1 av 4: "Jag tycker att det är väldigt mysigt vid boden och den lilla bänken, där har jag bra utsikt över trädgården samtidigt som det är lä", säger Karolina. Foto: Sofi Sykfont
2 av 4: Stora delar av trädgårdens blomsterprakt kommer från krukor i stora grupper. På vägen till trädgårdsboden växer Afrikas blå lilja, hängpelargoner och petunior. Foto: Sofi Sykfont
3 av 4: En fin kombination är hortensia, rosenskära och fjäderborstgräs. Foto: Sofi Sykfont
4 av 4: Här växer snötörel, jätteverbena och sommarrudbeckia. Foto: Sofi Sykfont

Så har den skånska gården från 1700-talet förvandlats

I Karolinas trädgård kring 1700-talslängan i skånska Dalby har växterna fått fritt svängrum. 

Det sprakar av färg och form i krukor och rabatter. 

– Inget är lagom, och det älskar jag, säger Karolina. 

Den pampiga grusgången som leder till Karolina och Anders hus imponerar med sina prunkande krukor, uppställda med millimeterprecision. Det är vackert och mäktigt, här ligger mycket slit och entusiasm bakom. 

Huset i Dalby, där Karolina är uppvuxen, är från 1700-talet och hade stått tomt en längre tid. 

– Både jag och Anders har bott i äldre hus tidigare och nu ville vi hitta något gammalt igen. Vi letade egentligen efter någonting större eftersom vi har fyra barn. Men när jag såg att huset låg ute till försäljning kändes det helt rätt, berättar Karolina. 

LÄS OCKSÅ: Gunn om sin husidyll: "Som medicin för en sliten kropp" 

Karolina drömmer om att trädgården ska bli så fin att folk vill komma titta. Foto: Sofi Sykfont

 

Hemma hos Karolina och Anders

Här bor: Karolina Brising, 42, och Anders Hörnell, 58, med fyra barn. 

Gör: Karolina är trädgårdsdesigner och Anders är fastighetsförvaltare. 

Huset: Länsmansgård från 1700-talet. 

Trädgården: 2 600 kvadratmeter. 

Instagram: @karolinalansmansgården

Ville få mer herrgårdskänsla

Paret köpte länsmansgården 2014 och flyttade in efter en omfattande renovering som tog nästan ett år. Huset var tidigare en gammal bondgård med halmtak. Paret var först inne på att återställa det så som det sett ut från början men valde så småningom att låta det få lite mer herrgårdskänsla.

Även trädgården behövde renoveras. Trädgården som till största delen ligger framför huset var tidigare en grusväg upp till huset med gräsmatta och fruktträd. Alla buskar längs tomtgången var formklippta. Fruktträden var nästan det första som togs bort eftersom de var sjuka allihop. 

Den gamla länsmansgården från 1700-talet har fått en rejäl uppfräschning med nytt tak, ny fasad och nya fönster. Framför huset finns den klassiska rundeln med växter som ger huset en känsla av herrgård. Foto: Sofi Sykfont

 

Längs en av husets kortsidor står en trädgårdsbänk i ett perfekt läge för att man ska kunna njuta av hela trädgården. Foto: Sofi Sykfont

"Inget är lagon, och det älskar jag"

Trädgård är både en hobby och ett yrke för Karolina, som är utbildad trädgårdsarkitekt på Alnarp. Henens trädgårdsstil är böljande, men förkärlek till runda former som klot, cirklar och svängda trädgårdsgångar. Idealet är en blandning mellan den frodiga Arts and Crafts-stilen och stramt skandinaviskt. 

– Jag är mycket inspirerad av den danske trädgårdsdesignern Claus Dalby. Han använder sig av väldigt mycket krukor och blommor. Jag är uppfostrad i att man inte ska vara för mycket och inte sticka ut eller överdriva. Dalbys stil är precis tvärtom, inget är lagom och det älskar jag. 

Längs grusvägen upp mot huset växer mängder av dahlior, snötörel och i förgrunden syns svansfjädergräs. Foto: Sofi Sykfont

 

Jätteverbena, pärlhirs och i bakgrunden cerisefärgad rosenskära. Foto: Sofi Sykfont

Tacksamt med sommarblommor

Krukor med sommarblommor har även Karolina tagit fasta på. I år är det mycket lila och rosa i de stora planteringarna. 

– Det är så tacksamt med sommarblommor och de ger så mycket i blomning. Man kan leka mer med dem. Det finns spännande former och färger och nästa år kan jag göra något helt annat. 

I trädgården i övrigt är Karolina mest nöjd med häckarna. De planterades vid inflytten och är nu på god väg att växa till sig. Häckarna bildar stilrena väggar som ramar in trädgården. 

Framför huvudentrén har Karolina ställt mängder av krukor. Här finns allt från pelargoner till alunrot och lagerträd. Foto: Sofi Sykfont

Trädgården är framför allt ett resultat av Karolinas idéer, men Anders tycker också om när det är fint och är oftast med på allt. 

– Det är Anders som vattnar alla krukor. Man måste ha en trädgård på sin egen nivå, den ska bara någon som är trevligt och roligt. Även om jag är petig här hemma innebär det inte att jag tycker att alla andra ska ha det på samma sätt. 

Utanför trädgårdsboden växer det olika sorters hortensier, rödbladig smällspirea och fjäderborstgräs. Foto: Sofi Sykfont

 

Några dahlior i rosa och lila i ett fat med vatten blir ett vackert blickfång. Foto: Sofi Sykfont

LÄS OCKSÅ: Lailas villadröm uppfylld: "Man kan i princip bada naken här"

Drömmer om en visningsträdgård

Allt är ännu inte färdigt i trädgården. Det finns både nya planer och drömmar inför framtiden. 

– Jag skulle vilja att tärdgården blir så fin att folk vill komma hit och titta, ja så att den fungerar som en visningsträdgård. Då kanske det till och med kan vara möjligt att starta en mindre trädgårdsbutik här. 

Den lavendelfärgade lobelian "Springs Lavander" och jätteverbenan är två av sommarens favoriter. De har båda en lila färgnyans som känns stilfull. Foto: Sofi Sykfont

LÄS OCKSÅ: Rosor – allt du behöver veta om trädgårdsklassikern

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande