Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Uteplatsen under tak ligger i direkt anslutning till både sovrum och badrum. Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus.Uteplatsen under tak ligger i direkt anslutning till både sovrum och badrum. Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus.Uteplatsen under tak ligger i direkt anslutning till både sovrum och badrum. Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus.
Dukat till salladslunch. Duken är ett linnetyg från Ikea. Glas, tallrikar och fat kommer från Soluppgången.Dukat till salladslunch. Duken är ett linnetyg från Ikea. Glas, tallrikar och fat kommer från Soluppgången.Dukat till salladslunch. Duken är ett linnetyg från Ikea. Glas, tallrikar och fat kommer från Soluppgången.
1 AV 2
Uteplatsen under tak ligger i direkt anslutning till både sovrum och badrum. Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus.
Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
2 AV 2
Dukat till salladslunch. Duken är ett linnetyg från Ikea. Glas, tallrikar och fat kommer från Soluppgången.
Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Så lyckades Yvette och Anders skapa sitt drömhem

När barnen hade flyttat hemifrån var det dags för Yvette och Anders i Allerum att förverkliga sin dröm. 

En stensatt innergård med pool – helt och hållet anpassad för ett par som vill njuta av sommaren utan ogräs och gräsklippning. 

Både Yvette och Anders är riktiga sommarmänniskor som älskar sol och värme. De har genom att anlägga en skyddad innergård skapat förutsättningar att njuta så mycket som möjligt av den varma årstiden. De reser aldrig bort på sommaren utan har allt de kan önska hemma.  

Hemma hos Yvette och Anders

Här bor: Yvette, 52, och Anders, 58, hunden Lexie. 

Gör: Yvette arbetar med inredning och styling. Anders driver eget inom poolbygge och vanligt byggarbete.

Huset: Arkitektritat stenhus byggt 2015-2017 på 191,5 kvadratmeter i Allerum utanför Helsingborg. 

Instagram: @husdrommen.lindell

Yvette är supernöjd med sitt hus och känner att hon har allt hon kan önska där hemma.Yvette är supernöjd med sitt hus och känner att hon har allt hon kan önska där hemma.Yvette är supernöjd med sitt hus och känner att hon har allt hon kan önska där hemma.
Yvette är supernöjd med sitt hus och känner att hon har allt hon kan önska där hemma. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Att anlägga en pool var lika viktigt för dem som att bygga ett hus. Inte så konstigt kanske, eftersom Anders har arbetat med att anlägga pooler i 35 år under namnet Bygg-Anders.

Innergården är cirka 180 kvadratmeter stor och belagd med stora cementplattor, 60x60 centimeter. Den del som vetter mot den putsade muren är klädd med trall och här finns även en platsbyggd bänk med planteringar. Bänken är ljussatt och glimmar fint på kvällen tillsammans med poolen, som också är upplyst. Allt är noga genomtänkt och paret har fått en insynsskyddad trädgård där de kan njuta av lediga dagar – numera helt befriande från gräsklippning. 

Innergården är stensatt med stenplattor köpta i Danmark. Bänk från Granit, vattenkanna från Ikea, korg från Arnes blommor och kudde från Soluppgången.Innergården är stensatt med stenplattor köpta i Danmark. Bänk från Granit, vattenkanna från Ikea, korg från Arnes blommor och kudde från Soluppgången.Innergården är stensatt med stenplattor köpta i Danmark. Bänk från Granit, vattenkanna från Ikea, korg från Arnes blommor och kudde från Soluppgången.
Innergården är stensatt med stenplattor köpta i Danmark. Bänk från Granit, vattenkanna från Ikea, korg från Arnes blommor och kudde från Soluppgången. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

LÄS OCKSÅ: Edward Blom visar upp nya villalivet – kolla in hans härliga bilder

Barnbarnen Molly, 6, och Oliver, 8, är ofta på besök och tar sig gärna ett dopp i poolen.Barnbarnen Molly, 6, och Oliver, 8, är ofta på besök och tar sig gärna ett dopp i poolen.Barnbarnen Molly, 6, och Oliver, 8, är ofta på besök och tar sig gärna ett dopp i poolen.
Barnbarnen Molly, 6, och Oliver, 8, är ofta på besök och tar sig gärna ett dopp i poolen. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Gästhus med pentry

På innergården finns även ett gästhus med pentry, badrum och sovplats för fyra personer. Byggnaden används även som sommarrum då dörrarna går att skjuta undan helt.

– Det blev över förväntan. Uteplatserna som finns på alla sidor av huset gör att vi kan flytta runt och njuta av både sol och skugga när det passar oss. Speciellt nöjda är vi med den del av gården som har fått tak. Dit kan vi gå rätt ut från både sovrum och badrum, säger Yvette.

Med hjälp av en arkitekt har paret fått en underbar stensatt innergård med vackra planteringar. Stolar från XL bygg Danmark, linnetyg från Ikea och servis från Soluppgången.Med hjälp av en arkitekt har paret fått en underbar stensatt innergård med vackra planteringar. Stolar från XL bygg Danmark, linnetyg från Ikea och servis från Soluppgången.Med hjälp av en arkitekt har paret fått en underbar stensatt innergård med vackra planteringar. Stolar från XL bygg Danmark, linnetyg från Ikea och servis från Soluppgången.
Med hjälp av en arkitekt har paret fått en underbar stensatt innergård med vackra planteringar. Stolar från XL bygg Danmark, linnetyg från Ikea och servis från Soluppgången. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

I år är det andra sommaren i huset. De har inte ångrat att de sålde sitt förra hus en sekund. Det passade perfekt när barnen bodde hemma, men vill de göra annat än att hålla efter gräs och byggnader på sin fritid. 

– Tanken att bygga nytt hade funnits under flera år och vi hade samlat på oss inspirationsbilder och huskataloger. Men nästan alla kataloghus är anpassade för barnfamiljer, vi ville bygga ett hus för bara oss! säger Yvette.

Med direkt utgång från både sovrum och badrum ligger en uteplats under tak. Palm från Arnes blommor, soffa, stolar, bord och krukor från XL bygg Danmark.Med direkt utgång från både sovrum och badrum ligger en uteplats under tak. Palm från Arnes blommor, soffa, stolar, bord och krukor från XL bygg Danmark.Med direkt utgång från både sovrum och badrum ligger en uteplats under tak. Palm från Arnes blommor, soffa, stolar, bord och krukor från XL bygg Danmark.
Med direkt utgång från både sovrum och badrum ligger en uteplats under tak. Palm från Arnes blommor, soffa, stolar, bord och krukor från XL bygg Danmark. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

LÄS OCKSÅ: Charlotte Perrelli öppnar upp om nya husdrömmarna

Rabatterna mjukar upp de stora stensatta partierna. Ett silverpäronträd ståtar i mitten. Dekorskiffer från Bauhaus.Rabatterna mjukar upp de stora stensatta partierna. Ett silverpäronträd ståtar i mitten. Dekorskiffer från Bauhaus.Rabatterna mjukar upp de stora stensatta partierna. Ett silverpäronträd ståtar i mitten. Dekorskiffer från Bauhaus.
Rabatterna mjukar upp de stora stensatta partierna. Ett silverpäronträd ståtar i mitten. Dekorskiffer från Bauhaus. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

"Efter lite tjat gick affären i lås"

Tomten hittade Anders av en tillfällighet när han sålde ett spa-bad och skulle hjälpa köparen med bortforsling av jord. Köparen föreslog att de skulle lägga jorden på marken intill fotbollsplanen som ändå bara var en ”skräphög”. Det Anders dittills hade trott vara en allmänning visade sig vara en tomt. Paret letade reda på ägaren som visade sig vara en gammal poolkund.

– Efter lite tjat gick affären i lås. Vi kände oss verkligen nöjda eftersom det är en hörntomt. Här skulle vi kunna bo för oss själva, men ändå ha nära till bussen och samhället, säger Yvette.

Så fort de fått tomten började Yvette och Anders skissa på sitt hus. 

I annexet kan man skjuta undan dörrpartiet och njuta av utsikten mot poolen. Här finns en köksdel, ett badrum med dusch och sängplats för fyra personer. Matta från Ikea. Pall, väggdekorbricka med porslin, pläd, lampor och skor från Soluppgången. Sängkläder och gardiner från Ikea, kök från HTH, skinnhandtag från Beijer och bänkskiva från Bauhaus.I annexet kan man skjuta undan dörrpartiet och njuta av utsikten mot poolen. Här finns en köksdel, ett badrum med dusch och sängplats för fyra personer. Matta från Ikea. Pall, väggdekorbricka med porslin, pläd, lampor och skor från Soluppgången. Sängkläder och gardiner från Ikea, kök från HTH, skinnhandtag från Beijer och bänkskiva från Bauhaus.I annexet kan man skjuta undan dörrpartiet och njuta av utsikten mot poolen. Här finns en köksdel, ett badrum med dusch och sängplats för fyra personer. Matta från Ikea. Pall, väggdekorbricka med porslin, pläd, lampor och skor från Soluppgången. Sängkläder och gardiner från Ikea, kök från HTH, skinnhandtag från Beijer och bänkskiva från Bauhaus.
I annexet kan man skjuta undan dörrpartiet och njuta av utsikten mot poolen. Här finns en köksdel, ett badrum med dusch och sängplats för fyra personer. Matta från Ikea. Pall, väggdekorbricka med porslin, pläd, lampor och skor från Soluppgången. Sängkläder och gardiner från Ikea, kök från HTH, skinnhandtag från Beijer och bänkskiva från Bauhaus. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

– Det var verkligen inte lätt. Husföretagens arkitekter har sina direktiv, våra önskemål gick helt enkelt inte att tillgodose. Men så råkade jag läsa ett reportage om Heidi Mikalsen och hennes företag Dreams & Coffee, och föll pladask, säger Yvette.

Arkitekten Heidi Mikalsen förstod precis vad paret var ute efter. 

– Att anlita en arkitekt är det bästa vi har gjort. Heidi lyssnade på våra önskemål och ritade en innergård med murar runt huset samt en stensatt innegård. Hon lyckades även pricka in poolens placering helt perfekt. För planteringar och växtval anlitade vi Camilla Hultebring Sandén från Knapp Trädgårdsdesign, berättar Yvette.

Vid muren mot grannen har Anders byggt en sex meter lång sittbänk med integrerade planteringar. Trädet är en klotrobinia. Kuddar och skinnfäll från Soluppgången. Fontän från Bygg-Anders.Vid muren mot grannen har Anders byggt en sex meter lång sittbänk med integrerade planteringar. Trädet är en klotrobinia. Kuddar och skinnfäll från Soluppgången. Fontän från Bygg-Anders.Vid muren mot grannen har Anders byggt en sex meter lång sittbänk med integrerade planteringar. Trädet är en klotrobinia. Kuddar och skinnfäll från Soluppgången. Fontän från Bygg-Anders.
Vid muren mot grannen har Anders byggt en sex meter lång sittbänk med integrerade planteringar. Trädet är en klotrobinia. Kuddar och skinnfäll från Soluppgången. Fontän från Bygg-Anders. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus med pentry och badrum. Marksten från Scandi-roc, kantsten från Starka, krukor från XL bygg Danmark.Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus med pentry och badrum. Marksten från Scandi-roc, kantsten från Starka, krukor från XL bygg Danmark.Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus med pentry och badrum. Marksten från Scandi-roc, kantsten från Starka, krukor från XL bygg Danmark.
Anders och sönerna har gjort allt markarbete och installerat poolen själva. I bakgrunden ser man parets gästhus med pentry och badrum. Marksten från Scandi-roc, kantsten från Starka, krukor från XL bygg Danmark. Foto: JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Poolen anlades först

Anders och Yvettes pool med gaveltrappa är byggd i betong. Eftersom Anders har installerat en saltvattensklorinator, en maskin som tillverkar klor av salt, och en automatisk rengörare, så sköter poolen i princip sig själv. 

– Poolen var det första som anlades på tomten, eftersom det inte skulle ha gått att få den på plats när husen väl var byggda, då var det skönt att ha en arkitektritning att gå på. Vi älskar vårt hus och vår innergård och stortrivs här, säger Yvette.

LÄS OCKSÅ: 12 instagrammare du måste följa om du gillar inredning