Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”, säger Melodie.”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”, säger Melodie.”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”, säger Melodie.
Liggfåtölj, Varuhuset 2 Kronor. Golvlampa, loppisfynd. Soffa, Facebook Marketplace.Liggfåtölj, Varuhuset 2 Kronor. Golvlampa, loppisfynd. Soffa, Facebook Marketplace.Liggfåtölj, Varuhuset 2 Kronor. Golvlampa, loppisfynd. Soffa, Facebook Marketplace.
1 AV 2
”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”, säger Melodie.
Foto: Camilla Isaksson
2 AV 2
Liggfåtölj, Varuhuset 2 Kronor. Golvlampa, loppisfynd. Soffa, Facebook Marketplace.
Foto: Camilla Isaksson

Så fint inreder Melodie sin unika hyresrätt – en vindsvåning i tre etage

De mörka bjälkarna och takhöjden på fyra och en halv meter är imponerande. 

Melodie och Magnus har lyckats sätta sin egen prägel på den vackra vindsvåningen mitt i Ystad tack vare mycket fantasi och Melodies stora intresse för second hand-fynd.

Kullerstenarna är ojämna och de gamla byggnaderna charmiga. Här i Ystads centrum finns anrika korsvirkeshus, tegelklädda byggnader och putsade fasader i pastellfärer. Vid en tvärgata till gågatan finns en stor port som leder till Melodies och Magnus vackra vindsvåning.

– Vi älskar att bo så här centralt! Ystad är en otroligt mysig stad med närhet till både skog, hav och större städer. Att svänga förbi ett fik med barnen efter förskolan är så enkelt och sätter verkligen guldkant på vardagen, säger Melodie.

Hyreslägenheten i Ystad var under renovering när hon och Magnus först fick se den, övervåningen var då fortfarande bara en kallvind.

– Det var mycket som skulle fixas, men vi såg potentialen i den. Vi visste att det skulle bli en unik, cool och vacker bostad, säger Melodie.

HEMMA HOS MELODIE & MAGNUS

Här bor: Melodie Runstål, 30, med fästmannen Magnus, 30, och barnen Lennox, 5, och London, 2.

Gör: Melodie jobbar som danspedagog och återförsäljare av möbler. Magnus är försäljningschef.

Var: Ystad i Skåne.

Bor: I en hyresrätt på cirka 140 kvm. Fastigheten byggdes i mitten av 1800-talet. År 2020 renoverades kallvinden och lägenheten försågs därmed med ett extra våningsplan med tillhörande loft. Familjen flyttade in 2020.

Instagram: @aterfunnetystad_, @aterfunnet_rum

Melodie i trappan upp till sovloftet. När Melodie och Magnus först fick se lägenheten var den under renovering, övre plan var fortfarande en kallvind. ”Trots det, så visste vi att det skulle bli en unik bostad, säger Melodie.Melodie i trappan upp till sovloftet. När Melodie och Magnus först fick se lägenheten var den under renovering, övre plan var fortfarande en kallvind. ”Trots det, så visste vi att det skulle bli en unik bostad, säger Melodie.Melodie i trappan upp till sovloftet. När Melodie och Magnus först fick se lägenheten var den under renovering, övre plan var fortfarande en kallvind. ”Trots det, så visste vi att det skulle bli en unik bostad, säger Melodie.
Melodie i trappan upp till sovloftet. När Melodie och Magnus först fick se lägenheten var den under renovering, övre plan var fortfarande en kallvind. ”Trots det, så visste vi att det skulle bli en unik bostad, säger Melodie. Foto: Camilla Isaksson
En stor del av möblerna i vindsvåningenär vintagefynd. ”Vi kan absolut köpa nyproducerat, men då handlar det oftast om mattor, gardiner sängar och praktiska förvaringsmöbler”, säger Melodie. Matta, Mio. Taklampor, Bolia. Soffbord, Ystads köp- och säljsida på Facebook. Fåtöljer, Sikö Auktioner. Ljusstakar, Newport.se.En stor del av möblerna i vindsvåningenär vintagefynd. ”Vi kan absolut köpa nyproducerat, men då handlar det oftast om mattor, gardiner sängar och praktiska förvaringsmöbler”, säger Melodie. Matta, Mio. Taklampor, Bolia. Soffbord, Ystads köp- och säljsida på Facebook. Fåtöljer, Sikö Auktioner. Ljusstakar, Newport.se.En stor del av möblerna i vindsvåningenär vintagefynd. ”Vi kan absolut köpa nyproducerat, men då handlar det oftast om mattor, gardiner sängar och praktiska förvaringsmöbler”, säger Melodie. Matta, Mio. Taklampor, Bolia. Soffbord, Ystads köp- och säljsida på Facebook. Fåtöljer, Sikö Auktioner. Ljusstakar, Newport.se.
En stor del av möblerna i vindsvåningenär vintagefynd. ”Vi kan absolut köpa nyproducerat, men då handlar det oftast om mattor, gardiner sängar och praktiska förvaringsmöbler”, säger Melodie. Matta, Mio. Taklampor, Bolia. Soffbord, Ystads köp- och säljsida på Facebook. Fåtöljer, Sikö Auktioner. Ljusstakar, Newport.se. Foto: Camilla Isaksson
Murstockens ena sida pryds av tavlor med motiv av en rad olika designklassiker. Statyn är köpt i en inredningsbutik i Göteborg.Murstockens ena sida pryds av tavlor med motiv av en rad olika designklassiker. Statyn är köpt i en inredningsbutik i Göteborg.Murstockens ena sida pryds av tavlor med motiv av en rad olika designklassiker. Statyn är köpt i en inredningsbutik i Göteborg.
Murstockens ena sida pryds av tavlor med motiv av en rad olika designklassiker. Statyn är köpt i en inredningsbutik i Göteborg. Foto: Camilla Isaksson
Familjens hem är inrett med flera konstverk. Dengjutna skulpturen i form av en fot kommer från Seletti.Familjens hem är inrett med flera konstverk. Dengjutna skulpturen i form av en fot kommer från Seletti.Familjens hem är inrett med flera konstverk. Dengjutna skulpturen i form av en fot kommer från Seletti.
Familjens hem är inrett med flera konstverk. Dengjutna skulpturen i form av en fot kommer från Seletti. Foto: Camilla Isaksson

En liten hall leder in till det ljusa köket som inretts med ett inbjudande frukostmöblemang och uttrycksfulla posters. På denna våning finns även två sovrum, ett badrum och en trappa upp till vindsvåningen.

Och det är där, på övre plan, som en ny värld öppnar sig. Takhöjden är imponerande fyra och en halv meter, och i både väggar och tak syns gedigna bjälkar. Väggarna är putsade, och via en vacker spiraltrappa i gjutjärn når man ett mysigt loft.

– När vi går upp till ovanvåningen får vi känslan av att kliva in i ett kloster eller en kyrka. Efter att barnen har somnat brukar vi tända massor av ljus här uppe, då fylls jag alltid med ett harmoniskt lugn, säger Melodie.

De robusta takbjälkarna, den putsade murstocken, och de synliga rören ger övervåningen en industriell känsla. Poster, @gustavskonst.De robusta takbjälkarna, den putsade murstocken, och de synliga rören ger övervåningen en industriell känsla. Poster, @gustavskonst.De robusta takbjälkarna, den putsade murstocken, och de synliga rören ger övervåningen en industriell känsla. Poster, @gustavskonst.
De robusta takbjälkarna, den putsade murstocken, och de synliga rören ger övervåningen en industriell känsla. Poster, @gustavskonst. Foto: Camilla Isaksson
Melodie vid matplatsen. ”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”.Melodie vid matplatsen. ”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”.Melodie vid matplatsen. ”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”.
Melodie vid matplatsen. ”Övervåningen ger mig en kyrklig känsla, den fyller mig med ett harmoniskt lugn”. Foto: Camilla Isaksson
Vindsvåningens takhöjd och vackra takbjälkar ger lägenheten en alldeles speciell karaktär. Matbord, Facebook Marketplace. Stolar, Claeshallen i Malmö. Båglampa, Handpicked Design.Vindsvåningens takhöjd och vackra takbjälkar ger lägenheten en alldeles speciell karaktär. Matbord, Facebook Marketplace. Stolar, Claeshallen i Malmö. Båglampa, Handpicked Design.Vindsvåningens takhöjd och vackra takbjälkar ger lägenheten en alldeles speciell karaktär. Matbord, Facebook Marketplace. Stolar, Claeshallen i Malmö. Båglampa, Handpicked Design.
Vindsvåningens takhöjd och vackra takbjälkar ger lägenheten en alldeles speciell karaktär. Matbord, Facebook Marketplace. Stolar, Claeshallen i Malmö. Båglampa, Handpicked Design. Foto: Camilla Isaksson
De gjutna cementplattorna är en snygg bas att ställa inredningsdetaljer och stilleben på. Lampa, W153 Ïle, Wästberg.De gjutna cementplattorna är en snygg bas att ställa inredningsdetaljer och stilleben på. Lampa, W153 Ïle, Wästberg.De gjutna cementplattorna är en snygg bas att ställa inredningsdetaljer och stilleben på. Lampa, W153 Ïle, Wästberg.
De gjutna cementplattorna är en snygg bas att ställa inredningsdetaljer och stilleben på. Lampa, W153 Ïle, Wästberg. Foto: Camilla Isaksson
Utrymmet under trappan är fyllt med loppisfyndade tavlor, böcker. Ljusbox, BXXLGHT.Utrymmet under trappan är fyllt med loppisfyndade tavlor, böcker. Ljusbox, BXXLGHT.Utrymmet under trappan är fyllt med loppisfyndade tavlor, böcker. Ljusbox, BXXLGHT.
Utrymmet under trappan är fyllt med loppisfyndade tavlor, böcker. Ljusbox, BXXLGHT. Foto: Camilla Isaksson

När hon och Magnus fick tillträde till den ovanliga hyresrätten började de med att förnya köket. De kände att utrymmet inte gick hand i hand med resten av bostaden. Bänkskivan som bestod av två omaka material kläddes med marmorerad dekorplast. Beslagen målades vita och mosaiken fräschades upp i en beige kulör. Med enkla medel gav de köket ett nytt utseende som passade resten lägenheten.

– Det är lätt att låsa fast sig vid att det är en hyresrätt, men det ska man inte göra. Det finns många möjligheter att göra bostaden personlig med relativt små medel. Dekorplast, målarfärg, textilier, och så vidare. Gillar man inte ett golv kan man gömma det med en stor matta, väggar kan också döljas med hjälp av tyger.

– Då vi under de senaste åren har flyttat en del mellan städer och bostäder, så har även vår inredningsstil ändrats. Jag anpassar stilen efter känslan jag får där jag befinner mig i. Jag ser det inte som att jag har en specifik inredningsstil, utan mer som att möblerna och omgivningen fusioneras, säger Melodie.

Och eftersom hemmet är ens trygga punkt är det viktigt att man trivs.

– Att investera i hemmet är att investera i sig själv. Många förändringar går att återställa den dag det är dags att flytta, säger Melodie.

Det mysiga loftet på övervåningen används som gästrum när familjen har övernattande gäster. Spegeln är köpt av en vän till Melodie. Matta, Åhléns.Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace.Det mysiga loftet på övervåningen används som gästrum när familjen har övernattande gäster. Spegeln är köpt av en vän till Melodie. Matta, Åhléns.Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace.Det mysiga loftet på övervåningen används som gästrum när familjen har övernattande gäster. Spegeln är köpt av en vän till Melodie. Matta, Åhléns.Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace.
Det mysiga loftet på övervåningen används som gästrum när familjen har övernattande gäster. Spegeln är köpt av en vän till Melodie. Matta, Åhléns.Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace. Foto: Camilla Isaksson
Utsikten från sängen högst upp på loftet.Utsikten från sängen högst upp på loftet.Utsikten från sängen högst upp på loftet.
Utsikten från sängen högst upp på loftet. Foto: Camilla Isaksson
Affischer med Håkan Hellström, en av Magnus och Melodies favoritartister, täcker hela väggen vid trappan till nedervåningen. Vas, Mio. Ljuslyktor, loppisfynd.Affischer med Håkan Hellström, en av Magnus och Melodies favoritartister, täcker hela väggen vid trappan till nedervåningen. Vas, Mio. Ljuslyktor, loppisfynd.Affischer med Håkan Hellström, en av Magnus och Melodies favoritartister, täcker hela väggen vid trappan till nedervåningen. Vas, Mio. Ljuslyktor, loppisfynd.
Affischer med Håkan Hellström, en av Magnus och Melodies favoritartister, täcker hela väggen vid trappan till nedervåningen. Vas, Mio. Ljuslyktor, loppisfynd. Foto: Camilla Isaksson
För att skapa ett rymligare intryck i köket, längst ner i lägenheten, har rummet inretts med ett mindre frukostmöblemang. En större matgrupp har familjen i stället en trappa upp i vindsvåningen. Bord, Facebook Marketplace. Stolar, second hand. Vägglampa, Flos.För att skapa ett rymligare intryck i köket, längst ner i lägenheten, har rummet inretts med ett mindre frukostmöblemang. En större matgrupp har familjen i stället en trappa upp i vindsvåningen. Bord, Facebook Marketplace. Stolar, second hand. Vägglampa, Flos.För att skapa ett rymligare intryck i köket, längst ner i lägenheten, har rummet inretts med ett mindre frukostmöblemang. En större matgrupp har familjen i stället en trappa upp i vindsvåningen. Bord, Facebook Marketplace. Stolar, second hand. Vägglampa, Flos.
För att skapa ett rymligare intryck i köket, längst ner i lägenheten, har rummet inretts med ett mindre frukostmöblemang. En större matgrupp har familjen i stället en trappa upp i vindsvåningen. Bord, Facebook Marketplace. Stolar, second hand. Vägglampa, Flos. Foto: Camilla Isaksson
När paret flyttade in i hyresrätten tyckte de inte att köket gick i samma stil som resten av hemmet. För att skapa en mer enhetlig känsla klädde de bänkskivorna med marmorerad dekorplast och målade beslagen vita.När paret flyttade in i hyresrätten tyckte de inte att köket gick i samma stil som resten av hemmet. För att skapa en mer enhetlig känsla klädde de bänkskivorna med marmorerad dekorplast och målade beslagen vita.När paret flyttade in i hyresrätten tyckte de inte att köket gick i samma stil som resten av hemmet. För att skapa en mer enhetlig känsla klädde de bänkskivorna med marmorerad dekorplast och målade beslagen vita.
När paret flyttade in i hyresrätten tyckte de inte att köket gick i samma stil som resten av hemmet. För att skapa en mer enhetlig känsla klädde de bänkskivorna med marmorerad dekorplast och målade beslagen vita. Foto: Camilla Isaksson

Men även de många unika vintagemöblerna och inredningsdetaljerna sätter prägel på lägenheten. Melodie berättar att nio av tio grejer i familjens hem är köpta på andrahandsmarknaden.

– Jag tycker att det är enklare att få till ett personligt hem med begagnade möbler. Det känns också bra att ta vara på möbler som redan har producerats. Jag uttrycker mig ofta genom inredning och älskar därför att förnya vårt hem med nygamla saker.

Melodie får ofta frågan varför hon byter möbler så ofta. 

– Mitt svar blir att som allt i livet så känns vissa saker rätt vid specifika tillfällen. Jag mår bra av förändring, säger Melodie.

Det var också anledningen till att hon startade sitt Instagramkonto @aterfunnetystad_.

– Tanken var att skapa en plats för de möbler jag inte längre ville ha, och som behövde hitta nya hem. Det var tänkt för vänner och bekanta, men har sedan vuxit i rask takt.

Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace.Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace.Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace.
Det ljusa draperiet på skena döljer ett praktiskt garderobssystem, samtidigt som det ger hela rummet ett mjukare intryck. Bordslampa och sängbord, Facebook Marketplace. Foto: Camilla Isaksson
Skrivbordet i sovrummet har Melodie och Magnus är gjortav ett bordsunderrede och en skiva i marmor, båda köpta via Facebook Marketplace. Fåtöljen är fyndad på en loppmarknad. Golvlampa, Easyliving i Göteborg.Skrivbordet i sovrummet har Melodie och Magnus är gjortav ett bordsunderrede och en skiva i marmor, båda köpta via Facebook Marketplace. Fåtöljen är fyndad på en loppmarknad. Golvlampa, Easyliving i Göteborg.Skrivbordet i sovrummet har Melodie och Magnus är gjortav ett bordsunderrede och en skiva i marmor, båda köpta via Facebook Marketplace. Fåtöljen är fyndad på en loppmarknad. Golvlampa, Easyliving i Göteborg.
Skrivbordet i sovrummet har Melodie och Magnus är gjortav ett bordsunderrede och en skiva i marmor, båda köpta via Facebook Marketplace. Fåtöljen är fyndad på en loppmarknad. Golvlampa, Easyliving i Göteborg. Foto: Camilla Isaksson
Väggen vid sovrummets skrivbordshörna pryds av gamla fotografier från Ystad. Vas, Zelected by Houze.Väggen vid sovrummets skrivbordshörna pryds av gamla fotografier från Ystad. Vas, Zelected by Houze.Väggen vid sovrummets skrivbordshörna pryds av gamla fotografier från Ystad. Vas, Zelected by Houze.
Väggen vid sovrummets skrivbordshörna pryds av gamla fotografier från Ystad. Vas, Zelected by Houze. Foto: Camilla Isaksson
Melodie fick en smärre chock när hon hämtade lampan som hon fyndat via Facebook Marketplace, den var nämligen mer än dubbelt så stor som hon väntat sig. Barnstolarna är även de köpta second hand. Hyllsystem, String.Melodie fick en smärre chock när hon hämtade lampan som hon fyndat via Facebook Marketplace, den var nämligen mer än dubbelt så stor som hon väntat sig. Barnstolarna är även de köpta second hand. Hyllsystem, String.Melodie fick en smärre chock när hon hämtade lampan som hon fyndat via Facebook Marketplace, den var nämligen mer än dubbelt så stor som hon väntat sig. Barnstolarna är även de köpta second hand. Hyllsystem, String.
Melodie fick en smärre chock när hon hämtade lampan som hon fyndat via Facebook Marketplace, den var nämligen mer än dubbelt så stor som hon väntat sig. Barnstolarna är även de köpta second hand. Hyllsystem, String. Foto: Camilla Isaksson

I takt med att hennes eget Instagramkonto växte, kom hon fram till att hon själv ville bli inköpare och återförsäljare. Numera lägger hon flera timmar per dag på att leta möbler online. I första hand till företaget, men emellanåt även till sitt eget hem. Hon har nästan tappat räkningen på hur många olika varianter av matbord och stolar familjen har haft under det senaste året.

– Tillräckligt många för att få Magnus att förbjuda mig från att byta ut matbordet en gång till. Jag har en tendens att ofta falla för väldigt tunga möbler, vilka inte är de enklaste att få upp till övervåningen, skrattar Melodie.

Se även: