Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På övre plan har Jennie och Aki inrett en egen festvåning och när det är kalas öppnas de stora gröna dörrarna upp på vid gavel.
På övre plan har Jennie och Aki inrett en egen festvåning och när det är kalas öppnas de stora gröna dörrarna upp på vid gavel.
På övre plan har Jennie och Aki inrett en egen festvåning och när det är kalas öppnas de stora gröna dörrarna upp på vid gavel.
På övre plan har Jennie och Aki inrett en egen festvåning och när det är kalas öppnas de stora gröna dörrarna upp på vid gavel. Foto: JONAS LUNDBERG

Så förvandlade Jennie fallfärdiga ladan till en mysig festplats

Det var tack vare den gamla fallfärdiga ladan som Jennie gick med på Akis förslag att köpa hus inne i Hovmantorp i Småland, i stället för ute på landet. 

Efter många timmar av renovering blev den gamla ladugården ett härligt uterum där man kan umgås oavsett väder.

Jennie och Aki bor sedan 1997 på en avstyckad gård. På tomten står två hus utöver den gamla ladan. Huset som familjen bor i är byggt 1911 och det andra huset är från 1907. Boningshuset var en gång i tiden ortens telegrafstation.

När fastigheten kom i familjens vård var ladan fallfärdig. För Jennie var det just den charmiga ladan som avgjorde köpet. Hon hade aldrig sett åt huset om inte ladan hade stått på tomten, eftersom den inger en ”på landet-känsla” fast familjen bor mitt inne i samhället.

– Marken som hörde till vårt hus sträckte sig tidigare ända ner till stationen som ligger en bit bort och någon kilometer upp mot skogen dit man tidigare vallade korna. I dag är det svårt att se det framför sig då vi bor mitt i ett villaområde och har lägenheter runtomkring, berättar Jennie.

Det blev helt klart i sista minuten, ladan hade troligen säckat ihop om vi inte hade tagit hand om tak och stomme innan stormen Gudrun härjade här.
”Vi tillbringar den största delen av sommaren här ute och äter gärna middag på trädäcket, när det är för varmt eller regnar så sitter vi inne i uterummet i ladan”, säger Jennie, här framför de gamla dassdörrarna. Foto: JONAS LUNDBERG
Världens mest stabila parasollfot är tillverkad av en gammal zinkbalja med ett ingjutet aluminiumrör. Parasoll, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG
Jennie älskar gamla zinkkrukor, kannor och baljor och planterar gärna växter i dem. Flera av baljorna följde med husköpet, resten är fyndade på loppis. Den stora höga tunnan är den före detta latrintunnan från utedasset. "Jag är en skrotsamlare och alla i min omgivning vet att de aldrig ska slänga något utan att fråga mig först", berättar Jennie. Foto: JONAS LUNDBERG

HEMMA HOS FAMILJEN TSOMIDIS LIND

Här bor: Jennie Tsomidis Lind och Aki Tsomidis med döttrarna Hilda, 19, och Ella, 17, samt borderterriern Sonya och katten Ozzy.

Gör: Jennie arbetar på Växjö färg och tapet. Aki är arbetsledare på byggfirma Ottosson bygg.

Bor: I en gammal telegrafstation byggd 1911 som tidigare var en gård med djur i ladan, där familjen nu har byggt ett uterum.

Var: I Hovmantorp, Småland. 

Instagram: @vita_villan

I stället för att ha djur i ladan har byggnaden nu förvandlats till ett uterum med skjutbara glasdörrar. I angränsning till uterummet invid de gamla utedassen har Aki, som är snickare, dessutom byggt ett stort och härligt trädäck i två nivåer.

– Min man har renoverat och byggt om ladan med hjälp av min svärfar och det blev helt klart i sista minuten. Ladan hade troligen säckat ihop om vi inte hade tagit hand om tak och stomme innan stormen Gudrun härjade här 2005. Vi behövde ett uterum, en altan och en kalasvåning, då vi är en stor familj och släkt. Vi ville först göra en inglasad utbyggd veranda men eftersom vi fick avslag på bygglovet så fick vi tänka om, säger Jennie.

– Vi bestämde oss i stället för att renovera ladan varsamt så att det fortfarande såg ut som en lada, men att det ändå skulle kunna bli det ställe för umgänge och avkoppling som vi önskade oss. I efterhand är jag glad att det inte blev någon inglasad veranda. Det hade förstört ladan och vårt uterum hade sett ut som alla andras, säger Jennie.

Att återbruk och gamla ting ligger Jennie varmt om hjärtat syns både inomhus och utomhus. Foto: JONAS LUNDBERG
Jennie och Aki har renoverat den gamla vackra ladan med respekt för dess ursprung. De har skapat en underbar plats för umgänge och mys. Foto: JONAS LUNDBERG
Här kan familjen ha kalas med många gäster. Foto: JONAS LUNDBERG
Vi är så glada för att ladan har bevarats genom tiderna när renoveringsvindarna svept över bygden. Vissa perioder gick man rätt så hårt åt äldre hus och byggnader i tron att nytt är bättre.

Familjen använder ladan från tidig vår till senhösten då de stänger igen huset genom att dra för två stora portar framför glasdörrarna. På så vis så ser ladan ut precis som en lada största delen av året. 

– Vi tillbringar den största delen av sommaren här ute och äter gärna middag på trädäcket, när det är för varmt eller regnar så sitter vi inne i uterummet i ladan. Blir det för svalt så tänder vi en brasa i kaminen. Vi är så glada för att ladan har bevarats genom tiderna när renoveringsvindarna svept över bygden. Vissa perioder gick man rätt så hårt åt äldre hus och byggnader i tron att nytt är bättre, säger Jennie.

Att återbruk och gamla ting ligger Jennie varmt om hjärtat syns både inomhus och utomhus.

– Jag har arbetat som dekormålare och möbelrenoverare i min mammas ateljé och butik i 19 år - något som jag fullständigt älskade, men för några år sedan kände jag att det var dags att ta nya steg. Jag fick jobb i en färghandel och nu stortrivs jag med att hjälpa kunderna att välja tapeter och matcha färger.

En gammal tallrik som gått i kras ligger som dekoration i citron- och olivträdens krukor och håller samtidigt jorden sval och fuktig. Foto: JONAS LUNDBERG
I ladan som nu är ett uterum stod det en gång i tiden kor i sina bås. Foto: JONAS LUNDBERG
Snäckmobil gjord av sommarminnen från Hemmeslöv. Foto: JONAS LUNDBERG

Jennie älskar att fota och har alltid varit pysslig av sig. Hon gillar att återbruka, göra om och hitta nya lösningar.

– Tanken är att när vårt andra hus är färdigrenoverat så kan en del av det bli en finloppis med tillfixade saker, eller bara ett rum där jag kan fixa och pyssla obegränsat, kanske ha några kreativa kurser. Vi får se hur det blir i slutändan, säger Jennie och ler.

Kaminen är gammalt fynd. Tegelväggen är nybyggd av gammalt återvunnet tegel. Foto: JONAS LUNDBERG
Det runda bordet är arvegods. Korgstolarna är från Ikea och har målats vita. Ljuskronan har Jennies mamma gjort på Ateljé Vidagård. Foto: JONAS LUNDBERG
Akis mormors gamla cykel står lutad mot staketet och blir ett fint blickfång i trädgården. Foto: JONAS LUNDBERG

LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan”

LÄS MER: Lisa och Gusten köpte ödehus från 1912 – renoverade det till sin drömvilla