Tandläkarvillan byggd 1924 har fått nytt liv. Mimmie och Jimmy som rustade upp huset ville att deras renovering och inredning skulle leva upp till husets 1920-talssil.
Tandläkarvillan byggd 1924 har fått nytt liv. Mimmie och Jimmy som rustade upp huset ville att deras renovering och inredning skulle leva upp till husets 1920-talssil. Foto: CARINA OLANDER

Så fick Mimmies 20-talsvilla tillbaka sin gamla charm

Mimmie och Jimmy har renoverat den gamla 1920-talssvillan i Västerås med respekt för dess ursprung.

– Jag har egentligen en lite mer bohemisk stil, men vårt hus är snarare pampigt, lite som en parant gammal dam. Och jag ville att vår inredning skulle leva upp till det, säger Mimmie.

Mimmie och Jimmy hittade den gamla tandläkarvillan från 1924 i mitten av 2013. De letade egentligen efter hus inne i Västerås men hade börjat snegla på en mindre ort utanför Västerås.

– Huset hade legat ute ett tag och var exakt det jag hade drömt om. Det var dock mer att göra än vad vi tänkt oss. Huset var sparsamt renoverat under 1990- och 2000-talet. Men inga större renoveringar hade gjorts, köket var ett typiskt ”hyresrättskök” i vitt med ek i dåligt skick, berättar Mimmie.

Tre skåpluckor rasade ner första året, vissa delar av huset från 1970-talet var dåligt byggda och entrén på baksidan saknade isolering. Trädgården var en igenväxt skogstomt. 

– Vi har lagt ner många timmar på att renovera. Det har helt klart varit intensiva år. Men vi har lyckats återskapa huset och fått det att fungera för hela familjen, säger Mimmie.

Mimmie är egen företagare inom inredning och styling. Foto: CARINA OLANDER

Hemma hos familjen Lidmår Larsson

Här bor: Mimmie Lidmår, Jimmy Larsson, Melvin, Smilla och katten Sally.

Gör: Mimmie är egen företagare inom inredning och styling. Dekorerar bland annat shoppingcenter i Västerås. Jimmy är tech-entreprenör och driver eget bolag.

Var: I en tvåvåningsvilla byggd 1924 på 170 kvm, strax utanför Västerås. (Nu har paret flyttat in i ett radhus från 1960-talet).

Blogg: nouw.com/tandlakarvillan

Instagram: @tandlakarvillan

Det stora vardagsrummet, som från början var två rum, rymmer både soffhörna och matsalsbord. Matta och kuddar, Classic Collection. Lampa, &tradition. Soffa och fåtölj, Ikea. Sofföverdrag, Bernz. Lightbox, Bxxlgt. Puff, Teddysleepo.se, Soffbord, Jotex. Foto: CARINA OLANDER

”Jag kände att inredningen måste leva upp till huset”

Mimmie är en typisk kreatör som älskar inredning och design. Hon är utbildad kläddesigner och inspireras av allt naturen till hotell, restauranger och inredningsmagasin. Intresset för inredning har funnits där sedan hon var liten.

– Jag älskade att möblera om mitt rum, och brukade tjata på pappa om att han skulle hjälpa mig att tapetsera om. Jag brukade även övertala mamma att åka till inredningsvaruhus. Jag har alltid tyckt om att måla, fixa och dona, säger Mimmie.

När Mimmie inreder utgår hon från husets stilepok och arkitektur. 1920-talshuset i Västerås är ljust, ombonat och tillåtande, genomtänkt i färg, form och belysning. Mimmi har till exempel inrett köket med runda former i detaljerna, som runda knoppar, bord och lampor. Även strömbrytarna är runda för att väga upp det fyrkantiga köket. 

– Jag startade min instagram när vi flyttade till huset 2014, på den tiden var det mer sporadiskt och mobilbilder. Sedan växte det med intresset för vårt hus. Min stil var inte så utvecklad, jag var lite mer bohemisk, tills jag insåg att vårt hus inte alls var bohemiskt utan snarare pampigt. Jag fick anpassa mig mer efter husets känsla. Vårt hus är lite som en parant gammal dam. Jag kände att inredningen måste leva upp till huset!

Vy in i köket genom ett genomgångsrum. Vintagebord i marmor, Art N Deco. Vas Pallo, från Skruf, Newport. Foto: CARINA OLANDER
Vardagsrummet är det mest använda rummet i huset med sin imponerande öppna spis. För att få en kontrast mot väggarna i en ljusbeige ton målade Mimmie den öppna spisen mörkt grå. Dessutom framträder elden ännu bättre mot det mörka. Takkrona, Herstal. Tavla, Newport. Matta och bänk, Classic Collection. Foto: CARINA OLANDER
”Jag gillar att göra det extra fint när vi bjuder hem gäster”, säger Mimmie. Foto: CARINA OLANDER

Fönstren i köket är original från 1924

Hennes instagram började som en rolig grej, som på senaste tiden blivit en del av Mimmies företag.  

– Men det får aldrig bli för mycket press eller ta bort glädjen i själva kreativiteten. Jag känner mig nära mina följare och vill ha daglig kontakt med dem, det gör mig glad, säger Mimmie. 

Köket är det första man möts av om man kommer in från baksidan av huset. Det är ljust och luftigt och har tre stora spröjsade fönster, i original sedan tandläkarvillan byggdes år 1924.

– Vi är så nöjda med planeringen, det är otroligt funktionellt. Vi valde att bygga elementskydd då elementen var väldigt små och helheten såg obalanserad ut, säger Mimmi. 

Från matplatsen ser man in i mellanrummet och vidare in i vardagsrummet då rummen ligger i fil. I mellanrummet står ett vackert antikt marmorbord som tillsammans med den pampiga lampan med ljusglober ger ett spännande intryck.

Den blågrå färgen i köket skapar ett spännande intryck tillsammans med de stilrena vita skåpluckorna, Väggarna är målade i kulören Blåstång, Alcro. Kök, Ikea. Taklampa, Tage, CO Bankeryd. Vägglampa, La Lampe Gras. Takrosett och stuckaturlist, D-corse. Thonet-stolarna är vintage-fynd. Skinnstolar, Blocket. Foto: CARINA OLANDER
Köksön var ett måste när familjen planerade köket. Här kan barn och vänner sitta medan maten blir klar. Barstolar, Norrmann Copenhagen. Tavla, Newport. Foto: CARINA OLANDER
Matplatsen i köket är inredd med detaljer som har runda former för att väga upp det fyrkantiga köket. Bord, Rum21. Thonetstolarna är vintagefynd. Skinnstolar, Blocket. Bordslampor, Hallbergs belysning. Taklampa, Co Bankeryd. Vas, ByOn. Foto: CARINA OLANDER

Är inte rädd för att testa färg

– Vardagsrummet är det rum som vi tillbringar mest tid i. Här finns vackra detaljer från förr som de stora dubbeldörrarna, portalen mot entrén och den öppna spisen. Det är också det rum som jag renoverade sist. Jag färgsatte väggarna i en ljusbeige ton som gjorde rummet inbjudande. 

– Jag är ganska praktisk av mig och utgår från hur vi rör oss i huset. Om det är något vi saknar tänker jag om, ingen kan till exempel sitta i soffan utan att ha fotpall eller filtar. Sedan är jag inte rädd för att testa färg, jag kan ju alltid måla om, och det gör jag om det inte blir bra. 

Att Mimmie verkligen trivs med att jobba med renovering och inredning bevisas om inte annat av att familjen redan är på väg att flytta till ett nytt hem. 

– Inom några veckor kommer vi flytta in till stan, då vi vill bo närmare våra arbeten. Jag ser verkligen fram emot att få inreda ett helt 1960-talshus. Allt är vitt där nu och kommer att inredas i vår personliga stil, med våra färger och mönster, säger Mimmie.

Belysningen är viktig för Mimmie, många ljuspunkter kan lyfta ett helt rum. De svarta sovrumslamporna är klassiker som håller över tid. Sänglampor, Mantis. Överkast, Linum. Lampa Half Moon, Bxxlght. Foto: CARINA OLANDER
Den vita öppna spisen blir en fin kontrast mot den råa tegelväggen. Lampa och kruka, Hallbergs belysning. Foto: CARINA OLANDER
Smillas rum är en riktig flickdröm i dova färger som gammelrosa, lila och grått. Sänghimmel, vimplar och kuddar, Numero 74. Foto: CARINA OLANDER
Dockvagn, Jollyroom. Matta, Indiska. Stol, loppis. Tapet Soho, Sandbergs. Foto: CARINA OLANDER

LÄS MER: Så skapade Lovisa ett helt magiskt hem i lägenheten 

LÄS MER: Så ska vi inreda 2020 – 5 stora trender att ha koll på 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!