Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Familjen Wahlström bytte Sydney mot Sandviken. I dag blomstrar deras trädgård med dahlior, rosenskäror, luktärt och solrosor.Familjen Wahlström bytte Sydney mot Sandviken. I dag blomstrar deras trädgård med dahlior, rosenskäror, luktärt och solrosor.Familjen Wahlström bytte Sydney mot Sandviken. I dag blomstrar deras trädgård med dahlior, rosenskäror, luktärt och solrosor.
Familjen Wahlström bytte Sydney mot Sandviken. I dag blomstrar deras trädgård med dahlior, rosenskäror, luktärt och solrosor. Foto: Hanna Wahlström

Så blev familjens igenvuxna tomt ett blomsterparadis

Det var den gamla uppvuxna trädgården Hanna och Erik föll för när de hittade sitt 1920-talshus i Sandviken. Nu är huset kärleksfullt renoverat och trädgården blomstrar av dahlior, rosenskäror, luktärt och solrosor.

Hanna och Eriks första gemensamma lägenhet låg vid havet i Sydney i Australien. Steget till den ljusa trävillan inbäddad i grönska i svenska Sandviken kan verka långt.

– Vi trivdes bra i Australien, men familjen betyder mycket för oss båda, och vi ville gärna bo nära våra föräldrar när vi fick barn. Vi är båda uppvuxna i Sandviken, så flytten gick så småningom tillbaka hit, säger Hanna.

Eftersom Hanna och Erik precis blivit föräldrar ville de inte köpa ett renoveringsobjekt. De hade erfarenhet av att totalrenovera en lägenhet tillsammans, så de visste vad man ger sig in på.

– Vi ville ha ett hus som var färdigt att flytta in i, men som vi ändå kunde sätta vår egen prägel på, säger Hanna.

De letade på Hemnet och fastnade för bilderna på en gammal uppvuxen trädgård, bilderna på själva huset var ännu inte tillgängliga.

HEMMA HOS FAMILJEN WAHLSTRÖM

Här bor: Hanna Wahlström, 43, och Erik Wahlström, 45, med barnen Noah, 16, och Love, 12.

Gör: Hanna är produktfotograf/stylist, musiklärare och driver instagramkontot @hannaw.se. Erik är mjukvaruutvecklare.

Var: Sandviken.

Bor: Hus byggt 1928, 139 kvm stort. Från början ett parhus där två familjer bodde. Källaren användes som skomakeri och och uthuset på 40 kvm användes som bostad på sommaren. Tomten är 1 000 kvm stor.

Instagram: @hannaw.se

Familjens vardagsrum är inrett i ljusa färger. På väggen hänger en krans som Hanna g jort av eukalyptus, olika sädesslag, brudslöja och vikta pappersblommor. Linnesoffa Le grand Air, Rum 21. Korg med kuddar i, Ikea. Soffbord, Bruka. I urnan på bordet står en bukett med dahlior, rosenskära och hortensia. Matta, Trend Carpet. Lampa, Lagerhaus.Familjens vardagsrum är inrett i ljusa färger. På väggen hänger en krans som Hanna g jort av eukalyptus, olika sädesslag, brudslöja och vikta pappersblommor. Linnesoffa Le grand Air, Rum 21. Korg med kuddar i, Ikea. Soffbord, Bruka. I urnan på bordet står en bukett med dahlior, rosenskära och hortensia. Matta, Trend Carpet. Lampa, Lagerhaus.Familjens vardagsrum är inrett i ljusa färger. På väggen hänger en krans som Hanna g jort av eukalyptus, olika sädesslag, brudslöja och vikta pappersblommor. Linnesoffa Le grand Air, Rum 21. Korg med kuddar i, Ikea. Soffbord, Bruka. I urnan på bordet står en bukett med dahlior, rosenskära och hortensia. Matta, Trend Carpet. Lampa, Lagerhaus.
Familjens vardagsrum är inrett i ljusa färger. På väggen hänger en krans som Hanna g jort av eukalyptus, olika sädesslag, brudslöja och vikta pappersblommor. Linnesoffa Le grand Air, Rum 21. Korg med kuddar i, Ikea. Soffbord, Bruka. I urnan på bordet står en bukett med dahlior, rosenskära och hortensia. Matta, Trend Carpet. Lampa, Lagerhaus. Foto: Hanna Wahlström
Hanna i trädgården med korgen full av hortensia ’Anna Belle’. På rosenbågen klättrar svartöga och till höger växer rosenskära ’Snow puff’ och ’Vega white’.Hanna i trädgården med korgen full av hortensia ’Anna Belle’. På rosenbågen klättrar svartöga och till höger växer rosenskära ’Snow puff’ och ’Vega white’.Hanna i trädgården med korgen full av hortensia ’Anna Belle’. På rosenbågen klättrar svartöga och till höger växer rosenskära ’Snow puff’ och ’Vega white’.
Hanna i trädgården med korgen full av hortensia ’Anna Belle’. På rosenbågen klättrar svartöga och till höger växer rosenskära ’Snow puff’ och ’Vega white’. Foto: Hanna Wahlström
I det frodiga växthuset hänger vindruvor Vitis labrusca ’Spulga’ i taket. Till vänster växer en rosa bägarranka. Möbler och remmare är loppisfynd. I vasen står dahliorna ’Café au Lait’, ’Wizard of Oz’, ’Small World’ och ’Shiloh Noelle’. Vas och rosa linneduk, H&M Home.I det frodiga växthuset hänger vindruvor Vitis labrusca ’Spulga’ i taket. Till vänster växer en rosa bägarranka. Möbler och remmare är loppisfynd. I vasen står dahliorna ’Café au Lait’, ’Wizard of Oz’, ’Small World’ och ’Shiloh Noelle’. Vas och rosa linneduk, H&M Home.I det frodiga växthuset hänger vindruvor Vitis labrusca ’Spulga’ i taket. Till vänster växer en rosa bägarranka. Möbler och remmare är loppisfynd. I vasen står dahliorna ’Café au Lait’, ’Wizard of Oz’, ’Small World’ och ’Shiloh Noelle’. Vas och rosa linneduk, H&M Home.
I det frodiga växthuset hänger vindruvor Vitis labrusca ’Spulga’ i taket. Till vänster växer en rosa bägarranka. Möbler och remmare är loppisfynd. I vasen står dahliorna ’Café au Lait’, ’Wizard of Oz’, ’Small World’ och ’Shiloh Noelle’. Vas och rosa linneduk, H&M Home. Foto: Hanna Wahlström
Huset är byggt 1928. Familjen har bytt tak, panel, fönster och ytterdörr. Balkongdörren, som är i original, är målad i en faluröd färg.Huset är byggt 1928. Familjen har bytt tak, panel, fönster och ytterdörr. Balkongdörren, som är i original, är målad i en faluröd färg.Huset är byggt 1928. Familjen har bytt tak, panel, fönster och ytterdörr. Balkongdörren, som är i original, är målad i en faluröd färg.
Huset är byggt 1928. Familjen har bytt tak, panel, fönster och ytterdörr. Balkongdörren, som är i original, är målad i en faluröd färg. Foto: Hanna Wahlström

 

Här fanns växthus och en dunge av bigarråträd som var högre än själva huset

– Vi tyckte mycket om den gamla trädgården, den behövde bara lite kärlek och omsorg. Här fanns växthus och en dunge av bigarråträd som var högre än själva huset, minns Hanna.

– Det dröjde innan husbilderna fanns tillgängliga, kanske var det därför vi blev en liten skara på budgivningen.

Och det visade sig att huset, som är byggt 1928, inte alls var något renoveringsobjekt, de tidigare ägarna hade tagit väl hand om huset.

När köpet väl var klart var Hanna och Eriks första plan att slipa de gamla trägolven, måla om rummen och kanske byta köket längre fram.

– Vi tog det i långsam takt, för oss var det viktigt att renoveringen skulle vara rolig och inte skapa en negativ stress.

De har själva slipat alla gamla trägolv, målat trappan till övervåningen, målat om och tapetserat alla rum, målat huset utvändigt och renoverat källaren, där det förr fanns ett skomakeri.

I rabatterna växer olika sorters dahlior, rosenskära, jätteaster och vallmo. Framför portalgången samsas höstanemon, lavendel, krysantemum, hortensia och eterneller. På bågarna klättrar rosenvial, luktärt, klätterros och svartöga.I rabatterna växer olika sorters dahlior, rosenskära, jätteaster och vallmo. Framför portalgången samsas höstanemon, lavendel, krysantemum, hortensia och eterneller. På bågarna klättrar rosenvial, luktärt, klätterros och svartöga.I rabatterna växer olika sorters dahlior, rosenskära, jätteaster och vallmo. Framför portalgången samsas höstanemon, lavendel, krysantemum, hortensia och eterneller. På bågarna klättrar rosenvial, luktärt, klätterros och svartöga.
I rabatterna växer olika sorters dahlior, rosenskära, jätteaster och vallmo. Framför portalgången samsas höstanemon, lavendel, krysantemum, hortensia och eterneller. På bågarna klättrar rosenvial, luktärt, klätterros och svartöga. Foto: Hanna Wahlström
Hanna med barnen Noah och Love.Hanna med barnen Noah och Love.Hanna med barnen Noah och Love.
Hanna med barnen Noah och Love. Foto: Hanna Wahlström
Dahlia ”Labyrinth”.Dahlia ”Labyrinth”.Dahlia ”Labyrinth”.
Dahlia ”Labyrinth”. Foto: Hanna Wahlström
Köket är platsbyggt och har öppna hyllor. Väggarna är målade i kalkfärg från Kalklitir.Fönsterlampa, Lagerhaus. Våg, loppisfynd.Kransen är hemgjord av eukalyptus.Köket är platsbyggt och har öppna hyllor. Väggarna är målade i kalkfärg från Kalklitir.Fönsterlampa, Lagerhaus. Våg, loppisfynd.Kransen är hemgjord av eukalyptus.Köket är platsbyggt och har öppna hyllor. Väggarna är målade i kalkfärg från Kalklitir.Fönsterlampa, Lagerhaus. Våg, loppisfynd.Kransen är hemgjord av eukalyptus.
Köket är platsbyggt och har öppna hyllor. Väggarna är målade i kalkfärg från Kalklitir.Fönsterlampa, Lagerhaus. Våg, loppisfynd.Kransen är hemgjord av eukalyptus. Foto: Hanna Wahlström
Hanna har dukat på altanen med en vinranka och massor av dahliablommor som dekoration. De små glasvaserna i olika form och höjd är loppisfynd. I vaserna står dahliorna ’Labyrinth’, ’White Perfection’, ’Tyrell’ och ’Café au Lait’. Solcellslampor, Rusta. Bord, Bygghemma. Stolar, Ikea. Rosa linneduk och rosa linneservetter, H&M Home.Hanna har dukat på altanen med en vinranka och massor av dahliablommor som dekoration. De små glasvaserna i olika form och höjd är loppisfynd. I vaserna står dahliorna ’Labyrinth’, ’White Perfection’, ’Tyrell’ och ’Café au Lait’. Solcellslampor, Rusta. Bord, Bygghemma. Stolar, Ikea. Rosa linneduk och rosa linneservetter, H&M Home.Hanna har dukat på altanen med en vinranka och massor av dahliablommor som dekoration. De små glasvaserna i olika form och höjd är loppisfynd. I vaserna står dahliorna ’Labyrinth’, ’White Perfection’, ’Tyrell’ och ’Café au Lait’. Solcellslampor, Rusta. Bord, Bygghemma. Stolar, Ikea. Rosa linneduk och rosa linneservetter, H&M Home.
Hanna har dukat på altanen med en vinranka och massor av dahliablommor som dekoration. De små glasvaserna i olika form och höjd är loppisfynd. I vaserna står dahliorna ’Labyrinth’, ’White Perfection’, ’Tyrell’ och ’Café au Lait’. Solcellslampor, Rusta. Bord, Bygghemma. Stolar, Ikea. Rosa linneduk och rosa linneservetter, H&M Home. Foto: Hanna Wahlström

– Erik har grävt ur för att få lagom takhöjd i källaren. Nu finns där badrum, bastu och ett litet hemmaspa, säger Hanna.

Deras senaste projekt är köket som är platsbyggt i sekelskiftesstil med öppna hyllplan och egentillverkade bänkskivor i betong.

Vi vill ju gärna behålla den gamla charmen i huset med de knarriga trägolven och sekelskiftesdörrar

– Vi vill ju gärna behålla den gamla charmen i huset med de knarriga trägolven, sekelskiftesdörrar och platsbyggda bokhyllor.

Hemmet präglas av jordfärger, färgskalan går från beige till grått.

– Vi plockar gärna in trä, rotting och textilier för att få en varmare känsla inredningen, säger Hanna.

Och genomgående i alla rum finns spår av trädgården i form av kransar, torkade buketter och färska snittblommor.

– Blommorna kommer från vår egen trädgård där det förutom gamla perenner finns dahlior, rosenskära, vallmo, luktärt, solrosor, astrar, tulpaner och narcisser. Tanken är att det ska finnas något som blommar eller är grönt året om, säger Hanna.

Bänkskivan har Hanna och Erik gjutit själva i betong. Servetter, H&M Home. Diskborstar, Smart Microfiber Sweden. Doftljus Rabarber, Lagerhaus.Bänkskivan har Hanna och Erik gjutit själva i betong. Servetter, H&M Home. Diskborstar, Smart Microfiber Sweden. Doftljus Rabarber, Lagerhaus.Bänkskivan har Hanna och Erik gjutit själva i betong. Servetter, H&M Home. Diskborstar, Smart Microfiber Sweden. Doftljus Rabarber, Lagerhaus.
Bänkskivan har Hanna och Erik gjutit själva i betong. Servetter, H&M Home. Diskborstar, Smart Microfiber Sweden. Doftljus Rabarber, Lagerhaus. Foto: Hanna Wahlström
Blomsterkorgen är fylld med olika sorters dahlior.Blomsterkorgen är fylld med olika sorters dahlior.Blomsterkorgen är fylld med olika sorters dahlior.
Blomsterkorgen är fylld med olika sorters dahlior. Foto: Hanna Wahlström
De grå väggarna, målade i kalkfärg, bryter fint mot det såpskurade gamla trägolvet. Bordet är köpt hos en antikhandlare och upprustat med bets. Stol Bell, Ellos. Matta, Affari. Linneduk, H&M Home. I de loppisfyndade terrakottakrukorna står Mårbackapelargoner. Fönsterlampa, Lagerhaus. Bukett från trädgården.De grå väggarna, målade i kalkfärg, bryter fint mot det såpskurade gamla trägolvet. Bordet är köpt hos en antikhandlare och upprustat med bets. Stol Bell, Ellos. Matta, Affari. Linneduk, H&M Home. I de loppisfyndade terrakottakrukorna står Mårbackapelargoner. Fönsterlampa, Lagerhaus. Bukett från trädgården.De grå väggarna, målade i kalkfärg, bryter fint mot det såpskurade gamla trägolvet. Bordet är köpt hos en antikhandlare och upprustat med bets. Stol Bell, Ellos. Matta, Affari. Linneduk, H&M Home. I de loppisfyndade terrakottakrukorna står Mårbackapelargoner. Fönsterlampa, Lagerhaus. Bukett från trädgården.
De grå väggarna, målade i kalkfärg, bryter fint mot det såpskurade gamla trägolvet. Bordet är köpt hos en antikhandlare och upprustat med bets. Stol Bell, Ellos. Matta, Affari. Linneduk, H&M Home. I de loppisfyndade terrakottakrukorna står Mårbackapelargoner. Fönsterlampa, Lagerhaus. Bukett från trädgården. Foto: Hanna Wahlström
Väggen i sovrummet är klädd med Hannas kransar. Hon har även gjort sänggaveln med hjälp av en linneduk från H&M Home och en gammal sänggavel. Väggfärg, Lady Minerals, Jotun. Knopplist, H&M Home.Sängkläder, Navy stories. Urnan i fönstret, ommålad med mineralfärg, från Rusta. Lampa, My Tivoli.Väggen i sovrummet är klädd med Hannas kransar. Hon har även gjort sänggaveln med hjälp av en linneduk från H&M Home och en gammal sänggavel. Väggfärg, Lady Minerals, Jotun. Knopplist, H&M Home.Sängkläder, Navy stories. Urnan i fönstret, ommålad med mineralfärg, från Rusta. Lampa, My Tivoli.Väggen i sovrummet är klädd med Hannas kransar. Hon har även gjort sänggaveln med hjälp av en linneduk från H&M Home och en gammal sänggavel. Väggfärg, Lady Minerals, Jotun. Knopplist, H&M Home.Sängkläder, Navy stories. Urnan i fönstret, ommålad med mineralfärg, från Rusta. Lampa, My Tivoli.
Väggen i sovrummet är klädd med Hannas kransar. Hon har även gjort sänggaveln med hjälp av en linneduk från H&M Home och en gammal sänggavel. Väggfärg, Lady Minerals, Jotun. Knopplist, H&M Home.Sängkläder, Navy stories. Urnan i fönstret, ommålad med mineralfärg, från Rusta. Lampa, My Tivoli. Foto: Hanna Wahlström
Vindruvor och blad från vinranka blir vacker dekoration. Rosa tallrik och skål Oyster, Mateus.Assiett, English Ironstone Kew Garden, loppisfynd. Glas, Lagerhaus. Underlägg, Ikea.Vindruvor och blad från vinranka blir vacker dekoration. Rosa tallrik och skål Oyster, Mateus.Assiett, English Ironstone Kew Garden, loppisfynd. Glas, Lagerhaus. Underlägg, Ikea.Vindruvor och blad från vinranka blir vacker dekoration. Rosa tallrik och skål Oyster, Mateus.Assiett, English Ironstone Kew Garden, loppisfynd. Glas, Lagerhaus. Underlägg, Ikea.
Vindruvor och blad från vinranka blir vacker dekoration. Rosa tallrik och skål Oyster, Mateus.Assiett, English Ironstone Kew Garden, loppisfynd. Glas, Lagerhaus. Underlägg, Ikea. Foto: Hanna Wahlström

Hanna gör husets alla vackra kransar och blomsterarrangemang själv. Som 14-åring fick hon möjlighet att göra praktik i en blomsteraffär och sålde dekorationer med torkade blommor och arrangemang med färska snittblommor i oasis.

– Jag har alltid älskat att vara kreativ, som liten skapade jag buketter i mammas trädgård och pressade växter till ett herbarium tillsammans med min bästa vän.

Även musiken är en viktig del i Hannas liv.

Att pyssla, måla och fotografera fanns med tidigt, jag fick min första kamera när jag var sex år gammal

– Vi sjöng och spelade instrument, både hemma med familjen och i Kulturskolan. Att pyssla, måla och fotografera fanns med tidigt, jag fick min första kamera när jag var sex år gammal, säger hon.

Under ett antal år var musiken och dansen hennes största intressen och hon läste till musiklärare. Men efter att barnen kom, hittade Hanna tillbaka till fotograferandet och skapandet med blommor.

– Sommaren 2017 startade jag min Instagramsida för att ha en plats att samla alla mina foton och kreativa idéer.

Det ledde till fotojobb åt företag och efter hand utvecklades en yrkesverksamhet vid sidan av lärarjobbet. I dag är Hanna både musiklärare, produktfotograf, stylist – och håller dessutom kurser i kransbindning.

– Det vore roligt att få skapa en egen bok med foton och text, planer finns även på att komma i gång med försäljning av mina posters. Jag är fylld av inspiration, men tar allt i varsam takt. Jag har lärt mig att vara rädd om livet och undvika negativ stress. Familjen prioriteras alltid högst för mig. Allt har sin tid, och det bästa ligger framför oss, säger hon.

LÄS MER: Vännerna köpte författarbostaden ihop – magisk utsikt från glasverandan 

LÄS MER: De bytte moderna villan mot lantliv med egna höns 

Se även: