1 AV 6
Den ljusa matsalen är hemtrevlig och personligt inredd med en charmig tavelvägg. Runt bordet står udda stolar. De vitmålade pinnstolarna kommer från Elinas morfars hus och har använts av släkten i flera generationer. "Taklampan är en ljusslinga från Lagerhaus som min Joseph har buntat ihop och format till en taklampa", säger Elina.
Foto: Carina Olander
2 AV 6
Elina tillsammans med barnen Harry och Charlie.
Foto: Carina Olander
3 AV 6
Fasaden har fått ett lyft med ny färg från Jotun i färgen Grå skiffer matt.
Foto: Carina Olander
4 AV 6
Färska blommor bryter fint av mot den mörka ­linneduken. Porslin och glas från Ikea.
Foto: Carina Olander
5 AV 6
"Efter ett par månader i huset insåg jag att jag inte gillar vitt och målade om vägg efter vägg", säger Elina. Tavlorna i hallen är Arvegods och bänken är köpt på second hand.
Foto: Carina Olander
6 AV 6
"Utan detta skafferi hade vi inte fått plats i köket. Det är en liten yta som sväljer allt mellan himmel och jord. Här inne lät vi original­tapeten sitta kvar, eftersom vi tycker den är uppiggande och rolig", säger Elina.
Foto: Carina Olander

Så här fint renoverade Elina, 26, sitt 70-talshus

När Elina och Joseph till slut hittade sitt charmiga 70-talshus i Skärhamn var det ett ordentligt renoveringsobjekt, men de såg fram emot att sätta sin egen prägel på huset.

Anna Truelsen

Att Elina gillar inredning syns tydligt i parets 70-talsvilla som har ljusa stora rum med personlig inredning. Här finns saker från flera tidsepoker och Elina blandar friskt mellan stilarna. På tavelväggen i mat­rummet kan man hitta en klassisk marin oljemålning, bröllopsfoto, en bild på Jesus från slutet av 1800-talet och en print med en döskalle i cool design. Allt hänger ihop och bildar ett intressant blickfång. Den röda tråden i familjens hem är svart, då både Elina och Joseph tycker om färgen, som återfinns genom inredningen i hela huset.

Ljust och härligt vardagsrum där årstiderna blir en del av inredningen. Soffa från Furninova, taklampa från Pb home och soffbord från Ellos. Kuddar och pläd från H&M. Foto: Carina Olander

"Många av sakerna i vårt hus är arvegods"

– Jag får mycket inspiration till inredningen från instagram och via mitt jobb där vi hela tiden behöver hålla koll på trenderna. Men å andra sidan så tycker jag mer om att köra mitt eget race vad det gäller inredning. Jag kan vara ganska impulsiv, jag tycker om att förändra och är inte så sjåpig av mig om det inte blir som man tänkt sig. Det brukar bli bra ändå, och blir det inte det så föds en ny tanke och så är jag i gång igen säger Elina och skrattar glatt.

– Väldigt många av sakerna i vårt hus är arvegods eller secondhandfynd. Jag tycker om att följa trender, men samtidigt är jag väldigt nostalgisk av mig så det finns en hel del arvegods i vårt hem. Det mesta kommer från min morfar som tyvärr gick bort för tre år sedan. Till exempel den vackra chiffonjén som står i vårt vardagsrum. Min mormor brukade förvara sina parfymer i den, så det luktar fortfarande mormor när man öppnar lådorna. Det är min absolut bästa möbel, den gör jag mig aldrig av med. Sen tycker jag att secondhandfynd är så bra då man kan ändra om ofta utan att det behöver kosta skjortan, och blir det inte bra med möbeln man släpat hem som bara kostat en spottstyver så behöver man inte gråta floder då man inte förlorat särskilt mycket.

När paret flyttade in lade de samma golv på hela nedre planet för att få en enhetlig känsla. Köket har fått en lightmakeover, med ny färg, nya knoppar och nytt kakel. Matta, taklampa och barnstol, Ikea. Sopskyffel, Granit. Mat­bordet är ärvt från Elinas morfar. Thonet-stolar är vintage från Tyskland. Foto: Carina Olander

Arbetade med huset hela semestern

Elina och Joseph hade letat hus i ungefär två år när en mäklare kontaktade dem och sa att han hade ett hus på gång som kunde passa dem. Det var våren 2015, och mäklaren hade alldeles rätt, huset var som klippt och skuret för dem och efter en snabb budgivning fick paret tillträde den 1 juli.

– Det är mycket som ska klaffa när man ska köpa ett hus. Ekonomi, läget, storleken och skicket. När vi köpte huset så var det ett ordentligt renoveringsobjekt. Den tidigare ägaren hade inte gjort någonting i varken trädgården eller huset på tio år. Men vi såg fram emot att få sätta vår egen prägel på huset, berättar Elina.

Så fort paret fick tillgång till huset så arbetade de – med mycket hjälp från vänner och familj – hela semestern. De rev ut lister, golv och tapeter i hela huset och anlitade en målare som spärrmålade alla tak med oljefärg då den tidigare ägaren rökt inomhus. De fick även sanera huset från rökdoften med hjälp av en ozongenerator.

Sängen, som är ett Blocketfynd, är en utsåld modell från Ikea som paret körde 40 mil för att köpa. Tapeten är från Ralph Lauren. Foto: Carina Olander
Sängbord från Ikea och överkast från Ica home.Sammetsgardiner från Fritsla tyglager. Taklampan är egengjord av en gammal gardin och najtråd. Foto: Carina Olander

Trivdes inte mitt vitt – har målat om här och var

– Vi lade in ett vitaliserat ekgolv på hela neder­våningen för att få en lugnare känsla och tapetserade alla väggar med en vit tapet bara för att jag inte kunde bestämma mig för hur jag ville ha det innan vi flyttat in på riktigt och känt av flödet i huset. Men efter några månader i huset insåg jag att jag inte trivdes med bara vitt runtomkring och har sedan dess målat om lite här och var, säger Elina glatt.

När huset väl var inflyttningsklart pustade paret ut efter ett par veckor då sommarens renovering hade varit väldigt intensiv. När krafterna kom tillbaka så light­renoverade de badrummet på övervåningen så att de skulle kunna använda det medan de gjorde en totalrenovering av badrummet på entréplan.

– Jag var gravid med Harry och inte till särskilt stor hjälp i renoveringen men jag kunde serva med fika och middag till Joseph och min pappa som jobbade med badrummet, det kändes bra i alla fall, säger Elina.

Hemma hos Elina & Joseph

"Jag tycker om att följa trender"

Här bor: Elina, 26 år, Joseph, 27 år, och barnen Charlie, 5 år, och Harry, 1,5 år.

Gör: Elina arbetar i en inredningsbutik, Butik Victoria. Joseph jobbar som elektriker på Borealis i Stenungsund.

Bor: I ett hus byggt 1973 på 180 kvm i Skärhamn på Tjörn.

Instagram: @johanssonselina

Taket i badrummet har målats svart för att få en mer ombonad känsla och glödlampor installerades i stället för spottar. "Det som oftast är tråkigt i ett badrum är fallet runt golvbrunnen, det brukar ställa till det. Men eftersom vi valde solida plattor kunde vi skära dem så smått vi ville", säger Elina. Foto: Carina Olander

 

Viktigt att badrummet skulle vara praktiskt

Harry föddes på sommaren 2016 och Elina och Joseph valde att pausa ett par veckor med renoveringen av badrummet och lägga allt fokus på att bli en familj. När de var mitt i badrumsrenoveringen så ville de bara att det skulle bli klart, men med facit i hand så är de väldigt glada över att det fick ta sin tid så att de verkligen hann fundera på alla detaljer.

– Det är jag väldigt glad för, då det är lätt att ta för­hastade beslut när man renoverar under tidspress. Det var väldigt viktigt för oss att badrummet skulle vara praktiskt och därför valde vi en rejäl kommod med stora lådor under, samt ett spegelskåp för förvaring och vi gjorde även plats för det stora vitrinskåpet som fyllts med handdukar och allt annat behövligt. Jag letade länge efter en blandare till handfatet som skulle hålla samma gamla stil som övriga inredningen men som inte hade vred, då det är svårare för barnen att få en jämn temperatur när de ska tvätta händerna och till slut hittade jag en jättefin blandare i från Damixa.

På den loppisfyndade silverbrickan står ett härligt badrumsstilleben som inger lyxkänsla. Foto: Carina OlanderCARINA OLANDER / CARINA OLANDER

Målade taket svart för ombonad känsla

– Det var mycket att tänka på och eftersom renoveringen tog sådan tid så hann vi tänka både en och två gånger. Vi valde till slut en storlek mindre på badkaret än vad vi hade tänkt från början då vi ville kunna bada barnen ofta utan att behöva tappa upp onödigt mycket vatten. Vattenrören och kopplingarna gick upp i väggen bakom badkaret och för att lösa det snyggt valde vi att bygga in dem och göra en hylla ovanpå. För att skapa en ombonad och mysig känsla i badrummet valde vi att måla taket svart och satte in glödtrådslampor i stället för spottar som man kan dimma ner. Skenet från glödtrådslamporna blir oerhört effektfullt mot det svarta taket, säger Elina.

Sängen i barnens rum är vintage som Elina köpt på Blocket. Foto: Carina Olander
Barnen har fått sitt eget kök, där de tycker mycket om att leka. Här lagas det ofta äggsoppa och annat trevligt. Paret har köpt det på Ikea och målat alla plastdelar svarta innan de satt ihop det. Foto: Carina Olander

Två år senare har de börjat inreda övervåningen

När badrummet var klart gjorde paret en lättare renovering av det befintliga köket. De målade luckorna och bytte beslagen, vilket blev ett oerhört lyft. Några kartonger med kakel hade blivit över sedan badrums­renoveringen och kunde användas i köket då de ville ha ett enkelt vitt kakel, så renoveringen behövde egentligen inte kosta så mycket.

– När vi var klara med köket så kände vi att vi var nöjda med renoveringen på nedre plan och tog en välförtjänt paus. Nu två år senare har vi börjat med att inreda övervåningen och det känns verkligen jättekul. Just nu håller vi på att inreda Charlies rum på övre plan, sedan kommer vi göra färdigt allrummet och två sovrum till där uppe. När det är klart kommer vi slå ut väggen mellan vårt sovrum och köket på nedervåningen och bygga ett nytt kök, men det dröjer ännu ett bra tag tills dess, säger Elina.