Lindhas hus är från slutet av 1700-talet. Tillsammans med maken har hon tagit fram takbjälkar och tegelväggar och i dag ser man tydliga spår av den gamla tidens byggteknik.
Lindhas hus är från slutet av 1700-talet. Tillsammans med maken har hon tagit fram takbjälkar och tegelväggar och i dag ser man tydliga spår av den gamla tidens byggteknik. Foto: JONAS LUNDBERG

Så fick Lindha tillbaka 1700-talskänslan i skånelängan

Lindha och Jimmy blev helt förälskade i den gamla skånelängan i Gringelstad utanför Kristianstad. Så fort de hade nyckeln i sin hand började de plocka fram husets ursprungliga takbjälkar. Nu bor de i ett vackert, bohemiskt och tåligt hus där ingen är rädd för att göra märken i golvet.

Lindha och Jimmy bor med sina fem barn i en gammal skånelänga i Gringelstad utanför Kristianstad. Den är byggd i slutet av 1700-talet och man ser tydliga spår av den tidens byggteknik. Här finns gedigna takbjälkar, murverk och tegelväggar med handslaget tegel och fönster av munblåst glas.  

Huset är 110 kvadratmeter och på loftet finns ytterligare 25 kvadratmeter boyta. Rummen är inredda med gamla möbler och ting från förr. Känslan är genuin, detta är ett hem där man inte behöver vara rädd för att röra sig. Utanför breder trädgården ut sig, med sittplatser under det blommande plommonträdet och en pergola som familjen använder flitigt under ljumma kvällar.

– Det var kärlek vid första ögonkastet. Vi hittade husannonsen i vår dagstidning och kände direkt att huset var ämnat för oss. 

Familjens skånelänga i Gringelstad utanför Kristianstad. Foto: JONAS LUNDBERG

Hemma hos familjen Andersson

Här bor: Lindha och Jimmy Andersson med barnen Albin, Tildha, Wilhelm, Astrid och Edda-Adele 

Gör: Arbetar med trädgårdsarbete och driver butiken Fröken Anderssons antik.

Var: I Gringelstad, en mil söder om Kristianstad .

Bor: I en Skånelänga byggd i slutet av 1700-talet, 110 kvm + inredd vind.

Instagram: @frokenandersson77

Paret fastnade för huset direkt

Lindha kommer aldrig att glömma den där förmiddagen i maj när hon såg huset för första gången. Trädgården var spröd och ljusgrön och syrenen doftade magiskt. 

– Vi var lite sena, som man kan vara när man har en liten bebis. Vi stod med andan i halsen utanför entrén och knackade på, men när ingen öppnade kikade vi i stället in genom fönstret på tillbyggnaden och såg att det var öppet upp i nock. Det var så himla fint – och jag minns att vi sa, här ska vi bo!, berättar Lindha.

På baksidan av huset hittade de mäklaren som satt och njöt av det fina vårvädret. Efter visningen behövdes det ingen längre förhandling innan köpare och säljare kommit överens om ett pris. 

Så fort Lindha och Jimmy hade nyckeln i sin hand började de renovera, eller rättare sagt att plocka bort nytt byggnadsmaterial och plocka fram det gamla. 

För att få ett luftigt och lantligt kök togs överskåpen ner och underskåpen kläddes med pärlspont. Hörnskåpet är platsbyggt och som dörr används ett gammalt fönster med munblåst glas. Jimmys farmor har vävt mattan. Foto: JONAS LUNDBERG
Den antika affärsdisken med marmorskiva fungerar som köksbänk me många praktiska lådor. På hyllan står en gammal charmig visp i glasburk, en föregångare till vår elvisp med skål. Foto: JONAS LUNDBERG
Lindha och Jimmy har knackat fram den gamla tegelväggen i köket i huset från 1700-talet. Här hittade de också resterna av en bakugn och satte därför in en ny lucka. Allt porslin är inköpt på loppis, second hand och nätauktion. Apoteksburkarna är Lindhas favoriter. Foto: JONAS LUNDBERG

Slet loss nyinlagda golv och gipsskivor från väggarna 

Vissa hade med all säkerhet fnyst åt detta, många som köper hus gör allt de kan för att få raka väggar, golv utan sprickor och ny finish på ytskikten. Lindha och Jimmy gjorde precis tvärtom. De slängde ut de nyinlagda golven och slet loss gipsskivorna från väggarna för att få fram så mycket som möjligt av husets ursprungliga material och känsla. 

– När vi tog över upplevde vi att huset kändes väldigt trångt då det var dörrar mellan varje rum. Det var dessutom mörkare och lägre i tak då takbjälkarna var inbygga i gulnade furulådor. 

Jag verkligen älskar det sneda och vinda, allt det gamla. Det var kvalitet och karaktär på saker förr i tiden, och de håller många år till.

Det var med stor entusiasm och nyfikenhet som de satte kofoten i väggarna och i taket. För att få en luftigare planlösning tog de bort dörrarna och rev väggen mellan hall och vardagsrum.

– På så vis fick vi in mer ljus i rummet. När taket var nere och bjälkarna blottade upplevde vi en enorm rymd. Vi tog även fram en tegelvägg intill köket, och tog fram den putsade väggen vid vår soffhörna. Det var extra spännande för den delen hade tidigare varit stall, det kunde vi tydligt se då det fanns en grislucka i väggen bakom soffan.

Mycket av husets porslin står i det gamla skåpet som är inköpt på en nätauktion. Foto: JONAS LUNDBERG
Jimmy har platsbyggt hörnskåpet som har en dörr av ett gammalt fönster. Foto: JONAS LUNDBERG
Postskåpet är Lindhas absolut bästa loppisfynd. ”Jag blir glad varje gång jag tittar på det.” Foto: JONAS LUNDBERG

Sovrummet ligger i ett före detta brygghus

Bredvid vardagsrummet ligger familjens stora sovrum, inrymt i ett före detta brygghus och med taket öppet till nock. Här sover Lindha, Jimmy och de mindre barnen i ett rum som, med öppen planlösning, ligger i vinkel med vardagsrummet och där trappan till loftet fungerar som rumsavdelare.

– Till hösten ska de två äldsta barnen flytta ut i en stuga på tomten. Då får jag och Jimmy ett rum på andra våningen och så kan minstingarna husera här nere.  

När Lindha och Jimmy tog fram tegelväggen i köket plockade de även bort panelen i taket och lät det gamla skurgolvet komma fram. För att få ett ljust och lantligt intryck valde de att ta ner överskåpen, medan underskåpen kläddes med panel. För förvaringens skull satte de in en köpmansdisk med marmorskiva, fyndad på en loppis.

Från köket ser man in i vardagsrummet. Jimmy och Lindha tog bort innertaket som låg i samma nivå som nederkanten av bjälkarna och har på så vis fått mer takhöjd. Foto: JONAS LUNDBERG
Vardagsrummet är det största rummet i huset och rymmer både matplats och soffhörna. Runt det gamla bordet står en samling av charmiga av udda stolar. Bilder på väggen, från Love Warriors. Foto: JONAS LUNDBERG
Lindha älskar att göra fina dukningar. Foto: JONAS LUNDBERG

Vill inreda med saker som berättar en historia

Känslan är genuin och mysig, med inställningen att ett hem är till för att levas i. Här ligger ribban högt, och ingen är rädd för att göra märken i golven.

– Det finns inget mer underbart än att höra små barfotabarn springa på det knarriga trägolvet, säger Lindha. 

Lindha som älskar gamla möbler har försökt att inreda hemmet med saker som berättar en historia. 

– En del tycker kanske att vårt hem ser ut som ett museum för gamla grejer, men vi använder faktiskt allting. 

Det gäller allt från mandelkvarnen som används till att mala nötter vid bakning, till det gamla skåpet där porslinet står, och naturligtvis själva huset med sina gamla takbjälkar.   

– Jag vill inte bo någon annanstans än här. Jag verkligen älskar det sneda och vinda, allt det gamla. Det var kvalitet och karaktär på saker förr i tiden, och de håller många år till. 

Nedre delen av vardagsrummet med sin putsade vägg har tidigare varit stall. Soffa, mattor och kista är inköpta på loppis och second hand-marknader. Bilderna på väggen från Love Warriors. Grå kuddar, Rusta. Foto: JONAS LUNDBERG
Sovrummets tak är öppet upp till nock. Vaddtäcke, loppis. Överkast, Ikea. Foto: JONAS LUNDBERG

Lindhas fem bästa tips för att bevara en gammal känsla i ett hus

1. Gör ett litet hål i väggen och undersök vad som finns under. Kanske gömmer det sig en skatt bakom gipsväggen.

2. Inred med gamla vackra möbler som tål att användas.

3. Omge dig bara med saker och ting som du tycker om. Rensa ofta och spara bara det som verkligen betyder något. 

4. Arrangera udda ljusstakar i grupp, det skapar en härlig stämning. 

5. Låt bli att sätta upp gardiner, låt i stället fönstren ge rummen karaktär. På det sättet tar man dessutom vara på så mycket som möjligt av dagsljuset.

LÄS MER: Johanna gjorde om övergivna skolan till charmigt hem med kafé

LÄS MER: Jessica flyttade huset från 1700-talet – bräda för bräda

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!