Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Huset är byggt 2006 och är på 120 kvadratmeter. På tomten finns även ett gästhus på 15 kvadrat. Foto: Malin Algede

Så inreder vintageproffset Malin i sin villa från 2006

I stället för att köpa ny inredning fyller Malin Algede gärna familjens hus i Stenungsund med second hand och loppisfynd. 

Att lyfta fram det vackra i det befintliga är som ett mantra för henne, både hemma och i arbetslivet.

Jessika Devert

De nyproducerade villorna i Stenungsund ger en härlig Bullerby-känsla där barnen springer mellan husen och hästhagarna finns om hörnet. Själva trähusen är i modern funkistappning, vilket ger en gammaldags känsla till det nya huset, som byggdes 2006.

Tanken att snarare jobba med det som fanns i huset än att köpa nytt fanns med redan från början.

– När vi flyttade ihop så köpte vi ingenting nytt. Vi slog ihop våra hem och behöll det som var av bra kvalitet eller hade en historia, det andra såldes eller gick till välgörenhet, säger Malin som bor här med maken Ulf och döttrarna Viola och Sally.

Lite brända toner passar året om

HEMMA HOS FAMILJEN ALGEDE

Här bor: Malin, 37, Ulf, 38, och döttrarna Viola, 8, och Sally, 3.

Gör: Inredare och driver butiken Vintage.magasinet på Kullens gård.

Var: Stenungsund, utanför Göteborg.

Bor: Hus, byggt 2006, på 120 kvm. På tomten finns även ett gästhus på 15 kvm. Familjen flyttade in 2011.

Instagram: @vintage.magasinet

Malin vill att sakerna omkring henne ska ha en historia och en naturlig känsla, som tidningshållaren i skinn från Oskar Borgström, som hänger på väggen. Foto: KARIN WILDHEIM
I vardagsrummet har golv och väggar en viktig funktion. Det ska bilda en helhet genom hela huset. Väggfärg Washed linen, Jotun. Soffa, loppisfynd. Foto: KARIN WILDHEIM
Bordet i vardagsrummet har Ulf snickrat av gamla hyllplan i furu som blev över från sovrummets hylla. Skinnpuff, Madame Stoltz. Foto: KARIN WILDHEIM
Sensommarblommor pryder soffbordet. De brända tonerna går igen i de få detaljerna som finns, som här i en lerkruka. Foto: KARIN WILDHEIM

 

Malin jobbar delvis som inredare för mäklare, men tröttnade på att styla med nyproducerade möbler och inredningsdetaljer, i stället fokuserar hon nu på att jobba med kundernas befintliga inredning och tillsätter det lilla extra från sin vintagebutik. Att lyfta fram det vackra i det befintliga blev hennes nya utmaning, både på jobbet och hemma.

– Dessutom är ju mycket av det som producerades förr i mycket bättre kvalitet än det som görs i dag. Glas och porslin hade man i finrummet och använde inte så ofta och det handdiskades vilket är skonsammare än diskmaskin, säger Malin.

När de flyttade in i trävillan var det ett stort projekt som fick sätta standarden för hela huset, nämligen golvet. Från ekparkett till ett vitvaxat furugolv som ger en gedigen, naturlig känsla genom hela huset. På väggarna har de samma färg i alla rum, förutom några fondväggar, för att få ihop en stark helhet. De vill inte ha för många olika material och färger.

– Trä förstås, linne i soffan, gardiner och kuddar, en matta i jute på golvet, skinndetaljer. Allt i lite brända toner som passar året om, säger Malin.

Stolar, Ellos. Taklampor, Gripsholm. Foto: KARIN WILDHEIM
Köket ser ungefär ut som när de flyttade in förutom att Malin tagit ner en del av överskåpen som gav ett tungt intryck. Malin lade till ett par detaljer som gav köket ett personligt intryck. Lampa Jordan, Ellos. Hylla i matt svart, Hübsch. Foto: KARIN WILDHEIM
Skärbrädor i trä och ett ris i vas gör att naturen får en plats inomhus. Foto: KARIN WILDHEIM
Köksön med ekskivan bevarad stoltserar med både en juicepress från 50-talet och en glöggvärmare som familjen använder att hålla kaffet varmt i. Foto: KARIN WILDHEIM
I badrummet har de inte ändrat något utan i stället lagt till några få detaljer som får rummet att leva. De fina blomtavlorna är bilder som Malin klippt ur en bok om floran i Sverige. Under dem, en vitmålad piedestal som är ett loppisfynd. Foto: KARIN WILDHEIM

I Malins butik, som ligger i en lada på en gammal gård från 1800-talet, är tänket detsamma. Malins motto ”varför köpa nytt när det redan finns så mycket vackert” genomsyrar varenda kvadrat. Hon köper ofta in sina ting från äldre människor som vill rensa ut, men samtidigt känna att sakerna får nytt liv hos någon annan som uppskattar dem.

– Det är vackra, välgjorda kvalitativa möbler och detaljer som förtjänar att användas i stället för att bli bortglömda i någon låda på vinden. Det är många som vill sälja av sina fina saker för de har inte plats eller vet inte vad de ska göra av det. Och jag kan säga, att i varje hem finns det något som jag vill köpa, säger Malin och skrattar.

Att byta ut är enkelt men att få det fint med det som är befintligt, det känns mycket bättre

Om man ska följa trender så betyder det att man ofta måste köpa nytt och byta ut, något Malin sett på nära håll i sitt yrke som inredare och tröttnat på. I hennes hus har mycket fått vara kvar som det var när de flyttade in. Köket är intakt med sitt vita kakel och ekskiva på köksön, likaså badrummen. Två rum som annars ofta snabbt görs om, vilket kan bli dyrt.

– Att byta ut är enkelt men att få det fint med det som är befintligt, det känns mycket bättre, inte minst för att vi måste tänka mer hållbart, säger hon.

Dessutom ger vintageprylar en extra dimension i form av att de har en historia. Ofta berättar de äldre som Malin köper av sin egen historia kring möbeln eller glasen som de säljer, vilket ger en speciell känsla.

– Om jag bjuder på middag hemma och vi dricker bubbel i champagneglas och jag kan berätta att just de här glasen var en bröllopspresent en gång i tiden så ger det något extra, säger hon.

I parets sovrum står loppisfyndad stol, som Malin är oerhört nöjd med. I dansk design av trä och med skinnsits från 60-talet. Spegel, loppisfynd. Väggfärg 5180 Oslo från Jotun. Foto: KARIN WILDHEIM
För att få mer förvaring i sovrummet har de satt upp hyllan och under den står en byrå, Malm från Ikea som Malin dekorerat med en William Morristapet på lådorna. Foto: KARIN WILDHEIM
I yngsta dottern Sallys rum är ena väggen tapetserad och i samma tapet hänger pappersstjärnorna som Malin gjort. Tapet Lyckebo, Midbec. Foto: KARIN WILDHEIM
Stringhyllan är en nyproducerad klassiker i teak med alla Sallys favoritböcker i. Foto: KARIN WILDHEIM
I det gemensamma lekrummet trivs både gammalt och nytt. Ikeasoffan har ett rosa tyg som flickorna själva valt. Bredvid står ett loppisfynd, en liten skänk och på det Malins gamla dockhus från Lundby. Planetlampa, Miniroom. Foto: KARIN WILDHEIM

Just nu är Malin lite extra förtjust i uttrycket som finns i möbler och kläder från 70-talet. Snurrfåtöljer i svart skinn, teakmöbler och gärna jeans med hög midja och utsvängda ben. Att göra egna inredningsdetaljer är också populärt hemma, speciellt med äldsta dottern Viola.

– Jag har gjort pappersstjärnor av tapet som hänger på väggen i lekrummet och jag och Viola tycker om att måla så vi har inrett en egen pysselhörna i sovrummet, berättar Malin.

Skulle det bli för många prylar så rensar Malin ut och ger till välgörenhet och hon fyller inte på med nytt direkt. Det får ta sin tid att hitta det där lilla extra som ger något nytt till rummet.

Eftersom somrarna oftast tillbringas på deras båt, en snipa från 70-talet, så vill hon inte heller ha en trädgård som kräver mycket jobb.

– Jag älskar havet, det var en av anledningarna till att vi flyttade hit, att det finns nära. Och ska man vara borta flera veckor varje sommar kan man inte ha för mycket prylar som står och dammar, säger Malin.

Se även: