Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 15
Vardagsrum. Hörnan i lähenheten finns i vardagsrummet så det fick bli en hörnsoffa. Fåtöljer och bord kommer från Ingelas barndomshem.
Foto: Magnus Selander
2 AV 15
Färgkontrast. Bokhyllan lät paret platsbygga av köksskåp, hyllplan och lister. Mattan kommer från Ingelas barndomshem och längre bort skymtar mat­platsen.
Foto: Magnus Selander
3 AV 15
Retrostil. I matdelen står en nyinköpt möbelgrupp från Nordisk retro.
Foto: Magnus Selander
4 AV 15
Loppisfynd. Ett blombord fungerar perfekt som sidobord vid matbordet. Tavlan är gjord av illustratörskollegan Kenneth Andersson.
Foto: Magnus Selander
5 AV 15
Formgivare. Ingela P Arrhenius och henns familj bor i en hörn­lägenhet på Södermalm i Stockholm.
Foto: Magnus Selander
6 AV 15
Ingelas design. Här syns några av Ingelas saker designade för OMM design och Moderna museet. Muggen finns att köpa i Moderna museets butik.
Foto: Magnus Selander
7 AV 15
Smakfullt. Kakel tillsammans med rostfritt och luckor från Superfront passar bra ihop och fanns i köket när familjen flyttade in. Knopparna från Byggfabriken har Ingela just satt upp.
Foto: Magnus Selander
8 AV 15
För prylarna. Ingela gillar saker och ibland ändrar hon om här i hyllan. Figurerna högst upp av Alexander Girard är hennes absoluta favoriter.
Foto: Magnus Selander
9 AV 15
Arbetsro. Matplatsen är även Ingelas arbetsplats ibland. När maken Peter lagar mat brukar hon jobba här.
Foto: Magnus Selander
10 AV 15
Tändstickor. Ytterligare en användbar produkt som Ingela formgivit till OMM design.
Foto: Magnus Selander
11 AV 15
Kreativt. Ingela har skapat figurer genom att sätta ihop och måla träklossar. Ur idén föddes de trägubbar som nu är under produktion hos franska leksaksföretaget Vilac. Det kommer att bli målade delar med magneter så att man kan plocka ihop sin egen figur.
Foto: Magnus Selander
12 AV 15
Kubanskt. Ett par av Ingelas samling kubanska filmaffischer. Gitarren används av ­familjens musikintresserade, Peter och Johan.
Foto: Magnus Selander
13 AV 15
Måttanpassat. Paret valde det minsta sovrummet och sängen passade precis in.
Foto: Magnus Selander
14 AV 15
Bra planering. På 30-talet byggde man bostäder med gott om garderober bakom vackra spegeldörrar. Mattan kommer från Ingelas ­barndomshem.
Foto: Magnus Selander
15 AV 15
Musikvägg. Äldste sonen Johan går sista året på ett gymnasieprogram med inriktning singer/songwriter och hans intresse för musik avspeglar sig i hans rum.
Foto: Magnus Selander

Så mixar Ingela retro, färg och personlig design

Hemma hos illustratören och formgivaren Ingela P Arrhenius på Södermalm i Stockholm är inredningen sparsmakad och stilren men samtidigt lekfull och färggrann. Med en mix av kontraster har hon skapat en personlig helhet.

Sania Hedengren
Susanna Zacke

Under hela sitt liv har Ingela ritat och sedan många år jobbar hon som illustratör. Uppdragsgivarna har varierat genom åren och i början handlade det mest om tidnings- och reklamjobb. De senaste tio åren har uppdragen blivit mer inriktade på produkter, vilket Ingela gläder sig åt.

– Jag älskar ju saker, och nu får jag hitta på och skapa just saker. Det är jättekul och en skön omväxling till att göra illustrationer som bara lever ett par veckor under en reklamkampanj till exempel, säger Ingela.

 

LÄS OCKSÅ: Henning Mankells hus är till salu – se bilderna här

Hörnlägenhet på Söder i Stockholm

Hon formger och sätter mönster på bland annat möbler, porslin, textil, köksredskap och inrednings­prylar, och många av produkterna riktar sig till barn.

Hon har dessutom gjort ett antal barnböcker, både i och utanför Sverige. Flera bokförlag och företag i Frankrike har blivit hennes största uppdragsgivare och hon är nyss hemkommen från en boksignering på en mässa utanför Cannes.

Hennes hem, en hörnlägenhet fyra trappor upp på Södermalm i Stockholm, avslöjar ganska snabbt hennes kreativitet. Här finns mönster, färger, tavlor, textilier och snygga prylar överallt.

 

Foto: Magnus Selander

– Jag tycker ju väldigt mycket om bilder och har en blandad kompott på väggarna. När vi flyttade in för ett och ett halvt år sedan lät vi måla alla väggar ljusgrå för att få en bra bas för alla bilder som jag visste skulle komma upp, berättar Ingela.

– Jag har till exempel en stor samling med kubanska filmaffischer från 70-talet som är fantastiska.

 

LÄS OCKSÅ: 18 kändisar som sålt sina hem 2016 – se läckra bostäderna här!

"Sitter vid matbordet och ritar"

Familjen flyttade till lägenheten i 30-tals­huset efter många år i en villa i Enskede söder om Stockholm. De letade länge och följde många lätt hysteriska budgivningar innan just den här fyran dök upp. Det är egentligen en trea och en etta som slagits ihop.

– Två stora sovrum som blev perfekta rum för tonårssönerna och ett minimalt sovrum för mig och Peter, ett rymligt vardagsrum och ett kök som är jättebra planerat för just oss, säger Ingela.

Köket består av ett arbetskök och en annan del på lagom avstånd där matbordet står. Eftersom paret har en tydlig överenskommelse vad gäller matlagningen så passar det här bra för dem.

– Peter lagar alltid all mat och jag gillar att jobba, så när han lagar mat sitter jag gärna vid matbordet och ritar.

 

Foto: Magnus Selander

Lekfullt men stilrent

Ett snyggt kök med marmorskivor, helkaklade väggar, vitt trägolv och rostfria vitvaror, fanns på plats när familjen flyttade in. Ingela och Peter har inrett med en matmöbel från 60-talet i teak och ett sidobord som egentligen är ett blombord i samma stil. På väggen sitter ett antal tavlor och bilder och mattan kommer från Ingelas barndomshem.

Den lekfulla men stilrena stilen är genomgående i hela hemmet och Ingela har tillbringat många timmar på loppisar, men nu är hon mätt.

– Att flytta från större till mindre gör att man liksom fattar att nu räcker det med prylar. Vi skänkte och sålde massor innan flytten och nu när jag går på loppis och hittar något jag gillar så upptäcker jag nästan alltid att en sån här har jag ju redan.

Peter är manusförfattare och skriver både film-, tv- och bokmanus. Han har sin arbetsplats hemma, antingen i fåtöljen eller i soffan, datorn är det han behöver för att jobba. Ingela har en ateljé ett kvarter från hemmet som hon går till varje dag.

– Peter klarar inte av att ha mig här om dagarna, jag pratar för mycket, jag kan ju prata medan jag ritar men han kan inte prata medan han skriver, så det är bra med min lokal, säger Ingela och skrattar.

 

LÄS OCKSÅ:

Flytta in i unika våningen med havsutsikt – mitt i stan

Här är de 10 mest klickade villorna på Hemnet just nu

9 inredningstrender som kommer att vara helt ute 2017

Hemma hos Ingela

Här bor: Ingela P ­Arrhenius med maken Peter och sönerna Johan, 18, och Jesper, 14.

Gör: Illustratör och formgivare.

Bor: 30-talslägenhet på 106 kvadratmeter på Södermalm i Stockholm.