1 av 2: Ljungstorp är en drängstuga från 1800-talet och ligger utanför Ljungsbro i Östergötland. Foto: KARIN JOHANSSON
2 av 2: Johan och dottern Viola utanför det vackra växthuset. Foto: KARIN JOHANSSON

Så blev gamla torpet Johan och Malins sommarparadis

Det lilla torpet utanför Ljungsbro i Östergötland har blommat upp sedan Malin och Johan flyttade in. De är båda florister och har gjort det lilla 1800-talshuset till sitt eget sommarparadis med mycket fantasi och odlarglädje, både inne och ute.

I hagen går några kor och betar och här hörs varken motorer eller stadsbrus. Vart man än tittar ser man grönska och blomsterprakt. Solen gassar och det är helt stilla. 

Att Johan och Malin och deras två barn trivs i sin torpidyll är inte svårt att förstå. Familjen bor till vardags i Stockholmsförorten Bredäng och driver en blomsterhandel mitt i Stockholm. När de kommer hit till Östergötland och torpet Ljungstorp möts de i stället av en tyst och lugn miljö.

– Vi fick chansen att ta över det här stället för ungefär sex år sedan. Det har funnits i min familj så länge jag kan minnas. Som liten gick jag ofta hit och hälsade på dem som hyrde här på somrarna. Därför är det lite extra kul att jag nu bor här med min familj, berättar Johan.

Familjen Munter utanför sitt älskade torp. Foto: KARIN JOHANSSON

Hemma hos familjen Munter

Här bor: Johan och Malin Munter med barnen Sigvard och Viola. 

Gör: Driver blomsterhandeln Floristkompaniet i Stockholm.

Bor: I lägenhet i Bredäng i Stockholm och i 1800-talstorpet Ljungstorp, utanför Ljungsbro i Östergötland.

Instagram: @johanfloristkompaniet

På en av takbjälkarna uppe på råvinden skvallrar det inristade årtalet 1877 om torpets byggår. Det är en gammal drängstuga, som tillhör gården intill där Johan växte upp och som släkten fortfarande brukar. Till torpet som fungerat som sommarstuga i många år, hör två uthus, en gammal ladugård och ett dass. 

När Johan och Malin tog över var det invändigt klätt i gamla plastmattor och annat som hörde 1970-talet till. De började med att ”klä av det” och tog fram de gamla trägolven. En hel del inredning i furu rensades ut men det platsbyggda köket i 1950-talsstil fick vara kvar då det var i fint skick.

Överallt syns charmiga detaljer från torpets ursprung, som den gamla vedspisen, de breda golvplankorna och den låga takhöjden, som är så typisk för 1800-talstorp.

– Inomhus har alla rum fått någon form av upprustning. Vi har målat och satt upp tapeter. Vi vill bevara och visa upp det gamla, men samtidigt komplettera med något som vi valt själva, säger Malin.

Under en plastmatta dolde sig trägolvet som ger gedigen karaktär. Stolar och bord är loppisfynd. Foto: KARIN JOHANSSON
Det platsbyggda 1950-talsköket är väl bibehållet. Foto: KARIN JOHANSSON
Den fina gamla vedspisen och murstocken minner om torpets långa historia. Ärvda och loppisfyndade stolar samsas runt Johans hemsnickrade bord. Foto: KARIN JOHANSSON

Även om inredningsstilen genomgående har en lantlig ådra är den också rakt igenom personlig och mixad. Naturmaterial, mycket textilier och mustiga färger är den röda tråden.

– Överlag vill vi att vårt torp ska kännas som ”vi”, inte som att vi har köpt ett koncept rakt av, säger Malin.

Inte mycket i inredningen är nyproducerat, utan det mesta är loppis-, auktionsfyndat eller ärvt.

”Saker som är nötta av tidens gång har oftast mest själ”

Familjen gillar att ge sig av på dagsturer i landskapet för att besöka loppisar och gårdsauktioner. De ser det som roliga utflykter och på samma gång en chans att fynda. Och fynden är ofta många, till en billig penning.

– Det är så pass långt från Stockholm att priserna fortfarande är lägre. Behöver vi något till torpet kollar vi alltid runt på loppisar innan vi köper något nytt, säger Johan. 

– Det är den stora charmen - att det inte är så noga. Allt vi gör här i torpet känns kravlöst. I en sådan här rustik miljö behöver inte en hylla eller en möbel vara perfekt, utan hellre hemmagjord eller avskavd. Saker som är nötta av tidens gång har oftast mest själ. Behöver vi en liten vägghylla någonstans letar jag reda på några brädor, spikar upp några konsoler, och så är det färdigt.

Det är lågt i tak i 1800-talstorpet. Den gamla moraklockan får precis plats. Foto: KARIN JOHANSSON
Josef Franks tapet passar fint i hallen där ett loppisfyndat skåp och en hemsnickrad krokbräda målats i matchande grönt. Tapet Vårklockor, från Svenskt Tenn. Foto: KARIN JOHANSSON
Rummet intill köket är en ombonad myshörna med rottingmöbler och textilier i rött, vitt och rosa. Bord, Svenskt Tenn. Tapet Cape Cod, Carma. Möblerna är loppisfynd eller ärvda. Foto: KARIN JOHANSSON

Hit till lugnet och stillheten åker familjen så ofta de kan, såväl på helger som under sommarsemestern. Varje säsong har de haft något eller några större projekt - som att inreda ett gästrum i den före detta verkstaden, ett utrymme som enligt Johan var ett ”kaos av målarburkar och verktyg”.

– Men vi kavlade upp ärmarna, röjde ur, målade och inredde. Det blev riktigt bra. Det är toppen att kunna erbjuda ett eget rum, dessutom i en egen byggnad, när folk kommer och sover över.

Johan och Malin gillar att hålla sig till olika färgskalor i olika rum. I gästrummet går inredningen i gula toner, och många av sakerna är köpta på loppis. För tre år sedan byggde Johan det underbara växthuset.

– De gamla fönstren köpte vi av en familj i Stockholm som rev sitt gamla växthus och entrédörren kommer från min farmor och farfars hus, berättar Johan.

Den ena halvan av vinden är Malins och Johans sovrumsdel. Matta och påslakan, Ikea. Genomskinlig stol, Kartell. Mobilen är gjord av tygremsor. Foto: KARIN JOHANSSON
Paret älskar att ta med barnen för att plocka fina sommarbuketter. Foto: KARIN JOHANSSON
Även barnens krypin är inrett med loppisfynd. Foto: KARIN JOHANSSON
”Vi älskar att bygga och inreda med gamla saker”

Högst upp ovanför dörren sitter ett triangelformat fönster som de hittade av en slump i den gamla ladugården som hör till torpet.

– Vi älskar att bygga och inreda med gamla saker. Därför var det extra kul att fönstret passade så perfekt, säger Malin.

Växthuset har en mur av gammalt tegel. Här på en hylla av en gammal planka stortrivs familjens pelargoner i krukor.

Florister som de båda är har de självklart även passat på att leva ut odlingssuget i den fina gamla torparträdgården.

– Visst, vi jobbar med växter hela dagarna. Men i en butik blir det mycket snittblommor, bukettbinderi och liknande. Här är det mer fingrarna i jorden, säger Malin.

Uteköket på gaveln används flitigt. Foto: KARIN JOHANSSON
Dags för fikastund i växthuset vid Ljungstorp som är byggt av gamla fönster. Foto: KARIN JOHANSSON
Johan och Malin har hängt upp textilier för att skydda växterna mot alltför stark sol. Foto: KARIN JOHANSSON
I det som tidigare var en verktygsbod har familjen inrett ett gästrum i varma toner. På gaveln sitter man skönt med en kopp kaffe soliga dagar. Foto: KARIN JOHANSSON

Familjen har grävt ut för flera rabatter och har även satsat på ett grönsaksland trots att det kan vara svårt att sköta om på ett ställe där de befinner sig sporadiskt.

– Vi tänkte att vi testar att odla lite grönsaker och ser hur det går. Och det gick över förväntan. Nu har vi massor av sallat och morötter som har tagit sig riktigt bra, trots att det gått 2-3 veckor mellan gångerna vi varit här på senvår och försommar.

I trädgården fanns sedan tidigare flera gamla fruktträd, men det mesta i rabattväg har familjen planterat själv. Till höger om den knastrande grusgången finns en stor, rund plantering med fingerborgsblomma, praktlysing och en honungsros som de satte för bara tre år sedan. Den har redan brett ut sig och står i full blom.

– Vi har en uteplats på baksidan av vår lägenhet i Stockholm, där har vi satt lite perenner och annat. Men det är roligt att också ha en hel trädgård där vi kan testa oss fram med olika sorter, säger Johan. 

Pelargonerna frodas i det charmiga växthuset som var Johans byggprojekt för tre somrar sedan. De vackra fönstren köptes av en familj som rev sitt gamla växthus. Foto: KARIN JOHANSSON

Johans och Malins odlingstips för torp

Vid ett äldre hus är det trevligt att plantera klassiska torparväxter för att få den rätta känslan, exempelvis stockros, fingerborgsblomma, daglilja, pion och lavendel.

Tänk på att gruppera växterna på olika sätt i rabatten - olika höjder, färgskalor eller liknande - för att skapa harmoni för ögat.

Välj växter med olika blomningstider för att få en fin och blommande trädgård hela säsongen.

Plantera i krukor! Då blir växterna lätta att flytta runt och det är tacksamt att få dem att må bra. Sätt gärna flera, till exempel tre pelargoner, i en rejält stor kruka så blir det riktigt maffigt.

Odla växter som man får plocka också. Det finns inget härligare än att gå ut i sin egen trädgård och göra en sommarbukett.

LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan” 

LÄS MER: Så rustade Helena upp släktgården från 1700-talet

LÄS MER: Victoria Skoglund: ”Jag är mer i växthuset än i min bostad” 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!