Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Den höga gamla byråns bärnstensfärgade trä står vackert mot den blå väggen. Byrå, Refurn. Väggkulör St Paul, Jotun Lady Pure Color. Soffa med avtagbart linneöverdrag, Jotex. Stolen som Cecilia hittade på Stadsmissionen har betsats och fått avkortade ben och en ny sits. Soffbordet har Cecilia sågat av benen på i minst fyra omgångar, Metropol Auktioner. Taklampan är hemmagjord.
Foto: SOFI SYKFONT
2 AV 3
I vasen står en bukett astrar. Vaser, Markslöjd. Askkopp i svensk marmor, vintage, Förrådet i Råsunda.
Foto: SOFI SYKFONT
3 AV 3
Samlingen av olika handskulpturer blir en fin personlig dekoration i fönstret.
Foto: SOFI SYKFONT

Så inreder Cecilia sin lägenhet med färg: ”Det ger energi”

När Cecilia väljer färg går det undan, hon litar helt på sin känsla och spontanmålar gärna. Familjens lägenhet Råsunda i Stockholm har blivit färgstark och trivsam, särskilt efter en period av mycket hemarbete.

– Färg ger onekligen mer energi, säger hon.

Camilla Julner

Vid den senaste renoveringen lämnade hon en färgkod till målaren – utan att ens ha sett kulören annat än på en instagrambild. Men hon hade den milda färgen på näthinnan när hon och familjen strax därpå reste på semester. 

– Resultatet blev över förväntan. Och om det känns fel, går det ju att måla över.

Det går vanligen ganska snabbt när Cecilia fattar beslut. 

– Ser jag en färg som jag gillar, kan jag slå till direkt. Ett tag hade jag bara rosa på hjärnan. De övriga i familjen var väldigt osäkra på om rosa var rätt färgval, och ibland behöver man anpassa sig, de ska ju också trivas, skrattar Cecilia.

Hon berättar att hon tidigare varit mycket mer försiktig. 

– Med tiden har jag blivit mer modig i mina färgval, och med mer erfarenhet känner jag att jag har ett bra öga för färg! Färg ger onekligen mer energi.

Hemma hos familjen Thelander

Här bor: Cecilia Lindahl Thelander, 41, Gustav Thelander, 41, Alicia, 16, Elliot, 7, och Celine, 2.

Gör: Cecilia är marknadsförare och utbildar sig till diplomerad inredare på Folkuniversitetet. Gustav arbetar för en firma som riktar sig mot arkitekter med textilier och tapeter.

Var: I Råsunda, Solna i Stockholm.

Bor: Hyreslägenhet i etage, 136 kvm, med 4 rum och kök plus terrass. 

Byggår: 1963.

Instagram: @celiasroom.

Cecilia satsar på sitt stora intresse och utbildar sig till diplomerad inredare på Folkuniversitetet. Foto: SOFI SYKFONT
Det stora gamla köpmansskåpet ropades in på Lauritz.com och var från början svart. Cecilia har målat om det i kulören Dark Teal, Jotun Lady Color. Foto: SOFI SYKFONT
När det runda bordet och stolarna kom på plats i köket blev hela familjen nöjd. Tidigare fanns här en köksö som visserligen var praktisk, men kändes stor och kantig. Den orange mattan mjukar upp det mörkgråa köket. Bord och stolar, Blocket. Matta, Carpet Vista. Lampa Tropez, Globen Lighting. Vägg- och skåpfärg Glowing Calais, Nordsjö. Foto: SOFI SYKFONT

Cecilia, som studerar till diplomerad inredare, ser ett skifte nu, i och med att det är många som jobbar hemma.

– Det beror kanske på att det kan kännas för stilla och tråkigt att sitta i ett vitt hav. Före pandemin och hemarbetet behövdes lugna, neutrala färger att komma hem och koppla av i. Nu har fler upptäckt att man får mer energi av att jobba i en färgstark miljö.

Det luftiga vardagsrummet med matplatsen i ena halvan har utsikt i två väderstreck över hustaken. För att få ut så mycket som möjligt av utsikten har Cecilia valt att inte ha några gardiner. Rummet var tidigare helvitt och det blev bländande när solen låg på. När det målades mörkt blågrått, blev känslan en helt annan, rummet fick en tydligare karaktär.

Bordsskivan har Gustav själv snickrat av planhyvlade furuplankor. "Den har hållit bra för tre barn att växa upp vid". Foto: SOFI SYKFONT
Mellan fönstren hänger en målning med Stockholmsmotiv av Inga Grubbström. Målning med grönskande landskap av Fredrik Landergren. Foto: SOFI SYKFONT
Matplatsen får tyngd av det blåmålade vitrinskåpet. Stapelbara plaststolar Air, Magis. Patchworkmatta, inropad på Auctionet. Pall, Lammhults. Taklampa Asteria, Umage. Foto: SOFI SYKFONT
Det är det bästa soffbordet jag någonsin har haft. Det tål tuffa tag och är perfekt i sin storlek.

Den stora skänken vid matplatsen, som budades in på auktion, var från början svart. Men under ett spontant infall en kväll målades den i en blågrön nyans.

– Min man och jag har roliga inredningsprojekt ihop och vi kompletterar varandra bra. Jag har oftast en idé och han är duktig på att hitta lösningen. Det började med det stora matbordet, där vi ville ha en tålig bordsskiva i trä. Han byggde ihop planhyvlade grova furuplankor och ett färdigt underrede. Det har funkat bra för familjens tre barn.

Bokhyllan är ett annat både dekorativt och praktiskt hemmaprojekt. Den består av en vanlig konsolhylla där Gustav har borrat och monterat mässingsstavar i ändarna, så att de fungerar som bokstöd. Ytterligare ett exempel är soffbordet som har haft flera olika färger.

– Jag har sågat ner benen på det minst fyra gånger. Det är det bästa soffbordet jag någonsin har haft. Det tål tuffa tag och är perfekt i sin storlek. Här kan tvååringen stå och hoppa utan att det gör någonting.

Cecilia menar att det är viktigt för trivseln att möbelval och färger passar in i ens livssituation.

– I vårt hem finns tolerans för barnlek i alla rum. Sofforna har avtagbar tvättbar klädsel.

Väggarna i mjukt gråbeige sätter tonen i Alicias välstädade tonårsrum med ett nätt skrivbord. Foto: SOFI SYKFONT
Celines barnsäng bjuder in till söta drömmar även om hon för det mesta sover hos mamma och pappa. Pläden har Cecilia stickat. Sänghimlen som köptes på Blocket var ljusrosa men färgades om med te och gurkmeja. Foto: SOFI SYKFONT
Sovrummet är målat i en grågrön ton. Väggkulör Blek Sand, Jotun. Sänggavel klädd i linne, Melimeli. Sängkappa, Ellos. Överkast i brända toner, H&M Home. Sänglampor, vintage, med skärmar från Svenskt Tenn. Taklampa i papper, Åhléns. Kinesiskt konstverk, inropat via Auctionet. Sängbord, Blocket. Mattor, Rug vista. Tavlorna över sängen har Cecilia gjort. Foto: SOFI SYKFONT

När det gäller barnrum kan de ofta bli lite ”överstylade”, tycker Cecilia. Hennes bästa inredningstips är att ta fram det som är personligt.

– Låt dem göra egna val och egna teckningar. Det ska inte kännas påklistrat. Och förvaring är A och O i barnrum. Ett sätt att få ordning i röran kan vara att rotera leksaker. Allt behöver inte vara framme hela tiden.

Att de personliga valen är viktiga märks också när hon jobbar med sina inredningsuppdrag.

– Jag dras ofta till saker och föremål som är speciella, så kallade ”conversation pieces”, som får inredningen att poppa och bli mer intressant. Min avkoppling från arbetet och familjelivet är att gå på loppisar och vintagebutiker. Jag har en favoritrunda lokalt här i Solna och Sundbyberg.

Cecilia gillar så kallade ”conversation pieces”, föremål som sticker ut lite och får inredningen att poppa. Foto: SOFI SYKFONT

Cecilias bästa inredningstips

• Blanda gammalt och nytt. 

• Inred så att blicken lyfts uppåt. Det kan till exempel vara föremål ovanpå ett skåp som drar in blicken i rummet.

• Förvaring är A och O. Se till att göra plats för förvaring, framför allt i barnens rum.

• Rensa. Genom att syna alla detaljer och välja ut de som man verkligen tycker är vackra, skapar man en lugn miljö utan onödig röra.

• Anpassa färgskalan efter känslan du vill ha i rummet. Harmoniskt och lugnt i blått och grågrönt – eller en varmare färgskala om du vill ha en mer energifylld känsla.

LÄS MER: Pauline bor i familjens gamla stall – sover på höloftet 

LÄS MER: Huset hade stått öde i 25 år – så rustade Emily och Simon upp det

Se även: