1 AV 5
Båda husen är bostadshus, men stora huset är från 1874 och flygeln är från 1910.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
2 AV 5
Susanne värnar om att förvalta ursprunget.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
3 AV 5
Bordet med patina fanns i huset. Spegel och korgstolar i olika modeller från loppis.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
4 AV 5
En bukett hundkäx ­pryder den stora metallkrukan som står på ­kaminen. Tavla från gården och skrubborste från Åhlens.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
5 AV 5
Skål från lokala keramikern Charlotte Karlsson. Gammal sked som är från gården. Tallriksunderlägg i bast från Åhlens. Vattenglas Pokal från Ikea. Träfat med patina från gården.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Så fint har Susanne rustat upp gården från 1500-talet

Gården på Gotland har gått i generationer sedan 1500-talet. 

Susanne och Hans-Evert har nu uppdaterat huset till ett hållbart och genomtänkt hem – samtidigt som de förvaltar gårdens historia.

LEVA&BO Redaktionen

Infarten till den magnifika gården signalerar redan vid ankomst att någon med fingertoppskänsla bor här. Att den gamla gården på Gotland är lika vacker invändigt blir man varse om redan i farstun, där man möter det magnifikt handmålade linoljerutiga golvet. De mönstrade golven är ett genomgående tema i hemmet och skapar en fin kontrast till de annars lugna och stilrena kulörerna.

Hemma hos Susanne och Hans-Evert

Här bor: Susanne, 52, och maken Hans-Evert, 57.

Gör: Susanne är frisör och har även provat på livet som ­blomsterhandlare. Hans-Evert arbetar som jord­brukare.

Var: Gård på Gotland som gått i generationer sedan 1500-talet. Drygt 400 ­kvadratmeter. 

Instagram: @sussijo 

Bakom Susanne skymtar parets nötdjur. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

LÄS OCKSÅ: Hemma hos familjen Gamner från succén Husdrömmar

Ett hållbart hem 

Med utsökt smak och varsam hand har Susanne och Hans-Evert förvandlat gården som var ordentligt nedgången när de tog över efter Hans-Everts mamma.

Huset från 1874 tillhör en gård på drygt 400 kvadratmeter som gått i generationer sedan 1500-talet. Parets barn är den sjuttonde generationen. Susanne säger att hon tycker att ett hus från den tidsepoken ska ha så passande inredning som möjligt, utan att bli ett museum. Det har tagit tid och det mesta är noga genomtänkt in i yttersta detalj – men så måste det vara för att skapa ett hållbart hem.

Matbordet har alltid stått i huset och Hans-Evert använde det som pingisbord i yngre dagar. Hög gjutjärnsljusstake från PB home. Lampa från Bloomingville. Den mönstrade tapeten är från Duros serie Gammelsvenska. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Den gröna taklampan fanns i huset när Susanne och Hans-Evert flyttade in. Sidobordet i trä är ett gammalt slaktbord. Ljuslykta i glasbehållare från loppis i Småland. Korgväska från en utlandsresa. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Gamla hus bär på minnen 

Susanne säger att det är lätt att bli besviken när folk renoverar och moderniserar ett gammalt hus och river ut allt som är gammalt.

– Jag förstår inte varför man förstör det gamla i stället för att bygga nytt och få det precis som man vill ha det. Varje gammalt hus bär med sig minnen, historia och själ, säger Susanne.

Det gäller att förvalta ursprunget och addera sin personliga touch, tycker hon. Till sitt hem köper Susanne bara saker som hon får den rätta magkänslan av.

– De passar alltid någonstans, och om inte annat så kan prylarna få byta plats många gånger innan de hittar hem, berättar hon.

Det som oftast fångar parets intresse är antika saker som bär på en historia. De flesta möblerna i deras hem är kvarlämnade från tiden innan de flyttade in. Susannes svärmor tog med sig 1950-talsmöblerna och lämnade kvar de saker som passade gårdens karaktär. Det gamla bordet som står i farstun hade Susannes svärmor använt som slaktbord, men med en vaxduk på. Svärmodern skrattade gott när det hamnade i salen ett tag – det skulle aldrig hänt på hennes tid.

Den randiga läsfåtöljen med tillhörande puff är 20 år gammal och köpt i Visby. Sidobord i järn köpt hos Susannes vän Åsa som driver butiken Kuriåsa. Läslampa från Kustnära. Radio från kultmärket Roberts radio. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Renoverade kakelugnar 

Det första som familjen gjorde när de flyttade in var att renovera de två kakelugnarna som finns i huset – en i salen och en i vardagsrummet. Båda var oerhört nedgångna, och det blev självklart att lägga lite extra kärlek och omsorg på dem eftersom de var en stor del av husets historia. I dag är de ett smycke för ögat och värmer skönt på vintern.

Vardagsrummet hade en grön heltäckningsmatta som revs ut och väggarna målades först mörkgröna – men för tio år sedan målades de om i vitt. Köket, som tidigare var ett matrum, hade en öppen spis som byggdes om 1996 för att bättre passa husets ursprungsstil. Diskhon i köket beställdes genom en tobaksaffär i Hemse. Beställningen fick faxas till en butik i England som sedan fick skeppa hit diskhon.

– Det tog en månad och den kostade 8 000 kronor på den tiden, men det var det värt då jag inte hittade någon liknande i Sverige, säger Susanne med ett skratt.

Diskbänken är egentligen en kopia av en liknande diskbänk som Susanne hittade i ett inredningsmagasin. Hon kopierade den och är supernöjd med sitt resultat. Hon tycker att det är roligt att få inspiration från inredningsmagasin, men i slutändan vill hon ändå sätta sin personliga prägel på inredningen i sitt hem.

Den magnifika spisen byggdes om för att passa gårdens karaktär då familjen flyttade in. Förut stod där en öppen spis från 1950-talet. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Bordet med patina fanns i huset. Spegel och korgstolar i olika modeller från loppis. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Dröm i mjuka toner 

Köksluckorna hittades på en skrot, på en ­gammal diskbänk som familjen tog tillvara på. Bad­rummet gjordes om för tio år sedan, eftersom paret ville ha ett badrum som gick i stil med övriga husets. Den liggande råsponten går i harmoni med den lantliga stilen. Badkaret är från Nacka byggnadsvård och det fina bordet som blev tvättställ kommer från Susannes vän Åsa, som driver butiken Kuriåsa i Hemse.

På golvet sattes vanliga klinkerplattor in – tyvärr något som visade sig fungera sämre i hallen, där Hans-Evert, som är jordbrukare, ofta går in med stövlar när han varit i ladugården. I hallen sattes därför en plastmatta in som är mer praktisk. Det finns en hel del kvar att renovera.

– Vill man så kan man få till en hemmabio på den oinredda vinden som är cirka 120 kvadratmeter, säger Susanne.

Parets sovrum är en dröm i mjuka naturtoner. Sängarna i sovrummet är hittade på Blocket men kommer ursprungligen från Ikea. Rutorna på sovrumsgolvet är målade för hand och färgen är en linoljebaserad variant.

– Man tröttnar fortare på nytt, sedan är det ju så roligt med saker som det bara finns en av. Det känns spännande och genuint.

De vackra sänggavlarna i järn kommer från Ikea.Det snygga mönstrade golvet målade Susanne 1998. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Närhet till naturen 

Susanne och Hans-Evert säger själva att de inte är "riktigt utpräglade" bönder eftersom de varken saftar, syltar eller slaktar själva. Fruktträden i trädgården är familjens nötdjur glada för – det blir många äpplen för dem att mumsa i sig varje dag. Paret älskar att bo med närhet till naturen och livet på landet. Men de upp­skattar även stads­livet, trots att de inte skulle vilja bo där. Det blir en hel del utflykter till stan eftersom dottern bor i Borås och sonen i Visby.

Susanne och Hans-Evert gillar att åka till Visby framåt hösten och ända fram till sommaren för att ta var sin öl, äta på någon fin restaurang eller bara träffa vänner och familj. Det är en lugnare period i staden då, efter att turisterna åkt.

Både Susanne och Hans-Evert tycker om att umgås med sina vänner så det blir ganska ofta små middagar, tjejträffar, dryckesbryggning och utflykter till havet. Ibland gör de en och annan tur till andra öar – till exempel Fårö. Sedan två år är de även stolta ägare till en liten etta innanför murarna, som skänker en dos stadsliv när andan faller på.

Högskåpet och köks­soffan fanns på gården. Svart korgstol från Ikea. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO
Soffan kommer från Tofta möbel. Grön keramikvas från Vamlingbo prästgård. Mässings­ljusstaken är arvegods. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Inreder efter säsong 

Susanne gillar att inreda med det hon finner i naturen efter säsong, hon håller sig helst till naturnära och jordiga kulörer. Hon har aldrig varit speciellt förtjust i pasteller, men säger att det kanske kan ändras om fem år. Man ser inslag av Gotlands karga natur spegla sig i parets inredning lite varstans. Det är rått och kargt, men ändå otroligt ombonat och hemtrevligt.

Ett av hennes största inredningsmisstag var att fråga sin familj om råd när hon en gång valde mellan två olika klinkerplattor, berättar hon. Hon tog till sig deras åsikt men ångrade sig efter bara ett par månader. Sedan dess går Susanne enbart på sin egen magkänsla och är också den som ansvarar för inredningen i hemmet. 

Av: Isabelle Olander 

LÄS OCKSÅ: Nathalie, 29, gav tegelvillan nytt liv – och den är drömlik