Så har Hjördis skapat harmoni i vildvuxna trädgården

Hjördis Blomberg gillar att ha ett lite vildare uttryck i sin trädgård. ”På samma gång som det blir ett påtagligt resultat när man arbetar i trädgården kommer det även många överraskningar som naturen själv hittar på.”

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

1 av 4: Hjördis Blomberg gillar att ha ett lite vildare uttryck i sin trädgård. ”På samma gång som det blir ett påtagligt resultat när man arbetar i trädgården kommer det även många överraskningar som naturen själv hittar på.”

I trädgården slingrar sig grusgångarna mellan uthusen.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

2 av 4: I trädgården slingrar sig grusgångarna mellan uthusen.

Ett äppelträd med fötterna i förgätmigej.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

3 av 4: Ett äppelträd med fötterna i förgätmigej.

De lila bondsyrenerna doftar underbat.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

4 av 4: De lila bondsyrenerna doftar underbat.

Tänk dig ett hav av vårväxter i en backe, porslinshyacinter, gullvivor, kungsängsliljor, förgätmigej, vitsippor och pingstliljor. Lägg sedan till doft av syren och ett bakgrundsljud av fågelkvitter så är bilden komplett. Så är det hemma hos Hjördis Blomberg i Gösslunda utanför Lidköping.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

I växthuset hos Hjördis Blomberg trängs tomat- och gurkplantor med alla grönsaker och ettåriga blomster som väntar på att få komma ut på friland. Allt medan fruktträden får vita och rosa skyar av skira blommor. Ja, här är det som vackrast på våren när lökväxterna avlöser varandra i sluttningen ner mot växthuset. De blir fler och fler för varje år och de vandrar längre och längre ut från syrenbuskens skydd, ut mot den stora eken.

Hjördis vet inte riktigt varför de trivs så bra hos henne men menar att alla lökväxter mår bra av att stå i fred. Att få vissna i lugn och ro efter blomningen.

– Jag har inte gjort så mycket. Jag har satt lökar avsedda för plantering men jag har även provat att gräva ner överblommade plantor som jag har köpt i kruka tidigt på våren. Det är lerjord där de växer och jag slår inte gräset förrän prästkragarna har blommat över och fröat av sig. Det brukar de ha gjort i mitten av juli.

Hemma hos Hjördis Blomberg

Ålder: 56.

Yrke: Bildlärare på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och konstnär.

Familj: Man och två barn, 16 och 18.

Bor: Gösslunda utanför Lidköping.

LÄS MER: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Hjördis gillar att arbeta i trädgården men ibland tar hon en kaffepaus på trappan. Bredvid henne ligger en nyplockad och vacker försommarbukett av syren, förgätmigej och rödblära.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Röda gullvivor tillsammans med förgätmigej ger färg åt ängen i maj.

Sätter i gång på allvar i trädgården i maj

Nu närmar vi oss försommar och äppelträden visar sina rosavita skyar av fantastiskt vackra blommor. De långa, ståtliga tulpanerna sträcker på sig i rundeln av buxbom intill entrén. Syrenhäckarna, som ramar in de två infartsvägarna till gården, börjar ge ifrån sig ljuvliga doftpuffar.

– Maj är en härlig månad! Visst har jag grejat i trädgården i april också men det är nu jag sätter i gång på allvar, det gör även växtligheten. Allt grönskar! I maj känns det som att jag flyttar ut i trädgården och börjar leva uteliv.

Vill skapa vildvuxen trädgård

Hjördis Blomberg gillar att ha ett lite vildare uttryck i sin trädgård. Växterna får ta plats och breda ut sig i stora sjok. På ena sidan ängen med alla vårblommor, och på andra sidan huset, blommar hav av aklejor på försommaren. Det är lummigt och tillåtande men ändå planerat med fingertoppskänsla. Det viktigaste för Hjördis är den skapande processen, som hon även får utlopp för i jobbet som bildlärare och i det egna målandet. Fast det innebär inte att allt blir som hon har tänkt sig och det tycker Hjördis bara är bra.

– På samma gång som det blir ett påtagligt resultat när man arbetar i trädgården kommer det även många överraskningar som naturen själv hittar på. Det gör trädgårdslivet mer spännande.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Äppelträd finns det gott om hos Hjördis. De är vackra året om men särskilt när de blommar under våren och bär frukt under hösten. Här ett med fötterna i förgätmigej.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Ett hav av förgätmigej breder ut sig runt hus­knuten.

Grusgångar och bollklippta växter skapar lugn och harmoni

Även om växtligheten får ta plats i Hjördis trädgård så finns det också mycket form som skapar lugn och harmoni. Grusgångar, rundlar, häckar och bollklippta växter. Den stora linden mitt i rundeln framför huset är kanske det mest påtagliga, den sätter hela gårdsbilden och trädgården på plats. Bakom den skymtar det faluröda trähuset.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

En enkel sittgrupp i gräset fungerar perfekt till förmiddagskaffet.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Slingrande grusgångar passar bra i den stora lantliga trädgården.

Odlar i växthuset

Allt är inramat av grönska, fruktträd, pioner, rosor och massvis av perenner. På baksidan finns växthuset och det jättelika grönsakslandet. Här odlas mycket grönsaker. Det är Hjördis främsta passion.

– Det blir mer och mer grönsaker och kanske lite färre perenner. Det är så kul att odla sin egen mat, det känns bra. På sommarhalvåret är vi självförsörjande på grönsaker. Men jag gillar ju blommor också, särskilt lite gammaldags sorter som passar bra till huset.

LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med fina växthus

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Det vackra växthuset är gammalt. Det är nedplockat från en gård i närheten och uppfört i två etage hos Hjördis.

Det vackra växthuset har Hjördis plockat ner från en lantbruksskola i närheten. Det var ganska förfallet men hon lyckades, med hjälp av snickare, att få upp det igen. Denna gång i två etage med trappsteg emellan eftersom växthuset har placerats i en sluttning. På golvet ligger vackert slitna tegelstenar.

– Jag tillbringar mycket tid här ute, särskilt på våren. Då har jag haft en viloperiod, suttit inne och drömt, läst och planerat. Då vill jag bara sätta i gång och gräva. Sedan ska jag så grönsaker och sommarblommor, sätta potatis, klippa rosor och rensa i rabatter. Och njuta förstås. Av alla dofter, av värmen som kommer tillbaka och blomsterprakten där växterna avlöser varandra ända fram till oktober.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Våren startar inne i det rymliga växthuset hemma hos Hjördis Blomberg i Gösslunda.

Foto: ELLEN FORSSTRÖM

Golvet i växthuset är av gammalt tegel. Hjördis har lagt det själv.

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar

ANNONS: Härlig inspiration och proffsiga tips – prenumerera på Allt om Trädgård. (EXTERN LÄNK)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande