Altanens uppdelning i olika rum med gröna växter som avskärmar ger ett harmoniskt helhetsintryck. Soffgrupp och bord från Cane-line. Gröna kuddar från H&M Home. Randiga från Blackballoon och Mira Maya.
1 av 2: Altanens uppdelning i olika rum med gröna växter som avskärmar ger ett harmoniskt helhetsintryck. Soffgrupp och bord från Cane-line. Gröna kuddar från H&M Home. Randiga från Blackballoon och Mira Maya. Foto: PETER ERLANDSSON
Pooldelen ligger en nivå ner på lagom avstånd från soffgrupp och matplats och avgränsas med höga gräs och en plantering med buxbomsbollar.
2 av 2: Pooldelen ligger en nivå ner på lagom avstånd från soffgrupp och matplats och avgränsas med höga gräs och en plantering med buxbomsbollar. Foto: PETER ERLANDSSON

Så maxar Annelie altanen – med mysiga rum och öar

Annelie Wenner är van att rita terrasser och hennes egen genomtänkta altan har blivit en perfekt samlingspunkt för sol och bad. 

”Tänk rum, tak, och väggar”, är Annelies tips för den som vill lyckas med konsten att bygga en väl fungerande terrass.

Det är nästan tjugo år sedan Annelie och Jörgen hittade huset norr om Helsingborg. De flyttade in strax före jul efter en mindre renovering.

– Vi hade gått och sneglat på det här området under en tid. Husen ligger så vackert terrasserade, nära skogen och havet. Tomterna är stora och gatorna är enkelsidiga, alltså det finns bara hus längs ena sidan av gatan. Så när det äntligen blev ett till salu så slog vi till direkt, något vi är så glada över i dag, berättar Annelie Wenner.

Huset, ett enplans vinkelhus byggt 1964, har en stor flexibilitet när det gäller planlösning och funktion.

– Stora härliga fönsterpartier i alla rummen ger enormt mycket ljusinsläpp vilket är väldigt viktigt för mig. Den stora insynsskyddade trädgården är ett stort plus.

Känslan av varmt trä under fötterna lockade, men det behövdes också en tydligare form på altanen.
Annelie njuter av sin altan och tar gärna ett morgondopp varje dag under sommarsäsongen. Foto: PETER ERLANDSSON
Loungehörnan ligger på lagom avstånd från pooldäcket. Bricka från Cane-line. Ljuslykta från Blackballoon. Vas från H&M Home. Foto: PETER ERLANDSSON

HEMMA HOS ANNELIE

Här bor: Annelie Wenner med maken Jörgen och dottern Alice. Sonen Oliver bor i Los Angeles.

Gör: Annelie är arkitekt och driver sitt eget arkitektkontor Wenner Arkitekter.

Var: I en villa från 1964 i Laröd, Helsingborg, med en terrass på 150 kvadratmeter.

När familjen flyttade in var trädgården ganska eftersatt, ingen hade riktigt tagit tag i den.

– Det var stora tallar och barrväxter som inte tuktats, och ett plank som var alldeles för högt. Altanen var stenlagd men utan någon tanke eller direkt planering och det fanns en stor gräsyta en nivå upp, vilket i och för sig var härligt för våra barn som då var små.

Efter några år växte önskan om en mer fungerande uteplats och framför allt ett trädäck.

– Känslan av varmt trä under fötterna lockade, men det behövdes också en tydligare form på altanen. Det kändes rörigt och inte speciellt mysigt.

Annelie som till yrket är arkitekt började med att skapa en uteplats med olika rum för olika aktiviteter. Viktigt var inte bara att ta hänsyn till solen och de olika väderstrecken utan även att det nya trädäcket skulle hänga ihop. Samtidigt fick det inte heller bara bli en stor kompakt träyta.

De raka formerna kändes rätt till husets stil och med små ”planteringsöar” blev altanen mjuk och tilltalande.

– Det blev en frukostplats, en kvällsplats och en plats att vila och sola på. De raka formerna kändes rätt till husets stil och med små ”planteringsöar” blev altanen mjuk och tilltalande. När vi några år senare kompletterade med en pool var det enkelt att lägga till ytterligare ett däck.

De befintliga ”öarna” blev fina rumsavdelare mellan soldäck och pooldäck. Det nya pooldäcket lades en nivå lägre för att ytterligare markera de olika rummen.

– Altanens läge i sydväst, och att huset är byggt i vinkel, gör att vi kan använda den från tidig vår till sen höst. Vinkeln gör att det oftast är lä, och så fort solen kommer fram på våren är det underbart att öppna altandörren och sätta sig i solen. Vi älskar vår altan!

"Vi gjorde en trappa i trä från däcket upp till gräsytan. Stegen gjordes lite djupare och används nu flitigt som sittyta. På mjuka dynor avnjuts här allt från en kopp kaffe på morgonen till en drink på kvällen", säger Annelie. Foto: PETER ERLANDSSON
Matplatsen ligger i en hörna med svart plank runt om, vilket gör den till en mysig och trivsam plats att sitta och äta på. Det stora parasollet skuggar precis lagom. Bord och stolar från Berga Form. Foto: PETER ERLANDSSON
Klotrobinian ger både skugga och fungerar som ett "tak". Foto: PETER ERLANDSSON

Familjen använder sin altan så fort det är väder. Badar gör de i princip varje dag från maj till september, ibland ända in i oktober.

– Vi hänger runt poolen och älskar att ”lounga”. Så fort vädret tillåter åker markisen ut, grillen tänds, marschaller och lyktor tänds upp och lite härlig housemusik spelas.

Annelie driver sin egen arkitektfirma och uppdragen har genom åren varit av olika karaktär, det har varit allt från exklusiva villor, flerbostadshus, fritidshus i fjällen till inredning av villor, kontor och golfklubbar. Både nybyggnation och ombyggnader har stått på agendan.

– Det blir några terrasser också varje år, både i samband med de villor som jag arbetar med, men jag ritar även bara terrasser. Helheten är extremt viktig, ute och inne måste hänga samman. Som arkitekt till ett hus har du en tanke på hur man närmar sig huset och platsen, det gäller även terrassen.

Tänk rum, så du får in alla funktionerna och glöm sen inte väggar och tak så får du en trevlig och väl fungerande uteplats.
Uppdukat för grillning med tallrikar från Design House Stockholm. Marockanskt fat från Livex. Krukor från Ikea. Glasflaskan är ett loppisfynd. Foto: PETER ERLANDSSON
Solstolar och bord från Cane-line. Hamamhanddukar och stråväska från Casa Marrakech. Foto: PETER ERLANDSSON
En ljuvlig plats att vara på när solen strålar. Extra kuddar och handdukar förvaras i en stor korg från Tine K. Stråväska och hamamhanddukar från Casa Marrakech. Kuddar med elefanter från Blackballoon. Foto: PETER ERLANDSSON

Annelie har några konkreta tips för den som är på väg att anlägga eller ändra sin uteplats.

– Tänk rum, så du får in alla funktionerna och glöm sen inte väggar och tak så får du en trevlig och väl fungerande uteplats.

Inspirationen hittar Annelie ofta på sina resor. Hotell, mysiga restauranger och miljöer i andra länder men även i olika internationella tidskrifter.

– Det är en utmaning att översätta miljöer från varmare länder till vårt klimat, men det går. Just nu är jag ett stort fan av Los Angeles. Vår son bor där så det blir några resor dit. Där finns otroligt många coola hus och miljöer att inspireras av.

Annelies tips för uteplatsen

Tänk rum, det är betydligt trevligare att ha flera olika små samlingsplatser än en stor. 

Rama in med grönskande väggar, staket eller murar. Det är viktigt att få upp lite höjd runt om.

Plantera träd i trädäcket så får du också ett vackert tak. 

Integrera altanen med trädgården genom att avdela med planteringar, träd och häckar.

Belysning är viktigt - sätt gärna lampor under träd och i planteringar. 

Ta hjälp av en arkitekt eller trädgårdsdesigner - det kan ge det där lilla extra!

När det gäller den egna uteplatsen är Annelie väldigt nöjd. Uppdelningen i ett altandäck och ett pooldäck, som smälter samman och med alla frodiga växter som ramar in, ger ett harmoniskt helhetsintryck.

– Vår terrass är helt underbar, men även kopplingen till den övriga trädgården tycker jag blev väldigt lyckad. Vi gjorde en trappa i trä från däcket upp till gräsytan. Stegen gjordes lite djupare och används nu flitigt som sittyta. På mjuka dynor avnjuts här allt från en kopp kaffe på morgonen till en drink på kvällen.

Pooldelen ligger en nivå ner på lagom avstånd från soffgrupp och matplats och avgränsas med höga gräs och en plantering med buxbomsbollar. Foto: PETER ERLANDSSON
I rabatten växer funkior, lavendel, hasselört och salvia. Foto: PETER ERLANDSSON

LÄS MER: Lotta skapade ett Medelhavsparadis på skånska ödetomten

LÄS MER: Så byggde Kirsten och Tom sin magiskt mysiga uteplats

LÄS MER: Skapa stämning i trädgården med snygg utomhusbelysning

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!