Så förvandlar Fie huset hon växte upp i till sitt drömhem

”Jag älskar gröna växter och tycker att de skapar liv i ett hem.” Fie har radat upp massor av växter på sideboarden från Ilva. Postern kommer från Au Maison.

Foto: Jonas Lundberg

1 av 5: ”Jag älskar gröna växter och tycker att de skapar liv i ett hem.” Fie har radat upp massor av växter på sideboarden från Ilva. Postern kommer från Au Maison.

I vardagsrummet har paret målat en grön fondvägg med spackelfärg från Fil, i nyansen Antique green.

Foto: @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

2 av 5: I vardagsrummet har paret målat en grön fondvägg med spackelfärg från Fil, i nyansen Antique green.

Den gråblå väggen ger köket värme och karaktär. Här umgås paret med vänner och arbetar vid matbordet. Köksinredningen från HTH är begagnad och köpt på Danmarks motsvarighet till Blocket. Köksbordet kommer från en nedlagd gård. Stolarna kommer från Cult Furniture.

Foto: Jonas Lundberg

3 av 5: Den gråblå väggen ger köket värme och karaktär. Här umgås paret med vänner och arbetar vid matbordet. Köksinredningen från HTH är begagnad och köpt på Danmarks motsvarighet till Blocket. Köksbordet kommer från en nedlagd gård. Stolarna kommer från Cult Furniture.

En gammal, grånad lastpall har förvandlats till en vacker sänggavel. Den pryds av gröna växter som ger sovrummet en frodig känsla. Fotografiet Hodor är taget av Patricia Dacic. Lampan kommer från Ikea.

Foto: Jonas Lundberg

4 av 5: En gammal, grånad lastpall har förvandlats till en vacker sänggavel. Den pryds av gröna växter som ger sovrummet en frodig känsla. Fotografiet Hodor är taget av Patricia Dacic. Lampan kommer från Ikea.

Fasaden ska så småningom renoveras och få ett helt annat uttryck med grå puts, mörk träpanel och nytt svart tak.

Foto: Jonas Lundberg

5 av 5: Fasaden ska så småningom renoveras och få ett helt annat uttryck med grå puts, mörk träpanel och nytt svart tak.

När Fie och Jonas fick möjligheten att köpa Fies barndomshem i en förort till Köpenhamn tvekade de inte en sekund. Tillsammans renoverar de nu fram sitt drömhem och inreder med massor av gröna växter och personliga DIY-projekt som inte kostar skjortan.   

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Fies och Jonas hus ligger i Köpenhamnsförorten Næstved, och i ett typiskt villakvarter som vid första ögonkastet inte ser ut att vara något särskilt. Men ger man det lite tid inser man att det är ett område som sjuder av liv och personlighet. Tågstationen ligger tio minuter bort, och det gör även skogen. 

– Vi stortrivs här och tycker att vi har fått det bästa av två världar. Vi har nära till skogen där vi gärna promenerar eller tar en löprunda, och vill vi in till Köpenhamn så är vi där på bara 60 minuter. Dessutom spelar vi fotboll båda två. Jag i ett division 1-lag och Jonas i en lokal klubb, så vi tycker om att röra på oss och det har vi möjlighet till här ute, säger Fie.

Hemma hos Fie & Jonas

Här bor: Fie Frøling, 27 år, och Jonas Maldorf, 32 år, med deras två hundar.  

Gör: Fie är kommunikatör och PR-ansvarig på Arena Næstved. Jonas arbetar som pedagog.

Var: En 140 kvm stor murarmästarevilla byggd 1940 i Næstved, en timme med bil från Köpenhamn.

Instagram: @woodlandwhim

 

 

Foto: Jonas Lundberg

Trots att vardagsrummet endast har fått en liten upprustning i väntan på att bli totalrenoverad är det ett charmigt rum där ljuset flödar in. Planen i framtiden är bland annat att öppna upp det sänkta taket. Soffan kommer från Furninova. Soffbordet kommer från Dutchbone och Cottex-golvlampan har de köpt second hand.

”Rymmer en massa minnen”

Paret köpte huset 2013 av Fies föräldrar som då gick igenom en skilsmässa. 

– Jag bodde här tills jag var 19 år. När vi fick chansen att köpa huset tvekade vi inte en sekund då vi såg potentialen och kunde se framför oss hur vi kunde skapa oss ett hem här. Dessutom är det mitt barndomshem som rymmer en massa minnen. Till exempel tog jag mina första steg i vardagsrummet, och jag har firat jul här i alla år. Det känns fint att veta att mina kommande barn ska får växa upp i samma miljö som jag, säger Fie. 

Foto: Jonas Lundberg

”Jag älskar gröna växter och tycker att de skapar liv i ett hem.” Fie har radat upp massor av växter på sideboarden från Ilva. Postern kommer från Au Maison.

 

Foto: Jonas Lundberg

Från vardagsrummet ser paret in i hallen där det står en vacker bänk från Coop Living.

 

Foto: Jonas Lundberg

Fies och Jonas hem är inrett i en stil som kan kallas både industriell och etniskt bohemisk. Stor lykta i bambu från Broste Copenhagen. Stolen kommer från Tateishi Shoiji.

Enplansvilla som byggdes ut

Huset var från början en enplansvilla som rymde två familjer, och huset hade tre skorstenar med eldstäder i varje rum för att hålla alla som bodde där varma. Någon gång på 1960-talet byggdes dock området ut till ett större grannskap, och i den vevan byggde man till en övervåning på huset.

– Huset är under renovering, vilket man märker när man går från rum till rum. Köket är dock färdigt och har högt i tak och bra ljusinsläpp, vilket bidrar till att vi tillbringar mycket tid där. Vi använder köksbordet både när vi äter och arbetar. Vi är också väldigt nöjda med vårt beslut att sätta in dubbeldörrar till altanen. De står på vid gavel på sommaren vilket gör att inne och ute blir ett. Det är härligt, säger Fie.

Foto: Jonas Lundberg

Den gråblå väggen ger köket värme och karaktär. Här umgås paret med vänner och arbetar vid matbordet. Köksinredningen från HTH är begagnad och köpt på Danmarks motsvarighet till Blocket. Köksbordet kommer från en nedlagd gård. Stolarna kommer från Cult Furniture.

 

Foto: Jonas Lundberg

Kaklet är satt i halvförband och ger en snygg industriell känsla till köket. Stor skärbräda från Ilva, rund skärbräda från Nicolas Vahé, liten skärbräda från Søstrene Grene. Disktrasan och borsten kommer från Humdakin.

 

Foto: Jonas Lundberg

De dubbla altandörrarna i köket står ofta öppna under sommaren. Hyllan är en gammal verkstadshylla som Fie har rustat upp.

Paret påbörjade upprustningen med att riva ner allt, för att sedan bygga upp allt igen. Köksinredningen från HTH är köpt på Danmarks motsvarighet till Blocket, och var i jättefint skick. På det viset kunde paret hålla kostnaderna nere, men ändå få ett snyggt och stilrent kök.

– Jonas och jag har renoverat huset sedan vi flyttade in, men vi tar lite i sänder så att man hinner leva och njuta där emellan. Vi har haft god hjälp av Jonas pappa och fått en hjälpande hand av vänner när det har behövts, så vi har endast använt hantverkare till vatten, avlopp och el. Badrummet står näst på tur, och vi planerar också att måla trappan som leder upp till övervåningen vit när det är dags att renovera den delen av huset, säger Fie och menar att paret räknar kallt med att det åtminstone tar tio år för dem att bli klara med allt. Bland annat ska de ta tag i vardagsrummets väggar och tak vid något tillfälle.

Foto: Jonas Lundberg

”Det känns härligt att få bo i mitt barndomshem där jag har så mycket fina minnen från min uppväxt”, säger Fie.

Satsar på hållbara material

– Tanken med vårt hem är att det ska vara en plats där man får röra sig och använda sina saker. Man får gärna spilla rödvin, göra ett hack i golvet eller i bordet. Vi har även valt material som håller länge och är tidlösa, då vi inte vill renovera hela vårt liv. Vi vill även njuta av det vi har åstadkommit.

Även sovrummet har genomgått en totalförvandling, och här har Fie och Jonas målat väggarna vita för att få en så ljus känsla som möjligt. På nedervåningen har de valt likadana golv i alla rum för ett fint och samlat helhetsintryck, och vardagsrummet är ett stort och härligt rum som hyser både matgrupp och sitthörna, samt badar i ljus. Fie älskar växter och här hittar man mängder av dem. Ibland när solstrålarna nuddar växterna känns det nästan som man befinner sig i en exotisk miljö, menar hon. 

Foto: Jonas Lundberg

Sovrummet är lika ljust som ombonat. Överkastet kommer från Semi Basic och kelimkuddarna från Ilva. Grön velourkudde från Bahne. Läderkudden har Fie gjort själv.

 

Foto: Jonas Lundberg

En gammal, grånad lastpall har förvandlats till en vacker sänggavel. Den pryds av gröna växter som ger sovrummet en frodig känsla. Fotografiet Hodor är taget av Patricia Dacic. Lampan kommer från Ikea.

Annars består inredningen av en blandning av charmiga vintagemöbler, nyinköpta ting och hemgjorda projekt, som den rustika bordskivan på matbordet. Stilen skulle kunna kallas både industriell och etniskt bohemisk.

– Vår inredning är avslappnad. Den som stiger in genom dörren ska känna sig välkommen och som att detta är ett hem där man får kura upp sig i soffan eller lägga upp fötterna på bordet, säger Fie. 

Foto: Jonas Lundberg

I vardagsrummet har Fie och Jonas har byggt en personlig bokhylla av gamla trälådor. Mässingsljusstakarna kommer från By Holmer. Den röda ljusstaken kommer från Ferm Living och vasen från Margit Brandt. Betonghuset och prydnadsgranen kommer från Søstrene Grene.

 

Foto: Jonas Lundberg

Patinerad bänk från Coop Living strå i hallen.

 

LÄS MER: Trenderna som förstör ditt hem – inredningen du ångrar att du skaffade 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande