1 av 3: Poolen är placerad högst upp på sluttningen och utsikten är milsvid över åkrar och ut mot havet. Här finns ett lugn som endast bryts av lågmält fågelkvitter. Foto: SOFI SYKFONT
2 av 3
3 av 3: Den lilla gården är en skön plats att sitta på när vårvindarna blir kyliga. Här är det lä och känslan av att vara i sydfranska Provence är påtaglig. Foto: SOFI SYKFONT

Så har Annica skapat ett Provence hemma i trädgården

På en liten kulle i Ystad med milsvid utsikt över böljande gula rapsfält ligger trädgården som Annica och Christoffer kallar för sitt Lilla Provence. 

– Trädgården är byggd i sju terrasser med många hörn, vrår och trappor. Hela trädgården är faktiskt lite knasig, säger Annica. 

Huset ligger på en höjd med en fantastisk utsikt över åkrarna runtomkring och havet.

– I en trädgård har man hela tiden något att utveckla och ett nytt område att ta sig an. Allt förändras hela tiden. Precis som när man tränar upp en häst, säger Annica.

Hon, hennes man Christoffer och dottern Elvira flyttade för sju år sedan från en stor gård med uppfödning av hästar. Annica red tidigare för landslaget i fälttävlan, men skadade sig och kunde inte fortsätta. 

– Vi hade arrenderat gården i sexton år, men kom till ett skede då vi var tvungna att bestämma oss om vi skulle fortsätta eller flytta. Jag drogs med en gammal höftskada och kunde inte sköta hästarna på samma sätt som tidigare, Christoffer jobbade utomlands och Elvira var liten. Allt blev bara för mycket, berättar Annica. 

Hemma hos familjen Alwén

Här bor: Annica och Christoffer Alwén med dottern Elvira 12 år.

Var: Ystad.

Tomtyta: 5000 kvadratmeter.

Instagram: @lillaprovence

Med en opererad höft gick det inte att fortsätta jobba med hästar. Trädgården blev min räddning
Den lilla gården är en skön plats att sitta på när vårvindarna blir kyliga. Här är det lä och känslan av att vara i sydfranska Provence är påtaglig. Foto: SOFI SYKFONT
Annica är en hästtjej som hittat glädjen med en blomstrande trädgård. Foto: SOFI SYKFONT
Annica gillar tulpaner och har mängder av olika sorter. Här växer ’Queen of Night’, ’Ballerina’, ’Burgundy’ och ’Sensual Touch’. Foto: SOFI SYKFONT

Redan under graviditeten då Annica inte kunde rida hade hon upptäckt att trädgården kunde bli en ny och kul sysselsättning. 

– Jag är en hästmänniska, men med en opererad höft gick det inte att fortsätta jobba med hästar. Trädgården blev min räddning. Vi ville bo på landet och köpte det här huset eftersom vi tyckte om både huset och trädgården. 

Det tog två månader att tömma gården och placera ut hästarna. 

– Det blev en stor förändring att flytta från en stor gård till det här lilla huset, säger Annica. 

Flyttade perenner och planterade mängder av vårlökar

Annica tog med sig en del perenner från gården, men eftersom flytten gick i oktober månad så hamnade de flesta växter där det fanns plats att gräva, vilket blev lite överallt. 

– Den förre ägaren anlade poolen och sen har vi arbetat vidare med trädgården lite efterhand. Vi skapade innergården för att få en skön plats att sitta på, där det är lä. 

Annica har planterat in mängder med vårlökar och tulpaner. 

– Jag försöker bibehålla formen på trädgården, men har stoppat in mer vårlökar och blommor som är fina på våren, men också rosor och andra blommande perenner. 

Tulpanerna ’Lasting Love’ och ’La Belle Epoque’. Foto: SOFI SYKFONT
När Annica flyttade in planterade hon mängder med tulpan- och vårlökar som narcisser, krokus, scilla, anemoner, snödroppar, hyacinter och kejsarkronor. Foto: SOFI SYKFONT
För att man ska kunna ta sig från en terrass till en annan slingrar sig trappor av kraftiga träbalkar, slipers. Trappan kantas av daggkåpa, daglilja, bambu, bergenia, ormöga, törel, vinca, hortensia, skogsaster, klätterbenved och kameleontbuske. Foto: SOFI SYKFONT

Terrasserad trädgård med damm, uteplats och en ”Sunken garden”

Terrasserna är anlagda av en tidigare ägare, och är ett smart sätt att utnyttja en kraftig sluttning. 

– Vi har tagit bort växter som körsbärsslån och sådant som jag kände att vi inte behövde, och lagt till en hel terrass. 

På första terrassen finns en damm med en jättestor trädpion under äppelträdet. Andra terrassen har en stensatt uteplats. Här finns också pergolan fylld med olika klätterväxter som blåregn, vindruvor, kameleontbuske, rosor, kaprifol och olika sorters klematis. I bakgrunden växer en stor buxbomshäck.

Den tredje terrassen är lång med rodgersia och hortensia under en stor magnolia. 

Den mellersta terrassavsatsen är en ”Sunken garden”, det vill säga den ligger nedsänkt bakom en hög avenbokshäck som delar av den gamla trädgården från den nya. Här är sol hela dagen och ofta lä.

– Tidigt på våren kan man lägga sig där på gräsmattan och sola.

Jag har försökt få in växter som drar till sig pollinerare som bin, humlor och fjärilar.

Annica har planterat rosor, lavendel och olika perenner för att få in rejält med blommor och färg. 

– Jag har försökt få in växter som drar till sig pollinerare som bin, humlor och fjärilar. Jag har dessutom precis skaffat ett stort bihotell. 

Tulpanen ’Grand Perfection’ och vit trädpion. Foto: SOFI SYKFONT
I rabatten blommar bland annat tulpaner, pingstliljor och blå nepeta. Foto: SOFI SYKFONT
Annica gillar att flyta på en madrass i poolen och känna lugnet. Ett bigarråträd blommar med vita blommor. Foto: SOFI SYKFONT

Nedsänkt pool på översta terrassen

Allt som allt är det sju terrasser. Poolen ligger högst upp på den översta terrassen, en bra bit från huset. Den ligger nersänkt med vallar runt och vid soliga dagar är där sol nästan hela dagen. 

– Där kan man ligga och flyta, höra fågelkvitter och känna lugnet, det är helt underbart. Det bästa med hela trädgården är att ligga i poolen och titta ut över fälten. Full blå himmel och känslan av att vara högst upp, över allt annat. 

En trädgård är aldrig färdig, det är ständigt något som behöver göras eller ändras.

– Jag har planer på att göra om innergården genom att sätta stora vitrindörrar i förrådsbyggnaden och garaget. Kanske också bygga ett växthus vid husgaveln. Huset kallades redan för Lilla Provence när vi flyttade hit och jag skulle vilja tillföra ännu mer för att skapa den känslan. 

Från trädgårdens sluttning är utsikten milsvid och så här på vårkanten är rapsfälten riktigt gula. Foto: SOFI SYKFONT
Liljetulpanen ’Elegant Lady’. Foto: SOFI SYKFONT
Tulpanerna ’Maja’, ’Stunning Star’ och 'Snow Crystal’ är inringade av en låg buxbomshäck. Foto: SOFI SYKFONT
Ett rostigt fågelbad pryds av blomblad och en knopp av magnolia. Nedanför pingstliljan ’Thalia’. Foto: SOFI SYKFONT
De många gångarna slingrar sig fram i trädgården och varje terrass har sin speciella känsla. På den sjätte terrassen växer tulpanen ’Budlight’ tillsammans med ’Salmon Impression’. Den röda busken är en japansk lönn. Foto: SOFI SYKFONT

 

LÄS MER: Eva skapade en drömlik skogsträdgård mitt i villaidyllen

 

ANNONS: Behöver du planteringsråd från en expert? Gardy ger råd direkt i mobilen! Boka ett möte med någon av våra trädgårdsexperter i dag (Extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!