EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Så inreder antikexperten i huset från sekelskiftet

Caroline bor mitt i den charmiga stadsdelen Linnéstaden i Göteborg tillsammans med barnen Hampus (i knät), Ebba och Ludvig.

Foto: CARINA OLANDER

1 av 5

Strama mörka möbler möter mjuka former i vardagsrummet. Den vita vägghyllan med snirkliga konsoler, där bland annat missaleblad, notbladen, Carolines linoleumsnitt, spännramar med tapet, etsningar och grafiska blad med ramar binder ihop inredningen.

Foto: CARINA OLANDER

2 av 5

På hyllan står de klassiska nysilverljusstakarna Liljan av Ivar Ålenius Björk för Ystad metall som Caroline köpt på Bukowskis Market. Dessa är från 1940-talet och de nytillverkas numera av Skultuna.

Foto: CARINA OLANDER

3 av 5

Lägenheten är 111 kvadratmeter stor och ligger i ett klassiskt sekelskifteshus byggt 1906 på Kastellgatan i Göteborg.

Foto: CARINA OLANDER

4 av 5

"Jag inreder med saker från förr och tänker mig själv som en i ledet som använder föremålen. Jag vill inte vara den första, och jag vill heller inte vara den siste, som äger föremålen", säger Caroline.

Foto: CARINA OLANDER

5 av 5

Caroline bor mitt i den charmiga stadsdelen Linnéstaden i Göteborg med ljusa trägolv, stuckaturer och en näst intill intakt planlösning från 1900-talets början. Rummen är inredda med lyhördhet och passion för det gamla. Möbler och ting bär på en historia.

Andra har också läst

Det är inte svårt att förstå att Caroline förälskade sig i bostadsrätten på Kastellgatan i Linnéstaden. Här finns mycket av Göteborgs historia bevarad i de gamla sekelskifteshusen i tegel. Alla de tidsenliga detaljerna som fönster, trägolv, paneler och stuckaturer finns kvar. 

Hemma hos Caroline

Här bor: Caroline Törnros 42 år och barnen Ebba 8 år, Ludvig 6 år och Hampus 2 år.

Jobbar med: Värderingsman på Bukowskis.

Var: En bostadsrätt på 111 kvadratmeter i ett klassiskt sekelskifteshus byggt 1906 på Kastellgatan i Göteborg.

Instagram: @tornrosinterior.

LÄS MER: Igenvuxna tomten dolde en drömgård från 1800-talet

Foto: CARINA OLANDER

Linnéstaden är gemytlig och sjuder av liv. Varje hus har en mysig innergård, där träden bildar lummig grönska. Vill man ut i naturen så ligger Slottsskogen bara ett par kvarter därifrån med härliga parker för picknic, lek och besök hos djuren. Är man ute efter att få ta en promenad i mer orörd natur, så ligger naturreservatet Änggårdsbergen alldeles intill med snirkliga stigar som leder upp för berget. Från toppen har man en fantastisk utsikt ut över Göteborg.

Lägenheten är på 111 kvadratmeter och planlösningen är intakt, förutom att ett rum har blivit lite mindre, då utrymmet behövdes när hiss skulle sättas in i huset. Golven är genomgående av slipad furu. Väggarna är vitmålade vilket bildar en vacker övergång till de gamla stuckaturerna i taket. Väggar och tak reflekterar ljuset som kommer in genom de vackra fönstren. 

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER

Vita väggar skapar balans åt antika möbler

De vita väggarna är ett medvetet val. Det blir en fin fond och skapar balans åt inredningen som består av gamla stilfulla antika möbler i bruna varma toner, där en och annan målad möbel stramar upp. I familjens hem finns inte många nya saker. De mesta är gamla saker och ting från olika tidsepoker, prylar med en historia.

– Jag väljer ofta några få grundfärger som får dominera i rummet och sedan adderar jag accentfärger vartefter att jag tycker att det passar in, säger Caroline. 

Hon säger att hennes inredning allt som oftast utgår utifrån slumpen. 

– Det jag hittar på loppisar styr ofta åt vilket håll inredningen drar iväg. Efter det anpassar jag mina köp så att det passar in med det redan befintliga. 

Så fort Caroline får chansen går hon på loppisar och hon letar även en del på nätet. 

– Lite då och då händer det att jag köper något dyrare på auktion. Men oftast har jag inrett med ganska små summor. Jag tänker mig själv som en i ledet som använder föremålen. Jag vill inte vara förstebrukaren – och jag vill heller inte vara en siste som äger föremålen, säger Caroline.

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER

Klassisk sekelskifteslägenhet i Göteborg

Planlösningen i göteborgslägenheten är klassisk med två stora rum i fil med vackra pardörrar mellan rummen. Caroline har sitt sovrum i den före detta matsalen, som är lägenhetens näst största rum. Tidigare hade alla rum kakelugnar, även pigkammaren som ligger innanför köket som i dag används som mys- och gästrum. 

Men i dag finns inga kakelugnar kvar.

– Det är tråkigt, de är oerhört vackra, värmer skönt och ger rummen den där genuina känslan som bara en kakelugn kan ge.

När husen moderniserades och man kunde få eluppvärmning var det många som slängde ut kakelugnarna. 

– Det är en del i historien som man får respektera. Pigorna och underklassen levde ett hårt liv. De fick springa flera vänder upp för trapporna varje dag för att hämta ved och hålla alla eldstäder vid liv. Så ur det prespektivet är det inte så svårt att förstå att kakelugnarna åkte ut, även om man kunde önska att det vore annorlunda, säger Caroline.

LÄS MER: Så skapade Sofie drömhemmet i Köpenhamn

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER

Jobbar som värderare på Bukowskis

Ursprungligen fanns inte wc och badrum i lägenheten, man fick springa ner till utedasset på gården. I dag ligger badrummet där det tidigare fanns två platsbyggda garderober.  

– Jag är väldigt förtjust i vår lägenhet och glad över att så mycket från förr är bevarat. Jag är mycket intresserad av historia och saker från förr.

 Caroline får utlopp för sin passion, både i sitt jobb som värderare på Bukowskis men även när hon inreder. 

– Jag utgår alltid från den tidsepok huset är byggt när jag inreder, och låter det styra för att få en så enhetlig känsla som möjligt. På något sätt lyckas man få fram husets själ när man gör på det viset. Sedan behöver man inte inreda med traditionellt gamla saker från 1900-talets början, utan jag tycker om att mixa inredningen med alltifrån 1700-tal till en lång bit in på 1900-talet. Det blir en väldigt levande inredning då. 

När familjen flyttade in var lägenheten i bra skick, men köket kändes inte helt rätt.

– Jag anlitade hantverkare som satte in ett kök som jag ritat i sekelskiftesstil. Efter det känner jag att stilen i lägenheten är intakt och i fin harmoni med husets ursprung, säger Caroline.

LÄS MER: Karin Laserow listar sina 5 bästa inredningstips

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER

Foto: CARINA OLANDER