Foto: Jonas Lundberg Photography

Christine har ett stort inredningsintresse och älskar att ändra om och förbättra. Mads är inte så intresserad av inredning utan brukar tycka att det mesta Christine gör är fint.

– Jag hämtar mycket av min inspiration från hotell och restauranger jag besöker här hemma i Köpenhamn, men även på resor vi gör. Hemma hos oss kan man hitta alltifrån second hand-fynd till designklassiker. Barvagnen i mässing är till exempel en kär ägodel som tillför mycket till vårt vardagsrum. Jag blandar även dyrare saker med detaljer med lägre prisnivå. Vi vill att det ska kännas elegant och internationell, säger Christine.

Vardagsrummet har helt klart blivit husets hjärta, här tillbringar familjen mycket av sin tid tillsammans.

– Här inne får man äta pizza i soffan, och barnen får bygga koja och sprida ut sina leksaker. Vårt vardagsrum är en plats för hela familjen, och då måste även barnen få leva här inne. De vill ju mysa med mat eller godis i soffan en fredagskväll, säger Christine.

Drinkvagnen är ett vackert vintagefynd, köpt för 125 kronor på en nätmarknad för begagnade saker. Den är formgiven av den franska designern Pierre Vandel i mitten av 1970-talet. Vas, Ellos. Foto: Jonas Lundberg Photography
Ett stilleben i sovrummet. Bänk med rottingsits, Jysk. Foto: Jonas Lundberg Photography
Det ljusa, 10 kvadratmeter stora, badrummet har putsade väggar och kakel i duschen. Foto: Jonas Lundberg Photography
Sovrummet har nyligen fått en makeover med ny sänggavel och sängkappa i beige. En vit matta mjukar upp intrycket i rummet. Sänggavel och sängkappa, Trendrum. Foto: Jonas Lundberg Photography

På dagarna när barnen är på förskolan njuter Christine av tystnaden och ett städat hem. När Mads, Elise och Carl kommer hem, så är det familjen som gäller till hundra procent.

– Innan jag blev mamma arbetade jag som digital chef i ett stort internationellt företag. Det var långa arbetsdagar och många resor. När vi fick barn så valde jag att sadla om helt och hållet. Jag insåg att den livsstil vi tidigare haft skulle krocka med det sätt vi ville leva som familj.

Christine bestämde sig för att starta eget företag och har sedan år 2017 gjort allt från att blogga till att skriva en bok, med titeln ”Bröllop”, som kom ut hösten 2018.

– Jag har ett oerhört varierat jobb. Det mesta av min tid går åt till att producera inspirerande innehåll till min blogg och Instagram, säger Christine.

Se även: