Köket i lantlig New England-stil går i en sober färgskala med egenhändigt byggda shakerinspirerade sparksocklar nertill. Kök, fläkt och beslag, Electrolux Home. Bänkskivorna är av komposit Silence Stone. Tapet från Midbec. Foto: KARIN JOHANSSON

Så gjorde Pernilla om köket i New England-stil

Elegant, enkelt och evigt, så kan New England-stilen beskrivas. Detsamma gäller för Pernillas och Jonnys personliga kök som dessutom kryddats med vackra tapeter, gediget hantverk och smarta lösningar.

Pernilla och Jonny har inspirerats av hur husen på den amerikanska östkusten är inredda och kryddat den mönstrade tapeter och vackra detaljer. Pernilla Åkerberg och hennes familj har verkligen ett kök utöver det vanliga. 

– Vi designade hela huset själva och kom med en färdig ritning till Rörvikshus. De hjälpte oss att göra en byggnadstekniskt korrekt ritning för bygglov och byggde sedan stommen. Därefter färdigställde vi huset i egen regi, berättar Pernilla.

Även om det mesta med villan sticker ut är det köket, husets hjärta, som är något alldeles extra. Luckorna går i en ljust gråbeige, en nyans som paret använde även i sitt tidigare boende. 

– I vårt gamla hus hade vi den på alla snickerier. Vi var väldigt nöjda med nyansen, som jag brutit själv tillsammans med vår lokala färgbutik. Vi testade säkert fem olika nyanser innan vi kom fram till att använda den även här – den är så varm och härlig, säger Pernilla. 

Hemma hos Pernilla & Jonny

Här bor: Pernilla Åkerberg och Jonny Åberg med barnen Ida, Isac, Nellie, Nova, Vilma och Valter. Äldsta sonen har flyttat hemifrån. 

Gör: Pernilla jobbar som bröllopskoordinator på Rånäs slott samt inredare. Jonny är kalkylator inom byggbranschen.  

Var: I Läjdet vid Rånäs utanför Norrtälje. 

Bor: I ett nybyggt hus i New England-stil på 230 kvm i två plan. Tomten är en skogstomt på 2000 kvm vid sjön Gavel-Långsjön. 

Köket: Kök och matplats är på totalt 35,5 kvadratmeter. Golvet är ett laminatgolv och köksinredning och beslag kommer från Electrolux Home. Fönster och glaspartier är från Tanumfönster.

Kökets hjärta är köksön som Pernilla ritat och som byggts av en lokal snickare. Alla bänkskivor är av komposit Silence Stone. Foto: KARIN JOHANSSON
En spännande detalj i köksinredningen är att spisen och två av bänkskåpen sticker ut en aning mer än resten av skåpen. Spisen med ugn från Bertazzoni hittade Pernilla på Blocket. Foto: KARIN JOHANSSON
Diskhon är placerad under fönstret så att den som diskar kan njuta av utsikten. Över fönstren har paret monterat skrivbordslampor köpta på Clas Ohlson. Porslinsho från Villeroy & Boch. Foto: KARIN JOHANSSON
Pernilla och Jonny gillar att blanda mässing och rostfritt. Mässingsstången över spisen, Sekelskifte.se, fläkt, Electrolux Home och skärbrädor, Lagerhaus. Foto: KARIN JOHANSSON

Blocket-fynd och egendesignad köksö

Väggarna över köksbänkarna är klädda i en bredrandig tapet och i mitten står en specialbyggd köksö. 

– Först hade jag kontakt med ett köksföretag om att specialbygga en köksö. Jag visste precis hur jag ville att den skulle se ut. De kunde göra det, men till ett väldigt högt pris. Då frågade jag i stället vår lokala snickare som kunde göra det för mindre än halva summan, berättar Pernilla. 

Innan husbygget satte i gång var Pernilla ganska klar över vilken inredningsstil och vill ha, så hon började köpa på sig saker i förväg.

– Bland annat fyndade jag både ugn och kaffemaskin på Blocket, berättar Pernilla. 

Att Pernilla utöver sitt jobb som bröllopskoordinator även jobbar som inredare märks på alla stilsäkra val. En skön mix av mässing och rostfria metaller återkommer som en röd tråd i köket. Både barstolarna och det lilla träbordet bredvid matplatsen är fyndade på loppis. 

– Jag gillar att hitta på egna lösningar. Lampan över matbordet snodde jag ihop på en halvtimme, eftersom vi spontant kom på att vi behövde någon slags belysning där, men sedan kändes den så rätt att den fått hänga kvar, säger Pernilla och skrattar. 

Den ljusa och härliga matplatsen är möblerad med ett generöst bord köpt på Blocket, stolar från Ikea och duk, Himla. Foto: KARIN JOHANSSON
Över matbordet hänger en kreativ lamplösning som Pernilla skapat av en gren från ett träd på tomten och fönsterlampor från Ellos. Foto: KARIN JOHANSSON
De vackra hörnhyllorna är platsbyggda av en lokal snickare. Här har fina vardagsföremål som används ofta sin plats. Foto: KARIN JOHANSSON

LÄS MER: Skapa ditt drömkök! 27 vackra kök att inspireras av 

LÄS MER: Renovera köket? Så mycket kommer det att kosta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!